Astăzi se deschide, oficial, Bursa de Peşte din Tulcea
Publicat de Andra Radu, 8 aprilie 2019, 12:18 / actualizat: 2 mai 2019, 7:40
Eliminarea evaziunii fiscale din domeniul piscicol, monitorizarea capturilor reale de pește din Deltă, sprijinirea pescarilor ale căror capturi nu sunt primite de cherhanale și protejarea resursei piscicole, reprezintă obiectivele acestui proiect pe care pescarii din zonă îl aşteaptă de peste zece ani.
Bursa de Pește îi va ajuta să își vândă marfa, le va garanta un preţ minim şi pentru specii de peşti care îşi găsesc mai greu loc pe piaţă, iar cumpărătorii vor şti exact pe ce dau banii.
Ca să funcţioneze în adevăratul sens al cuvântului bursă, ar trebui ca pescarii să ştie să opereze pe bursă, iar cumpărătorii să ştie să cumpere de pe bursă. Deocamdată aceasta va funcţiona, în realitate, ca un Centru de primă vânzare.
Peştele va fi adus de pescarul autorizat la punctul ce colectare cel mai apropiat, cu mijloace proprii de transport. În punctul de colectare peştele este cântărit, sortat şi înregistrat electronic, apoi condiţionat cu fulgi de gheaţă şi încărcat în mijloacele de transport cu destinaţia Bursa de pește Tulcea. Pentru aceasta, statul român a achiziţionat trei ambarcaţiuni şi patru maşini frigorifice.
Oferta de peşte (dimensiuni, tipuri, calităţi şi preţuri) va fi prezentată pe un site, iar de acolo se pot informa şi aproviziona agenţii economici. Va exista chiar şi un punct de desfacere cu amănuntul de unde persoanele fizice vor putea cumpăra peşte la kilogram.
Aceasta este deja funcţională şi a înregistrat primele tranzacţii, susţine directorul Autorităţii de Management a Programului Operaţional pentru Pescuit, Ciceronis Cumpănăşoiu. El a mai spus că sancţiunile pe care România le-ar fi plătit dacă Bursa de Peşte nu ar fi fost funcţională erau echivalente cu bugetul total al proiectului.
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, beneficiarii investiţiei, au declarat că o astfel de bursă este necesară deoarece prin intermediul acesteia va fi licitată şi comercializată oferta de produse pescăreşti „obţinută preponderent din pescuitul comercial desfăşurat în Delta Dunării, implicit, pentru a crea o piaţă concurenţială funcţională care să permită asociaţilor de pescari şi pescarilor să obţină cele mai bune preţuri de vânzare.”
În prezent, din cele aproape 40 de mii de hectare de amenajări piscicole din zonă, puţin sub 10 mii de hectare livrează efectiv peşte în pieţe. Pescarii spun că bursa va confirma şi calitatea peştelui, iar cumpărătorul va plăti exact pentru ceea ce cumpără.
Una dintre cele mai mari pieţe de peşte din lume funcţionează din anul 1935 la Tokyo, unde sunt aduse zilnic mii de tone de peşte, iar vânzările se ridică la milioane de euro.