Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Exercițiul multinațional Dacian Fall 2024 al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est a avut loc în perioada 14-31 Octombrie în Centrul Național de Instruire Întrunită Getica, din Cincu.
La exercițiu au fost prezenți aproximativ 1.500 de militari din România, Belgia, Luxembourg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Franța, ca națiune cadru, simultan, în poligoanele Cincu, Smârdan, Capu Midia și Bogata.
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, prezent la eveniment: Ne pregătim pentru anul următor la Decem Spring, când ne dorim să dezlocăm brigada de reacție rapidă franceză în cadrul acestui battlegroup în România.
Și, într-adevăr, ați urmărit astăzi o primă etapă de instruire și de antrenare a militarilor noștri pentru atingerea interoperabilității de pline.
Ceea ce este de apreciat, comandamentul Diviziei Multinaționale a sincronizat acțiunile din cele patru locații și a fost o imagine complectă a unei acțiuni militare, așa cum ne-am planificat-o.
La exercițiu au participat și aeronave IAR 330 Puma Socat și F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române, respectiv F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, dislocate în țara noastră pentru serviciul de Poliție Aeriană Întărită. Exercițiul se înscrie în seria evenimentelor de instruire care urmărește consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic al alianței.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, și omologul luxemburghez, generalul Steve Thull, au vizitat marți Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est din Sibiu și Centrul Național de Instruire Întrunită de la Cincu. Cei doi oficiali au discutat despre integrarea militarilor luxemburghezi în Grupul de Luptă NATO găzduit de țara noastră și au evaluat situația de securitate din zona extinsă a Mării Negre și programul de antrenamente și exerciții comune pe teritoriul României.
Generalul Vlad a apreciat că nivelul de cooperare dintre militarii români și partenerii din structura aliată este unul excelent, iar contribuția militarilor luxemburghezi rămâne esențială în procesul realizării capacității operaționale inițiale a grupului de luptă de nivel brigadă, care va avea loc la începutul anului viitor.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Centrul Național de Instruire Întrunită de la Cincu, județul Brașov, a împlinit 105 ani de existență. Momentul a fost marcat printr-o ceremonie militară, la care au participat Şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad și şeful Gărzii Naționale din statul american Alabama, generalul brigadă David Pritchett. Cu prilejul aniversării, șeful apărării a decorat drapelul de luptă al centrului cu Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer, conferit de Președintele României și a înmânat distincții mai multor cadre militare și civili care s-au remarcat prin activitatea desfășurată. În anul 1919 se înființa prima structură de instruire românească din Transilvania, Tabăra Regională Cincul Mare. De-a lungul timpului, poligonul de la Cincu a fost folosit pentru aplicațiile și exercițiile unităților de toate armele și pentru pregătirea detașamentelor de militari români care urmau să plece în teatrele de operații. În prezent, aici se află cea mai mare parte a Grupului de luptă NATO, găzduit de România.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): În poligul Cincu din județul Brașov continuă până pe 25 iunie exercițiul Scorpions Legacy, organizat de Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova. La execiţiu iau parte aproximativ 1600 de militari român și străini, iar obiectivul lui este creșterea coeziunii structurilor multinaționale prin antrenamente tactice în teren cu trageri de luptă. Exerciţiul Ramstein Legacy şi Scorpions Legacy sunt integrate în seria națională de instruire multi-domeniu de nivel operativ-tactic Dacia 24, organizată de Armata Română.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Aproximativ 1.500 de militari cu peste 360 de mijloace tehnice din Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” au participat în perioada 6-24 mai în Centrul Național de Instruire Întrunită ”Getica” din Cincu, județul Brașov, și în poligonul Bogata, Turda, județul Cluj, la exercițiul multinațional WIND SPRING 24. Joi s-a desfășurat faza finală a exercițiului, care a inclus prezentarea unei secvențe de instruire cu trageri de luptă.
colonelul Cristian Dumitru Colibaba, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”. Cristian Dumitru Colibaba: Prima parte a exercițiului a fost în sprijinul exercițiului SWIFT RESPONSE 24, exercițiu de amploare care s-a desfășurat în România. După încheierea exercițiului SWIFT RESPONSE, Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” a rămas în teren, și-a desfășurat propriile activități, iar ceea ce ați putut viziona astăzi reprezintă apogeul pregătirii militarilor brigăziii. Pentru că Statul Major al brigăzii a reușit să planifice, dar, cel mai important, să integreze focul tuturor categoriile de armament: armament ușor de infanterie, armament greu de infanterie, artilerie și focul platformelor de aviație pe care le-am avut în dotare. Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Alături de militarii români s-au instruit aliați francezi și belgieni din Grupul de luptă al NATO din România, precum și parteneri din Armata Națională a Republicii Moldova. WIND SPRING 24 urmărește creșterea forței de reacție într-un scenariu specific câmpului de luptă modern, precum și a nivelului de interoperabilitate între structuri aliate și partenere.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Armata Română participă cu 2.300 de militari la exercițiul multinațional Swift Response, organizat până pe 24 mai de Comandamentul Forțelor Terestre ale Statelor Unite ale Americii în Europa și Africa. Exercițiul cuprinde misiuni de desant aerian, într-un scenariu care presupune recuperarea unei baze militare ocupate prin intervenția prin paraşutare a unei forțe aliate. În cadrul antrenamentelor va avea loc una dintre cele mai mari operațiuni de desant aerian din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, cu implicarea a aproximativ 2.000 de parașutiști din Franța, Germania, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos. În țara noastră, principalele secvențe ale exercițiului se vor desfășura în Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, Poligonul Bogata din județul Cluj și Centrul Național de Instruire pentru Luptă din Cincu. Se vor folosi și facilitățile Bazei 90 Transport Otopeni, Bazei Aeriene de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic Boboc și Aeroportul Banat din Caransebeș. Swift Response face parte dintr-o serie mai largă de exerciții parte a Defender 24, cel mai mare exercițiu din acest an al armatei americane în Europa, la care participă peste 40.000 de militari din 20 de țări aliate și partenere.
Schimbarea comenzii Grupului de luptă al NATO din România
Publicat de Gabriel Stan,
26 februarie 2024, 18:47
Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): În Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu a avut loc, miercuri, ceremonia de schimbare a comenzii grupului de luptă al NATO, dislocat în țara noastră.
Colonelul Benoît Chrissement a preluat comanda grupului de luptă de la colonelul Patrick Guillaume. Grupul de luptă avansat consolidat al NATO de la Cincu este unul dintre cele opt grupuri de luptă multinaționale permanente dislocat în partea de est a teritoriului Alianței, celelalte fiind poziționate în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria.
Prezența avansată consolidată a NATO asigură apărarea și descurajarea aliată și protejează securitatea în statele cele mai apropiate de Federația Rusă.
Grupul de luptă din România a fost constituit în luna mai a anului 2022 şi este dimensionat în prezent la nivelul unui batalion, fiind însă conceput pentru a se extinde la nevoie, la nivel de brigadă.
Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Ministrul apărării și șeful statului major al armatei luxemburgheze au vizitat, luni, contingentul de militari al acestei țări aflat în grupul de luptă NATO găzduit de țara noastră.
În Centrul Național de Instruire de la Cincu, județul Brașov ei s-au întâlnit cu omologii din România ministrul Angel Tîlvăr și generalul Gheorghiță Vlad, alături de care au discutat despre situația de securitate din regiune, a Mării Negre și a Balcanilor de Vest și au făcut o analiză a stadiului relațiilor bilaterale de cooperare în domeniul militar.
Ministrul apărării, Angel Tîlvăr:Discuțiile au avut în vedere utilizarea centrului F-16, un alt succes al României, fiind singurul loc din Europa unde există un astfel de centru. Apoi, elementele de cyber defence, în care Luxemburg are o experiență pe care o poate împărtăși și cu noi.
Conceptul de apărare colectivă, suntem atenți și implicați în ceea ce înseamnă Balcanii de Vest, dar și în ceea ce privește țări vulnerabile la comportamentul Rusiei, mă refer aici la Republica Moldova.
Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit în această săptămână, la sediul batalionului 22 în Fanterie din Caracal și cu omologul portughez, generalul José Nunes da Fonseca.
Portugalia are dislocați în țara noastră, în sistem rotațional, începând din luna aprilie a anului 2022, circa 200 de militari în cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est.
Îl ascultăm pe șeful apărării, General Gheorghiță Vlad, cu o declarație acordată pentru Jurnal Militar: Avem un plan de cooperare bilateral foarte bun cu armata portugheză. Au fost camarazii noștri de la începutul construcției tuturor structurilor multinaționale. Ne perfecționăm împreună, ne pregătim împreună, suntem interoperabili 100% în toate activitățile în care ne-am implicat.
Am avut acest sentiment că suntem camarazi, că suntem pe deplin compatibili și putem să desfășurăm misiuni de luptă, împreună.
Vizita la Cincu a conducerii Apărării din Regatul Belgiei
Publicat de Gabriel Stan,
27 decembrie 2023, 14:32
Trupele belgiene din cadrul Grupului de Luptă NATO staționat în poligonul de la Cincu au fost vizitate de ministrul apărării din Regatul Belgiei, Ludivine Dedonder, și de șeful Statului Major al Apărării, amiralul Michel Hofman.
Cei doi oficiali s-au întâlnit în acest context cu secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, și cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad.
Dialogul a urmărit analiza situației de securitate în regiunea Mării Negre, stadiul operaționalizării Grupului de Luptă pentru creșterea la nivel brigadă și planificarea exercițiilor, operațiilor și investițiilor pentru anul viitor.
Simona Cojocaru a declarat că țara noastră este angajată în dezvoltarea grupului de luptă, care înseamnă și îmbunătățirea infrastructurii, iar România va continua să ofere sprijinul necesar în calitate de națiune gazdă.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Patru sisteme de artilerie autopropulsate CAESAR de 155 mm din Franța vor fi dislocate în România. Grupul de luptă francez acționează deja în România cu tancuri Leclerc și sisteme de rachete antiaeriene MAMBA. Opt grupuri de luptă permanente sunt funcționale în prezent în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria. În România, grupul de luptă avansat consolidat al NATO, de nivel batalion, este la Cincu și are în jur de 1000 de militari.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Grupul de luptă NATO din România a fost completat cu un detașament de militari din Luxemburg. Ceremonia de integrare a noii structuri a avut loc în Centrul Național de Instruire Întrunite de la Cincu.
Militarii luxemburghezi vor forma un pluton de recunoaștere, care va face parte, pe timpul misiunii, din compania olandeză a Grupului de luptă. Detașamentul este dislocat în țara noastră pentru o perioadă de 28 de luni.
Alianța Nord-Atlantică a constituit Grupul de luptă din țara noastră în luna mai a anului trecut, sub comanda Franței, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul forței de răspuns a NATO.
Bogdan-Silviu Răducan (realizator rubrică): Militarii contingentelor Franței și Țărilor de Jos dislocate pe teritoriul României în cadrul Grupului de Luptă pentru Apărare Colectivă desfășoară în perioada 5-9 ianuarie în Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, județul Brașov, trageri de luptă cu armamentul ușor și greu de infanterie.
Activitățile au ca scop menținerea nivelului de instruire atins, consolidarea abilităților de identificare a țintelor pe câmpul de luptă și angajarea acestora cu armamentul din dotare.
Vă mai informăm și că în perioada 13-19 ianuarie, tot în Cincu, în poligonul de luptă urbană, se va desfășura exercițiul de geniu Bull Fury.
Vor fi implicați militari români din Batalionul 96 Geniu Cetatea București, militari din Țările de Jos, din grupul de luptă pentru apărare colectivă și militari americani din Batalionul de Geniu al Brigăzii 39 și din Brigada 4 Security Force Assistance.
Se urmărește creșterea nivelului de interoperabilitate, cunoașterea modului de acțiune specific, menținerea nivelului de instruire atins și asigurarea lucrărilor specifice de geniu pentru structurile de manevră, într-un mediu apropiat de realitățile câmpului de luptă modern.
Publicat de Gabriel Stan,
14 noiembrie 2022, 14:55
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Sunt în drum spre România tancurile Leclerc, puse la dispoziție de Franța, pentru întărirea grupului de luptă NATO din țara noastră.
Armata franceză a demarat, marți, operațiunile de transport al celor 13 tancuri, care vor ajunge zilele următoare în Poligonul l, de la Cincu.
Potrivit reprezentanților aliatului francez, în România vor fi aduse în total circa 150 de mașini de luptă, împreună cu armamentul, munițiile și echipamentele aferente.
Transportul tancurilor Leclerc reprezintă ultima etapă dintr-o operațiune logistică pentru aducerea unui batalion blindat în România, au mai declarat oficialii militari francezi.
La finalul lunii octombrie a avut loc și schimbarea comenzii grupului de luptă Aliat condus de Franța și care mai cuprinde, în sistem rotațional, contingente ale armatelor Belgiei și Țărilor de Jos.
Publicat de Gabriel Stan,
31 octombrie 2022, 15:34
Adrian Gâtman (realizator rubrică): 1.500 de militari din Brigada 282 Blindată iau parte la exercițiul denumit „Justice Sword 22”.
Antrenamentele au loc în Centrul Național de Instruire pentru Lupte de la Cincu, din județul Brașov. „Justice Sword” este cel mai amplu exercițiu la care participă în acest an structurile brigăzii.
Exercițiul își propune în principal evaluarea uneia dintre unitățile participante, și anume Batalionul 280 Infanterie Mecanizată de la Focșani, am aflat de la comandantul Brigăzii 282 colonelul Gabriel Turculeț.
Gabriel Turculeț: Exercițiu este planificat în perioada 20 octombrie – 11 noiembrie. Este focusat în principal pe evaluarea capacității operaționale a Batalionului 280 Infanterie Mecanizată și, pe acest cadru, vor fi instruite și celelalte structuri ale Brigăzi 282 Blindată.
Bineînțeles, acum nu vom fi singuri. Vom avea alături de noi și partenerii noștri de la Batalionul 126 Cavalerie americani.
Publicat de Gabriel Stan,
17 octombrie 2022, 14:13
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Grupul de luptă NATO dislocat în poligonul de la Cincu va fi întărit în perioada următoare cu o companie de transportoare blindate și una de tancuri Leclerc.
Tehnica este pusă la dispoziție de Armata Franței și va sosi în România începând cu sfârșitul acestei luni.
Grupul de luptă aliat din România s-a constituit începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale din cadrul forței de răspuns a NATO dislocate în țara noastră.
Franța și-a asumat rolul de națiune cadru a structurii, care mai integrează în sistem rotațional efective militare din Belgia și Țările de Jos.
Vizita în România a șefului Forțelor Terestre din Regatul Țărilor de Jos
Publicat de Gabriel Stan,
5 septembrie 2022, 14:56
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu și Academia Forţelor Terestre de la Sibiu au fost vizitate de șeful Forțelor Terestre ale Regat Țărilor de Jos, generalul-locotenent Martin Wijnen, aflat în România la invitaţia șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul maior Iulian Berdilă.
Cei doi oficiali au discutat în principal despre dezvoltarea cooperării și oportunitățile de colaborare în cadrul structurilor multinaționale dislocate în țara noastră.
Un subiect aparte a fost participarea militarilor din ce două țări la exercițiile bilaterale și multinaționale organizate în România.
Publicat de prosavioleta,
28 septembrie 2021, 22:54
Adrian Gîtman(realizator rubrică): 400 de militarii din România, Portugalia și Polonia, cu peste 65 de mijloace tehnice, participă la exercițiul Green Scorpions 21, care se desfășoară în perioada 20 septembrie – 1 octombrie la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”, de la Cincu, în județul Brașov. La exercițiu sunt prezenți militarii contingentului polonez afiliat Batalionului 26 Infanterie, de la Craiova, și cei 100 de militari ai detașamentului portughez aflat pentru trei luni în țara noastră, pentru a participa în cadrul unei inițiative NATO la activități de instruire organizate și conduse de brigada multinațională sud-est. Comanda exercițiului Green Scorpions 21 este asigurată de Batalionul 22 Infanterie, de la Caracal, al cărui comandant este locotenent-colonelul Liviu Vasîlca.
Locoenent-colonel Liviu Vasîlca: Instrucţia decurge foarte bine. Pentru prima săptămână este în desfășurare antrenamentul în teren cu trupe, pe o durată de trei zile, fără pauză pe timpul nopții. Scenariul exercițiului acoperă întregul spectru al operațiilor, plecând de la ofensivă, trecând prin apărare, operații intermediare și terminând cu operații de stabilitate. A doua săptămână este dedicată tragerilor cu muniție reală. Acestea se vor desfășura în parteneriat cu compania americană din Batalionul 116, care este dislocat în momentul de față la Mihail Kogălniceanu.
Cornelia Mihăilă(realizator rubrică): Marți, 1 iunie, la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu s-a desfășurat Ziua distinșilor vizitatori, la care au participat șeful Statului Major al Apărării, generalul locotenent Daniel Petrescu și comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite de la Napoli, amiralul Robert P. Burke.
Oficialii au asistat în poligonul Cincu la exercițiile tactice cu trageri de luptă „Nobel Jump 21″,”Steadfast Defender 21”, executate de militari românii și al trupelor aliate ale Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat.
General locotenentul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării:Ca sa subliniez contribuția deosebita în cadrul exercițiului a Armatei Turciei, care a asigurat cea mai mare parte a forţelor din cadrul Fortei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat. Un rol extrem de important în exerciţiu l-a jucat şi comandamentul Diviziei Multinaţionale Sud-Est.
Exerciţiu medical multinaţional la București, Cincu și Constanța
Publicat de Andra Radu,
9 aprilie 2019, 11:30 / actualizat: 10 aprilie 2019, 13:03
Cel mai mare exerciţiu medical multinaţional NATO, Vigorous Warrior 19, are loc săptămâna aceasta, la Bucureşti, Cincu și Constanţa și se desfășoară pe cele trei componente – terestră, aeriană şi navală.
Peste 300 de pompieri-salvatori, medici, paramedici, asistenţi şi voluntari vor sprijini eforturile Ministerului Apărării Naționale și ale celorlalte state implicate în acțiunile de acordare a asistenței medicale de urgență victimelor, în cele trei locații stabilite pentru organizarea lor: București, Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu și Constanța.
În București, un număr mare de evenimente simulate vor avea loc în mai multe locații din București. În baza unor scenarii în care persoane blocate sub dărâmături sau la înălțime se află în imposibilitatea de a se autoevacua, forțe specializate din cadrul IGSU și servicii de urgență din Ungaria vor desfășura acțiuni comune de intervenție pentru căutarea-salvarea victimelor, precum și acordarea asistenței medicale de urgență.
În noaptea de joi spre vineri, va fi organizat și un amplu exercițiu la metrou, stația Romană, menit să testeze capabilitățile specifice misiunilor de căutare şi localizare a victimelor, evaluarea funcţiilor vitale, imobilizarea acestora şi evacuarea în afara zonei de risc, transportul şi predarea în vederea acordării asistenței medicale de urgență.
Sursa foto: ISU
La acest exercițiu va participa și Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ,,Dr. Carol Davilla”, București, cu 70 medici militari și personal auxiliar, 10 ambulanțe, 1 autocamion cu un grup generator.
În baza militară de la Cincu, pompierii vor sprijini măsurile de protecție civilă a populației prin evacuarea și cazarea temporară în tabere mobile, destinate persoanelor evacuate. Totodată, vor fi dislocate și spitale mobile de campanie care să completeze resursele disponibile ale structurilor militarizate, precum și Caravana „Fii Pregătit” unde pot fi simulate acțiuni militare și de intervenție în situații de urgență, prin intermediul sistemului de realitate virtuală.
La Constanţa, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă vor acţiona, joi şi vineri, pentru acordarea asistenţei medicale victimelor, fiind alocate ambulanţe SMURD, autospeciale pentru transport victime multiple, echipaje de terapie intensivă mobilă, un spital mobil, precum şi o autospecială de oxigenoterapie şi tratamente hiperbarice.
Scopul exerciţiului VW19 îl reprezintă instruirea în comun în vederea acordării suportului medical multinaţional în operaţiile desfăşurate de NATO – proceduri necesare oferirii îngrijirii medicale continue, evacuarea medicală strategică, creşterea nivelului de pregătire şi răspuns la un posibil incident chimic, biologic, radiologic sau cu dispozitive improvizate. De asemenea, se exersează proceduri necesare dezvoltării conceptelor, experimentelor şi încorporării sistemelor de pregătire avansată pe bază de tehnologie în acest domeniu.
La exerciţiul medical multinaţional al NATO, organizat de Statul Major al Apărării în colaborare cu Direcţia Medicală a Ministerului Apărării Naţionale şi Centrul de Excelenţă NATO pentru Medicină Militară, participă reprezentanţi din 38 de naţiuni, majoritatea fiind membre ale NATO. De asemenea, VW19 va avea şi o componentă civilă, în cadrul căreia vor participa 10 organizaţii diferite.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.