17 pelicule cinematografice vor fi prezentate publicului, timp de cinci zile, la Festivalul de film „Filmszereda”, de la Miercurea Ciuc, care se desfăşoară în această săptămână, de miercuri până duminică.
O noutate a acestei ediţii este faptul că proiecţiile vor avea loc nu doar la cinematograful din Miercurea Ciuc, ci şi în curtea interioară a cetăţii Miko, precum şi în două cartiere ale oraşului, unde se vor amenaja cinematografe rezidenţiale, respectiv pe bulevardul Timişoarei şi pe terenul de sport din Aleea Ciocârliei.
Festivalul debutează miercuri seara cu un concert al Ochestrei de Cameră Ciuc, care va avea loc în curtea interioară a cetăţii Miko, după care vor începe proiecţiile.
În prima zi este programată o întâlnire cu publicul a regizorilor şi actorilor filmelor prezentate, iar vineri va avea loc un dialog între regizori despre modul în care este reflectată zona Ardealului în arta cinematografică maghiară.
În timpul proiecţiilor de film de după-amiază, organizatorii au anunţat că vor asigura supravegherea copiilor mici.
Spectatorii din Sibiu au ocazia să vadă producţii ale Teatrului Naţional „Radu Stanca” la cinematograful din centrul comercial din municipiu, începând din 8 iunie, când va rula filmul „Cea mai frumoasă zi”.
„După succesul Scenei Digitale, care a atras abonaţi din întreaga lume şi vizualizări record, filmul „Cea mai frumoasă zi”, regizat de Ofelia Popii, va inaugura marţi, 8 iunie, cel mai nou proiect al Naţionalului sibian, realizat în colaborare cu Asociaţia EXPLOSGC şi cu Multiplexul CineGOLD.
Începând cu luna iunie, iubitorii teatrului şi filmului se pot bucura de producţiile Scenei Digitale în confortul sălilor CineGOLD din Promenada Mall Sibiu. La proiecţia de deschidere, spectatorii vor avea parte de o sesiune de autografe cu îndrăgita actriţă Ofelia Popii, dar şi cu actorii din distribuţia filmului, Ciprian Scurtea şi Adrian Matioc.
Costul unui bilet este în valoare de 28 de lei şi poate fi achiziţionat prin casieriile de la intrarea în sălile de cinema şi online folosind aplicaţia CineGOLD.ro. Acesta este doar un prim pas către a ajunge la un public cât mai divers prin intermediul marilor ecrane”, se precizează în comunicatul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.
În luna iunie, spectatorii pot vedea şi alte spectacole de teatru filmate în perioada pandemiei şi difuzate până acum doar online, pe platforma Scena Digitală.
Un film polițist despre un asasinat politic, un thriller despre putere și corupție și povestea unei anti-eroine care provoacă tradițiile patriarhale vor fi difuzate în cinematografele UE.
Cele trei filme sunt finaliste pentru Premiul LUX al Parlamentului din acest an și sunt difuzate în cinematografele din Europa în cadrul Zilelor Filmului LUX.
„Cold Case Hammarskjöld”, „Jocuri de putere” și „Dumnezeu există și numele lui e Petrunija” sunt filme cu stiluri foarte diferite, dar au unele lucruri în comun: sunt europene și poveștile protagoniștilor lor ne fac să ne gândim la politică, valori, tradiții și ne contestă prejudecățile.
Descoperiți-le în timpul Zilelor Filmului LUX, din octombrie până în februarie, și votați filmul favorit.
Zilele Filmului LUX
Iubitorii de film pot urmări cele trei filme în perioada Zilelor Filmului LUX, în cadrul unor festivaluri de film sau la cinematografe în toate țările UE, din octombrie 2019 până în februarie 2020. Proiecțiile sunt planificate în peste 50 de orașe, inclusiv la festivaluri de film importante. Pentru a pune filmele la dispoziția tuturor, Parlamentul European a finanțat subtitrarea în cele 24 de limbi oficiale ale UE. Verificați aici unde sunt proiectate filmele gratuit, pe țară.
Votați pană la 31 ianuarie pentru filmul dumneavoastră preferat. Aceasta este șansa dumneavoastră de a câștiga o excursie la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary din Republica Cehă, pentru a anunța personal câștigătorul publicului.
Evenimente speciale
Trei proiecții vor avea loc simultan, în mai multe cinematografe din întreaga Europă. În cadrul acestora, europenii vor avea oportunitatea de a discuta despre filme cu regizorii. Aceștia se vor afla la Bruxelles, dar puteți participa la dezbatere online pe Twitter și Facebook.
Toate proiecțiile vor începe la 20.00 CET.
Cele trei filme
„Cold Case Hammarskjöld” de Mads Brügger, regizor danez
Ați citit teorii conspirative despre moartea lui Dag Hammarskjöld? Secretarul General al ONU, din Suedia, a murit într-un accident de avion suspect, în 1961, în timp ce se îndrepta către negocierile de încetare a focului în scopul de a rezolva un conflict în Katanga, Congo, unde interese economice masive erau puse în joc. Hammarskjöld a fost un politician progresist care a vrut să împiedice țările occidentale precum Marea Britanie și Franța să-și restabilească influența în Africa, după ce coloniile și-au câștigat independența. Documentarul lui Mads Brügger aduce lumină asupra misterului. Acesta analizează revendicările din trecut și face treptat descoperiri noi și uimitoare. Acest film provocator ne reamintește și de multe dintre problemele de astăzi. Chiar dacă prezintă multe practici înșelătoare din politică, filmul este, în același timp, profund uman și vesel. Este a treia oară în istoria Premiului LUX când un documentar se numără printre cele trei filme finaliste.
„Dumnezeu există și numele lui e Petrunija” de un regizor din nordul Macedoniei, Teona Strugar Mitevska
Ce se întâmplă atunci când o femeie participă la o întrecere rezervată în mod tradițional doar bărbaților și reușește să obțină o cruce sfântă pe care un preot ortodox o aruncă într-un râu? Petrunija face tocmai asta și înfurie atât bărbații, cât și preotul, care implică poliția în acest caz. Deși inițial nu era o feministă, Petrunija refuză să cedeze la rugămințile de a restitui crucea și luptă pentru drepturi egale. „De ce nu am dreptul la un an de noroc?”, întreabă ea făcând referință la „premiul” pentru câștigătorul întrecerii.
„Jocuri de putere” de regizorul spaniol, Rodrigo Sorogoyen
Cât de departe va merge un om hotărât să facă orice pentru putere? Acest film de aventuri, plin de adrenalină, urmărește un caz de corupție politică. Povestea include moartea unui politician de succes și a domniei lui, care ar fi părut să existe pentru totdeauna.
Selectarea filmului câștigător
Filmul câștigător va fi ales de deputații europeni. Aflați care va fi acesta urmărind ceremonia din 27 noiembrie de la Strasbourg.
Despre Premiul LUX
Premiul pentru Film LUX este un premiu oferit de deputații europeni pentru a promova filmele europene și pentru a le oferi posibilitatea de a circula dincolo de piața lor națională. Premiul stimulează dezbaterea asupra chestiunilor politice și sociale actuale și promovează cultura europeană.
După ce acum trei ani s-a încercat fără succes scoaterea la închiriere a imobilului.
Municipalitatea brașoveană a lansat anunțul de licitație în SEAP pentru un contract ce prevede lucrări de reabilitare a fostului cinematograf din centrul Brașovului. Contractul este estimat la 2,6 milioane de euro, care vor fi asigurați din bugetul local iar lucrările ar urma să dureze 27 de luni de la data semnării contractului cu firma câștigătoare a licitației.
Cândva un loc foarte frecventat de cinefilii brașoveni, la ora actuală Cinematograful Popular, situat pe str. Mureșenilor, în Centrul Vechi al Brașovului, se află într-o stare avansată de degradare și este închis de mai mulți ani.
Clădirea cinematografului, ridicată în 1911 și aflată acum în proprietatea Primăriei Brașov, are nevoie în primul de o consolidare a structurii de rezistenţă, de refacerea totală a instalaţiilor interioare şi exterioare, precum şi de lucrări de finisaje.
Radio Constanța trimite copiii din mediul rural la cinematograf. Săptămâna a venit rândul copiilor din comuna Crucea. Aproximativ 20 de micuți s-au bucurat de un film de animație, în limba franceză, proiectat la cinematograful City Plex din incinta Tomis Mall, din Constanța.
Pelicula „Regele și Pasărea Cântătoare“ este considerată o capodoperă a cinematografiei de animație franceze. Filmul este o ecranizare după o poveste scrisă de Hans Christian Andersen.
Regele Charles V Şi Trei Sunt Opt Şi Cu Opt Face Şaisprezece este regele tiran al Takicardiei. Doar o Pasăre vorbareaţă şi glumeaţă, care trăieşte pe turnul palatului, are curajul să-l provoace. Regele e îndrăgostit de o frumoasă şi modestă Păstoriţă, pe care vrea să o ia de soţie, însă fata e îndragostită de Măturatorul. Îndrăgostiţii fug de Rege şi în drum salvează o Pasăre.
Scenariul aparține lui Jacques Prévert și este descris de critici drept un deliciu pentru cei mici şi cei mari.
Filmul a fost ecranizat în 1980 și are o durată de 1 oră și 20 de minute.
O expoziție de fotografie și cea de-a doua ediție a festivalului care oferă publicului cele mai bune filme prezentate la Cannes sunt evenimentele care vor marca vineri deschiderea primului cinematograf de stat de după 1990 din Iași.
Ideea deschiderii noii săli de proiecție la Ateneul din Iași a fost susținută, ani de zile, și de organizatorii „Serilor Filmului Românesc” (SRF), un festival dedicat în exclusivitate filmului de la noi din țară. Expoziția de fotografie „SRF Infinit”, care va fi deschisă la inaugurarea cinematografului, este practic o reiterare a celei de-a opta ediții a evenimentului cultural, care a avut loc în luna mai a acestui an la Iași.
„Expoziția va marca un moment important, pe care noi îl aveam ca obiectiv încă de la prima ediție a SFR, în 2010. Ne doream atunci să tragem un semnal de alarmă în ceea ce privește sălile de cinema de stat din Iași, să facem autoritățile să înțeleagă că avem nevoie de marele ecran pentru filmul românesc, pentru filmul de artă, de autor, care nu intră în sălile de tip multiplex. Acum inaugurăm la Ateneu primul cinematograf de stat de după 1990, ceea ce este și o realizare a echipei SFR, prin tot ceea ce face prin fiecare ediție. Ne-a ajutat mult în acest sens și regizorul Cristian Mungiu, pe care l-am avut ca invitat special la ediția a opta și ne bucură că autoritățile și Ateneul susțin o cauză care va aduce un plus Iașiului și vieții culturale de aici”, a declarat directorul Festivalului SFR Iași, Andrei Giurgia, printr-un comunicat de presă transmis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, expoziția, care va fi prezentată de criticul de film Irina-Margareta Nistor, cuprinde momente emoționante cu invitații speciali, cu voluntarii din cadrul Festivalului „Serile Filmului Românesc”, dar și cu publicul cinefil.
Expoziția de fotografii va putea fi văzută timp de o lună în foaierul Ateneului din Iași, unde s-au desfășurat mai multe ediții și secțiuni ale festivalului.
La vernisajul de vineri vor participa și invitații speciali din cadrul celei de-a doua ediții a festivalului „Les film de Cannes”, care aduce în România pelicule remarcabile ale celui mai important festival de gen din Franța.
Actorul Nahuel Perez Biscayart și regizorul Cristian Mungiu sunt așteptați de asemenea la momentul inaugurării cinematografului, apoi la sesiunea de întrebări și răspunsuri de după vizionarea filmului „120 BPM”.
La eveniment va fi prezent și managerul Ateneului din Iași, Andrei Apreotesei.
Festivalul „Serile Filmului Românesc” este inițiat de Asociația Studenților Jurnaliști din Iași și se desfășoară anual, din 2010, fiind dedicat în exclusivitate cinematografiei românești.
De luni, vor începe lucrările la Centrul Cultural pentru Tineret „Jean Constantin“ – fostul cinematograf Republica.
Este vorba de lucrările menite să rezolve problemele camerei de protecţie a aparaturii, din cauza cărora, inaugurarea centrului a fost amânată în repetate rânduri.
Ordinul de începe a lucrărilor a fost emis, a anunţat vicepreşedintele CJC, Claudiu Palaz, în cadrul şedinţei consilierilor judeţeni.
Costul suplimentar al intervenţiei este de aproximativ 30.000 de lei, bani care nu au fost prinşi în buget şi care vor fi plătiţi din bugetul CJC, declara acesta în urmă cu două săptămâni.
Francezii sunt cei mai pasionaţi cinefili din UE. O treime din populaţia acestei ţări declară că a mers la cinema de cel puţin patru ori în anul 2015, în condiţiile în care media la nivelul Uniunii Europene este de 17,7%.
Datele publicate marţi de Eurostat arată că la polul opus se situează grecii şi românii, doar 6,2% respectiv 7,1% din cetăţenii celor două ţări au spus că au mers de cel puţin patru ori la cinema în anul 2015.
Alături de francezi, alţi cinefili pasionaţi din UE sunt în Luxemburg, Belgia şi Olanda.
Inedit pentru elevii clasei a IV B, Școala Gimnazială Gheorghe Țițeica, din Craiova, să înceapă școala la… cinematograf!Surpriza a fost făcută de doamna profesor Lucia Delevedova. Au fost și surprize: fiecare elev a primit o carte cu un mesaj – „Citind vei deveni un mare lord”.
Dorim și noi elevilor un an școlar plin de realizări!
Începând de astăzi până duminică inclusiv, se desfăşoară a 6 a ediţie a Festivalului de Film de la Sighişoara.
Cetatea devine nu doar cinematograf în aer liber ci şi spaţiu de întâlnire între publicul iubitor de filme şi artiştii creatori.
La eveniment vor fi prezenţi regizori, actori, producători şi alte personalităţi marcante ale culturii româneşti.
În acest an, secţiunea specială in memoriam va fi dedicată actorului Şerban Ionescu, prin prezntarea peliculei Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii în regia lui Mircea Mureşan.
Toate producţiile vor putea fi vizionate gratuit.
Detalii despre eveniment se pot găsi pe adresa sighisoarafilmfestival.ro
Timp de 5 zile, în 2 cinematografe amenajate în aer liber, spectatorii vor putea viziona 19 dintre cele mai bune lungmetraje de gen, clasice în versiuni restaurate şi premiere ale ultimilor doi ani, dar şi 22 de scurtmetraje fantastice.
Gala de deschidere a avut loc aseară de la ora 21:30 în aer liber, la Grădina Melies, cu filmul englez “Sfârșitu’ lumii”.
Amănunte despre programul manifestărilor se găsesc pe site-ul: www.lunaplinafestival.ro.
Festivalului de Film Horror de la Biertan se încheie duminică la prânz, cu proiecția filmului câștigător.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.