Combinația cafelei cu anumite produse poate fi dăunătoare!
Publicat de Andra Radu,
9 aprilie 2022, 18:00 / actualizat: 9 aprilie 2022, 20:44
Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Pentru anumite persoane, consumul de cafea este un mod de a-și începe ziua, în timp ce pentru altele, ea este doar o băutură pe care o servesc împreună cu desertul preferat. În același timp, mulți oameni nici nu cred că o combinație de cafea cu anumite produse poate fi dăunătoare.
Nutriționistul Nuria Dianova a spus care sunt produsele care nu trebuie combinate cu cafea – ciocolată și alcool. Este adevărat că această combinație ajută la relaxarea sfincterului esofagian inferior. Prin urmare, pot apărea arsuri la stomac, senzație de arsură și reflux.
Disconfortul poate să nu apară mult timp, dar într-o etapă ulterioară, semnele de inflamație a esofagului sunt inevitabile. Consumul de cafea pe stomacul gol este, de asemenea, extrem de dăunător. În acest caz, acest lucru poate afecta negativ secreția gastrică. Există produse cu care cafeaua se combină foarte bine. De exemplu, espresso este bine să bem după ce am mâncat carne.
Potrivit nutriționistului, cafeaua conține acizi organici care îmbunătățesc digestia și împreună cu sucul gastric au un efect pozitiv asupra digestiei cărnii. De asemenea, Nuria Dianova a adăugat că această băutură are efect diuretic. Prin urmare, pentru a completa cantitatea de lichid din organism, la ceva timp după ce am băut cafea, este bine să bem un pahar cu apă.
Ziua mondială a ciocolatei marchează aniversarea zilei în care se presupune că acest desert a fost consumat în Europa, în 1550, sub formă de băutură de cacao.
În această zi, în întreaga lume, magazinele de bomboane şi furnizorii locali scot la vânzare specialităţile atât de îndrăgite, astfel încât toată lumea să se poată bucura de mult râvnitul desert.
Etimologii identifică originea cuvântului „ciocolată” de la cuvântul aztec „xocoatl”, care se referea la o băutură amară preparată din boabe de cacao. De asemenea, numele latin al arborelui cacao, Theobroma cacao, înseamnă „hrana zeilor”, potrivit site-ului www.chocolate.org.
La început, europenii consumau cacaoa sub formă de băutură şi chiar au încercat să recreeze reţetele aztecilor, cu ardei iute şi alte condimente. Spaniolii credeau despre cacao că are proprietăţi medicinale din cauza gustului amar. Abia la începutul secolului al XVII-lea, europenii au început să adauge miere sau alţi îndulcitori în băutură, istoria ciocolatei schimbându-se cu desăvârşire.
În 1828, invenţia presei de ciocolată a revoluţionat fabricarea acestui produs, acest dispozitiv inovator putând stoarce untul de cacao din boabele de cacao prăjite, lăsând în urmă o pulbere fină de cacao. Pulberea era amestecată cu lichide şi turnată într-o matriţă, unde se producea solidificarea ciocolatei, apărând, astfel, batoanele de ciocolată.
Astăzi, producătorii de ciocolată folosesc în mare parte aceleaşi ingrediente de bază pentru prepararea ei: lichior de ciocolată, praf de cacao, unt de cacao, lapte praf, zahăr, lecitină şi arome sau creme.
Dintre sortimentele de ciocolată amintim: ciocolata naturală fără zahăr (se fabrică folosind doar lichior de ciocolată 100%), ciocolata amăruie sau ciocolata neagră (conţine cel puţin 35% praf de cacao şi nu are printre ingrediente laptele praf), ciocolata cu lapte (este o specialitate de ciocolată obţinută prin combinarea laptelui praf cu praf de cacao.
Ciocolata se serveşte astăzi sub o multitudine de forme: ciocolată caldă sau rece, tabletă solidă, bomboane de ciocolată, torturi, prăjituri, lichior de ciocolată, îngheţată etc, conform www.chocolate.org.
Un studiu al revistei „European Journal of Preventive Cardiology”, arată că un consum de ciocolată cel puţin o dată pe săptămână se corelează cu un risc redus de boli cardiovasculare. Consumul de ciocolată mai mult de o dată pe săptămână a fost asociat cu un risc scăzut cu 8% de boală coronariană.
Este important de menţionat că studiul nu a examinat dacă un anumit tip de ciocolată are beneficii superioare şi dacă există o cantitate de consum ideală, fiind nevoie de studii suplimentare care să stabilească aceşti parametri şi să demonstreze un beneficiu clinic clar.
Cu toate acestea, trebuie ţinut cont de faptul că zahărul, caloriile şi grăsimile din produsele disponibile în comerţ trebuie luate în considerare, în special la diabetici şi la persoanele obeze, scrie https://raportuldegarda.ro/.
Un studiu realizat în Marea Britanie a constatat că oamenii consumă prea mult calorii suplimentare la serviciu. Experții recomandă evitarea anumitor produse la locul de muncă, pentru a nu acumula kilograme în plus.
Pe primul loc în acest top „periculos” se află biscuiții, deoarece rareori ne putem limita la o singură gustare de acest fel. Biscuiții conțin grăsimi vegetale, zahăr și făină albă, care pot afecta silueta.
Persoanele care beau mai multe cafele pe zi ar trebui să știe că o ceașcă de cafea cu lapte adăugat poate conține între 80 și 100 de calorii. Experții recomandă doar cafeaua neagră, fără zahăr sau lapte ori înlocuirea acesteia cu un ceai din plante.
Ciocolata este o altă gustare cu urmări asupra siluetei. Astfel, este de preferat ciocolata neagră cu un conținut ridicat de cacao, însă și aceasta cu măsură.
Este binecunoscut faptul că un pumn de nuci și fructe uscate oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, nucile sunt bogate în grăsimi și adesea la procesul de prelucrare a fructelor uscate se adaugă zahăr.
O singură felie de tort consumată cu ocazia aniversărilor unor colegi poate conține între 300 și 400 de calorii, echivalentul unei farfurii de paste sau al unei porții de pui cu orez și legume.
Muzica ascultată în timp ce consumăm ciocolată schimbă percepția gustativă pe care o avem asupra ciocolatei.
Un studiu realizat la Oxford arată că o muzică liniștită ne induce percepția unui gust cremos și moale, în timp ce o muzică dură și gălăgioasă face ciocolată să pară mai amară.
șeful echipei de cercetători spune că oamenii au fost împărțiți în două categorii, care au primit același tip de ciocolată.
Primul grup a gustat ciocolata în timp ce asculta o muzică de flaut relaxantă, iar cel de al doilea grup asculta tot muzică de flaut, dar cu un ritm mult mai alert.
Cei din primul grup au afirmat că ciocolata pe care au gustat-o era moale și cremoasă, iar ceilalți au susținut că au mâncat ciocolată amăruie.
Ziua Internaţională a Femeii sau Ziua Mamei, sărbătorită pe 8 martie, reprezintă un bun prilej să le mulţumim femeilor importante din viaţa noastră prin cuvinte sau prin mici atenţii pentru tot ceea ce fac pentru noi. Soția, iubita, mama, sora sau fiica, fiecare dintre femeile din viața voastră merită o atenţie deosebită cu precădere în această zi specială, vă propunem câteva sugestii de cadouri.
Femeile se bucura întotdeauna când primesc cadouri, o cutie de bomboane de ciocolată, de sortimente asortate sau din sortimentul ei preferat, vor completa alegerea voastră clasică. În acelaşi registru, miresmele florale, fie ele dulci, răcoritoare sau ceva mai tari, pentru femei îndrăzneţe, sunt şi ele un cadou potrivit. Parfumurile sunt apreciate de toate femeile, indiferent de statut. Seturile de baie, cu gel de duş, loţiuni sau uleiuri sunt, de asemenea, o idee bună.
Eşarfele din materiale fine, precum mătasea sau caşmirul, însoţite de broşe cu şnur de mărţişor, sunt cadouri cu care femeia specială din viaţa voastră le poate etala cochetă, iar bijuteriile, daruri tipic feminine, îi vor înveseli garderoba în prag de primăvară.
Pentru că orice femeie, fie ea iubită, mamă, prietenă sau soră, are nevoie de o pauză, cei cu dare de mână care doresc să răsfeţe prezenţa feminină meritoasă din viaţa lor îi pot face cadou o şedinţă de relaxare, la spa, masaj şi tratamente de îngrijire. Tratamentele revigorante o vor ajuta să se umple de energie şi voie bună.
Dacă vă place să gătiţi, îi puteţi face o surpriză, asta în special iubitei dumneavoastră: o cină romantică la lumina lumânărilor. Chiar şi mamei îi puteţi găti, ţineţi-o departe de bucătărie în această zi.
Cupcakes, acestea sunt foarte elegante și chiar le place. Dacă căutaţi, ar trebui să găsiţi la vânzare prin magazine, aceste prăjiturele minunate dedicate zilei festive de 8 martie.
Florile sunt o alegere sigură. Aranjamentele florale, făcute cu migală de cei mai talentaţi florari, îi vor bucura cu siguranţă sufletul femeii speciale din viaţa voastră.
Plantele vii sunt, de asemenea, o alegere potrivită, mai ales că vor constitui o amintire frumoasă pe un timp îndelungat.
Lalelele sunt cele mai populare flori de 8 martie şi sunt asociate cu iubirea şi pasiunea, mai ales dacă sunt roşii. Cele galbene simbolizeaza gânduri pozitive, cele albe – iertare, în timp ce lalelele mov au un caracter nobil.
Zambilele semnifică veselie, tinereţe şi spontaneitate, însă şi culoarea lor contează. Albastru – echilibru. Mov – eleganţă. Roz – veselie. Alb – puritate, sinceritate. Galben – gelozie.
Crinii simbolizează eleganță, speranță, puritate și virtute dacă sunt albi. Cei roz sunt asociați cu sănătatea și prosperitatea. Astfel de flori pot fi oferite mamelor, soacrelor, profesoarelor și șefelor.
Irișii transmit ideea de înțelepciune, încredere, prietenie,valoare și promisiuni. El este bogat în combinații de culori, așa că trebuie să fii atentă și pentru ce nuanță optezi. Mov – înțelepciune și complimente. Albastru – credința și speranță. Galben – pasiune. Alb – puritate.
Trandafirii: De-a lungul veacurilor, trandafirul s-a impletit cu mitologia zeilor si zeitelor, ca simbol al frumusetii, al vietii si al mortii, dar mai presus de toate, ca un simbol al iubirii. Iar trandafirul rosu este cel care azi arata cel mai puternic simbolul iubirii. Bobocul trandafirului roşu semnifica admiratia puritatii si frumusetii celui care-l primeste.
Ghioceii, care vestesc venirea primăverii, incluşi într-un buchet de 8 Martie, semnifică inocenţă, gânduri bune şi speranţă.
Puteţi oferi flori şi în funcţie de zodie:
Pentru femeile Berbec: narcisele, genţiana şi forsitia, în culori puternice; caprifoiul, muşcatele, crinii
Pentru femeile Taur: freziile, primula și liliacul alb; trandafirii, macul, violetele şi margaretele
Pentru femeile Gemeni: lalele galbene sau panseluțe multicolore; lavanda, lilicacul, orhideea, crizantema
Pentru femeile Rac: zambile, lăcrămioare, toporași sau bujori; trandafirii albi, muşcatele, lotusul, crinii albi
Pentru femeile Leu: iriși, ghioceii galbeni și fire de gălbenele; floarea-soarelui
Pentru femeile Fecioară: garofițe în culori vesele, mâțișori, năsturașii și orhideea; trandafirii albi, crinii albi
Pentru femeile Balanță: magnolia, florile de cireș si hortensia; trandafiri, hortensii, margarete, clopoţei
Pentru femeiile Scorpion: lalele negre sau violete sau cale vișinii; crizantema, gardenii, cactuşi
Pentru femeile Săgetător: liliacul violet și irisul; narcisa, garoafele roz, păpădii, bujori
Pentru femeile Capricorn: zambilele, lalele bătute sau panseluţele
Pentru femeile Vărsător: freziile, toporașii, anemonele și mixandrele; orhideea, gladiolele, pasărea paradisului, trilium
Pentru femeile Pești: ghioceii, brândușele, lăcrămioarele, macii; orhideea, liliacul.
Cea mai mare ciocolată din lume a fost fabricată în Venezuela. 80 de cofetari au muncit de zor mai multe zile și au folosit peste 800 de kilograme de ciocolată. Reușita lor a intrat în Cartea Recordurilor.
Produsul cântăreşte 874 de kilograme și are un diametru de doi metri şi 40 de centimetri. Cofetarii au început să prepare ciocolata acum patru zile. Ei au fost folosite cele mai bune tipuri de cacao din Venezuela – Chuao și Porcelana.
„874 de kilograme este un nou record. Moneda de ciocolată din spatele meu este cea mai mare din istorie”, a declarat reprezentantul Guiness, Carlos Martinez.
Recordul precedent a fost înregistrat în Italia în anul 2012. Atunci, cea mai mare ciocolată cântărea 458 de kilograme, de aproape două ori mai puțin decât acum.
Numeroase mituri pe tema ciocolatei au fost dezmințite de nutriționiști. Consumul moderat de ciocolată nu este vinovat de producerea acneei și nu duce la apariția cariilor. Dimpotrivă, înaltul său conținut energetic o transformă într-un aliment recomandat pentru o dietă echilibrată, relatează site-ul dmedicina.com, preluat de Agerpres.
Să fie adevărat că îngrașă? Ciocolata nu favorizează excesul de greutate sau obezitatea dacă se consumă moderat, în cadrul unei diete care să echilibreze energia dobândită și consumul energetic al organismului.
Favorizează apariția acneei? Experții în nutriție afirmă că acneea are drept cauză fundamentală factori hormonali, proprii adolescenței, sau de tip genetic. Nu s-a dovedit științific o relație între apariția coșurilor și consumul de ciocolată.
Provoacă apariția cariilor? Deși consumul de alimente și băuturi care conțin zaharuri este asociat, în general, cu apariția cariilor, această relație nu este directă, pentru că intervin alți factori precum textura alimentelor și aderența. O bună igienă bucală poate preveni apariția cariilor.
Generează dependență? Nu s-a putut demonstra științific că ar provoca un consum compulsiv. De fapt, pentru a se produce fenomenul de dependență față de ciocolată, ar trebui să se consume cantități imense zilnic.
Ridică nivelul colesterolului? Grăsimile din ciocolată provin din untul de cacao, acid gras saturat care, spre deosebire de alți acizi, nu ridică nivelul colesterolului din sânge. De fapt, potrivit unor studii, consumul de ciocolată contribuie la menținerea nivelurilor ‘colesterolului bun’.
Conține cafeină? Prezența cafeinei în ciocolată este nesemnificativă. În produsele de cacao predomină teobromina, care, deși este din aceeași familie cu cafeina, are o putere de stimulare puțin semnificativă.
Acesta va avea loc luna viitoare la Sfântu Gheorghe.
La festival sunt aşteptaţi atât producători consacraţi de ciocolată din ţară şi străinătate, cât şi producători locali, iar în program sunt cuprinse prezentări şi degustări de dulciuri, concerte de muzică uşoară şi populară, spectacole de dans şi teatru, proiecţii de filme, programe pentru copii, precum şi diverse concursuri.
De asemenea, vor avea loc demonstraţii de sculptură în ciocolată şi confecţionare de figurine, o expoziţie de istorie a ciocolatei, de ambalaje şi un concurs de preparare a ciocolatei de casă.
Evenimentul, organizat de CCI Covasna în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, va avea loc în 27-28 septembrie în incinta Colegiului “Szekely Miko” din municipiu.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.