Criza citostaticelor, rezolvată la Cluj Napoca. Pacienţii primesc gratuit medicamentele.
Publicat de Mihaela Costache, 15 martie 2017, 11:30
Continuă criza citostaticelor la nivelul secţiilor de pediatrie din ţară. La Cluj, medicii au fost nevoiţi să apeleze la o fundaţie pentru a aduce medicamentele necesare schemelor de tratament.
Conf. Gheorghe Popa de la Clinica de Peditarie II:
Criza citostaticelor este un fenomen perpetuu: întotdeauna ne confruntăm cu lipsa unor medicamente, uneori foarte ieftine, dar care sunt de importanță vitală pentru copii, sunt indispensabile aplicării unor protocoale corecte și bineînțeles că se răsfrânge asupra rezultatelor terapeutice. Noi, ca medici, ne-am implicat în sensul că, printr-o fundație procurăm aceste medicamente din străinătate și le punem la dispoziția pacienților, gratuit, dar nu este un fenomen normal. (Conf. Gheorghe Popa)
De partea lor, producătorii de medicamente susţin că scăderea preţurilor a făcut nerentabilă comercializarea în România a mai multor produse. Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu:
Această metodologie a fost aplicată în forma actuală începând cu luna iulie a anului 2015 și practic, de atunci sunt aproape în continuu, probleme cu o serie întreagă de medicamente al căror prețuri este la limită între minimul european și sub-minimul european. Din păcate, lucrul acesta este destul de greu de explicat paciențior, până la urmă ei au niște drepturi foarte clare pentru că vorbim despre copii, dar în același timp autoritățile trebuie să înțeleagă că o situație de genul acesta nu poate să fie rezolvată decât printr-o înțelegere a ansamblului economic în care funcționează producătorii de medicamente. (Dan Zaharescu)
Producătorii şi importatorii de medicamente par dispuşi să reia aprovizionarea cu citostatice şi alte medicamente vitale pentru pacienţii din România, dacă se ajunge la un consens în privinţa calculării preţurilor.
Ovidiu Moldovan – Radio Cluj