România, codașa Uniunii Europene la screening-ul pentru cancerul mamar!
Publicat de Andra Radu, 13 ianuarie 2020, 13:42
0,2% dintre femeile din România, cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, au făcut, în anul 2015, screening-ul pentru depistarea cancerului mamar. Este cel mai mic procentaj înregistrat de o țară din Uniunea Europeană, arată datele publicate de Eurostat.
Comparativ, în Danemarca, Finlanda, Olanda și Marea Britanie, procentajul este de peste 75%.
În opt state membre UE, rata screening-ului pentru cancerul de sân a fost mai mică de 50%, cele mai scăzute procente fiind în România (0,2% din femeile cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 de ani, conform datelor din 2015), Bulgaria (20,6%) și Slovacia (30,7%).
Ce este screening-ul pentru cancerul mamar?
Screening-ul pentru cancerul de sân utilizează o examinare radiologică, numită mamografie, pentru a depista dacă există semne de cancer de sân. Ea poate depista tumori care sunt prea mici pentru a fi palpate.
Cu cât mai devreme este depistat un cancer de sân, cu atât mai eficient poate fi tratamentul.
Acesta nu previne dezvoltarea cancerului de sân, dar îl poate depista mai devreme, când șansele de reușită a tratamentului sunt mai mari.
Mamografia este în prezent singura metodă de screening despre care s-a demonstrat că ajută la prevenirea deceselor cauzate de cancerul de sân.