Blocul Naţional Sindical anunţă că va continua acţiunile de protest faţă de politica fiscală a guvernului, nemulţumit de trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.
Câteva sute de sindicalişti au participat, joi, 9 noiembrie, la mitinguri în mai multe oraşe din ţară.
Liderul BNS, Dumitru Costin, a precizat că îi va cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu Ordonanţa Guvernului privind modificările la Codul Fiscal.
El consideră că prin adoptarea acestui act normativ au fost încălcate, atât drepturile angajaţilor, cât şi Constituţia:
Am încercat în tot acest interval de timp în care au existat contacte cu reprezentanții guvernului să atragem atenția asupra faptului că România a ratificat două tratate importante e vorba de Codul European pentru Securitate Socială și de Carta Socială Europeană revizuită, acolo există prevederi explicite privitoare la ponderile cu care un sistem de securitate socială dintr-o țară poate să fie susținut, finanțat de lucrători, peste o limită maximă; textul ordonanței sare cu mult peste prevederile din tratatele respective.
Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că Guvernul a modificat Codul Fiscal, astfel că au ieșit în stradă.
Aproximativ o mie de persoane protestează în acest moment în Piața Victoriei si scandează lozinci anti-guvernamentale şi contra Partidului Social-Democrat.
Câţiva dintre protestatari spun că le este teamă că, în urma modificărilor Codului Fiscal, salariile vor scădea şi nu doresc să plătească din buzunarul lor contribuţiile la stat.
Circulaţia în zona Piaţa Victoriei nu este întreruptă şi nu s-au semnalat incidente.
Publicat de adinaiftime,
24 septembrie 2017, 10:26
Ministerul Finanţelor a lansat un nou instrument de economisire pentru populaţie, programul Tezaur, prin care persoanele fizice pot achiziţiona titluri de stat direct prin Trezoreria statului, fără comisioane şi cu o dobândă atractivă.
După cum se arată într-un comunicat al ministerului, titlurile de stat pentru populaţie vor fi emise prin intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei, iar veniturile obţinute din deţinerea acestora vor fi neimpozabile, conform actualelor prevederi din Codul Fiscal.
Termenii şi condiţiile financiare aferente fiecărei emisiuni vor fi specificate în cadrul prospectelor de emisiune, care vor fi aprobate prin ordin al ministrului de Finanţe.
Transport ilegal de alcool depistat de polițiștii mureșeni
Publicat de adinaiftime,
17 septembrie 2017, 17:40
Ieri poliţişti din cadrul Biroului Rutier Târnăveni au oprit în trafic, în localitatea Gănești, judeţul Mureş, un autoturism condus de un bărbat, de 48 de ani, din Mediaş, judeţul Sibiu.
În urma verificărilor, s-a stabilit că bărbatul transporta 300 de litri de lichid cu miros puternic de alcool, în recipiente de plastic, fără a avea aplicate etichete de marcaj fiscale.
Cantitatea de alcool a fost confiscată, fiind luate probe pentru a fi trimise Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, în vederea continuării cercetărilor.
Poliţiştii de la investigarea criminalităţii economice au întocmit dosar penal pentru nerespectarea prevederilor Codului Fiscal, pentru infracţiunea de deţinere sau comercializare a produselor accizabile fără a fi marcate.
Românii care pleacă din țară mai mult de șase luni și nu anunță Fiscul ar putea fi amendați
Publicat de adinaiftime,
12 septembrie 2017, 09:38
Românii care intenționează să părăsească țara pentru mai mult de șase luni trebuie să anunțe ANAF pentru stabilirea rezidenței fiscale. În caz contrar, de la 1 ianuarie 2018, ar putea fi amendați cu sume între 50 și 100 de lei.
Obligația este una veche, însă prin ordonanța 30/2017 a fost reglementată amenda. Așadar, indiferent că plecați sa studii sau muncă pentru o perioadă mai mare de 6 luni din 12 consecutive, chiar dacă cele 6 luni se cumulează din mai multe plecări trebuie să anunțați fiscul. Conform Codului fiscal, persoanele care pleacă din România trebuie să completeze în două exemplare un chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale. Unul trebuie transmis prin poștă, cu confirmare de primire, sau trebuie depus la registratura unității fiscale competente, în timp ce altul se păstrează. De asemenea, chestionarul poate fi transmis și electronic.
Atenție însă! Documentul trebuie depus la Fisc cu 30 de zile înainte de a părăsi România.
Premierul Mihai Tudose a declarat, într-un interviu televizat, că prin creşterea accizei la combustibil guvernul vrea să obţină bani pentru investiţii. El susţine că atunci când au renunţat la acciză, autorităţile urmăreau să scadă preţurile, lucru care nu s-a întâmplat:
Când am scos acciza, preţul la pompă n-a scăzut. Încercăm să o punem la loc. Dacă creşte preţul la pompă, o să avem o altă discuţie cu companiile distribuitoare şi producătoare. Adică, noi am scos acciza nu ca să le facem lor profit, ci ca să încercăm să ducem preţul mai jos. N-a funcţionat, o punem la loc, fiindcă altfel, da, avem nevoie de bani pentru infrastructură, pentru autostrăzi, pentru spitale, pentru o mulţime de lucruri.
Potrivit datelor Comisiei Europene, la începutul acestui an, România avea printre cele mai mici preţuri la benzină din Uniunea Europeană, după eliminarea supraaccizei la carburanţi. Preţul mediu al unui litru de benzină în ţara noastră era cu puţin peste un euro.
Un proiect de ordonanţă pentru modificarea Codului Fiscal prevede creşterea accizelor la combustibil în medie cu 23 la sută de la 1 septembrie. Transportatorii spun că această majorare se va transmite automat în tarife şi au anunţat proteste.
Accizele la carburanţi vor creşte din 1 septembrie.
Asta prevede un proiect de ordonanţă de Guvern prin care urmează să fie modificat Codul Fiscal.
Astfel, accizele vor creşte cu 22% pentru benzină şi cu 14 procente pentru motorină.
Ministerul Finanţelor pune aceste majorări pe seama faptului că nivelul încasărilor la bugetul de stat a scăzut considerabil în primul semestru al anului în curs după eliminarea supraaccizei, dar şi a reducerii TVA.
Creşterea accizelor la carburanţi va afecta rata inflaţiei, care va ajunge de la 1,6% la 1,9 procente, avertizează guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
Angajatorii vor plăti de marți, 1 august, contribuţiile pentru pensii şi sănătate la nivelul salariului minim brut pentru salariaţii cu contracte de muncă cu timp parţial.
Schimbarea Codului Fiscal a fost făcută de Guvern, luna trecută, prin ordonanţă de urgenţă şi ar urmări combaterea muncii la negru.
Decizia a nemulţumit însă atât sindicatele cât şi patronatele, care au cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională.
Măsura a fost criticată atât de sindicate cât și de către patronate în primul rând pentru că a fost adoptată fără realizarea unui studiu de impact și fără a respecta prevederile legii responsabilității fiscal-bugetare, referitoare la modificarea Codului Fiscal. Reprezentanții angajatorilor susțin că noua reglementare îi vor obliga să achite contribuții sociale la nivelul salariul minim brut inclusiv pentru angajații care lipsesc nemotivat de la muncă, în timp ce sindicaliștii spun că patronatele vor face restructurări de personal sau vor reduce drastic numărul orelor contractate prin contractele cu durată parțială de lucru iar pensia angajaților cu astfel de contracte, oricum nu va crește.
Excepție de la aplicarea aceste măsuri fac salariații elevi, studenți, persoane cu dizabilități, pensionari și cei care cumulează venituri cel puțin la nivelul salariului minim brut pe țară.
Noua reglementare vizează reducerea fenomenului de muncă nedeclarată, respectiv situațiile în care contractele cu timp parțial de muncă sunt încheiate numai pentru evitarea impozitării potrivit regulilor prevăzute pentru contractele individuale cu timp normal de lucru.
În Monitorul Oficial s-a publicat noul Cod Fiscal, care prevede printre altele, reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20% începând de anul viitor.
Totodată, se va aplica o cotă specială de 5% pentru cărţi, manuale, ziare, reviste, competiţii sportive sau evenimente culturale.
Codul Fiscal prevede și o serie de majorări de taxe, precum impozitul pe locuinţele deţinute de persoane fizice, dar folosite în scop comercial.
La impozitarea clădirilor intervin modificări importante. În primul rând, procentele de impozitare pentru clădirile rezidenţiale sunt cuprinse între 0,08% şi 0,2%, valoarea aplicabilă într-un an fiind stabilită de consiliul local.
În plus, se vor impozita diferenţiat locuinţele în funcţie de scopul în care sunt folosite. Pentru locuinţele folosite în scop comercial (sediu de firmă, locul în care îşi desfăşoară activitatea o persoană fizica ce practică o activitate independentă sau este sediul declarat pentru un PFA), impozitele stabilite de primărie sunt cuprinse între 0,2% şi 1,3%.
Actul normativ stipulează şi eliminarea taxei pe construcţiile speciale şi a supra-accizei la carburanţi, însă nu din 2016, ci din 2017. Şi reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% s-a amânat pentru 1 ianuarie 2017, în varianta iniţială termenul fiind 1 ianuarie 2016. Însă, impozitul nu se aplică pentru dividendele plătite de o firmă alteia, dacă cea din urmă deţine la prima mai mult de 10% din capitalul social pe o perioadă mai mare de 1 an.
În cazul microîntreprinderilor, impozitul pe venit va fi de 3%, iar pentru o firmă nou înfiinţată, cu cel puţin un angajat, cota de impozit va fi de 1% pentru primele 24 de luni de activitate, dacă asociaţii sau acţionarii nu au mai deţinut titluri financiare la alte persoane juridice.
Impozitul pe profit rămâne la 16%. În cazul firmelor care desfăşoară activităţi din domeniul barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor sau cazinourilor, impozitul va fi de 16%, dar nu mai puţin de 5% din totalul veniturilor realizate.
Reducerea contribuţiilor sociale a fost eliminată din Codul Fiscal, deşi iniţial erau prevăzute scăderi atât la angajat, cât şi la angajator, mai întâi din 2017, apoi din 2018.
Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se reţine prin stopaj la sursă, cota de cheltuieli forfetare creşte de la 20% la 40%. Aceste venituri scapă şi de plata contribuţiei de asigurări de sănătate, în 2016, dacă persoana respectivă realizează şi alte venituri supuse deja contribuţiei la sănătate, cum ar fi veniturile din salarii.
Nici pentru veniturile din dividende nu se datorează asigurări de sănătate, în 2016, dacă cel care le primeşte realizează alte venituri supuse contribuţiilor sociale.
Aplicarea noului Cod Fiscal va reduce evaziunea fiscală şi va stimula creşterea economică, susţine ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici.
Toate aceste măsuri sunt de natură să contribuie în mod esenţial la reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului şi stimularea creşterii economice. (Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici)
Opoziţia a criticat aspru prevederile din noul Cod Fiscal. Senatorul PNL, Mărinică Dincă, spune că documentul este fără viziune, nelegitim şi împotriva românilor.
Victor Ponta a spus că nu va mai exista impozitul pe dividente. Colegii dumnealui au votat un amendament, chipurile să introducă un impozit pe dividente. Taxa specială va fi scoasă. Minciună. Taxa specială poartă alt nume: impozitul de sub clădiri. Supraacciza va fi scoasă. Veţi vota un Cod Fiscal cu supraaciza existentă. ( Senatorul PNL, Mărinică Dincă)
Totodată, Executivul propune, de la 1 ianuarie, reducerea TVA pentru carne, peşte, lapte, la 9%. Măsura aceasta a fost însă devansată de Executiv, care a aprobat o ordonanţă de urgenţă, ce prevede ca, de la 1 iunie, alimentele să fie taxate mai puţin.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.