Oamenii de ştiinţă au descoperit că sucul de afine ajută la normalizarea tensiunii arteriale. Patruzeci și cinci de studii au arătat că persoanele care consumă suc de afine au o tensiune sistolică mai scăzută cu 1,52 puncte şi o tensiune diastolică cu 1,78 milimetri de mercur.
Cercetătorii de la Universitatea Laval susţin că sucul de afine are un efect benefic asupra nivelului de colesterol din sânge. Ei cred că acesta este efectul compuşilor polifenolici din afine, care se găsesc în multe plante şi sunt sintetizaţi. În plus, această băutură este cunoscută pentru proprietăţile sale antioxidante şi antiinflamatorii.
Cu toate acestea, este necesar un consum echilibrat al sucului de afine, care, anterior, a fost identificat ca principalul pericol al oscilaţiilor de tensiune.
Marea Britanie este țara cu cel mai înalt nivel de obezitate din Europa Occidentală, rata acestei boli crescând mai rapid decât în oricare altă ţară dezvoltată.
Rata obezităţii s-a dublat în Marea Britanie în ultimii 20 de ani, 63% din adulţii britanici fiind supraponderali, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Obezitatea înseamnă un risc mai mare de apariţie a bolilor cronice, în special hipertensiune, colesterol, diabet şi boli cardiovasculare.
Pentru zilele călduroaseale verii specialiştii ne recomandă consumul de pepene. Fie că sunt roşii sau galbeni aceste fructe sunt delicioase şi fac vara mai suportabilă datorită efectului răcoritor.
Pepenii roşii sunt, probabil, cele mai bune fructe care combat căldura în timpul verii. Aceste fructe bogate în nutrienţi sunt o alegere foarte bună pentru mese şi gustări, mai ales atunci când sunt combinate cu alte fructe şi legume. Sucul lor este răcoritor chiar dacă afară mercurul termometrului atinge temperaturi foarte ridicate.
Specialişti spun că pepenele roşu este practic o multivitamină, conţinând cantităţi excelente de vitamina A, vitamina B6, vitamina C şi o serie de nutrienţi vitali pentru sănătate.
Pepenele roşu are un conţinut mai ridicat de licopen faţă de alte fructe şi legume, nu este bogat doar în vitamine, el mai conţine şi fibre, proteine, calciu, acid folic, magneziu şi potasiu. Potasiul ajută la păstrarea echilibrului balanţei fluidelor şi mineralelor în organism şi la menţinerea tensiunii arteriale normale. Nu conţine colesterol iar conţinutul în sodiu este foarte scăzut. Beta-carotenul descoperit în pepenele roşu stimulează vederea şi creşterea osoasă. Seminţele sale sunt, de asemenea, bogate în proteine, magneziu, potasiu, fosfor, fier şi zinc.
Specialiştii spun că pepenele roşu poate fi un adevărat medicament împotriva diferitelor boli. Dacă suferim de probleme renale şi biliare, boli cardiovasculare, reumatism, constipaţie, acnee, boli de piele, consumul de pepeni roşii poate atenua sau chiar vindeca aceste afecţiuni.
Din cauza conţinutului lor ridicat de apă pepenii roşii au un efect diuretic excelent. Aceştia îndepărtează toxinele acumulate în organism. Aminoacizii şi enzimele întăresc efectul detoxifiant.
Pepenele roşu are un conţinut ridicat de apă şi sucul său este considerat ca o băutură energizantă în timpul verilor călduroase. El previne instalarea unei stări de deshidratare având un conţinut de apă de aproximativ 95 de procente.
Cei mai multi dintre noi au auzit de extraordinarele proprietati ale uleiului de argan. Folosit adesea in prepararea produselor cosmetice, sau pentru hidratarea parului, uleiul de argan este natural si sanatos, chiar daca pretul sau este nu tocmai “prietenos”. Dar cati dintre voi stiu ca uleiul de argan presat la rece are numeroase beneficii si pentru sanatatea organismului atunci cand este consumat intern ?!
Bineinteles, trebuie sa alegem acea varianta de ulei la care este specificat ca se poate folosi si pentru uz intern si intr-adevar, sunt putine situatii. Majoritatea comerciantilor, aleg doar varianta strict pentru uz cosmetic, probabil din ratiuni economice.
Acest ulei provine exclusiv din Maroc, unde cresc arborii de Argan – mai ales in partea de sud-vest a acestei tari. Arborele de argan este protejat de UNESCO, din cauza raritatii sale dar si dupa ce pretiosul ulei de argan a trecut de granitele Africii de Nord si a luat calea Europei, Americii, Asiei, etc. Arborele de argan este extrem de bine adaptat la seceta si la conditii dure climatice. Un copac produce in medie aproximativ 7-8 Kg de fructe/an, iar pentru producerea unui litru de ulei presat la rece, este nevoie de aproximativ 8 arbori. Astfel se explica si pretul sau ceva mai costisitor.
Avand in vedere cererea tot mai mare de ulei de argan la nivel mondial si faptul ca acesta incet-incet isi dovedeste utilitatea atat in scop cosmetic cat si terapeutic, tot mai multi oameni de stiinta din domeniile adiacente au inceput sa-l studieze in amanunt.
Abilitatile medicinale demonstrate stiintific ale uleiului de argan
1. Regleaza colesterolul din sange, prin scaderea colesterolului rau, avand rol benefic si pentru reglarea tensiunii arteriale.
2. Este un anti-inflamator puternic, deoarece contine o multime de antioxidanti, ce ajuta la regenerarea celulelor.
3. Ajuta la scaderea in greutate, favorizand o digestie cat mai normala, reducand constipatia si inhiband senzatia de foame.
4. Creste imunitatea organismului si stimuleaza functiile creierului.
5. O alta particularitate importanta a sa este ca poate fi utilizat ca un tratament dar si o preventie pentru diabet zaharat. Studiile au descoperit ca uleiul de argan scade rezistenta la insulina – un pas de initiere in dezvoltarea diabetului. Potrivit unui studiu din 2009 in legatura cu metabolismul, consumul de ulei de argan inverseaza schimbarile metabolice asociate cu diete bogate in zahar – se reduce riscul de debut in diabetul zaharat. In general, uleiul de argan poate reduce efectele nocive ale unei diete bogate în carbohidrati.
6. Lupta impotriva cancerului: uleiul de argan consumat zilnic (1-2 lingurite complementar unui regim de viata echilibrat si sanatos) reduce rata de diviziune celulara pentru cancerul de prostata, astfel componentele din acest miraculos ulei fac sa incetineasca considerabil ritmul de crestere pentru mai multe tipuri de celule canceroase. Antioxidantii din compozitie, ajuta la repararea unor leziuni celulare, care se poate acumula si care pot duce la mutatii genetice in mai multe tipuri de cancer.
7. Este un ulei cu o rezistenta la oxidare sensibil mai mare decat uleiul de masline si este format din acizi grasi nesaturati in proportie de 80%. Sa nu uitam ca acizii grasi esentiali nu pot fi sintetizati de catre organism, motiv pentru care trebuie sa-i asimilam printr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Compozitia speciala a uleiului de argan consta din grasimi nesaturate – Omega 3, 6, 9, steroli, vitamina E. Continutul de acid oleic – Omega 9 il face eficient in scaderea colesterolului rau (LDL) si cresterea colesterolului bun (HDL), prostaglandinele care se formeaza in organism dupa ce consumam acest ulei imbunatatesc circulatia, cresc imunitatea si suprima inflamatia. Vitamina E – actioneaza ca un antioxidant natural puternic prin neutralizarea stresului oxidativ la nivel celular. Acidul linoleic – Omega 6 ajuta in probleme reumatologice vasculare.
Un cunoscut prof. Doctor neurochirurg de la spitalul Presbyterian din New-York (prof. Dr. Philip Steig) intr-un articol de-al sau, confirma spusele multor nutritionisti care afirma ca 30% din dieta noastra trebuie sa vina din grasimi iar acestea sa fie in proportie de peste 75% nesaturate. Sursele de grasimi nesaturate, pentru cei ce consumam hrana vie o reprezinta fructele oleaginoase si uleiurile presate la rece. Dintre acestea, uleiul de argan obtinut prin presarea la rece a nucleelor nucilor arborilor de argan ocupa un loc special. Contine Omega 3 mai mult decat uleiul de masline si Vitamina E mai mult decat uleiul de migdale dulci.
De fapt, uleiul de argan este un adevarat laborator in sine si ofera resurse valoroase pentru combaterea deteriorarii celulelor avand si proprietati anti-cancer.
Si nu uita, poti afla mai multe informatii pe siteul http://marawvegan.ro
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.