Pădurea Ciuaşului – o poartă spre Jurassic
Publicat de Mihaela Costache, 3 august 2015, 17:20
Singura colonie mixtă de stârci din Transilvania se află în judeţul Cluj aproape de localitatea Ţaga. Într-o pădure situată nu departe de Gherla, pot fi observate aceste păsări impunătoare care scot nişte sunete asemănătoare cu ale dinozaurilor.
Un spectacol care ne duce cu gîndul la pre-istorie şi la perioada cînd pămîntul era stăpînit de dinozauri , poate fi admirat în pădurea Ciuaşului de lângă lacul Ţaga. Aici trăieşte cea mai mare colonie mixtă de stârci din nord vestul României . Colonia este formată din stîrci de noapte şi stîrci cenuşii după cum ne explică biologul Alexandru Stermin
Stârcii cenuşii sunt nişte păsări care seamănă foarte mult cu berzele. Acolo, pe câţiva arii de pământ, într-o pădure lângă lacul Ţaga şi-au construit cuiburi, unul lângă celălalt. Ziua se hrănesc pe lacurile din jur, insă şi ziua putem să-i găsim în colonie. Şi dacă ne apropiem de colonie, o să vedem păsările acestea imense cum zboară pe deasupra noastră şi cum scot nişte sunete care se apropie foarte mult de sunetele pe care le auzim când vedem filme cu dinozauri. Oarecum te înspăimântă când ajungi acolo dar dacă stai mai departe şi te uiţi cu binoclul o sa ajungi să îndrăheşti aceste păsări. Ce este cel mai important este să nu mergem în lunile aprilie-mai pentru că atunci păsările cuibăresc şi ca să se apere, ele vor regurgita peste noi toată hrana pe care au mâncat-o în ziua respectivă.
În pădurea resăectivă sunt în jur de 40 de cuiburi . Ce are foarte special această colonie este faptul că e mixtă. Sunt şi stârci de noapte şi stârci cenuşii.Stârcul cenuşiu este o pasăre destul de comună însă stârcul de noapte deşi este comună în România, este protejată la nivel european. ( biologul Alexandru Stermin
Şi pentru că nu este o pădure foarte cunoscută, am vrut să aflu şi cum se ajunge aici:
Prin Gherla, însă când am ieşit din Gherla spre Nicula mergem tot înainte spre Ţaga. La un moment dat, după ce am ajuns în Ţaga se bifurcă un drum la stânga spre Năsal. O luăm pe drumul respectiv iar dupa o porţiune de mers vom vedea pădurea pe partea dreaptă, este prima pădure de lângă lac. Dacă ne uităm atenţi vom observa un punct din care pleacă şi vin stârcii. Putem lsa maşina pe marginea drumului şi putem merge spre pădure pe jos. Dacă mergem acolo până prin octombrie o să-i vedem sigur.