Ascultă Radio România Regional Live

combaterea terorismului

10 moduri în care Parlamentul European ne-a îmbunătățit viața de zi cu zi

10 moduri în care Parlamentul European ne-a îmbunătățit viața de zi cu zi
Foto: View of an urban area

Publicat de Camelia Teodosiu, 16 mai 2019, 12:17

În timp ce alegerile europene din 25 mai se apropie, puteți verifica ce a făcut Parlamentul European în ultimii cinci ani pentru a vă îmbunătăți viața de zi cu zi.

Apeluri telefonice mai ieftine

Regulile UE, Roam Like Home, ce au intrat în vigoare începând cu luna iunie 2017, au eliminat taxele de roaming. Europenii au posibilitatea de a apela, trimite texte sms și utiliza internetul mobil la același preț ca acasă. Noua lege limitează apelurile către o altă țară UE la 19 cenți/minut începând cu 15 mai 2019, făcând accesibil contactul cu cei dragi în alte state membre UE pentru toată lumea.

Mai multe opțiuni atunci când faceți cumpărături online

Consumatorii au acces mai larg și mai ușor la produse, rezervări de hoteluri, închirieri de mașini, bilete la festivaluri de muzică din alte state UE și multe altele, în conformitate cu noile norme care abordează „blocarea geografică” nejustificată, intrate în vigoare în întreaga UE din decembrie 2018.

Mai puțin plastic în mări și râuri

Începând cu anul 2015, când Parlamentul European a aprobat noi reguli pentru reducerea utilizării pungilor de plastic ușoare, 72% dintre europeni spun că le utilizează mai puțin. Un alt pas important în ceea ce privește combaterea poluării cu materiale plastice a avut loc în martie 2019, când Parlamentul a aprobat o nouă lege care interzice o gamă de articole de plastic de unică folosință, inclusiv farfuriile, tacâmurile și paiele.

Protecție sporită online

Regulile privind confidențialitatea şi protecția datelor au intrat în vigoare în mai 2018 și oferă cetățenilor europeni mai mult control asupra modului în care sunt utilizate datele lor personale. Parlamentul a actualizat, de asemenea, normele UE privind drepturile de autor în mediul digital.

Drepturi sporite pentru lucrători

În aprilie 2019, Parlamentul a adoptat noi măsuri pentru a reconcilia viața profesională și viața de familie. Părinții ar trebui să aibă cel puțin 10 zile de concediu de paternitate în timp ce îngrijitorii ar trebui să poată lua cinci zile lucrătoare de concediu pe an pentru a se ocupa de rudele foarte bolnave. Parlamentul a introdus, de asemenea, drepturi minime pentru lucrătorii temporari, ce lucrează pe bază de vouchere sau lucrătorii pe platforme, precum Deliveroo sau Uber.

O planetă sănătoasă pentru generațiile viitoare

Într-un vot istoric, în 2016, Parlamentul a aprobat acordul de la Paris, un acord de referință pentru combaterea schimbărilor climatice. Deputații europeni au lucrat de atunci la o serie de măsuri pentru reducerea emisiilor de carbon și stimularea utilizării surselor regenerabile de energie.

Mai multe oportunități de studiu sau de formare în străinătate

Pentru a permite mai multor europeni să beneficieze de programul educațional și de formare emblematic al UE, în martie 2019, deputații europeni au solicitat ca finanțarea programului Erasmus+ să se tripleze în perioada 2021-2027.

Stimularea creșterii economice

Aprobat de Parlament în decembrie 2018, acordul comercial UE-Japonia este cel mai mare acord comercial bilateral negociat vreodată de Uniune. Alte acorduri comerciale aprobate de Parlament în ultimii ani includ Canada și Singapore.

O Europă mai sigură

Pentru a combate terorismul și alte forme grave de criminalitate, în 2016 Parlamentul European a sprijinit norme care să oblige companiile aeriene să dea autorităților datele pasagerilor pentru toate zborurile către UE și viceversa. În cursul anului următor, deputații europeni au aprobat noi norme la nivelul UE privind lupta împotriva luptătorilor străini și a teroriștilor singuratici. Parlamentul a eliminat, de asemenea, lacunele din legile privind armele din UE și a aprobat norme pentru combaterea finanțării terorismului.

Reducerea facturilor de energie

Consumatorii europeni se pot aștepta să economisească în medie până la 500 de euro pe an la facturile de energie, datorită simplificării etichetării energetice ale aparatelor electrocasnice, aprobată de deputații europeni în 2017.

Alegerile europene vor avea loc în perioada 23-26 mai. Votul dvs. poate contribui la dezvoltarea viitorului Europei și poate influența modul în care Parlamentul ia decizii care vă afectează viața de zi cu zi.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Măsurile Uniunii Europene de combatere a terorismului

Măsurile Uniunii Europene de combatere a terorismului
Foto: EU and French flags at half-mast at the European Parliament in Strasbourg as a tribute to the victims of the terrorist attack in Strasbourg of 11/12/2018

Publicat de Camelia Teodosiu, 6 mai 2019, 13:49

Combaterea terorismului necesită abordarea unor chestiuni precum luptătorii străini, controalele la frontieră, reducerea finanțării

Securitatea reprezintă o preocupare majoră pentru europeni77% dintre aceștia își doresc ca UE să depună mai multe eforturi pentru combaterea terorismului.

Din 2015 încoace, numărul atacurilor teroriste inspirate de religie a crescut în UE.

Măsurile UE de prevenire a unor noi atacuri variază de la controalele mai amănunțite la frontierele Europei, la o mai bună cooperare polițienească și judiciară în ceea ce privește urmărirea suspecților și a făptașilor, reducerea finanțării terorismului, combaterea crimei organizate, abordarea radicalizării și altele. Aflați mai multe detalii din infografic.

Ameliorarea controalelor la frontieră

Pentru a garanta securitatea în zona Schengen, în aprilie 2017 au fost introduse controale sistematice la frontierele externe ale UE pentru toate persoanele care intră în Uniune – inclusiv cetățenii UE.

Pentru a înregistra călătoriile cetățenilor din afara spațiului Schengen și pentru a accelera controalele, un nou sistem de înregistrare a intrărilor și ieșirilor a fost aprobat de către deputații și miniștrii UE în noiembrie 2017. Se estimează că aceste noi controale la frontierele externe vor deveni pe deplin funcționale începând cu anul 2020.

Călătorii care nu au nevoie de viză vor fi verificați în viitor înainte de a ajunge în UE, cu sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS). Examinarea va începe din 2021.

Pentru a împiedica circulația liberă a teroriștilor pe teritoriul UE, câteva state membre au introdus controale temporare la frontieră. Parlamentul European consideră că reintroducerea controalelor la frontiere este nejustificată și constituie un pericol pentru spațiul Schengen, de aceea dorește introducerea acestora doar în cazuri excepționale.

Aflați mai multe despre spațiul Schengen aici.

Securitatea frontierelor externe ale UE

Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă a UE va avea o rezervă permanentă de 10.000 de polițiști de frontieră până în 2027 pentru a garanta siguranța celor 13.000 km de frontiere externe pe uscat și aproape 66.000 km pe mare. Noile rezerve permanente ar putea, la cererea unei țări din UE, să efectueze controale la frontiere și să gestioneze migrația, dar și să lupte împotriva criminalității transfrontaliere.

Oprirea luptătorilor teroriști străini

Începând cu anul 2015, numărul de atacuri teroriste „inspirate de religie” a crescut și se estimează că aproximativ 5.000 de europeni au călătorit în zonele de conflict din Siria și Irak pentru a se alătura grupurilor teroriste jihadiste.

Pentru a incrimina acte precum pregătirea sau călătoria în scopuri teroriste, precum și organizarea sau facilitarea acestor călătorii, Europa a instituit o lege europeană privind terorismul care, împreună cu noile controale la frontierele externe, va contribui la combaterea fenomenului luptătorilor străini.

Numărul luptătorilor teroriști străini a scăzut semnificativ începând cu 2015. Pe măsură ce statul islamic devine mai slab, acesta îi îndeamnă pe adepții săi să efectueze atacuri de tip „actor singular” în țările lor de origine, în loc să se deplaseze la așa numitul califat, potrivit Europol.

Utilizarea datelor pasagerilor care călătoresc cu avionul

Companiile aeriene care operează zboruri către și dinspre UE sunt obligate să transmită autorităților naționale date despre călătorii lor, precum numele, datele de călătorie, itinerarul și metoda de plată.

Aceste date, așa-numite PNR, sunt utilizate pentru prevenirea, detectarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor grave. Negocierile au durat mai mult de cinci ani, iar Parlamentul a insistat asupra garanțiilor pentru datele sensibile (care dezvăluie originea rasială, religia, opinia politică, sănătatea sau orientarea sexuală) și protecția datelor.

Aflați mai multe din dosarul nostru privind registrul cu numele pasagerilor.

Îmbunătățirea schimbului de informații

De multe ori criminalii și teroriștii utilizează identități multiple pentru a se sustrage autorităților de poliție de frontieră și de aplicare a legii. Aceste cazuri demonstrează importanța unui schimb eficient de informații între diferitele autorități (organe de drept, justiție, informații) din țările UE.

Noi norme de consolidare a sistemului de informații Schengen (SIS) au fost adoptate în 2018, introducând noi tipuri de alerte pentru cazurile legate de activitățile teroriste. Baza de date permite polițiștilor și gărzii de frontieră să acceseze și să consulte alertele despre persoanele căutate sau dispărute și despre bunurile pierdute sau furate.

Pentru a utiliza bazele de date existente și viitoare într-un mod mai inteligent și mai bine orientat, sistemele informatice ale UE care ajută la gestionarea frontierelor, securității și migrației ar trebui să permită schimbul de date. Această nouă interoperabilitate ar trebui să devină operațională după 2023 și să ofere o interfață unică pentru căutări, precum și un serviciu biometric de potrivire pentru a facilita identificarea.

Europol, agenția polițienească a UE, sprijină schimbul de informații dintre autoritățile naționale de poliție. În mai 2016, Parlamentul a fost de acord să ofere Europol mai multe competențe pentru a intensifica lupta împotriva terorismului și a aprobat înființarea unor unități specializate, cum ar fi Centrul european de combatere a terorismului, lansat la 25 ianuarie 2016.

Combaterea finanțării terorismului

O măsură eficientă pentru a opri teroriștii este reducerea surselor de venit ale acestora. Pentru a spori transparența și a reacționa la evoluțiile tehnologice precum monedele cibernetice, UE a actualizat, în 2018, legislația împotriva spălării banilor. Noile reguli vor aduce, de asemenea, mai multă transparență în privința proprietarilor companiilor.

Spălarea banilor este o infracțiune penală în toate țările UE, însă definițiile și sancțiunile variază. Noile reguli de combatere a finanțării infracțiunilor vor elimina aceste lacune.

Se estimează că activitățile infracționale din Europa generează aproximativ 110 miliarde de euro în fiecare an. Cu toate acestea, doar 1,1% din încasările din infracțiuni sunt confiscate definitiv. În octombrie 2018 au fost adoptate noi norme pentru a facilita înghețarea și confiscarea bunurilor dobândite în urma infracțiunilor.

Aceste reguli vor intra în vigoare începând cu anul 2020.

Reducerea accesului la armele periculoase

UE face tot posibilul pentru ca armele periculoase să nu cadă în mâinile persoanelor nepotrivite. Directiva revizuită privind armele de foc a eliminat lacunele juridice care au permis terorismului să folosească arme reconvertite, de exemplu în atacurile de la Paris din 2015. Regulile cer țărilor UE să aibă un sistem de monitorizare adecvat, păstrând în același timp excepții pentru vânători, muzee și colecționari.

Marea majoritate a atacurilor teroriste din UE au fost săvârșite cu ajutorul unor bombe pregătite la domiciliu. Datorită noilor reguli, adoptate de Parlamentul European în aprilie 2019, teroriștilor le-ar fi mult mai greu să obțină ingredientele necesare preparării explozivilor.

Prevenirea radicalizării

Teroriștii și extremiștii folosesc internetul pentru a răspândi propaganda și radicalizarea. Parlamentul dorește să oblige companiile online, precum Facebook sau YouTube, să elimine conținutul terorist în termen de o oră de la avertizarea venită de la autoritățile relevante.

Aflați mai multe despre modul în care UE promovează securitatea informatică.

Radicalizarea și contracararea acesteia s-au numărat printre activitățile centrale ale comisiei speciale pentru terorism, care și-a încheiat activitatea de un an în decembrie 2018. Parlamentul sugerează o listă de predicatori de ură a UE ce urmează să fie supravegheați, deoarece aceștia pot funcționa nedetectați în cazul în care se deplasează dintr-un stat membru în altul. Europarlamentarii recomandă, de asemenea, segregarea deținuților radicalizați în închisori, precum și formarea specifică privind radicalizarea pentru UE și funcționarii statelor membre.

Majoritatea atacurilor teroriste din Europa au fost comise de teroriști formați în Europa, europeni ce au fost născuți în UE și radicalizați fără a părăsi teritoriul european. Prin urmare, Parlamentul a propus, în 2015, măsuri de combatere a radicalizării și a extremismului în penitenciare și online, prin utilizarea educației și a incluziunii sociale.

Valoarea adăugată a UE

UE este principalul forum de cooperare și coordonare între statele membre în lupta împotriva terorismului, chiar dacă combaterea criminalității și asigurarea securității sunt, într-o mare măsură, responsabilitatea țărilor.

Deputații europeni decid, împreună cu miniștrii UE, cu privire la principalele legi UE privind combaterea terorismului. În mod tradițional, Parlamentul se asigură că drepturile fundamentale și protecția datelor sunt respectate.

Securitatea UE reprezintă una dintre prioritățile instituțiilor europene. Strategia UE de combatere a terorismului se bazează pe patru componente: prevenirea, protejarea, urmărirea și reacția. Cadrul actual pe care Comisia Europeană îl urmează în propunerile sale este Agenda europeană privind securitatea 2015-2020, care are drept scop facilitarea cooperării dintre țările UE în lupta împotriva terorismului, crimei organizate și criminalității informatice. UE depune eforturi, de asemenea, pentru consolidarea securității în cooperare cu țările terțe.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Comisia Parlamentului European pentru libertăți civile a votat o nouă Directivă pentru combaterea terorismului

Comisia Parlamentului European pentru libertăți civile a votat o nouă Directivă pentru combaterea terorismului

Publicat de Andrei Cretoiu, 9 decembrie 2016, 11:30

Comisia Parlamentului European pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a votat  o nouă Directivă pentru combaterea terorismului deschizând calea pentru adoptarea formală, finală începutul anului viitor.

Rezultatul votului a fost de 37 pentru, 4 împotrivă și 7 abțineri.

Directivă tratează drept infracţiuni deplasările efectuate în scopuri teroriste atât în interiorul, cât şi în afara UE pentru a combate fenomenul luptătorilor terorişti străini, adică cei care pleacă în Siria să lupte alături de organizaţia teroristă Statul Islamic şi se întorc pe teritoriul european să comită atentate. Toate acestea pentru ca victimele să fie cu adevărat ajutate și familiile informate în timp util în cazul unui atac.

Rezultatul votului de astăzi, de susținere a acestui tip nou de directivă de combatere a terorismului, reprezintă un suport uriaș pentru toate grupurile care au definitivat un text de lege cu adevărat bun.

Ne confruntăm cu noi provocări cărora trebuie să le facem față. noi provocări care presupun ca noi să oferim răspunsuri, să oferim și să primim pregătire, să avem informații despre cei care călătoresc în zonele de conflict  pentru a fi parte a terorismului, să fie activi  în terorism sau să se întoarcă și să pregătească un act de terorism într-unul dintre statele noastre membre.  Sunt foarte multe probleme importante menționate în noua Directvă. Pentru mine unul dintre cele mai importante aspecte este acela al susținerii acordate victimelor.

Trebuie să extindem acest ajutor de la cel fizic, la cel psihic, la compensații și asistență juridică, la dreptul de a avea informații despre familie, dacă s-a întâmplat ceva, să existe o coordonare la nivel central european, și între țările europene. Toate acestea pentru ca victimele să fie cu adevărat ajutate și familiile informate în timp util în cazul unui atac.

Actele de terorism constituie una dintre cele mai grave încălcări ale valorilor universale ale demnității umane, libertății, egalității și solidarității, ale respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului pe care se întemeiază Uniunea Europeană. Acestea reprezintă, de asemenea, una dintre cele mai grave atingeri aduse democrației și statului de drept, principii care sunt comune statelor membre și care constituie baza Uniunii Europene.

Cu acordul politic confirmat de ambele instituții textul va merge acum la revizuirea de către juriști lingviști, înainte de adoptarea finală de către Parlament și Consiliu la începutul anului viitor.

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor
EuranetPlus vineri, 20 mai 2022, 14:30

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor

24 februarie 2022. Încă din prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, valuri de locuitori din ţara vecină au trecut graniţele României prin Vama...

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor
Poluarea digitală
EuranetPlus vineri, 20 mai 2022, 12:00

Poluarea digitală

În lumea digitală, la fel ca în natură, există o cantitate imensă de deșeuri, de la e-mailuri inutile, fișiere și aplicații neutilizate,...

Poluarea digitală
Fast Fashion
EuranetPlus vineri, 13 mai 2022, 12:00

Fast Fashion

Înainte de pandemie, Comisia Europeană a identificat textilele drept „categoria de produse prioritare pentru economia ciculară”. Dacă în...

Fast Fashion
Generația Z
EuranetPlus joi, 12 mai 2022, 12:00

Generația Z

Pentru unii, Generația Z înseamnă copiii care s-au născut cu tableta în mână, pentru alții, ea este aerul nou din politică, iar pentru o...

Generația Z
EuranetPlus luni, 20 noiembrie 2017, 10:59

Uniunea Europeană pentru cetăţeni (II)

Oricare cetățean al unui stat membru este considerat în mod automat a fi un cetățean al Uniunii Europene. Cetățenii europeni au dreptul la:...

Uniunea Europeană pentru cetăţeni (II)
EuranetPlus vineri, 17 noiembrie 2017, 11:20

„Forumul pentru aer curat” aduce noi măsuri

Cu ocazia Forumului pentru aer curat, organizat de Comisia Europeană, între 16-17 noiembrie, la Paris, Agenția Europeană de Mediu va lansa un...

„Forumul pentru aer curat” aduce noi măsuri
EuranetPlus joi, 16 noiembrie 2017, 08:05

Uniunea Europeană pentru cetăţeni

Oricare cetățean al unui stat membru este considerat în mod automat a fi un cetățean al Uniunii Europene. Cetățenii europeni au dreptul la:...

Uniunea Europeană pentru cetăţeni
EuranetPlus miercuri, 15 noiembrie 2017, 13:11

„Hemoragie” nestăvilită de companii şi capitaluri dinspre Grecia spre Bulgaria şi România

În momentul în care Grecia intra în furtuna perfectă, rezultat al „negocierii” din 2015 care se bazate pe iluzii de tipul (creditorii...

„Hemoragie” nestăvilită de companii şi capitaluri dinspre Grecia spre Bulgaria şi România

Statele membre UE s-au întâlnit din nou prin miniștrii de interne și de justiție

Statele membre UE s-au întâlnit din nou prin miniștrii de interne și de justiție
Foto: Euranet plus debate, TV Big Crunch

Publicat de Andrei Cretoiu, 29 martie 2016, 09:26

După atentatele de la Bruxelles, în aceeași săptămână, statele membre ale Uniunii Europene s-au întâlnit din nou prin miniștrii de interne și de justiție pentru a găsi un răspuns la ultimele elemente legate de felul în care acționează teroriștii.
Discuțiile din cadrul consiliului JAI au dus la adoptarea unei declaraţii comune. Documentul vizează urgentarea măsurilor de implementare rapidă a legislaţiei privind combaterea terorismului, printre care intensificarea schimbului de informaţii şi a colaborării între structurile naţionale şi agenţiile internaţionale specializate în combaterea terorismului.

Ca o primă măsură urgentă s-a decis ca investigarea reţelelor implicate în atentatele de la Bruxelles şi Paris şi a altor reţele similare să se facă prin eforturi naţionale comune ale agenţiilor specializate din statele membre.

O echipă comună formată din experţi naţionali va fi înfiinţată în cadrul Centrului European pentru Combaterea Terorismului din cadrul Europol pentru a investiga dimensiunile europene şi internaţionale ale ameninţărilor teroriste curente şi pentru a monitoriza ameninţările din partea luptătorilor străini, fluxurile de finanţare a terorismului şi traficului de armament, precum şi propaganda online.

Într-o declarație, vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a punctat care ar fi pașii legat de elaborarea unui răspuns articulat din partea Uniunii:

”Ceea ce trebuie să facem este de a accelera lucrurile pe care le-am pus în mișcare deja. Acesta ar trebui să fie schimbul de informații la nivel înalt mai mult decât ceea ce s-a făcut până acum. De asemenea, cred că avem nevoie să accelerăm adoptarea unora dintre propuneri pentru a ne asigura, de exemplu, că teroriștii nu pot utiliza cardurile de credit sau cartele pre – plătite, pentru a ne asigura că urmărim traseul armelor, să fim siguri că ne descurcăm mai bine lucrând împreună și asigurându-ne că acești oameni nu primesc instrumentele pentru a aduce teroare asupra Europei.”

În același sens, au fost și precizările ministrului de interne al Germaniei, Thomas De Maiziere:

”În primul rând, Parlamentul European, în timpul următoarei sesiuni plenare, trebuie să ratifice acordul privind baza de date a pasagerilor aerieni. În al doilea rând, trebuie să fie consolidat schimbul de informații între statele membre. În al treilea rând, avem nevoie să unim bazele de date pentru pasageri, imigrație și securitate, iar pentru asta avem nevoie de modificări legislative și soluții tehnice. În al patrulea rând, avem nevoie și de înregistrarea datele de călătorie pentru toți resortisanții țărilor terțe care ies și reintră în zona Schengen.”

De precizat că România a fost reprezentată la reuniunea Consiliului extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi de ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă.

Generația Z și social media
Actualitate Europeană marți, 31 mai 2022, 14:40

Generația Z și social media

Generaţia Z preferă să interacţioneze pe reţele de socializare, comparativ cu generaţiile precedente care preferă interacţiunea directă....

Generația Z și social media
Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor
Actualitate Europeană vineri, 20 mai 2022, 14:30

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor

24 februarie 2022. Încă din prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, valuri de locuitori din ţara vecină au trecut graniţele României prin Vama...

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor
Poluarea digitală
Actualitate Europeană vineri, 20 mai 2022, 12:00

Poluarea digitală

În lumea digitală, la fel ca în natură, există o cantitate imensă de deșeuri, de la e-mailuri inutile, fișiere și aplicații neutilizate,...

Poluarea digitală
Fast Fashion
Actualitate Europeană vineri, 13 mai 2022, 12:00

Fast Fashion

Înainte de pandemie, Comisia Europeană a identificat textilele drept „categoria de produse prioritare pentru economia ciculară”. Dacă în...

Fast Fashion
Actualitate Europeană joi, 12 mai 2022, 12:00

Generația Z

Pentru unii, Generația Z înseamnă copiii care s-au născut cu tableta în mână, pentru alții, ea este aerul nou din politică, iar pentru o...

Generația Z
Actualitate Europeană marți, 18 ianuarie 2022, 14:59

Roberta Metsola, noua președintă a Parlamentului European

Marți, 18 ianuarie 2022, eurodeputații au ales-o pe Roberta Metsola (PPE, Malta) în funcția de președinte al Parlamentului European până în...

Roberta Metsola, noua președintă a Parlamentului European
Actualitate Europeană marți, 18 ianuarie 2022, 12:52

Alegeri pentru președinția Parlamentului European

Roberta Metsola, Alice Bah Kuhnke, Kosma Złotowski și Sira Rego candidează pentru poziția de președinte al Parlamentului pentru a doua jumătate...

Alegeri pentru președinția Parlamentului European
Actualitate Europeană luni, 17 ianuarie 2022, 18:40

Comemorarea președintelui Sassoli: „Lupta sa pentru democrație va continua”

Eurodeputații l-au omagiat pe fostul președinte al Parlamentului, David Maria Sassoli, într-o ceremonie care a avut loc luni, 17 ianuarie 2022,...

Comemorarea președintelui Sassoli: „Lupta sa pentru democrație va continua”