Comisia specială a Parlamentului European pentru deciziile fiscale a finalizat recomandările privind impozitarea echitabilă şi transparentă a companiilor
Publicat de Monica Slavici, 29 octombrie 2015, 09:18
Formata in luna februarie a acestui an, Comisia specială a Parlamentului European pentru deciziile fiscale şi-a finalizat recomandările privind impozitarea echitabilă şi transparentă a companiilor. Documentul a fost votat în comisie luni, 26 octombrie. Mai multe detalii ne oferă Papp-Zakor András, de la Radio România Cluj, în cadrul rubricii Local, regional, european-EuranetPlus.
Parlamentul European a decis la începutul acestui an formarea unei comisii speciale pentru deciziile fiscale cu scopul de a analiza practicile de impozitare din ţările membre şi de a elabora un set de propuneri pentru instaurarea unui mediu fiscal mai echitabil.
Decizia a fost luată în urma unei serii de investigaţii lansate de Comisia Europeană, vizând manevrele fiscale ale unor mari companii multinaţionale. Este vorba cu precădere de firme cu sediul în Luxemburg, Irlanda, Belgia sau Olanda, care – conform presupunerilor – ar fi obţinut în mod netransparent înlesniri speciale, de natură să distorsioneze mediul concurenţial atât naţional, cât şi european.
Din punct de vedere tehnic, companiilor multinaţionale li se pot acorda anumite facilităţi fiscale, fără ca aceste înlesniri să constituie ilegalităţi. Problema este că în acelaşi timp cetăţenii şi IMM-urile trebuie să se achite de propriile obligaţii financiare în mod integral.
Comisia Europeană a luat recent două decizii deosebit de importante din acest punct de vedere. Conform acestora Luxemburgul şi Olanda au acordat înlesniri de impozitare selective, ca atare ilegale, firmelor Fiat Finance and Trade respectiv Starbucks. Verdictul a fost salutat de eurodeputaţi, care l-au apreciat ca fiind „un important pas înainte pentru combaterea practicilor de planificare fiscală agresivă de către corporaţiile multinaţionale în Europa”.
Elisa Ferreira, eurodeputat din Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor Europeni, raportor al comisiei speciale pentru decizii fiscale:
„Această decizie dovedeşte că Parlamentul a avut dreptate când a creat comisia specială pentru a aborda problema fraudei şi evaziunii, a privilegiilor fiscale de care beneficiază corporaţiile. Este o chestiune de echitate ca multinaţionalele să nu poată beneficia de privilegii din partea guvernelor care se-ntrec între ele, oferindu-le cele mai reduse impozite pentru a le concentra profiturile în propriile jurisdicţii. Acestea sunt chestiunile abordate de noi, am venit cu propuneri foarte clare, fezabile, este nevoie doar de voinţă politică!”
Principiul care a stat la baza recomandărilor elaborate de cei doi coraportori, Elisa Ferreira şi Michael Theurer a fost cel conform căruia companiile multinaţionale ar trebui să-şi plătească impozitele acolo, unde realizează profitul. Comisia specială propune obligarea acestor firme la o raportare în detaliu a profiturilor realizate, a impozitelor plătite şi a subvenţiilor primite, pe fiecare ţară în care au activitate. Europarlamentarii propun de asemenea introducerea unei baze europene comune consolidate de impozitare a profitului.
Comisia specială a votat luni documentul elaborat de cei doi coraportori. Pe 16 noiembrie este programată o reuniune extraordinară în care companiile multinaţionale care au refuzat invitaţiile anterioare îşi pot exprima opiniile cu privire la evoluţiile recente ale sistemului de impozitare.
În ultima săptămână a lunii va avea loc votul final în plen.