Ascultă Radio România Regional Live

compozitor

Concierto de Aranjuez, capodopera repertoriului pentru chitară clasică, va avea loc la Sala Radio!

Concierto de Aranjuez, capodopera repertoriului pentru chitară clasică, va avea loc la Sala Radio!
Foto: Sursa foto: https://www.radioromaniacultural.ro/

Publicat de Andra Radu, 6 decembrie 2021, 15:46

Istoria muzicii este plină de poveşti fascinante de viaţă, care ar putea constitui oricând subiectul unor pelicule de succes. În 1901, în provincia Valenciei se năştea unul dintre cei mai mari compozitori spanioli şi unul dintre cei mai mari muzicieni ai sec. XX: Joaquin Rodrigo.

Orb de la vârsta de trei ani, Rodrigo şi-a urmat studiile muzicale la Valencia şi Paris, devenind un ilustru pianist şi mare compozitor şi a creat toate lucrările sale folosind alfabetul Braille. În acest fel s-a născut şi capodopera sa: celebrul Concierto de Aranjuez pentru chitară şi orchestră, cea mai cunoscută partitură din repertoriul de chitară clasică.

Lucrarea a fost creată în 1939, la Paris, şi numele ei este inspirat de grădinile Palatului Regal din Aranjuez (situat la sud de Madrid), creatorul însuşi declarând că a surprins în compoziţia sa: „parfumul magnoliilor, ciripitul păsărilor şi izbucnirea fântânilor.”

Vineri, 10 decembrie, de la ora 19:00 veţi avea şansa de a asculta Concierto de Aranjuez la Sala Radio, în interpretarea tânărului chitarist Dragoş Ilie, alături de Orchestra Naţională Radio.

Laureat al bursei „Moştenitorii României musicale” (proiect derulat de Radio România Muzical în parteneriat cu Rotary Club Pipera), Dragoş Ilie este în prezent doctorand în Statele Unite, la University of Texas at Austin, instituţie în cadrul căreia şi-a început şi activitatea pedagogică.

Concertul se va derula sub bagheta dirijorului grec Anastasios Symeonidis şi va ajunge la milioane de ascultători prin difuzarea pe posturile de radio incluse în reţeaua European Broadcasting Union (EBU).

Programul serii va fi completat de alte două lucrări cu poveşti inedite în istoria muzicii: Uvertura Hebridele, creată de Mendelssohn ca impresie de călătorie după vizitarea insulelor britanice cu acelaşi nume şi Dvorak: Simfonia nr. 9 – Din lumea nouă. Aceasta a fost scrisă de marele compozitor ceh în timp ce ocupa funcţia de director al Conservatorului de la New York şi este una dintre cele mai cunoscute simfonii cântate astăzi pe mapamond.

Lucrarea este în top 3 printre cele mai des interpretate şi mai des înregistrate creaţii simfonice în Statele Unite.

Născut în anul 1972 la Atena, Anastasios Symeonidis a studiat la început pianul, la Şcoala Naţională de Muzică din Atena. S-a specializat apoi în muzicologie la National and Kapodistrian University din Atena şi în dirijat de orchestră la Academia de Muzică din Viena, precum şi la Academie Lyrique din Paris.

A dirijat numeroase concerte alături de Greek Turkish Youth Orchestra şi a fost aplaudat în săli precum: Athens Concert Hall, Greek National Opera, Thessalonica Concert Hall, în Sala Universităţii Aristotel din Salonic ş.a.

Anastasios Symeonidis a dirijat Orchestrele Simfonice de Stat din Atena şi Salonic, Istanbul State Symphony Orchestra, San Remo Symphony Orchestra, Cyprus State Symphony Orchestra şi a fost director artistic al ansamblurilor muzicale ale radio-ului şi televiziunii publice din Grecia.

Dragoş Ilie a învăţat primele acorduri de chitară de la tatăl său şi a început studiile muzicale la Colegiului Naţional de Artă din Iaşi. A obţinut peste 40 de premii la competiţii naţionale şi internaţionale, majoritatea fiind premii I.

De asemenea, a susţinut concerte şi a participat la masterclass-uri în Europa şi Statele Unite şi a apărut în revistele Classical Guitar Magazine şi Acoustic Guitar Magazine. Dragoş este reprezentat de Augustine Strings, prima companie de corzi pentru chitară clasică din lume.

Dragoş Ilie este activ şi în domeniul muzicii camerale. În anul 2021 s-a alăturat cvartetului de chitară Austin Guitar Quartet, grup al cărui album de debut „The Singing Guitar” a fost nominalizat pentru premiile Grammy.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, şi în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condiţiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro.

Biletele sunt disponibile şi în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman şi pe terminalele Selfpay. Online, puteţi plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în ţară.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Muzica Unei Generaţii Perene – Aniversarea interpretului şi compozitorului OVIDIU KOMORNYIK

Publicat de Bogdan Dragomir, 29 ianuarie 2017, 12:24 / actualizat: 22 iunie 2023, 9:40

Pentru finalul lunii ianuarie, 25 – 31.01.2017, am ales, dintre personalităţile muzical-artistice aniversate la Radio România Regional – Muzica Unei Generaţii Perene – un apreciat solist şi compozitor al muzicii uşoare româneşti – LA MULŢI ANI, OVIDIU KOMORNYIK! 

OVIDIU KOMORNYIK   s-a născut la data de 29 ianuarie 1969 în oraşul Dej, judetul Cluj. Debutul în activitatea muzicală a fost în anul 1988, când a fost angajat ca solist vocal la Teatrul de Revistă din Deva, având şi numeroase turnee în ţară. A primit multe premii la festivaluri interjudeţene precum Trofeul „Stelele Cetăţii” de la Deva, „Floare de Lotus” – Oradea, „Nufărul Alb” – Sf. Gheorghe.  În anul 1990, Ovidiu Komornyik şi-a făcut debutul în televiziune prin participarea la Festivalul de la Mamaia, iar în anul 1991 a primit Premiul Festivalului Internaţional Bucureşti la secţiunea Interpretare, urmat de Premiul II la secţiunea de Interpretare a Festivalului de la Mamaia din acelaşi an.

„Vreau să zbor” de pe albumul „Iartă-mă dacă ţi-e dor”, muz. şi text Ovidiu Komornyik. C si P 2009 OVO MUSIC.

În perioada 1992-1993 a participat la turnee în Italia alături de Marilena Dobre şi Emilia Diţu. A susţinut şi recitaluri alături de vedete internaţionale precum Michele Bavarro şi Antonello Venditti.  Ovidiu Komornyik primeşte în anul 1996, două noi premii: unul la secţiunea „Creaţie” a Festivalului de la Mamaia cu piesa „Tot mai mult” şi Premiul Presei la acelaşi festival, la secţiunea „Şlagăre” cu melodia „Spune-mi unde să te gasesc”.

„Dragostea ne va salva” de pe albumul „Iartă-mă dacă ţi-e dor”, muz. şi text Ovidiu Komornyik. C şi P 2009 OVO MUSIC.

Timp de opt ani, 1990-1998 a participat ca invitat la numeroase emisiuni de televiziune înregistrate sau difuzate în direct pe postul naţional, fiind nelipsit din programele de maximă audienţă, cum ar fi programul de revelion. Primul său album a fost lansat în anul 1998, intitulat „Te iubesc tot mai mult”, albumul conţinând piese compuse de Dragoş Docan, Dan Teodorescu şi Dumitru Lupu. Debutul în calitate de compozitor şi textier are loc în anul 1999 si tot atunci incepe colaborarea cu mari artişti din ţară, precum Sanda Ladoşi, Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanţu, Anca Ţurcaşiu şi Elena Cîrstea.

„Te-am trădat (remake)” de pe albumul „Iartă-mă dacă ţi-e dor”, muz. şi text Ovidiu Komornyik. C şi P 2009 OVO MUSIC.

În primul an de compoziţie reuşeşte la Festivalul de la Mamaia, ediţia 2000, la doua secţiuni: „Şlagăre” cu melodia „Frumoasa Mea” interpretată de Marcel Pavel şi la „Creaţie” cu melodia „Eu Cred”, solist Ovidiu Komornyik.  În decembrie 2000 lansează piesa „Te-am Trădat” împreună cu videoclipul care obţine un succes deosebit din partea publicului. Albumul „Te-am Trădat” conţine 14 piese, dintre care 8 sunt interpretate de Mirabela Dauer.

„Eşti mireasa vieţii mele (remake)” de pe albumul „Iartă-mă dacă ţi-e dor”, muz. şi text Ovidiu Komornyik. C şi P 2009 OVO MUSIC.

În activitatea sa muzicală au urmat albumele „Eşti mireasa vieţii mele”, „Nu plânge iubito” (2003), „Cand vin acasă” (2005).  În anul 2008, Ovidiu Komornyik realizează un turneu prin ţară împreună cu Angela Similea de promovare a albumului lor de duet „De dragul tău” şi tot în acest an a câştigat campania de susţinere a românilor din Italia „SOS pentru românii din Italia” cu piesa „Dragostea ne va salva”.  Cel mai recent album al său este lansat în mai 2009, „Iartă-mă dacă ţi-e dor”, album ce conţine şi piesa „Iartă-mă” ce asigură coloana sonoră a serialului „Fetele marinarului”. 

Sursa: Agenţia de presă RADOR, http://biografii.famouswhy.ro/ovidiu_komornyik/www.youtube.com, 

 

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

DSC_0057 Maria Stratulat la Festiv. Soul Music Art Bârlad 2024.1100 (foto Bogdan Dragomir)
Emisiuni/Rubrici miercuri, 28 august 2024, 14:26

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!

  Bun regăsit tuturor! Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!
Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Emisiuni/Rubrici luni, 5 august 2024, 12:18

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!

    „Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!
Emisiuni/Rubrici marți, 9 iulie 2024, 11:46

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

  Bun regăsit tuturor!     În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație,...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!
DSC_0008 Foto Concurs Flori de Mai 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Emisiuni/Rubrici marți, 11 iunie 2024, 10:45

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!

  Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Emisiuni/Rubrici vineri, 31 mai 2024, 10:11

Nicu ALIFANTIS 70! ”Mi-a plăcut al dracului de tare ceea ce fac!” – La mulți ani, Nicu!

    Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost,...

Nicu ALIFANTIS 70! ”Mi-a plăcut al dracului de tare ceea ce fac!” – La mulți ani, Nicu!
Emisiuni/Rubrici duminică, 12 mai 2024, 16:26

Portrete muzicale – ZSOLT KERESTELY 90! La mulți ani, Maestre!

    Bun găsit tuturor, aici la Radio România Regional! Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să ascultaţi o nouă ediţie a rubricii...

Portrete muzicale – ZSOLT KERESTELY 90! La mulți ani, Maestre!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 17 aprilie 2024, 12:45

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la ART MUSIC FESTIVAL 2024 – Adelina Maria NEDELCU!

  Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la ART MUSIC FESTIVAL 2024 – Adelina Maria NEDELCU!
Emisiuni/Rubrici joi, 11 aprilie 2024, 13:02

Fonoteca melomanului – In memoriam TEO PETER (Compact)!

    Bună ziua dragi ascultători! Sunteţi pe frecvenţele Radio România Regional, sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să ascultați o...

Fonoteca melomanului – In memoriam TEO PETER (Compact)!