Constanta: Târgul de binefacere –„Să dăruim împreună” a ajuns la cea de-a XI-a ediţie
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 8 mai 2018, 10:55 / actualizat: 17 mai 2018, 9:45
Anul acesta Târgului de binefacere –„Să dăruim împreună” a ajuns la cea de-a XI-a ediţie, organizatorii târgului umanitar au fost Instituţia Prefectului – Județului Constanţa în parteneriat cu Consulatele Generale ale Republicii Turcia şi Federaţiei Ruse la Constanţa şi cu reprezentanţii minorităţilor naţionale.
Acţiunea a avut loc sâmbătă, 28 aprilie 2018, în incinta centru comercial Vivo din Constanţa. În cadrul târgului fiecare partener şi-a amenajat un stand pentru ţara pe care o reprezintă, Instituţia Prefectului realizând standul pentru România. La aceste standuri au fost prezentate şi comercializate obiecte, suveniruri originale şi produse alimentare tradiţionale, au fost derulate spoturi cu obiceiuri şi tradiţii ale etniilor, însoţite de momente artistice specifice cu participarea ansamblurilor etniilor din Dobrogea.
Cu standuri de prezentare şi vânzare au participat: Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România, Uniunea Democrată Turcă din România, Comunitatea Elenă „Elpis” Constanţa, Uniunea Armenilor din România – filiala Constanţa, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa alături de Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” şi Turkish Airlines Constanţa, Comunitatea Rulilor – Lipoveni din România – filiala Constanţa prezenţi la stand împreună cu reprezentanţii Consulatului Federaţiei Ruse la Constanţa.
Momentele artistice au fost susţinute de ansamblurile folclorice ale etniilor prezente la eveniment. „CanRenkler” (UDTTMR), „Fidanlar” (UDTR), „Elpis” (Comunitatea Elenă), „Muguraşii Cumpenei” (Primăria Comunei Cumpăna) şi solista Georgiana Chiriţă (CRLR – fil. Constanța). Alături de ansamblurile minorităților etnice din Constanţa, anul acesta a participat, în premieră, şi Ansamblul de dansuri armâneşti „Iholu”.
Conform comunicatului de presa transmis de Institutia Prefectului Judeţului Constanţa, evenimentul este organizat din anul 2006, iar de-a lungul timpului fondurile colectate au fost oferite persoanelor cu dizabilităţi, secţiilor de Pediatrie şi Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Centrului de Primire a Copiilor în Regim de Urgenţă Constanţa, Centrului de Plasament „Delfinul” din Agigea, Centrului de Plasament „Antonio”, Centrului pentru Educaţie Incluzivă “Delfinul” urmând ca în acest an fondurile colectate să fie direcţionate către elevii din Centrul pentru Educație Incluzivă „Maria Montessori” din Constanţa.
Ghiulşen Ismail-Iusuf
Radio România Constanţa