Luna august este preferata românilor pentru petrecerea vacanţelor la mare. Agenţiile de turism abia pot face faţă cererilor de cazare pe litoral, chiar dacă preţurile au crescut în această perioadă.
Mulţi români şi-au rezervat sejururile din timp, iar vara aceasta aduce o tendinţă nouă: hotelurile care oferă servicii de calitate şi pachete all inclusive au fost cele mai căutate.
45% dintre românii care îşi vor petrece concediul la mare în august și-au rezervat sejururile prin programul „Înscrieri timpuri”.
Totuși,un procent semnificativ a accesat ofertele last minute, care pornesc pentru cazare la două stele de la 170 de lei camera pe noapte în Costinești, de la 215 lei în Eforie Nord și de la 240 de lei în Mamaia, iar telefoanele sună non-stop la agențiile de turism.
UE a pus în aplicare un set de reguli pentru a consolida protecția socială. Acestea includ cerințe minime privind condițiile de muncă, cum ar fi timpul de lucru, munca cu fracțiune de normă, drepturile lucrătorilor la informare cu privire la aspectele importante ale angajării și detașarea lucrătorilor. Acestea reprezintă temelia politicilor sociale ale Europei.
Partenerii sociali (sindicatele și organizațiile patronale) sunt implicați în elaborarea politicilor europene sociale și de ocupare a forței de muncă prin intermediul așa-numitului „dialog social”. Comisia se consultă cu partenerii sociali înainte de a lua măsuri în domeniul politicii sociale. Ulterior, partenerii sociali pot decide să negocieze un acord între ei.
Drepturile lucrătorilor și noile forme de muncă
UE a introdus standarde minime comune privind orele de lucru. Legislația europeană în domeniul timpului de lucru stabilește drepturi individuale pentru toți lucrătorii, cu un maxim de 48 de ore de muncă pe săptămână, concediu anual plătit de cel puțin 4 săptămâni pe an, perioade de odihnă și norme privind munca pe timp de noapte, munca în schimburi și modelele de muncă.
De-a lungul anilor, Europa a asistat la schimbări semnificative pe piața muncii, inclusiv digitalizarea și dezvoltarea de noi tehnologii, creșterea flexibilității și fragmentarea muncii. Aceste evoluții au generat noi forme de muncă, cu o creștere a posturilor temporare și a locurilor de muncă nestandardizate.
Pentru a proteja toți lucrătorii din UE și pentru a îmbunătăți drepturile acestora, Parlamentul a adoptat în 2019 noi norme care introduc drepturi minime în condițiilor de lucru. Legislația stabilește măsuri de protecție cum ar fi limitarea duratei perioadei de probă la șase luni, introducerea formării obligatorii gratuite și interzicerea contractelor restrictive. De asemenea, regulile impun ca toți angajații să primească informații cheie cu privire la responsabilitățile lor într-o săptămână de la începerea activității.
Normele UE impun ca, în cazul concedierilor în masă, angajatorul să negocieze cu reprezentanții lucrătorilor.
La nivel transnațional, angajații sunt reprezentați de comitetele europene de întreprindere. Prin intermediul acestor organisme, lucrătorii sunt informați și consultați de către conducere cu privire la orice decizie semnificativă la nivelul UE ce le-ar putea afecta condițiile de muncă.
Mobilitatea lucrătorilor în cadrul UE
Normele UE privind coordonarea sistemelor de protecție socială ale statelor membre garantează libera circulație a persoanelor pe teritoriul UE în vederea studiilor sau muncii, fără ca aceștia să-și piardă, parțial sau în totalitate, drepturile de securitate socială. Legislația UE reglementează concediul de boală, concediul de maternitate/paternitate, familia, șomajul și alte avantaje similare ce se află în curs de revizuire.
Decizia de a crea o nouă agenție a UE, Autoritatea Europeană a Muncii, care va fi complet operațională până în 2023, a fost adoptată în 2019 pentru a asista statele membre și Comisia Europeană să pună în aplicare și să asigure respectarea legislației UE în domeniul mobilității forței de muncă și de coordonare socială a sistemelor de securitate.
Angajații pot fi trimiși de către companiile lor la un alt stat membru cu titlu temporar, pentru a îndeplini anumite sarcini. În 2018, normele UE privind detașarea lucrătorilor au fost revizuite pentru a asigura egalitatea de remunerare pentru aceeași muncă în același loc.
Pentru a combate șomajul și a armoniza oferta și cererea de pe piața muncii în Europa, Parlamentul a aprobat, în 2016, o nouă lege pentru revizuirea rețelei europene de ocupare a forței de muncă (EURES) cu o bază de date la nivelul european ce ar face legătura automat între profilele din CV-uri și ofertele de muncă.
Directiva europeană privind siguranța și sănătatea la locul de muncă stabilește principiile generale referitoare la cerințele minime de sănătate și siguranță. Acestea se aplică în aproape toate sectoarele activității publice și private și definește obligațiile pentru angajatori și angajați.
În plus, există norme specifice privind expunerea la substanțe periculoase, anumite grupuri de lucrători (femeile însărcinate sau tinerii), sarcini specifice (manipularea manuală a încărcăturilor) și locurile de muncă (navele de pescuit).
Directiva privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de substanțele cancerigene sau mutagene la locul de muncă, de exemplu, este actualizată periodic stabilind limite de expunere pentru anumite substanțe.
Statele membre pot stabili standarde mai stricte în momentul transpunerii directivelor UE în legislația națională.
Cu o forță de muncă mai în vârstă și o vârstă de pensionare mai târzie, riscul de dezvoltare a problemelor de sănătate a crescut. În 2018, Parlamentul European a adoptat un raport ce propune măsuri care să faciliteze întoarcerea oamenilor la locul de muncă după un concediu medical de lungă durată și pentru a include persoanele cu boli cronice și cu dizabilități în forța de muncă.
Promovarea echilibrului dintre viața profesională și cea privată și egalitatea de gen
Parlamentul European a fost întotdeauna un apărător puternic al egalității dintre femei și bărbați și promovează egalitatea de gen în toate activitățile sale.
Pentru a oferi mai multe șanse egale femeilor și bărbaților și pentru a încuraja o mai bună împărțire a responsabilităților de îngrijire, Parlamentul a adoptat, în 2019, un set de norme care să permită părinților și lucrătorilor să aibă grijă de rudele cu condiții medicale grave pentru a-și echilibra munca și viața privată.
Directiva stabilește un concediu de paternitate de cel puțin 10 zile, un concediu parental de cel puțin 4 luni pentru fiecare părinte (dintre care 2 luni nu sunt transferabile) și 5 zile pe an de concediu plătit pentru îngrijitori.
Drepturile de maternitate sunt definite în directiva privind lucrătoarele gravide, stabilind o perioadă minimă pentru concediul de maternitate de 14 săptămâni, cu 2 săptămâni de concediu obligatoriu înainte și/sau după naștere.
Festivalul Turcesc și Festivalul Multiculturalității ajung la malul mării.
Acest proiect care de-a lungul timpului a ajuns deja la inimile românilor, îi invită pe constățeni și turiștii aflați în concediu pe litoralul românesc în perioada 18-20 august , la Lake View, lângă stațiunea Mamaia, între orele 12.00-24.00, pentru a lua parte la un eveniment unic.
De la acest festival nu vor lipsi muzica și dansurile tradiționale, delicioasele bucate turcești și multe alte suprize.
S-a înregistrat o creştere a traficului prin punctele de frontieră, mai ales prin cele din vestul şi sudul ţării, având în vedere că în acest sfârşit de săptămână mulţi cetăţeni români aflaţi în afara graniţelor s-au întors în România pentru a petrece concediul alături de familie, precum şi numărul mare de cetăţeni români care aleg să-şi petreacă vacanţa în afară țării.
În această perioadă, peste 4.000 poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, activităţi de supraveghere şi control a frontierei de stat.
Psihologii spun că angajaţii au cele mai mari şanse sa fie deprimaţi şi fără chef de lucru tocmai după ce se întorc din vacanta.
Altfel spus, se pare ca dupa concediu, mai ai nevoie de cateva zile libere ca sa-ti reintri in ritm.
Vestea buna este ca exista metode pentru combaterea depresiei dupa concediu.
Sportul, cumpărăturile, întâlnirile cu prietenii si vizitarea unor muzee sunt cele mai bune metode de a face fată depresiei după concediu, spun specialistii.
Chiar inainte de inceputul toamnei, multi dintre noi intrăm intr-o stare usor depresivă, din care putem iesi prin artă.
Aceasta poate să ne distragă prin estetică de la gândurile negative asociate cu schimbarea anotimpurilor.
Vremea la sfârsitul verii ne permite să desfăsurăm activităti in aer liber – ciclism, jogging sau drumetii.
In plus momentele frumoase de peste vară poate avea un efect pozitiv asupra sănătătii psihice.
Este indicat ca la locul de muncă, pe birou, să ne asezăm suveniruri din vacantă – fotografii, cărti postale sau obiecte cumpărate din bazaruri.
Guvernul a adoptat o hotărâre care permite persoanelor ce realizează concomitent venituri din mai multe activităţi să beneficieze de concediu şi de indemnizaţia pentru creşterea copilului pe baza documentelor care dovedesc suspendarea a cel puţin uneia dintre activităţi.
De asemenea, documentul prevede ca părinţii care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului pot realiza in acelasi timp, venituri impozitate de până la 3.000 de lei anual.
Dacă beneficiarii realizează venituri peste limita de 3.000 de lei anual, indemnizaţia pentru creşterea copilului se consideră a fi acordată necuvenit şi se recuperează în condiţiile legii.
Daca ambii părinţi solicită succesiv dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului, limita de venituri de 3.000 de lei pe care o pot realiza anual concomitent cu primirea indemnizaţiei se aplică fiecăruia, în funcţie de opţiunea de concediu.
In concluzie, persoanele care realizează in acelasi timp venituri impozitate din mai multe activităţi vor beneficia de concediu şi de indemnizaţia pentru creşterea copilului dacă dovedesc suspendarea a cel puţin uneia dintre activităţi, dar pierd dreptul la indemnizaţie dacă suma veniturilor rămase depăşeşte 3000 lei.
Complexul de Agrement de la Valea Măriei şi Băile Termale din comuna Acâş, sunt două dintre locurile pe care, odată ajunşi în judeţul Satu Mare, trebuie să le vizitaţi. Mai apoi veţi avea suficiente motive pentru a reveni.
Situat în vecinătatea comunei Vama, la numai 2 kilometri distanţă de la DN 19 care face legătura între municipiul Satu Mare şi oraşul Negreşti Oaş, complexul de agrement Valea Măriei are toate ingredientele necesare unui sejur perfect. În zonă se află nu mai puţin de 11 izvoare de apă minerală şi unul de apă termală, iar în privinţa cazării se poate opta pentru hotelurile de două şi trei stele aflate în zonă. Datorită peisajului desprins parcă din poveşti, cei mai mulţi turişti preferă hotelul de trei stele, Valea Măriei, unde pot beneficia de piscină exterioară, saună, piscină acoperită, jacuzii, solar, teren de tenis, teren de fotbal, sală de fitness, restaurant, bar şi un părculeţ pentru copii.
La foarte mică distanţă, dar în acelaşi decor al pădurilor de stejar, cazarea se poate face la hotelul de două stele al Complexului Pintea, prevăzut cu bar şi terasă, piscină, saună, jacuzzi şi sală de fitness. În plus, apa termală de la piscină este apreciată pentru proprietăţile curative.
În cealaltă parte a judeţului, la o distanţă de circa 30 de kilometri de Satu Mare, se află Băile Acâş, destinaţie ideală pentru turismul balnear. Complexul Balnear Băile Acâş dispune de o capacitate de cazare de 162 de locuri în căsuţe şi în camerele unui hotel cu trei stele. Turiştii au la dispoziţie posibilităţi de relaxare la barul şi restaurantul hotelului, şi de tratament cu apă termală în cele trei bazine descoperite sau la cadă, în baza de tratament.Complexul mai este prevăzut cu locuri de joacă pentru copii, spaţii de campare pentru corturi şi locuri pentru picnic.
Descoperită cu sute de ani în urmă, apa termală de la Acâş este bogată în săruri minerale benefice pentru afecţiuni reumatismale inflamatorii şi degenerative, de nutriţie şi ginecologice, iar pe vremuri a fost apreciată de însăşli împărăteasa Maria Tereza.
La rulote sau la corturi, bucureştenii petrec şi câteva luni pe an departe de aglomeraţia şi zgomotul oraşului, într-un cadru natural mirific, chiar în inima munţilor.
Sute de persoane populează până la refuz Valea Cerbului din Buşteni.
Oamenii vin cu mic cu mare, cu familia şi cu prietenii, dar şi cu animalele de acasă, să petreacă aici cel mai ieftin concediu, locuind în corturi şi rulote, pentru a căror campare nu plătesc decât 10 lei pe zi.
Mulţi dintre ei vin dotaţi cu tot ce trebuie pentru a sta o vară întreagă la munte, de la butelii de aragaz până la murături.
Este şi cazul familiei Badea cu care, reporterul Bucureşti FM, Andreea Erhan, a stat de vorbă.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.