Ascultă Radio România Regional Live

condimente

Ierburi şi condimente extrem de sănătoase pentru organsim

Ierburi şi condimente extrem de sănătoase pentru organsim

Publicat de Andra Radu, 24 iunie 2019, 12:17

În trecut, ierburile și mirodeniile erau utulizate ca remediu în medicina populară. Acestea au proprietăți vindecătoare dovedite științific.

Turmenic

Turmericul este folosit în medicina tradițională indiană, ayurveda. Acesta a jucat un rol important ca remediu natural cu un efect puternic purificator și vindecător. Conține până la cinci procente de uleiuri esențiale, cu efecte benefice asupra stomacului și problemelor digestive, conține antioxidanți care protejează celulele, luptă împotriva radicalilor liberi și promovează regenerarea ADN-ului. De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii datorită curcuminei și conține antioxidanți eficienți și, astfel, întărește celulele.

Oamenii de ştiinţă au demonstrat că prin consumul de turmeric se poate reduce riscul de apariție a cancerului sau a artritei, scade nivelului de lipide din sânge, are efecte pozitive în ceea ce privește zahărul aflat în organism, mai ales la pacienții diabetici și este benefic împotriva unor boli, cum ar fi Alzheimer.

Schinduf

Planta ajută la reducerea nivelului ridicat de colesterol şi are un efect pozitiv asupra nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru se datorează parțial proteinei vegetale 4-hidroxi izoleucină, care, printre altele, poate îmbunătăți secreția de insulină.

Un gram de schinduf pe zi poate îmbunătăți nivelurile de zahăr din sânge, în special la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Rozmarin

Rozmarinul este utilizat ca medicament pentru migrenă, reumatism și entorse. Frunzele aromatice de rozmarin acționează ca digestiv și anticonvulsivant, iar uleiurile esențiale stimulează circulația sanguină. Studiile au arătat că rozmarinul are un efect benefic asupra memoriei.digestiei.

Cercetătorii japonezi au atribuit acidului rosmarinic din plantă efecte antialergice semnificative. De asemenea, rozmarinul are proprietăţi antivirale, antibacteriene și antiinflamatoare.

Scorțișoara

Condimentul este antiinflamator și antimicrobian. De asemenea, conține antioxidanți și poate ajuta la scăderea colesterolului din sânge și a grăsimilor neutre.

Puterea sa deplină se reflectă în efectul asupra nivelului de zahăr din sânge. Scorțișoara poate îmbunătăți şi sensibilitatea la insulină. Scortişoara poate reduce nivelurile de zahăr din sânge la pacienţii cu diabet zaharat cu 10%-29%.

Menta

Menta este deosebit de sănătoasă pentru stomac și intestine, deoarece mentolul și abundenţa de taninuri se dovedesc a fi antispastice şi liniștitoare, acţionând şi asupra durerii musculare.

Ceaiul de menta este adesea folosit pentru problemele de stomac, dar poate provoca și o reacție negativă dacă se consumă prea mult.

Uleiul de mentă are un efect relaxant asupra colonului și ameliorează durerea – în special pentru pacienții cu intestin iritabil. În plus, poate ameliora flatulența.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Prima ediţie a Târgului „Produs în Arad” şi-a deschis porţile pentru vizitatori

Prima ediţie a Târgului „Produs în Arad” şi-a deschis porţile pentru vizitatori

Publicat de adinaiftime, 19 august 2017, 08:30

S-a dat startul primei ediții a Târgului „Produs în Arad”, un eveniment organizat de Consiliul Județean Arad, în parteneriat cu Primăria Municipiului de pe Mureş, Centrul Municipal de Cultură și Centrul Cultural Județean, în cadrul Zilelor Aradului.

Târgul se desfășoară în perioada 18 – 20 august, în Piața Avram Iancu.

Vizitatorii pot cumpăra miere din 6 regiuni ale judeţului, vinuri din Podgoria Aradului, plante aromatice, condimente, siropuri și ceaiuri, clătite de Moneasa, langoși de Drăuț, înghețată, gemuri, sucuri, plăcintă de Turnu, celebra Pita de Pecica sau produse de artizanat, flori şi cactuși.

„Ne-am implicat în acest târg pentru că la Zilele Aradului punem în valoare produsele Aradului. Eticheta „Produs în Arad” este un brand cu care ne identificăm, care asigură un sentiment de încredere față de calitatea produselor”, a declarat Sergiu Bîlcea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad.

În Piața Avram Iancu a fost organizată şi o Alee a Gusturilor unde meșteri ai bucătăriei tradiționale gătesc bucate specifice zonei lor geografice.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Șofranul – cel mai scump condiment din lume!

Șofranul – cel mai scump condiment din lume!

Publicat de Mihaela Costache, 20 iulie 2015, 08:15

Valoarea sa o depășește, pe piețele internaționale, pe cea a aurului și se datorează metodelor migăloase de recoltare.

Țara cea mai cunoscută pentru cultivarea șofranului este Iranul, unde tradiția de a strânge firele delicate ale florilor datează de aproximativ 3.000 de ani.

Iranul produce aproximativ 90% din cele 250 de tone de șofran realizate anual la nivel mondial, datorită condițiilor meteo unice, care asigură o aromă puternică acestui condiment folosit în cele mai exclusiviste restaurante din lume, dar și în medicina tradițională asiatică.

Pe de altă parte comerțul cu acest produs este din ce în ce mai anevoios, din cauza sancțiunilor internaționale impuse Teheranului.

Numeroase companii şi bănci iraniene nu pot accesa piețele de desfacere din Europa, Canada şi SUA şi nici sprijin financiar din partea organizațiilor monetare internaționale, astfel că au adoptat politici de barter și primesc la schimb bunuri de larg consum sau alimente, în schimbul șofranului.

În prezent un kilogram de șofran se vinde cu aproximativ 2.000 de dolari.

Sursa Bucuresti FM

Moduri netradiţionale pentru a vopsi ouăle de Paşte
Culinar joi, 13 aprilie 2017, 13:30

Moduri netradiţionale pentru a vopsi ouăle de Paşte

În Joia Mare, gospodinele vopsesc ouăle pentru Paşte. Majoritatea apelează la vopseaua din comerţ, însă există şi modalităţi mai puţin...

Moduri netradiţionale pentru a vopsi ouăle de Paşte
Preţul mielului va creşte înainte de Paşte
Culinar miercuri, 12 aprilie 2017, 11:30

Preţul mielului va creşte înainte de Paşte

Tocmai pentru că este Săptămâna Mare și pregătirile pentru sărbători sunt pe ultima sută de metri, unii dintre sibieni „testează”...

Preţul mielului va creşte înainte de Paşte
Vegetarienii consumă carne când sunt sub influența alcoolului
Culinar vineri, 16 octombrie 2015, 08:10

Vegetarienii consumă carne când sunt sub influența alcoolului

Cercetarea pe care site-ul VoucherCodesPro.co.uk a realizat-o pe 1.798 devegetarieni din Marea Britanie arată că una din trei persoane vegetariene...

Vegetarienii consumă carne când sunt sub influența alcoolului
Copiii americani preferă mâncărurile tradiționale israeliene
Culinar marți, 13 octombrie 2015, 15:30

Copiii americani preferă mâncărurile tradiționale israeliene

Potrivit unui studiu realizat de nutriţioniştii americani, copiii americani preferă mâncărurile tradiționale israeliene. Pe Youtube a apărut...

Copiii americani preferă mâncărurile tradiționale israeliene
Culinar vineri, 9 octombrie 2015, 08:00

Târg de produse bio la Constanţa

Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa organizează, în perioada 8-11 octombrie 2015, Târgul Exponatura, un eveniment...

Târg de produse bio la Constanţa
Culinar luni, 28 septembrie 2015, 08:10

Cercetătorii români revoluționează industria alimentară.

Angajatii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală Baloteşti au dezvoltat, în colaborare cu...

Cercetătorii români revoluționează industria alimentară.
Culinar sâmbătă, 26 septembrie 2015, 11:30

FOTO / ‘Roadele Toamnei’ la Muzeul Satului Bănățean: Ofertă bogată, prețuri comparabile cu cele din piețe

O nouă ediție a expoziției cu vânzare ‘Roadele Toamnei’ s-a deschis la Muzeului Satului Bănățean de la Pădurea Verde din Timișoara. Pe...

FOTO / ‘Roadele Toamnei’ la Muzeul Satului Bănățean: Ofertă bogată, prețuri comparabile cu cele din piețe
Culinar luni, 14 septembrie 2015, 10:00

Suntem ceea ce mâncăm!

Ne tot văităm că pe zi ce trece ne pierdem sănătatea: ne supără ba una ba alta: ficatul, pancreasul, inima, stomacul, circulaţia şi cine...

Suntem ceea ce mâncăm!