Majoritatea aspectelor din lumea automobilistica, inclusiv sistemele de pedepsire a contravenientilor de pe drumurile tarii se diversifica si chiar se modernizează. Poliţia Rutieră cumpără peste 3.500 de tablete pentru verificarea datelor despre conducătorii auto pe sisteme mobile.
Tabletele vor fi conectate la bază de date naţională, pentru că în prezent, sunt întârzieri de câteva zile de la data aplicării amenzii până când informaţia se introduce efectiv în sistem, au precizat, reprezentanții Poliţiei Rutiere din România.
Când un agent de la Rutieră îi dă unui șofer o sancțiune contravențională, datele șoferului sunt procesate online, se emite automat procesul verbal digital, șoferul semnează direct pe tabletă și totul se termină în câteva minute.
Nu va mai fi nevoie, așadar, de completarea manuală, cu pixul, de către agentul rutier. Șeful Poliției Rutiere din România spune că șoferii vinovați de încălcarea legii vor primi și o versiune printată a procesului verbal la fața locului.
Procesul de constatare a contravenţiei va pleca electronic către sistemul naţional de evidenţă, dar, în paralel, se va clarifica și procedeul semnăturii electronice, necesară în acestă nouă situație.
Aproximativ 90% dintre contestaţiile depuse de şoferi sunt pentru amenzi cu reţinerea permisului de circulaţie, pentru că plângerea depusă suspendă executarea sancţiunii până la o decizie definitivă a instanţei.
În contextul vremii nefavorabile, poliţiştii recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră preventivă de condus atât pentru siguranţa proprie, cât şi pentru a celorlalţi participanţi la trafic.
Având în vedere faptul că partea carosabilă este umedă ori acoperită de zăpadă, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să circule atât în localităţi cât şi în afara acestora cu o viteză care să permită oprirea mijloacelor de deplasare în siguranţă, deoarece distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
Totodată, evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu ninsoare sau polei este indicat să nu viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp!
Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip ,,hands-free”.
De asemenea, poliţiştii vin cu recomandări şi pentru pietoni:
Traversarea străzii se face numai pe trecerea de pietoni.
Nu fugiţi pe trecerea de pietoni, opriţi-vă pe marginea acesteia şi aşteptaţi ca maşinile să se oprească pentru a vă permite traversarea!
Acolo unde sunt instalate semafoare, veţi aştepta cu răbdare apariţia luminii de culoare verde şi veţi traversa numai pe această culoare!
Evitaţi, pe cât posibil, partea carosabilă, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.
În București, traficul rutier este deviat și restricționat, parțial, din cauza lucrărilor la infrastructura rutieră. Astfel, se solicită conducătorilor auto să circule cu atenție și să respecte indicatoarele montate temporar în zonele ce urmează menționate.
Șos. Pantelimon – Cora; Șos. Panduri – Str. Dr. Bagdasar; Drumul Taberei – Str. Brașov, Str. Sibiu, Str. Romancierilor; Str. Valea Ialomitei; Bd. Dimitrie Cantemir între Str. Drumea Rădulescu și Str. Lânăriei; Bd. Liviu Rebreanu; Șos. Giurgiului; Sos. Virtuții – zona Lukoil; Splaiul Unirii – Șos. Mihai Bravu; Splaiul Independenței între Str. Petre Popovăț și Str. Piatra Craiului; Șos. Mihai Bravu – Str. Dristorului. De asemenea, pe DN1 vor avea loc lucrări de refacere a marcajelor rutiere pe timpul nopții.
În ultimele 24 de ore, în Capitală, s-au produs 11 accidente rutiere, în urma cărora 2 persoane au fost rănite grav, iar alte 9 persoane au fost rănite ușor. Cauzele accidentelor au fost neacordarea de prioritate a vehiculelor și traversarea neregulamentară a pietonilor.
Poliţiştii au depistat ieri pe DN 2, 822 de conducători auto care au încălcat prevederile rutiere între care 669 au depăşit viteza regulamentară, informează IGPR.
Agenţii de la Rutieră au reţinut 148 de permise de conducere dintre care 132 pentru depăşirea vitezei legale cu peste 50 de km/oră.
A fost constatată şi o infracţiune, o persoană a fost depistată conducând în stare de ebrietate.
Poliţiştii reamintesc faptul că depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic sunt unele dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice. RRA
Având în vedere mesajele de avertizare meteorologică cu cod portocaliu, referitor la instabilitate atmosferică deosebită şi ploi însemnate cantitativ, emis de Administrația Națională de Meteorologie, pentru a preveni producerea accidentelor rutiere pe drumurile publice, Centrul Infotrafic al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto să manifeste prudență sporită la volan, să adapteza viteza de deplasare condiţiilor concrete de drum, să mărească distanța în mers și să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic.
De asemenea, este necesar ca fiecare manevră în trafic să fie efectuată numai după o temeinică asigurare, iar luminile de întâlnire să fie folosite și pe timpul zilei, pentru a fi mai vizibili în trafic.
Întrucât vântul puternic afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, îi atenţionăm pe şoferi cu privire la pericolul pe care acest fenomen meteorologic îl poate reprezenta pentru trafic. Conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.
Totodată, trebuiesc evitate oprirea/staționarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor (sau a panourilor publicitare), deoarece vântul puternic îi poate rupe.
Publicat de adinaiftime,
26 septembrie 2017, 19:37
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, pe sensul de mers Arad – Timişoara, se vor executa lucrări de reparaţii la carosabil pe benzile unu şi de urgenţă. Acestea vor avea loc, până la ora 20:00, înainte şi după ieşirea Arad Sud, şi a parcării de după Orţişoara, iar autovehiculele vor fi redirecţionate pe banda a doua.
Pe acelaşi sens de mers, până mâine la ora 13:00, la kilometrul 525+420 de metri, se va lucra la un rost de dilataţie pe banda a doua, iar circulaţia se va redirecţiona pe benzile unu şi de urgenţă.
Poliţia recomandă conducătorilor auto să se încadreze din timp pe benzile deschise.
Trecerile de pietoni din Cluj-Napoca, iluminate suplimentar
Publicat de adinaiftime,
13 septembrie 2017, 21:10
Cele mai importante treceri de pietoni din Cluj-Napoca vor fi iluminate suplimentar, pentru ca persoanele care le folosesc, să fie văzute de conducătorii auto.
În primă fază, sunt avute în vedere aproximativ 140 de treceri, care vor fi selectate în urma unor studii de fezabilitate prin care va fi făcută şi o evaluare a investiţiei.
Viceprimarul Dan Tarcea a precizat joi, 14 septembrie, că expiră termenul de depunere a ofertelor pentru întocmirea acestor studii. El a mai adăugat că, în baza acestor documente, se va trece la proiectarea şi execuţia lucrărilor de supra-iluminare a trecerilor de pietoni.
De pe 21 august, de când a demarat acțiunea de ridicare, transport şi depozitare a vehiculelor staţionate şi parcate neregulamentar pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova, și până miercuri inclusiv (6 septembrie), SC RAT Craiova SRL, societatea căreia i s-a delegat acest serviciu, a ridicat 152 de mașini, activitate pentru care a încasat suma de 43.800 de lei.
Acțiunea de ridicare a autovehiculelor parcate neregulamentar pe domeniul public și privat din Craiova, începută pe 21 august, s-a menținut constantă în toată această perioadă, în fiecare zi circa zece șoferi indisciplinați fiind nevoiți să plătească pentru recuperarea mașinilor, conform datelor oferite de SC RAT SRL, societatea căreia i s-a delegat acest serviciu.
Cei mai mulți conducători auto a trebuit să meargă la sediul RAT Craiova de pe Calea Severinului nr. 23, unde sunt depozitate autovehiculele ridicate, dar au fost și șoferi care au ajuns la mașină până ca aceasta să fie transportată, plătind astfel doar tariful de ridicare de 150 de lei. Pentru ridicarea, transportul și depozitarea unui autovehicul parcat neregulamentar tariful este de 300 de lei (inclusiv TVA), sumele fiind aprobate prin hotărâre de consiliu local. Pe lângă acestea, mai există și un tarif de depozitare de 10 lei pe zi (inclusiv TVA), care se calculează începând cu ziua următoare momentului depozitării, nefracţionat pe intervale de ore.
Potrivit SC RAT Craiova SRL, de pe 21 august și până pe 6 septembrie inclusiv au fost ridicate 152 de autovehicule, 140 dintre acestea ajungând la autobaza de pe Severinului. „140 de șoferi s-au prezentat la sediul nostru pentru a-și recupera mașinile, plătind cei 300 de lei, restul de 12 plătind doar tariful de ridicare. Au fost și mașini care au staționat la noi mai mult de două zile, pentru acest lucru fiind perceput și tariful de depozitare de 10 lei. Am avut chiar și o situație cu o mașină care a stat la noi la autobază 12 zile. Totalul încasărilor din aceste aproape trei săptămâni a fost de 43.800 de lei“, a precizat, pentru GdS, Marcel Tănăsescu, directorul SC RAT Craiova SRL.
Angajații RAT care se ocupă de ridicări au la dispoziție în acest moment doar o autoutilitară, care a fost închiriată până când societatea va achiziționa două platforme noi, pentru care a și fost demarată procedura de achiziție. „Licitația este în derulare, s-au primit și oferte, care sunt în faza de analiză. Se studiază partea tehnică și apoi cea financiară. Prețul estimat de noi este de 200.000 de euro, câte 100.000 de euro pentru fiecare autoutilitară. Când vom avea la dispoziție două platforme, probabil și numărul mașinilor ridicate zilnic va crește. Șoferii trebuie să înțeleagă că noi nu ieșim la vânătoare de mașini parcate sau staționate neregulamentar, ci doar punem în aplicare o măsură dispusă de Poliția Locală și luată pentru fluidizarea traficului rutier“, a mai spus Marcel Tănăsescu.
Ce zone sunt vizate de polițiștii locali pentru ridicările auto
Ridicarea autovehiculelor staționate neregulamentar pe străzile și trotuarele din Craiova a demarat după o pauză de peste doi ani (mai 2015), timp în care șoferii își făcuseră un obicei din a-și lăsa mașinile în stațiile de autobuz, pe trecerile de pietoni ori pe primele benzi ale străzilor.
Acestea sunt și zonele vizate în special de polițiștii locali. „Se dispune ridicarea autoturismelor parcate pe trecerile pentru pietoni și în stațiile de autobuz, dar vor fi ridicate și mașinile parcate în apropierea intersecțiilor, care obturează vizibilitatea șoferilor sau pietonilor, și cele care obstrucționează traficul rutier“, au precizat reprezentanții Poliției Locale Craiova. Pe lângă acestea, au mai fost ridicate și unele mașini scoase la vânzare și lăsate, de regulă, pe trotuare, dar pentru lipsa vinietei de parcare.
Potrivit legii, ridicarea vehiculului reprezintă o măsură tehnico-administrativă pe care poliţistul rutier sau local o poate dispune în situaţiile când vehiculul staţionează neregulamentar. Dispoziţia de ridicare se face în scris și trebuie să cuprindă cel puţin următoarele informaţii: data, ora şi locul ridicării vehiculului, gradul profesional, numele şi prenumele poliţistului rutier care dispune măsura, precum şi unitatea din care acesta face parte, indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată, menţiuni privind înregistrarea foto sau video a staţionării vehiculului, menţiuni privind avarii vizibile pe vehicul și date privind numărul de înmatriculare şi marca vehiculului.
Dispoziţia de ridicare emisă de către agentul constatator se încheie în trei exemplare: primul rămâne la polițist, al doilea la angajații RAT Craiova, iar al treilea trebuie să ajungă la persoana care solicită restituirea vehiculului. Ridicarea nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează în cazul în care în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane.
În Parlament a fost depus un proiect privind sancţionarea mai aspră a conducătorilor auto care nu opresc la semnalele poliţiştilor rutieri. Aceștia riscă să rămână fără permis de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.
Astfel, nerespectarea semnalelor poliţiştilor se sancţionează cu 4-5 puncte de amendă, dar şi ridicarea permisului de conducee pentru o perioadă de 30 de zile.
Potrivit acestui proiect depus în Parlament, sancțiunea ar trebui majorată cu o sancțiune cuprinsă între 9 și 20 de puncte de amendă și suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.
Iniţiatorilii proiectului susțin că această măsura este necesară şi pentru descurajarea curselor ilegale de maşini.
Regulile examenului auto se schimbă de luna viitoare.
Mai exact, persoanele care vor să obțină permisul auto dar au picat examenul practic nu vor mai fi obligate sa susțină din nou și proba teoretică.
În schimb, ele vor fi obligate să achite taxa de examinare din nou și să facă cel puțin încă șase ore suplimentare de pregătire practică.
Măsura se va aplica începând cu 5 octombrie.
În prezent, cei care nu trec traseul sunt obligați, pentru a mai susține această probă, să mai dea încă o dată și examenul teoretic, chiar dacă au obținut în prima fază punctajul corespunzător.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.