Ascultă Radio România Regional Live

conf. univ. dr. habil GABRIELA RUSU-PĂSĂRIN

FESTIVALUL NAȚIONAL DE FOLCLOR ”FELICIAN FĂRCAȘIU” EDIȚIA A XVI-A – SEBEȘ

FESTIVALUL NAȚIONAL DE FOLCLOR ”FELICIAN FĂRCAȘIU” EDIȚIA A XVI-A – SEBEȘ
Foto: dav

Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 12 noiembrie 2018, 08:40 / actualizat: 12 noiembrie 2018, 9:44

IONUȚ COCOȘ DIN IALOMIȚA, MARELE PREMIU LA FESTIVALUL NAȚIONAL DE FOLCLOR ”FELICIAN FĂRCAȘIU” EDIȚIA A XVI-A – SEBEȘ

Aseară, la Centrul Cultural”Lucian Blaga” din Sebeș, s-a încheiat cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Național de Folclor ”Felician Fărcașiu”, eveniment din programul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.

Ne-am propus, acum, în preajma Centenarului Marii Uniri să aducem un omagiu celui care a fost Felician Fărcașiu, personalitate a culturii românești, cel care a dat culoare folclorului românesc. Ne bucurăm că am avut la cea de a XVI-a ediție 38 de concurenți înscriși, dintre aceștia 17 fiind admiși în concursul de interpretare a cântecului popular românesc. Am avut un juriu competent, alcătuit din specialiști care au stabilit, în final, un cîștigător al marelui premiu, respectiv, Ionuț Cocoș din județul Ialomița, pe care îl felicit. Felicit și minunatul public din Sebeș și pe toți cei care s-au implicat în reușita acestei ediții a Festivalului Național de Folclor ”Felician Fărcașiu.”, a spus Dorin Nistor, primarul municipiului Sebeș.

La rândul său, Lelia Irimie, nepoata lui Felician Fărcașiu, a spus: ”Sunt onorată să mă aflu din nou la Sebeș, orașul copilăriei mele, pentru a-l omagia pe unchiul meu. Îmi amintesc cu drag de el, de pe vremea când mă ducea în turnee alături de mari interpreți ai folclorului românesc: Traian Jurchelea, Nicoleta Voica, Elena Jurjescu, Ana Pop Corondan, Maria Tudor și Zeno Turdeanu cu momentele lui vesele.De asemenea,nu pot să uit duetul Doina Badea – Felician Fărcașiu și multe alte amintiri dragi sufletului meu.Păcat că a plecat dintre noi la vârsta de doar 57 de ani, după 27 de bisuri cerute de spectatori la Curtea de Argeș. Acum, pe 2 noiembrie ar fi fost ziua lui de naștere.”

   ”Este un festival cunoscut în întraga țară, de la an la an i-a crescut notorietatea, de la an la an i-a crescut valoarea prin prezența tinerilor din multe zone etnofolclorice românești și este o bucurie pentru organizatori și pentru juriu. Noi, cei de la Radio România Regional, suntem fericiți pentru că și în acest an acest festival a fost inclus în proiectul ”10 Festivaluri Naționale de Folclor”, iar Gala Laureaților este transmisă la Radio România Cluj și în cadrul emisiunilor în limba română de la Radiodifuziunea din Ungaria. Prin aceasta dovedim că radioul regional are un impact major în comunitățile românești din jurul țării noastre.”, a spus conf. univ. dr. habil. Gabriela Rusu-Păsărin, realizator emisiuni în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale din cadrul Societății Române de Radiodifuziune.

Aprecierea concurenţilor a fost făcută de un juriu alcătuit din personalităţi ale vieţii culturale, specialişti în folclor muzical și etnografie: președintele juriului – Grigore Leșe, Elise Stan, Gabriela Rusu – Păsărin, Doina Işfanoni, Daniela Gibescu.

Concurenții au fost acompaniați de Orchestra “Augustin Bena” a judeţului Alba, dirijor prof. Alexandru Pal.

Laureații celei de a XVI-a ediții a Festivalului Național de Folclor ”Felician Fărcașiu” sunt:

Marele Premiu – Ionuț Cocoș, județul Ialomița

 

 

 

 

 

Pemiul I și Premiul ”Tineri interpreți de muzică populară” acordat de Radio România Regional în cadrul Proiectului ”10 Festivaluri Naționale de Folclor” – Ana Teodora Anuțoiu, județul Hunedoara

 

 

 

 

 

 

Pemiul II – Stelian Păun, județul Giurgiu

Premiul III – Alexandru Pop, județul Arad

Mențiune – Roxana Rozovlean, județul Timiș

Mențiune – Ștefan Negru, județul Bacău

Premiul de popularitate: Cosmina Tărtău, județul Alba și

Bogdan Hurban, județul Sălaj

 

Organizatorii Festivalului de Folclor „Felician Fărcaşiu”: Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Sebeş, Centrul Cultural „Lucian Blaga” – Sebeş.

Parteneri: Consiliul Judeţean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Parteneri media: Radio România Regional, Radio România Cluj, TVR3, TVR Târgu-Mureș.

Au consemnat Cezar Firu, Radio România Cluj,  și Nadia Mitrea

Foto: Cezar Firu

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

”Atelierele „Brăiloiu” 2018: România și românii, în sunet și imagine

”Atelierele „Brăiloiu” 2018: România și românii, în sunet și imagine

Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 27 octombrie 2018, 18:21 / actualizat: 28 octombrie 2018, 7:51

Academia Română, Institutul de etnografie și folclor ”Constantin Brăiloiu”, a organizat o nouă sesiune a ”Atelierelor „Brăiloiu” (17 octombrie 2018). Tema propusă dezbaterii a fost România și românii, în sunet și imagine și a fost dedicată aniversării Centenarului Marii Uniri. Cu acest generic reprezentanții Institutului de etnografie și folclor ”Constantin Brăiloiu” au prezentat un amplu documentar cu secvențe inedite din arhiva institutului despre momentele cele mai semnificative din ceremonialurile existențiale (naștere, nuntă, moarte), meșteșuguri tradiționale, sărbători de peste an.

A fost prezentată expoziție de fotografie realizată de dr. Emil Țîrcomnicu și drd. Cătălin Alexa, Aromânii din regiunea Bitolia, Republica Macedonia (proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Societatea de Cultură Macedo-Română), subiect susținut și în comunicarea științifică de către E. Țîrcomnicu.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de acad. Sabina Ispas, directorul Institutul de etnografie și folclor ”Constantin Brăiloiu”, care a evidențiat semnificația marii sărbători a românilor și contribuția cercetătorilor în culegerea imaginilor document și integrarea acestora în studii fundamentale despre cultura populară.

 

 

 

 

 

 

Foto: acad. Sabina Ispas, directorul Institutul de etnografie și folclor ”Constantin Brăiloiu”,

Prof. univ. dr. Ion Cuceu a prezentat documentarul Droștelele sau Paștele morților în Bihor, rezultatul câtorva decenii de cercetare și urmărire a acestei sărbători și tezaurizarea imaginilor document în zeci de casete video, prețios material documentar pentru viitoarele cercetări asupra acestui subiect.

 

 

 

 

Foto: Prof. univ. dr. Ion Cuceu

Filmul realizat de   dr. Lucian David, Stâna de iarnă. Ipostază arhaică a păstoritului, a demonstrat cât de important este ancheta de teren și cum pot fi surprinse momentele esențiale din derularea unor ocupații tradiționale. Prof. univ. dr. (e.) Nicolae Constantinescu a deschis seria de intervenții cu o comunicare, definind argumentat Un parcurs hermeneutic: de la lectura etnologică la antropologia textului folcloric.

 

 

 

 

Foto: Prof. univ. dr. (e.) Nicolae Constantinescu

Reluând o mai veche preocupare de cercetare conf. univ. dr. Ioana-Ruxandra a prezentat Cântece de război din zona Moldovei în actualitate – o interpretare etnologică.

 

 

 

 

Foto: conf. univ. dr. Ioana-Ruxandra

Dr. Ioana Repciuc împreună cu dr. Adina Hulubaș au realizat o cercetare în comunitățile de români din Canada și Spania și au sintetizat rezultatele în proiecția de fotografii și sunet De la periferie spre centru. O reprezentare multimedia a românilor din afara granițelor.

Intervenția noastră a adus în actualitate declarații făcute în interviuri radiofonice și păstrate în arhiva Societății Române de Radiodifuziune sub genericul Narațiunile personale – povești de viață despre identitate și unitate națională.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: conf. univ. dr. habil. Gabriela Rusu-Păsărin

Manifestarea științifică a prilejuit prezentări multimedia referitoare la însemnătatea aniversării Centenarului Marii Uniri, precum și la evenimentele care l-au precedat: Mica Unire, Războiul de Independență, conștientizarea sentimentului național la comunitățile de români din afara granițelor.

A consemnat Gabriela Rusu – Păsărin, realizator emisiuni, Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Teritoriale, Societatea Română de Radiodifuziune

Foto: Emil Țîrcomnicu

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

FESTIVALUL CONCURS  NAȚIONAL DE MUZICĂ PENTRU COPII  ȘI ADOLESCENȚI „GLASURI CRISTALINE” la cea de-a doua ediție

FESTIVALUL CONCURS  NAȚIONAL DE MUZICĂ PENTRU COPII  ȘI ADOLESCENȚI „GLASURI CRISTALINE” la cea de-a doua ediție

Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 23 aprilie 2018, 13:52 / actualizat: 24 aprilie 2018, 10:33

 

Cea de-a doua ediție a Festivalului Concurs Național de Muzică pentru Copii și Adolescenți se va desfășura la Craiova, sâmbătă, 05 mai 2018. Organizat de ASOCIAȚIA CULTURALĂ GLASURI CRISTALINE DE COPII ȘI TINERI, festivalul va reuni pe cei pasionați de muzică având vârste între 4-18+ ani din grădinițe, școli gimnaziale, Palate/ Cluburi ale Copiilor (de stat sau private). Categoriile la care pot concura acoperă o paletă largă de genuri la Secțiunea interpretare: pop românesc, pop internațional, folk, etno-pop, muzică populară, creație, grupuri mici(2-5 copii).

Festivalul se va desfășura pe scena Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova și  este un Concurs Național, un cadru competițional deschis copiilor și adolescenților pasionați de diverse genuri muzicale, o continuare a demersurilor de promovare a muzicii pentru copii prin ”glasuri cristaline”(generic sinonim cu al Corului de Copii inițiat și coordonat de prof. Iulia Manda).

În urma evoluției la acest Festival, cei mai buni copii vor fi recomandați pentru emisiunea „NEXT STAR – ANTENA1” și se vor califica în finala Festivalului Național „BEST ROMANIAN SINGERS”- avizat de MEN, care se va desfășura la Craiova în data de 1 Iunie 2018.

Președintele ASOCIAȚIEI CULTURALE „GLASURI CRISTALINE DE COPII ȘI TINERI”,

 prof. IULIA MANDA 

Președintele secțiunii MUZICĂ POP,

artist liric conf. univ. OLIMPIA URS 

Președintele secțiunii MUZICĂ POPULARĂ,

 conf. univ. dr. habil GABRIELA RUSU-PĂSĂRIN 

DIRECTORUL  FESTIVALULUI,

compozitor CRISTIAN  ALIVEJ

Detalii despre structura Festivalului și despre condițiile de participare sunt prezentate pe pagina de facebook Glasuri Cristaline și pe site-ul www.cristianalivej.ro

 

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc