72 de studenţi din București și Sibiu au participat la Datathon Women in Data Science!
Publicat de Andra Radu,
7 februarie 2022, 17:30 / actualizat: 7 februarie 2022, 21:04
România este cea de-a doua ţară din Europa care a găzduit concursul internaţional Datathon Women in Data Science (WiDS), organizat de Think Thank 360, sub egida Stanford University, potrivit unui comunicat.
Echipele româneşti înscrise, constituite cu implicarea substanţială a femeilor, au concurat cu echipe de tradiţie în „data science” din 85 de state, răspunzând provocărilor generate de schimbările climatice şi de nevoia de a gestiona corect energia.
Un număr de 72 de studenţi de la ASE Bucureşti şi de la AFT Sibiu, alături de echipe de tineri din mediul privat, s-au înscris la concurs.
Datathon WiDS Romania s-a desfăşurat cu susţinerea Ambasadei SUA la Bucureşti.
Discuţiile din cadrul deschiderii competiţiei WiDS Datathon Romania au abordat nevoia de aplicare a ştiinţei datelor în domenii conexe precum agricultură, mediu, educaţie, energie, antreprenoriat.
Concursul Datathon WiDS a precedat Conferinţa mondială „Women in Data Science” (WiDS), care va avea loc pe 7 martie şi unde vor fi prezentaţi câştigătorii competiţiei la nivel naţional şi mondial.
Poposim la Observatorul Astronomic din Parcul Carol unde ne întâmpină dr. Magda Stavinschi, cercetător onorific la Institutul Astronomic al Academiei Române cu o prelegere integrată în seria conferințelor proiectului „Conexiuni“ prin care Academia Română își propune să ofere repere științifice și culturale autentice pentru națiunea română și să pună în valoare beneficiile pe termen lung ale vieții intelectuale.
Conferința doamnei Magda Stavinschi surprinde relația dintre astronomie și cultură, pornind de la întrebările filozofice vechi de când lumea – Cine a creat Cerul și Pământul? Care este locul nostru în Univers? Suntem oare singurele ființe raționale care populează această lume cosmică?
Conferința de Educație Media „Examenul care se dă în fiecare zi: Cum să treci testul dezinformării prin educație media” a avut loc în perioada 14-15 mai, fiind organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul UNICEF, în parteneriat cu Romanian-American Foundation.
În cele două zile ale evenimentului, elevi, cadre didactice, jurnaliști și activiști din societatea civilă i-au putut asculta și vedea live, pe pagina de Facebook a UNICEF în România și pe cea a Centrului pentru Jurnalism Independent, pe reprezentanții autorităților din domeniul educației naționale și internaționale, au aflat cum gândesc elevii absolvenți ai workshop-urilor de educație media, i-au cunoscut pe profesorii care au transformat modelul de predare la clasă prin creativitatea lor și au aflat perspectivele ONG-urilor care de ani buni contribuie la eforturile naționale de educație media.
„Programul de educație media pe care îl derulăm, din 2016, împreună cu Centrul pentru Jurnalism Independent are acum o comunitate de aproape 100 de profesori și a oferit servicii educaționale la peste 17.500 de elevi de liceu. Urmează scalarea programului către 600 de profesori din 100 de școli pilot. De ce e importantă educația media? Doar 1% dintre copii de 15 ani, conform studiului PISA, sunt capabili să facă diferența dintre fapt și opinie, ceea ce este îngrozitor pentru orice societate. Iar, pe de altă parte, un studiu OECD arară că locul cel mai potrivit pentru ca schimbarea să se producă este școala”, a declarat Roxana Vitan, Președinte a Romanian-American Foundation și moderatoare a primei sesiuni, desfășurate vineri.
„Prin educație media, îi învățăm pe elevi cum să identifice informațiile corecte, cum să descifreze un mesaj, indiferent că-l văd la televizor, pe Youtube sau pe Instagram sau că îl află de la prieteni. Să avem copii pregătiți pentru lumea reală ne interesează pe toți. Ultimul an ne-a arătat cât de repede putem să avem societăți polarizate, în condițiile în care informațiile ajung la noi din surse multiple”, a declarat Cristina Lupu, Director Executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent.
„Investiția în educație în general și în educație media în special reprezintă o investiție în siguranța noastră prezentă și viitoare. Putem observa clar acum efectele nocive ale investițiilor insuficiente în educație: numărul uriaș al informațiilor false care circulă zilnic, viteza cu care aceste informații false circulă și efectele dramatice pe care le au asupra sănătății oamenilor și a capacității noastre de a opri pandemia prin vaccinare și măsuri de siguranță”, a afirmat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.
„În multe situații, suntem expuși în spațiul public la opinii. La televizor sau pe rețelele de socializare, diferite persoane sau personalități ne transmit viziunile și credințele lor. Însă noi vrem să ni le formăm pe ale noastre și de aceea educația media este necesară, ca noi să putem să analizăm independent mesajele pe care le primim”, a spus Teodor Adrian Chiper, membru în Boardul Copiilor susținut de UNICEF.
„Competențele media sunt indispensabile, mai ales într-un context în care interacțiunea cu informația, dar, mai ales, cu dezinformarea a devenit parte a vieții noastre curente, dar și parte a procesului de învățare. Odată ce procesul educațional se mută chiar și parțial în sistem blended sau online, este clar că filtrarea surselor de informare devine esențială (...) Noțiunile de bază ale educației media îi ajută pe elevi să fie în siguranță: psihologic, informațional și fizic”, a declarat Ligia Deca, Consilier Prezidențial, Departamentul de Educație și Cercetare
„Tânăra generație trebuie să aibă competențe media.(…) Școala este locul unde se pun bazele noii generații de cetățeni, iar profesorii sunt primii care dau formă viitorului, un viitor din ce în ce mai conectat și în care elevii au nevoie de competențe noi, care să-i ajute să fie niște cetățeni informați și responsabili. Elevii trebuie să fie pregătiți pentru lumea reală, de aceea, este de dorit ca educația media să fie prezentă în viața școlii”, a spus Monica Anisie, Președinte al Comisiei de învățământ din Senatul României.
„Educația media transcende o disciplină, deși în momentul de față noi ne concentrăm prin acest program-pilot pe profesorii de română și disciplinele conexe, cred că <media literacy> trebuie să fie ceva transversal, să fie studiată inclusiv la științe. Interpretarea unor date din media din perspectivă științifică este foarte importantă pentru a înțelege ce se întâmplă și pentru a putea combate știrile false.
Sper ca în aceste momente, în care se regândesc planurile-cadru la liceu, urmând ca anul următor să lucrăm pe programe școlare foarte moderne, sper eu, să putem include educația media transversal în discipline care, aparent, nu au nimic de-a face cu acest subiect.
Ministerul Educației ar putea regândi inclusiv profilurile de competențe ale absolvenților, pentru apune mai mult în evidență nevoia de a avea competențe de interpretare a informației, de combatere a informațiilor false, de cunoaștere și înțelegere a modului în care funcționează mass–media”, a declarat Radu Szekely, Secretar de Stat pentru Echitate și Egalitate de Șanse în Ministerul Educației.
„În mijlocul unei pandemii, devine cu atât mai important să ai abilitățile media necesare de a judeca corect link-ul unei știri. La nivel european, am pus eforturile educației media în centrul politicilor noastre, mai ales ale acestei Comisii. Media literacy este un element important al Planului European pentru Democrație.
Am inclus trei piloni esențiali în acest plan: primul vizează alegerile electorale și modurile în care îi putem ajuta pe oameni să aibă o libertate de vot cât mai mare, legată puternic de abilitatea lor de a se informa; ne uităm și la tema diversității media, precum și la cea a dezinformării. (…)
Directiva revizuită privind serviciile media audiovizuale plasează educația media în centrul planurilor de reglementare, deoarece obligă statele membre să aibă programe de educație media, să o promoveze și să raporteze către Comisie strategiile lor și implementarea lor până în 2022 – așadar, anul viitor”, a afirmat Anna Herold, Head of Unit Audiovisual & Media Services Policy, Comisia Europeană.
Cea de a doua zi a conferinței a fost dedicată elevilor și profesorilor care au beneficiat de instruire în domeniul media, dar și a reprezentanților societății civile. În timp ce elevii au vorbit despre nevoile de educație media din perspectiva celor aflați încă în băncile școlii, profesorii care au absolvit cursurile
Programului de Educație Media au împărtășit publicului cum au folosit noțiunile învățate pentru a transforma experiența de predare la clasă. Ultima sesiune, dedicată societății civile, a pus în discuție felul în care actori din zona neguvernamentală contribuie la eforturile de educație media.
Centrul pentru Jurnalism Independent sprijină profesorii și elevii de liceu din România în dezvoltarea de competențe media care să susțină creșterea unei generații de cetățeni mai bine informați, care participă activ la viața civică.
Demersul este parte a Programului de Educație Media al CJI, realizat în parteneriat cu Romanian American Foundation și sprijinit de UNICEF în România.
Conferința „Choose your future: În ce Europă vrei să trăiești?”
Publicat de Camelia Teodosiu,
19 aprilie 2019, 11:28 / actualizat: 24 aprilie 2019, 13:06
Conferința „Choose your future: În ce Europă vrei să trăiești?” a încheiat aseară, în capitală, seria de evenimente „EU’re here to stay”, organizate de Biroul Parlamentului European din România în șase orașe: Iași, Cluj Napoca, Oradea, Brașov, Craiova și București.
Ca și în celelalte orașe, cei prezenţi au putut afla mai multe detalii despre campania de promovare a importanței participării la alegerile europene din 26 mai, #DeDataAstaVotez și despre feluri în care putem decide cum va fi #ViitorulEuropei. O campanie pentru toți cei care înțeleg că Uniunea Europeană are istoria și experiența unui puternic vector economic și politic, cu o declarație de mare impact – Eu’re Here To Stay.
Invitați la eveniment, Cornel Amariei, Paula Herlo, Andrei Tudor și Tedy Necula au vorbit despre dorința de a trăi într-o lume mai bună, o Românie mai bună, o Europă mai bună, despre cum putem lupta pentru valorile în care credem… Și au făcut-o într-un mod personal, creativ, cu multă inspirație venită din suflet.
Cornel Amariei – „Românii sunt incredibil de creativi.”
În vârstă de 24 de ani, a fost inclus în ediţia din 2018 a topului celor mai remarcabili tineri din lume, fiind primul român care primeşte această distincţie. Forbes USA spune despre el că este unul dintre cei mai influenţi 30 de tineri din Europa, si a fost inclus într-un alt club select: 100 de tineri vizionari care ar putea contura un viitor mai bun pentru omenire. De profesie inginer, Cornel este cunoscut pentru inventarea dispozitivului Lumen, un sistem de asistență pentru persoanele cu deficiențe de vedere care le ajută să-și regăsească percepția vizuală.
Paula Herlo – Ne motivează să spunem ”România, te iubesc!”
Producător și corespondent senior al emisiunii “România, te iubesc!”, care oferă în fiecare duminică anchete jurnalistice excepționale privind aspecte critice ale societății românești. Lucrează la Știrile ProTV din 1998 și este unul dintre cei mai apreciați jurnaliști, implicându-se în numeroase proiecte si cauze care au dus la salvarea de vieți omenești. Devotamentul cu care a realizat și coordonat campania „Tu știi ce mai face copilul tău?” i-a adus în anul 2008, la New York, mult-râvnitul premiu Emmy la categoria Outstanding News.
Andrei Tudor – ”un copil face performanță din plăcere, nu împins de la spate.”
La doar 10 ani, Andrei este pasionat de robotică și știință și a participat deja la numeroase competiții naționale și internaționale cu invenția sa: o nouă modalitate de identificare a pietonilor și bicicliștilor în situații de vizibilitate scăzută. Își construiește și își programează singur roboții cu care participă în competiții, iar idolii săi sunt Nikola Tesla și Elon Musk.
Tedy Necula – ”Pe drumuri șerpuite, învățăm mai bine să facem alegeri.”
La 30 de ani, Tedy este un regizor recunoscut la nivel internațional. Povestea sa de viață este însă mai captivantă decât oricare dintre peliculele pe care le-a creat până acum. Este un învingător în ciuda tuturor greutăților: a rămas orfan de mamă de la vârsta de 5 ani si suferă de la naștere de o formă de paralizie care îi afectează mâinile și picioarele. Cu toate acestea, a trecut peste greutăți, și-a învins condiția și a devenit unul dintre cei mai cunoscuți povestitori ale tainelor cinematografiei.
Tedy a urcat pe scenă și, recitând poezia Simetrie, a lui Marin Sorescu, a intrat în rolul mentorului care este de părere că ”noi alegem ce vrem să vedem”:
Mergeam așa, Când deodată în fața mea, S-au desfăcut doua drumuri : Unul la dreapta, Și altul la stânga, După toate regulile simetriei.
Am stat, Am făcut ochii mici, Mi-am țuguiat buzele, Am tușit, Și-am luat-o pe cel din dreapta (Exact cel care nu trebuia, După cum s-a dovedit după aceea).
Am mers pe el cum am mers, De prisos să mai dau amănunte. Și după aceea în fața mea s-au căscat două Prăpăstii : Una la dreapta Alta la stanga. M-am aruncat în cea din stânga, Fără măcar să clipesc, fără măcar să-mi fac vânt, Grămada cu mine în cea din stânga, Care, vai, nu era cea căptușită cu puf! Târâș, m-am urnit mai departe. M-am târât ce m-am târât, Și deodată în fața mea S-au deschis larg două drumuri. „V-arăt eu vouă !” – mi-am zis – Și-am apucat-o tot pe cel din stânga, În vrăjmășie. Greșit, foarte greșit, cel din dreapta era Adevăratul, adevăratul, marele drum, cică. Și la prima răscruce M-am dăruit cu toata ființa Celui din dreapta. Tot așa, Celălalt trebuia acum, celălalt… Acum merindea îmi e pe sfârșite, Toiagul din mână mi-a-mbătrânit, Nu mai dau din el muguri, Să stau la umbra lor Când m-apucă disperarea. Ciolanele mi s-au tocit de pietre, Scârțâie și mârâie împotrivă-mi, C-am ținut-o tot într-o greșeala…
Și iată în fața mea iar se cască Două ceruri : Unul în dreapta. Altul la stânga.
Academia Română găzduieşte vineri, 9 noiembrie 2018, începând cu ora 10, conferința în limba franceză „La fin de l’Autriche-Hongrie“, susținută de reputatul istoric Jean-Paul Bled, profesor la Universitatea Sorbona din Paris, catedra de Istorie a Germaniei contemporane și a lumii germanice. Manifestarea va avea loc în Aula Academiei Române și se va deschide cu un cuvânt de salut adresat de academician Victor Voicu, Vicepreședinte al Academiei Române.
În conferința sa, profesorul Jean-Paul Bled va discuta contextul și mai ales cauzele prăbușirii Imperiului Austro-Ungar și ale dispariției sale de pe harta Europei, la sfârșitul primului Război Mondial. Temele abordate vor fi declanșarea și extinderea conflictului izbucnit la 28 iulie 1914, când Viena declară război Serbiei, intrarea în război a Marilor Puteri, evaluarea iluzorie a unui război dorit a fi de scurtă durată, creșterea radicalismului național în interiorul Imperiului, însoțită de stingerea patriotismului dinastic, ravagiile unei crize alimentare necontrolate, efectele nefaste ale relațiilor diplomatice degradate, îndeosebi cu Monarhia Germană, Franța și Vaticanul, și, nu în ultimul rând, incapacitatea monarhiei duale de a se reinventa pe fondul absenței unui conducător monarhic venerat și al egoismului și orbirii politice a elitelor.
„Vechea monarhie a murit de epuizare. Piesă importantă a arhitecturii europene, Monarhia habsburgică a trăit secole de-a rândul. Ruperea în bucăți a Dublei Monarhii nu este opera unui dirijor misterios. Nici nu poate fi explicată printr-o conspirație a puterilor. Monarhia dunăreană pur și simplu nu a rezistat unui război prea lung. Dacă pacea ar fi fost încheiată în 1917, probabil că ar fi supraviețuit, fie și într-o formă reînnoită. Adevărul este că Monarhia austro-ungară s-a îmbolnăvit de război. În ajunul conflictului, traversată de tensiuni, brăzdată de fisuri, ea dădea deja semne evidente de fragilitate. Sub efectul războiului, această fragilitate a transformat-o într-un mare corp bolnav“, sintetizează profesorul Bled în textul conferinței sale.
Cu prilejul susținerii conferinței, profesorul Jean-Paul Bled va primi medalia aniversară „General Henri Mathias Berthelot“, realizată de Academia Română, ca omagiu adus generalului francez, în cadrul ciclului de evenimente consacrate Centenarului Marii Uniri.
Profesor emerit la Universitatea Sorbona IV, Jean-Paul Bled este autor a zeci de lucrări științifice și monografii și a coordonat publicațiile „Revue d’Allemagne et des Pays de langue allemande“ și „Revue d’Europe Centrale“. Actualmente conduce activitatea revistei „Études danubiennes“. Este director al colecției „Combat pour la liberté de l’esprit“ la Editura François-Xavier de Guibert.
Un apropiat al presei, profesorul Bled a condus, în perioada 2004-2011, rubrica „Libre journal“ la Radio Courtoisie. A fost consilier pe probleme de istorie al seriei „Apocalypse Hitler“ difuzată de France 2 în 2011. Din 2012 este membru în consiliul științific al revistei „Figaro histoire“.
Membru al biroului internațional al Uniunii Paneuropene Internaționale. Activist fervent pentru pace, s-a opus războiului din Serbia și a semnat, în 1999, petiția „Europenii vor pace“, inițiată de grupul „Nu războiului“.
A fost distins cu Legiunea de Onoare în grad de Cavaler (2015), Ordinul „Palmes Académiques“ în grad de Comandor, Ordinului austriac „Litteris et Artibus“ în grad de Cavaler. Laureat al unor prestigioase premii, între care: Premiul Fundației Pierre-Lafue, Grand Prix Gobert, Premiul Edmond Michelet, Premiul Historia de la Biographie.
În 2017 a primit titlul Doctor honoris causa al Universității „Babeș Bolyai“ din Cluj Napoca.
Europarlamentarul român Gabriela Zoană, în calitatea sa de membru al Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European, a găzduit la Bruxelles Conferința europeană cu tema “Rolul politicii de coeziune a Uniunii Europene în politica de sănătate publică a statelor membre. Exemple de bune practici”, conferință care a continuat cu o vizită de lucru la Spitalul CHU Brugmann, cu sprijinul primarului Bruxelles-ului , d-nul Philippe Close. Evenimentul s-a bucurat de participarea Excelenței Sale, Reprezentantul Permanent al României la Uniunea Europeană, doamna Ambasador Luminița Teodora Odobescu, a șefului Misiunii României în Belgia, d-nul Dragoș Bănescu, a directorului medical al Spitalului CHU Brugmann din Bruxelles, d-nul Jean Bernard Gillet, europarlamentarului italian Elena Gentile, membră în Comisia de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, manageri de spitale, medici și personal medical din România și Belgia, persoane cu atribuții decizionale și consultative de la nivelul Parlamentului European și Comisiei Europene și personal cu atribuții de decizie din domeniul sănătății din întreaga Uniune Europeană.
Conferința s-a dorit a fi un punct de reper pentru schimbul de experiență între cei care contribuie la crearea legilor la nivelul Uniunii Europene și practicienii din domeniul medical, dar și între medicii și managerii de spitale români și cei europeni. În cadrul dezbaterilor s-a discutat despre finanțarea din bani europeni a sistemelor de sănătate din România, Belgia, Italia și a celorlalte state membre, despre oportunitățile pe care acum tinerii medici le au în România, despre obiectivele de investiții realizate din fonduri europene, despre cele 3 spitale regionale: Iași, Cluj și Craiova, despre cursurile de pregătire și perfecționare profesională a peste 60.000 de medici și personal medical din România. Programul în domeniul sănătății pentru perioada 2014-2020 are alocat un buget de 449,4 milioane de euro și 23 de domenii de prioritate.
”Îmi doresc să continuăm astfel de evenimente, iar feedback-ul pe care l-am primit de la participanții la această conferință a fost unul pozitiv. Medicii români sunt extrem de apreciați peste hotare, iar eu una pot spune cu certitudine acest lucru în urma discuțiilor pe care le-am purtat în cadrul conferinței, ceea ce înseamnă că sistemul universitar și sistemul medical românesc creează în continuare profesioniști care pot să activeze oriunde în Uniunea Europeană. Ceea ce ne dorim cu toții este ca medicii noștri să nu mai plece peste hotare, iar pentru aceasta, așa cum am văzut, Guvernul României a luat câteva măsuri care să contribuie la încurajarea tinerilor medici pentru a rămâne în țară – creșterea salariilor în domeniul medical, demararea construirii unor spitale regionale și îmbunătățirea politicilor publice de sănătate”, a declarat europarlamentarul Gabriela Zoană la finalul conferinței de marți.
Vizita la Spitalul Bruggman de miercuri, 23 Mai, a fost una care s-a axat pe bunele practici aplicate de către managerul Francis De Dree în ceea ce privește administrarea spitalului și pe înțelegerea de către oaspeții acestuia a procedurilor administrative și medicale care ajută în oferirea cât mai rapidă și la standarde cât mai înalte a celor mai bune servicii medicale pacienților.
”Construcția de spitale și asigurarea infrastructurii acestora prin echipamente de ultimă generație cu ajutorul fondurilor de coeziune reprezintă o opțiune importantă și o resursă pentru sănătatea românească. Putem oferi servicii la standarde europene și în sistemul medical de stat din România construind spitale noi sau dotând cu echipamente performante și cu tehnologie recentă secțiile spitalelor existente”, a mai adăugat Gabriela Zoană.
În luna iunie va fi lansată etapa a doua pentru proiectele dedicate screening-urilor – aprox. 200 de milioane de euro – pentru diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân, diabet zaharat, boli cardiovasculare, pulmonare, îngrijirea gravidei și copilului, etc.
Programul face parte din campania națională de screening, finanțată din fonduri europene, propusă de Guvernul României, la preluarea mandatului. În cadrul acestei campanii, aprox. 1,5 milioane persoane, adulți și copii, vor beneficia de servicii de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament pentru principalele patologii.
Prima Conferință Națională a Instituțiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat
Publicat de adinaiftime,
20 septembrie 2017, 11:00
IOSUD-Universitatea din Craiova organizează, în perioada 21 – 22 septembrie 2017, prima Conferință Națională a Instituțiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat.
Deschiderea oficială a conferinței va avea loc joi, 21 septembrie, ora 9.30, la Centrul de Restaurare, Conservare, Patrimoniu și Vizualizare al Facultății de Teologie Ortodoxă, în Amfiteatru (Strada Brestei, nr. 24).
La Conferință participă reprezentanți de seamă (rectori, directori IOSUD, directori de școli doctorale) de la mai mult de 40 de universități din țară, precum şi reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale.
Conferința se dorește un cadru propice de discuție, în care se vor dezbate probleme de mare interes pentru ciclul al treilea de învățământ universitar: cercetarea doctorală a conducătorilor de doctorat, dar și a studenților doctoranzi, vizibilitatea sa națională și internațională, legislaţia actuală de acreditare şi reacreditare a domeniilor de doctorat şi a şcolilor doctorale, legislaţia privind obţinerea atestatului de abilitare şi a calităţii de conducător de doctorat, armonizarea relaţiei dintre Ministerul Educaţiei Naţionale şi Instituţiile Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat.
IOSUD – Universitatea din Craiova își exprimă convingerea că această primă Conferință națională a instituțiilor organizatoare de studii universitare de doctorat va contribui la găsirea celor mai bune pârghii pentru optimizarea activității doctorale din universitățile românești, oferind un cadru generos de dezbatere constructivă.
Provocările securității cibernetice din domeniul maritim sunt abordate astăzi, în cadrul Conferinței regionale The Black Sea Maritime Cyber Security – ediția 2017, prima conferință de acest gen organizată în România.
Pentru acest eveniment, și-au dat întâlnire la Constanța, punct strategic în regiunea bazinului Mării Negre, experți din cadrul unor agenții europene și internaționale, exponenți din diverse centre de excelență în domeniul securității cibernetice private, precum International Maritime Organization (IMO), Baltic and International Maritime Organization (BIMCO), Lloyd’s, Bitdefender, Interpol, Checkpoint și Strategic Cyber Space and Security Center.
Gazda conferinței, care se desfășoară între 22 și 26 martie, este Universitatea Maritimă din Constanța.
Companii de shipping, crewing, operatori off-shore și on-shore, asiguratori, dezvoltatori, educatori,producători de echipamente și programe, autorități navale și portuare etc., vor beneficia cu toții de o deschidere amplă asupra problematicii de securitate cibernetică , prin schimbul de bune practici, studii de caz, prezentări de soluții și produse, discuții generoase în cadrul conferinței, susținute prin experiența reprezentanților International Maritime Organization (IMO), Checkpoint, Bitdefender, Center for Strategic Cyberspace and Security Science, Deloitte Amsterdam, Interpol, agenții și instituții naționale și regionale, relevante pentru industria maritimă.
Riscurile si soluțiile tehnice abordate vor fi completate de intervențiile specializate ale INOMAR Cluster privind importanța factorului uman în prevenirea și gestionarea atacurilor cibernetice în domeniul maritim.
Furnizorii unor soluții cyber precum Lloyds, Bitdefender, Checkpoint, Clyde &Co etc. vor avea o secțiune dedicată în ziua a doua de prezentare, în care vor dezbate inclusiv cazuri concrete de atacuri cibernetice, considerate deja forme poțentiale de conflict hibrid în bazinul Mării Negre.
În acest context Universitatea Maritima Constanta si INOMAR Cluster încurajează formarea de competențe în domeniul securității cibernetice. Astfel că, în continuarea conferinței, 25-26 martie, organizatorii vor oferi cursul ISO 27001 – Managementul Securității Informației, certificat Lloyds Register.
Organizatorii Conferinței regionale The Black Sea Maritime Cyber Security își propun să ridice nivelul de conștientizare asupra riscurilor unor atacuri de tip cyber și cu această ocazie să stabilească noi modalități de cooperare într-un cadru de lucru regional, conectat la matricea europeană și internațională de prevenire a evenimentelor de securitate cibernetică în domeniul maritim.
Reprezentantii Comisiei europene au participat la dezbaterea consacrata reducerii riscului dezastrelor organizata de Agentia japoneza pentru cooperare internationala. Colegul nostru, Sorin Pavel de la BucurestiFm are amanunte
În perioada 11-16 august va avea loc la Izvorul Mureșului a 12-a ediție a Universității de Vară, eveniment care dorește să aducă în atenția publică situația românilor din diaspora, dar și din județele Harghita, Covasna și Mureș.
Lucrările conferinței vor fi susținute de profesori universitari, politicieni și reprezentanți ai organizațiilor culturale
Pe 12 august va fi lansată campania „Lunile Tricolorului”. Platforma Civică “Acțiunea 2012” va desfășura un drapel de 150 de metri, care apoi va trece prin mai multe orașe, ajungând la Chișinău.
Universitatea de Vară de la Izvorul Mureșul este organizată de Centrul Cultural Toplița, Fundația Națională a Românilor de Pretutindeni și Centrul European de Studii Covasna-Harghita.
Radio Tîrgu-Mureș este partener media al evenimentului.
Manifestarea se desfăşoară sub simbolistica aniversară a 700 de ani de cavalerism, respectiv a sacrificiului marelui maestru al Cavalerilor Templieri , subliniază directorul artistic al festivalului, actorul Liviu Pancu.
Bugetul festivalului este unul modest în acest an, de circa 350.000 de lei, dar primarul Sighişoarei, Dorin Dăneşan, speră ca manifestarea să se desfăşoare totuşi în condiţii bune.
Taxa de intrare de 10 lei pe persoană se va menţine, spun organizatorii, dar copiii până la 14 ani şi pensionarii vor putea intra gratuit.
Dorin Dăneşan spune că această taxă de intrare a reuşit să reducă din numărul infractorilor stradali care acţionează la astfel de evenimente.
Şi la această ediţie, în Cetatea Sighişoarei vor fi animaţie stradală, concerte ale trubadurilor şi menestrelilor, spectacole ale ordinelor cavalereşti, dar şi conferinţe cu specific medieval.
A 22-a ediţie a festivalului Sighişoara Medievală se desfăşoară în perioada 25-27 iulie.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.