Mitul pâinii congelate, la un pas de a fi demontat. Ce spun nutriționiștii
Publicat de adinaiftime, 9 septembrie 2017, 19:00
România importă anual peste un sfert de milion de tone de pâine congelată.
Asta, în condiţiile în care firmele româneşti din domeniu pot produce de două ori şi jumătate mai mult decât consumă populaţia.
Preşedintele ROMPAN, Aurel Popescu, a declarat că mitul, potrivit căruia pâinea congelată nu ar fi bună pentru sănătate, nu mai stă în picioare.
„Pâinea congelată are aceleași proprietăți ca și pâinea proaspătă. Trebuie să vă spun că România a importat în 2016, 30.000 de tone de pâine congelată și produse de patiserie congelate și în al doilea rând este un nou trend care se întâlnește în piață acum în ideea că lumea ar dori pâine caldă și atunci vine pâine congelată, o bagă într-un cuptor și se obține astfel pâine caldă“, declară președintele ROMPAN, Aurel Popescu.
Consilierul de nutriţie Alec Blenche este de părere că orice produs natural „bate” unul congelat în privinţa calităţii, pentru că procesul de congelare/decongelare îi reduce din proprietăţi.
„Părerea mea este că întotdeauna trebuie să apelăm la produse cât mai proaspete. Tot ce e proaspăt este întotdeauna sănătos. Produse care să nu fie aduse de la distanțe foarte mari pentru că nu știi când a fost făcut acel produs, când a fost congelat. E posibil ca această pâine să fi fost produsă cu luni în urmă. Procesul de congelare și apoi de decongelare și de reîncălzire cu siguranță că afectează pâinea. Pâinea cel mai bine este să fie proaspătă, nu atunci caldă când iese din cuptor , ci lăsată să se așeze, să se usuce puțin ți în felul ăsta cred că este cea mai bună soluție pentru a fi consumată“, este de părere nutriționistul Alec Blenche.
La ora actuală, România ocupă locul al 2-lea în Europa la consumul de pâine pe cap de locuitor.
Acesta depăşeşte 90 de kg pe an, în timp ce media europeană este de 75 de kilograme pe an.