Olivia Bucioacă (realizator rubrică): Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a condus delegația Ministerului Apărării Naționale la lucrările Reuniunilor Comitetului de coordonare și Comitetului director Politico-Militar ale procesului reuniunilor Miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est. Ședințele au avut loc la Constanța, în contextul exercitării de către România a președinției rotaționale a acestei inițiative regionale de cooperare în domeniul apărării. În cadrul discuțiilor, țara noastră a avansat propuneri pentru conectarea Brigăzii din Europa de Sud-Est la actualul context geostrategic. SEEBRIG este elementul militar al inițiativei, format din unități ale celor șase țări afiliate: Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, România și Turcia.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Marinei Române a fost sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate de Forțele Navale Române în municipiile Constanța, Mangalia, Brăila, Galați, Tulcea și București.
În capitală, muzica militară a Forțelor Navale a concertat în Centrul Vechi, iar joi a avut loc o ceremonie militară la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul Herăstrău.
La Mangalia, publicul a luat parte la evenimentele culturale din cadrul Săptămânii Spiritualității Marinărești, iar Forțele Navale pentru Operații Speciale au organizat un concurs cu premii pe un traseu militar-aplicativ.
Ceremonii militare și exerciții demonstrative au avut loc și la Galați, Tulcea și Brăila. Cel mai așteptat moment s-a desfășurat joi, 15 august, pe faleza din Constanța, unde mii de persoane au urmărit exercițiul întrunit Forțele Navale Române 2024, în care zeci de nave și aeronave au evoluat în apele Mării Negre și în aer.
Prezent la festivitățile din fața Comandamentului Flotei, președintele Klaus Iohannis a arătat că țara noastră este recunoscută și apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională și un contribuitor major la procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic.
Klaus Iohannis:Regiunea Mării Negre a devenit o zonă recunoscută și tratată ca fiind de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică, iar acest fapt a fost consemnat oficial și în cele mai importante documente strategice ale NATO.
Am consolidat această abordare inclusiv la recentul summit NATO de la Washington, când toți aliații au subliniat că rămân ferm angajați față de securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre, un rezultat care este foarte bun pentru țara noastră.
Cristian Dumitrașcu: S-au împlinit 193 de ani de la înființarea muncilor militare din România. „Interviul săptămânii” pe care l-am realizat la Inspectoratul General al Muzicilor Militare de aici din București, cu inspectorul general de armă, colonelul Aurel Gheorghiță.
Cristian Dumitrașcu: Domnule Inspector General Aurel Gheorghiță, vă mulțumim că ne-ați primit cu „Interviul săptămânii” la dumneavoastră acasă și „La mulți ani pentru cei 193 de ani de muzici militare în România!”.
Col. Aurel Gheorghiță: Cu drag! La 1831, 1 iulie este semnat primul document oficial în cadrul „Strajei pământești” de înființare a muzicilor militare moderne. Este foarte important de spus că existau și înainte muzici militare, dar acest act de la 01 iulie 1831 este actul de naștere a muzicilor militare moderne românești.
Cristian Dumitrașcu: Este un drum foarte lung de atunci, de la înființare și până acum. Este un drum sinuos. Nu este acum un moment de dezvoltare atât cât ar fi putut să fie muzica militară în România, pentru că în anii de reformă muzicile militare s-au redus foarte mult.
Aurel Gheorghiță: Actualmente în România sunt 17 muzici militare, trei în garnizoana București și 14 în marile centre culturale din România, mai precis la Craiova, la Constanța, Cluj, Iași și pot enumera până la 14 muzici în țară. Aceste muzici sunt coordonate din punct de vedere profesional de către Inspectoratul General al Muzicilor Militare și este o onoare și o plăcere pentru noi de a dezvolta aceste muzici prin Centrul de Instruire pentru Muzici Militare care livrează resursă umană către aceste garnizoane, către muzicile militare din România.
Cristian Dumitrașcu: A fost Școala Militară de Muzică, apoi a fost Liceul Militar de Muzică „Iacob Mureșeanu” care din păcate a fost la un moment dat desființat. Centrul de Instruire pentru Muzici Militare asigură, precum spuneați, resursa umană din liceele de muzică, din facultățile de muzică. Este pentru armată aceasta o variantă care înlocuiește cu succes fosta variantă de filieră directă, unde aici, vreme de cinci ani, de șapte ani, se formau subofițeri și ofițeri de muzică.
Aurel Gheorghiță: Este important de spus că această școală militară, cum toată lumea o cunoaște…
Cristian Dumitrașcu: Școala Militară de Muzică.
Aurel Gheorghiță: Școala Militară de Muzică a avut la un moment dat și 500-600 de elevi, ciclul de învățământ de la 14 ani până la 19 ani era un timp suficient de formare a acestor tineri viitori subofițeri. Am ajuns în situația în care să avem și 25-35 de elevi. Pentru noi este un pas înainte, pentru că astfel reușim să trimitem în teritoriu subofițeri care să deservească și să slujească muzica militară. Urmează să facem demersurile necesare să dublăm această cifră de școlarizare pentru că, din păcate, nu reușim să facem față misiunilor care ne sunt încredințate.
Cristian Dumitrașcu: Până să ajungem la performanțele muzicii reprezentative despre care vreau să vorbim la finalul interviului, aș insista pe această particularitate a muzicienilor militari sau a muzicanților, cum li se spune îndeobște în armată. Este o situație unică, în care sunt două laturi foarte importante, aceea muzicală, unde trebuie să fie la un standard, la o valoare pe care o au, de pildă, filarmonicile, dar este și această latură militară, foarte importantă, partea de ceremonii, de primiri de demnitari, este imaginea armatei în joc și acolo, până acum câțiva ani, muzicienii militari erau instruiți, precum spuneam, pe filieră directă. Sunt voci care spun că nu mai este aceeași performanță din punct de vedere militar, ca reprezentare, pentru că nu au decât o perioadă destul de scurtă, din punctul ăsta de vedere, pe partea de instruire militară.
Aurel Gheorghiţă: Din păcate, este adevărat. Trebuie menționat faptul că și în viața civilă este un deficit mare de instrumentiști. Noi toată resursa umană o recrutăm din viața civilă. Aici, în cadrul Centrului de Instruire pentru Muzici Militare, reușim, cu greu, într-adevăr, să-i aducem la performanța de a face față misiunilor încredințate pentru muzici militare. Cu siguranță nu se pot echivala nouă luni de zile cu cinci ani sau cinci ani de zile cu nouă luni, dar cu toate acestea, avem copii care vin de la liceele de muzică, de la facultate, de la Conservator – și copii foarte bine instruiți. Aici noi reușim să-i canalizăm, să le deschidem acea dragoste pentru muzica militară și la sfârșitul acestui curs să își ia gradul de sergent.
Cristian Dumitrașcu: Aveți o misiune foarte grea, pentru că probele la intrare sunt aceleași ca pentru orice militar și nu de puține ori am înțeles că oameni foarte buni, cu o foarte bună pregătire muzicală, nu au trecut proba sportivă, de exemplu.
Aurel Gheorghiţă: Da, este adevărat, probele sportive sunt date la centrele zonale. Ele trebuiesc trecute, pentru că fără aceste probe nu pot să se prezinte la examenul de la Centrul de Instruire pentru Muzici Militare. O dată ce au trecut aceste probe, noi îi luăm în calcul și bineînțeles, trebuie să facă dovada științei unui instrument muzical, că știe să citească, știe armonie, știe contrapunct și să-și poată desfășura activitatea muzicală în acest cadru. În urma acelor nouă luni de zile de instruire, ei sunt repartizați la instituțiile din teritoriu.
Cristian Dumitrașcu: Ce vă faceți cu acele situații în care aveți nevoie de instrumentiști pe instrumente specifice, cum ar fi basfligornul, eufoniul, uneori și tuba? Sunt instrumente care nu se regăsesc decât în formații militare muzicale.
Aurel Gheorghiţă: Aşa este. În cadrul programului nostru, în aceste nouă luni de zile reușim să-i canalizăm. Trebuie să nu uităm că această continuă profesionalizare durează toată viața.
Cristian Dumitrașcu: Muzica reprezentativă reprezintă un obiectiv, până la urmă, pentru orice instrumentist militar din această țară să ajungă, dacă se poate, e un fel de echipă națională și este un nivel foarte înalt, este un palmares, precum am aflat și mai devreme, absolut impresionant, cu turnee în toată lumea, în festivaluri militare, unde această orchestră militară de suflători a reprezentat cu cinste România.
Aurel Gheorghiţă: Ne bucurăm că din anul 2022, prima invitație a fost în Polonia, unde au participat România, formația Lituaniei și formația Sloveniei. Ne-am bucurat de o primire călduroasă din partea formațiilor poloneze. Ne-am bucurat de faptul că avem aceste contacte minunate cu formațiile din mai multe țări. De asemenea, tot în același an am avut un turneu internațional la Madrid, unde am avut concerte de sală, sală Radio, cu Guardia Civil din Madrid. Toate aceste turnee, toate aceste manifestări culturale sunt o încercare și în același timp, o foarte mare responsabilitate pentru muzica militară, în special pentru muzica reprezentativă. De ce vă spun acest lucru? Pentru că îmi este dragă. Am pornit în carieră cu acest dar, muzica reprezentativă și este la momentul actual cea mai bună formație din țară.
Cristian Dumitrașcu: Câți ani ați fost dirijorul Muzicii Reprezentative?
Aurel Gheorghiţă: 20 de ani.
Cristian Dumitrașcu: 20 de ani. După ce ați fost înainte și instrumentist acolo.
Aurel Gheorghiţă: Am fost și instrumentist, ’86-’89, am fost instrumentist la Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale. Sunt oameni admirabili, da, dedicați meseriei. Am reușit să trecem peste foarte multe lucruri și să facem concerte de sală Radio cu doar două piese, Concertul de Pian în La Minor de Grieg și Simfonia a 9-a de Dvořák. Ceea ce este un palmares, este un vârf de realizare profesională.
Cristian Dumitrașcu: Este un vârf de realizare și aș întări ceea ce aţi spus. Aceste concerte, care au fost scrise pentru orchestre de coarde, pentru pian și orchestră, este o provocare în sine să fie orchestrate pentru instrumentele specifice fanfarei, instrumente de suflat – este un alt acordaj, este o altă particularitate a instrumentului.
Aurel Gheorghiţă: Este foarte important de spus că în cadrul acestui Inspectorat al Muzicilor Militare, avem și un birou de creație, un birou de repertoriu în care oameni, care sunt dedicați meseriei, orchestratori vin cu aceste noi propuneri către muzica reprezentativă. Foarte multe piese care sunt scrise pentru orchestra simfonică sunt adaptate pentru Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, dar, în același timp, pentru formațiile din țară, ceea ce este un lucru foarte bun, pentru că dăm posibilitatea acestor oameni să abordeze un repertoriu diferit.
Cristian Dumitrașcu: Și iată, nu mai departe de acum câteva zile, un exemplu concludent: la Ambasada Statelor Unite ale Americii ați acompaniat o solistă, pentru care ați fost nevoiți să reorchestrați și să transpuneți într-o tonalitate potrivită vocii sale.
Aurel Gheorghiță: Vocii sale. Este important ca aceste adaptări pe care noi le facem aici trebuie să fie cât se poate de bine adresate și orchestrate pentru solistul cu care lucrăm.
Cristian Dumitrașcu: Domnule colonel Gheorghiță, o ultimă întrebare: dintre toate festivalurile internaționale, unde ați reprezentat România cu cinste, am și fost la câteva astfel de festivaluri, unul la Oslo, altul la Berlin, care v-a rămas cel mai aproape de inimă? Și care credeți că este, să zicem, cel mai reprezentativ? Un fel de Champions League al muzicilor militare? Mi s-a părut cel de la Oslo, Tattoo, de exemplu.
Aurel Gheorghiță: Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale a participat cred că în toate țările din Europa. Și n-aș vrea să le enumer, bineînțeles, să ne aducem aminte și de festivalul din China. Cert este că fiecare festival este unic, iar tu, ca formație, trebuie să te prezinți la cel mai înalt nivel. Într-adevăr, Festivalul de la Oslo a fost una din reprezentările în care a fost foarte important să participăm. De ce? Pentru că acolo au venit cele mai bune muzici, cele mai titrate muzici militare. Și este foarte important de spus că acest festival, Festivalul de la Oslo, este patronat de Casa Regală. Noi ne-am dorit, am ajuns acolo și, în același timp, ne-am dat seama că nu suntem departe de performanțele pe care ei le-au atins, ceea ce îmi doresc foarte mult. Îmi doresc foarte mult aceste întâlniri, da, în așa fel încât să putem să arătăm și noi performanța noastră și nivelul la care am ajuns.
Cristian Dumitrașcu: Domnule colonel Gheorghiță, vă mulțumesc tare mult. La mulți ani, încă o dată, și să ne revedem cu bine la, poate, nu știu, cel mai important concert care va avea loc anul acesta pentru publicul din România.
Aurel Gheorghiță: Și eu vă mulțumesc pentru amabilitate și am deosebita onoare și plăcere să vă invităm la Festivalul Muzicilor Militare de la Brăila, în perioada 9-12 august. De asemenea, vreau să urez muzicienilor militari, în primul rând, multă sănătate, să performeze pe cele mai înalte scene ale cetăților unde sunt în garnizoanele respective și le doresc să atingă performanțele muzicii reprezentative și, de ce nu, să le depășească.
Dan Grecu: Armata este singura structură la care nu s-au făcut actualizări din 2016 la nivelul pensiilor. Pensiile sunt mai mari decât în sistemul public, pentru că salariile au fost mai mari
În această săptămână vă propunem a doua parte a interviului cu generalul-maior în rezervă Dan Grecu, vicepreședinte al Asociației...
Mihai Panait: Am făcut pași importanți în ultimii doi ani pentru viitorul Forțelor Navale Române. Viitorul Aviației Navale, cu noile capabilități, este asigurat
Interviul săptămânii a fost realizat în preajma Zilei Marinei și a Forțelor Navale. Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul...
Angel Tîlvăr: Vreau să mulțumesc celor care găsesc de cuviință să aleagă cariera militară ca fiind o carieră de viitor. Presupune responsabilitate și enorm de mult patriotism
La Interviul Săptămânii invitatul lui Cristian Dumitrașcu este ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, care a vorbit despre deciziile...
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Direcţia Hidrografică Maritimă a organizat în perioada 2-4 iulie, la Constanța, cea de-a 24-a ediție a conferinței comisiei hidrografice pentru Marea Mediterană și Marea Neagră. În acest context, direcția, în calitate de autoritate națională în domeniu, a preluat președinția comisiei pentru o perioadă de doi ani. Inițiativa este destinată consolidării colaborării în domeniul hidrografiei, cartografiei și oceanografiei între statele riverane celor două mări, membre ale Organizației Hidrografice Internaționale. Conferința a reunit experți naționali și internaționali, reprezentanți ai sectorului privat și ai organizațiilor non-guvernamentale care au dezbătut cele mai recente tendințe și inovații și au analizat soluții moderne de îmbunătățire a siguranței navigației. La lucrările conferinței a fost prezent și viceamiralul Mihai Panait, șeful c.
Mihai Panait: Minele derivante reprezintă unul dintre cele mai importante riscuri. Este important să înțelegem și să putem să găsim cele mai bune soluții pentru a reduce aceste riscuri, pentru a menține libertatea de navigație în zona noastră de responsabilitate și facem acest lucru cu suportul Direcției Hidrografice Maritime, cu suportul tuturor forțelor și mijloacelor implicate în aceste acțiuni militare.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Direcția Informare şi Relații Publice a Ministrului Apărării Naționale a organizat în perioada 2-7 iunie cea de-a 20-a ediție a cursului pentru jurnaliștii ca transmit din zone de conflict.
Cursul s-a desfășurat la Constanța și Babadag, unde reprezentanții media au învțat despre procedurile de acreditare și de lucru pe timpul operațiilor militare, regulile de siguranță și protecție în zonele de conflict, aspecte privind securitatea operațională și proceduri de acordare a primului ajutor.
Cursanții au aflat despre tehnicile de supraviețuire și modul de executare a unei misiuni într-o zonă de operații și au executat trageri demonstrative. Amănunte avem de la maiorul Roxana Davidovits din Direcția Informare și Relații Publice.
Roxana Davidovits:Au fost 19 anul acesta. Au fost extraordinari, au spus da la tot ceea ce li s-a propus să facă, au încercat să facă scufundări, și au şi reușit, au sărit din bărci, au ieșit pe mare, au făcut patrule terestre, au făcut patrule pe apă.
Toate aceste experiențe i-au dus la finalul cursului încântați, obosiți, extrem de obosiți, dar cu multe cunoștințe noi, cu mai multe informații despre ei înșiși și cu dorința de a se perfecționa în continuare și de a-și face meseria mai bine.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Direcția Informare și Relații Publice a Ministerului Apărării Naționale organizează în perioada 2-7 iunie, cea de a 20-a ediție a cursului pentru jurnaliștii care transmit din zone de conflict.
Cursul se va desfășura la Constanța, unde reprezentanții media vor învăța despre procedurile de acreditare și de lucru pe timpul operațiilor militare, reguli de siguranță și protecție în zonele de conflict, aspecte privind securitatea operațională și proceduri de acordare a primului ajutor. Cursanții vor afla despre tehnicile de supraviețuire și modul de executare a unei misiuni într-o zonă de operații și vor executa trageri demonstrative. Pentru asigurarea unui antrenament eficient numărul jurnaliștilor participanți la curs este limitat la 20. Detalii privind organizarea cursului și documentele de înscriere pot fi obținute accesând site-ul mapn.ro, secțiunea „Corespondenți”.
Cristian Dumitrașcu: Domnule Scurtu, bine ați venit!
Costin Scurtu: Bună ziua și mulțumesc pentru invitație. Sunt onorat să fiu într-un spațiu deosebit și, mai ales, cu prietenii care iubesc istoria, arta militară și, mai ales, instituția Armatei Române.
Cristian Dumitrașcu: De aici pornim interviul despre această perspectivă istorică, pentru că s-a vorbit în ultima vreme despre o prezență substanțială, militară, aici, la Kogălniceanu. Sigur, cu toate controversele de rigoare, cu toate fake-news-urile care apar, nu de astăzi, cred că ar fi foarte interesant pentru ascultătorii „Jurnalului militar”, de la Radio România Actualități, să facem această paralelă despre tradițiile marinei, dar și aviației. Împreună vom vorbi și despre „Operațiunea 60.000”. Se împlinesc, iată, 80 de ani, acum, în aprilie, de la marea debarcare dinspre Crimeea a trupelor române și germane și a altor trupe din acea vreme. Dar aș vrea, domnule Scurtu, să începeți să ne spuneți despre tradiția aviației și despre tradiția acestui loc, pentru că el vine pe locul unde a fost o bază de hidroavioane.
Costin Scurtu: Ceea ce se petrece astăzi, aici, în zona aceasta, numită „Mihail Kogălniceanu”, nu a venit peste noapte, nu a venit pentru că e un factor extern la care facem, acum, referire și în permanență avem o atentă organizare, pentru a putea să nu fim surprinși vreodată într-o situație nepotrivită, o situație cum în istorie s-a întâmplat, cum în istorie am avut de suferit. Pentru că ați amintit de „Operațiunea 60.000” din Peninsula Crimeei, când au fost nevoiți să fie retrași din zona de front pentru a putea să reorganizăm sistemul defensiv româno-german, la vremea aceea o contribuție importantă avea să aibă Marina. Atenție, Marina Militară, dar și Marina Civilă – cei care erau activi, dar cei care erau rezerviști. Pe lângă aceasta, ca să poți să-i aduci în viață pe tărâmul românesc, la Constanța, în portul Constanța, aveai nevoie de aviația care să fie, dacă se putea, zi și noapte în aer pentru a putea să protejeze acest flux. Pentru că nu a fost deloc ușor, era contratimp. Inamicul era superior din punct de vedere al capacităților de lovire și la nivel aerian, încât aviația noastră, și vorbim, aici, de Escadrilele 53-56 de Vânătoare, erau cele care aveau să înregistreze vestitele pagini de glorie, pentru că erau în situația în care luptau cu mai multe aeronave inamice. Aici, avem vestita poveste a locotenentului Bâzu Cantacuzino, care a fost în situația în care să fie și lovit, și să ajungă liniile inamicului și chiar să reușească și să scape de acolo. Dar avem povestea – care, uite, iar se împlinește un an… în anul acesta se face un secol – în care marinarii ofițeri au fost solicitați pentru a putea să se urce la bordul aeronavelor românești în Primul Război Mondial. Și îi găsim, în primul rând, în 1916, la Turtucaia, unde susțineau prin observarea directă a celor două maluri, pentru a putea să ajute trupele terestre române, sârbe și rusești care luptau împotriva inamicului format din Puterile Centrale. Vorbim, aici, de bulgari, de germani, de otomani, în care războiul avea să capete o altă valență. Aici, în Dobrogea, avea să fie prima provincie care să cadă sub ocupația inamică. Ei bine, acești dobrogeni aveau să se retragă în spațiul Moldovei libere, cât mai rămăsese, din România, la Primul Război Mondial. Iar acești dobrogeni, fie pe cale aeriană, fie pe cale terestră, aveau să înregistreze victoriile de la Mărășești, de la Mărăști. Aveam să-i găsim la granița cu Bucovina istorică. Aveam să-i găsim între 1918-1920 în partea de nord a Basarabiei, luptând împotriva bolșevicilor. Iar în 1919, cei care au plecat la luptă, din Dobrogea, aveau să ajungă chiar în Transilvania, unde în luptele duse, în primăvara anului 1919, să elibereze pe frații români, care erau sub presiunea și, mai ales, sub amenințarea bolșevicilor maghiari, la timpul respectiv. Ei, acest fenomen avea să ducă la o complexitate și o dezvoltare a armei Aviației Militare, după 1920. Dar, atenție, nu a început de undeva de sus; „Gata, s-a terminat Primul Război Mondial, avem foarte multe aeronave!” Da, erau, numai că nu mai puteau să fie ridicate de la sol. Chiar a început dramatic povestea Aviației Militare românești în perioada interbelică, pentru că s-au înregistrat foarte multe incidente. Au fost multe dintre ele soldate și cu morți în rândul piloților. De aici s-a plecat, de jos.
Cristian Dumitrașcu: Așa este.
Costin Scurtu: Din dificultatea aceasta. Din criza economică a României, în care, strategii noștri – cum, astăzi, suntem la alt nivel, aici, la Mihail Kogălniceanu – perspectiva de organizare defensivă a teritoriului național, așa s-a discutat și în perioada interbelică. „De câte escadrile ar fi nevoie, aici?” Dar acestea nu se puteau constitui peste noapte. Și pentru că ați amintit de prima structură aeriană, în Dobrogea este cea de hidroaviație. Cu ce am capturat din…. și am primit recompensa pentru despăgubirile de război de la inamic, așa s-a constituit prima escadrilă de hidroavioane. Am avut ingineri foarte buni la Constanța, care au venit să le îmbunătățească. Vorbim de vestitul model „Getta 1 și 2”, realizate de inginerii constănțeni. Din păcate, nu aveau să intre în acea competiție în care să devină producție de serie. Și cu toate acestea, statul român va ajunge din 1920, de când vorbim de prima structură de hidroavioane la Constanța, județul Constanța, vom ajunge în 1930, deja, să avem, aici, piloți de elită în hidroaviație – piloți care vor ajunge chiar la Istanbul, vor face Marea Mediteraneană, într-un mod în care onora această elită a piloților de aviație din Armata Română. Iar al Doilea Război Mondial avea să devină o necesitate strategică. În 1939 s-a pus în discuție foarte clar cum să fie apărat acest teritoriu. Dobrogea are întotdeauna – și a avut întotdeauna, din punct de vedere istoric, în cele mai vechi timpuri – necesitatea de a putea să fie apărată din aer, de pe apă și de pe uscat. Toți strategii, din punct de vedere istoric, au trebuit să țină cont de acest aspect. Gurile Dunării, nu mai discutăm despre ele. Podul de la Cernavodă avea să devină elementul strategic prioritar, încât în timpul celui de-al Doilea război Mondial, piloții… una dintre misiunile continue pe care le-au avut, a fost aceea să protejeze sectorul de cale ferată și Podul de la Cernavodă. Nu avea să fie chiar simplu. Dacă mai am un minut să-ți spun despre Al Doilea Război Mondial, ajungem exact la „Operațiunea 60.000” pentru că în prima fază, aici, unde aveam Escadrila 53, după aceea și 57 avea să vină. Ele se schimbau între ele în funcție de solicitările de pe front. La timpul respectiv puteau să fie la Constanța, în Mamaia. Puteau să fie la Buzău, puteau să fie la Ianca, unde era nevoie să participe la susținerea efortului terestru de luptă. Lucru care se petrece, și de aici a intrat în legendă povestea locotenentul lui Horia Agarici.
Cristian Dumitrașcu: Horia Agarici, sigur.
Costin Scurtu: Da, pentru că, aici, avem povestea în care o situație de luptă cu o întâmplare, cu un element neprevăzut, avea să transforme o situație de risc major pentru destinul Constanței, a județului Constanța, al Dobrogei, să fie întoarsă într-o victorie de înalt nivel, încât a rămas în conștiința neamului românesc, a rămas în analele istoriei aeriene, luptelor aeriene.
Cristian Dumitrașcu: Vestitul Horia Agarici care i-a bătut pe bolșevici. Erau și cântece.
Costin Scurtu: Erau și cântece. Și cântecul acesta a venit pe fondul în care presa a realizat valoarea simbolică a acestei victorii. De abia începuse, intrasem în război, România de-abia intrase în al Doilea Război Mondial. Se dăduse vestitul ordin de a se trece Prutul pentru a elibera pe frații din Basarabia și Bucovina de Nord și Ținutul Herța. Și acțiunile militare, deja, intrau într-o dată componență… componentă a timpului specific. Iar, aici, această aeronavă n-a putut să decoleze odată cu celelalte, cu toată escadrila, dar avea să fie șansa pentru a putea să doboare bombardierele sovietice care aveau sarcini precise de a distruge toate punctele strategice din Dobrogea. Odată distruse atunci e clar că frontul românesc ar fi fost dat peste cap. Ei, tocmai acest gest al lui Horia Agarici avea să doboare, chiar trei bombardiere. Bineînțeles că a fost și o subestimare și lipsa de informație completă din partea inamicului, care era convins că nu mai e niciun avion de vânătoare, aici.
Cristian Dumitrașcu: În mod normal n-ar mai fi trebuit să fie.
Costin Scurtu: În mod normal, numai că acesta aflându-se în hangar, n-au putut să-l vadă la timpul respectiv de către aparatele de observare dinamică.
Dan Grecu: Armata este singura structură la care nu s-au făcut actualizări din 2016 la nivelul pensiilor. Pensiile sunt mai mari decât în sistemul public, pentru că salariile au fost mai mari
În această săptămână vă propunem a doua parte a interviului cu generalul-maior în rezervă Dan Grecu, vicepreședinte al Asociației...
Mihai Panait: Am făcut pași importanți în ultimii doi ani pentru viitorul Forțelor Navale Române. Viitorul Aviației Navale, cu noile capabilități, este asigurat
Interviul săptămânii a fost realizat în preajma Zilei Marinei și a Forțelor Navale. Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul...
Angel Tîlvăr: Vreau să mulțumesc celor care găsesc de cuviință să aleagă cariera militară ca fiind o carieră de viitor. Presupune responsabilitate și enorm de mult patriotism
La Interviul Săptămânii invitatul lui Cristian Dumitrașcu este ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, care a vorbit despre deciziile...
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Baza militară Mihail Kogălniceanu din județul Constanța va fi extinsă în cadrul unui proiect pentru care sunt destinate circa 2,5 miliarde de euro. Aceasta va deveni astfel cea mai mare facilitate de acest tip a Alianței Nord-Atlantice din zona de est a Europei. În noua configurație, baza se va întinde pe o suprafață de aproape 3.000 de hectare și va putea găzdui circa 10.000 de militari împreună cu familiile lor. Se estimează că lucrările urmează să fie finalizate până în anul 2030. Proiectul prevede construcția a tot ce este necesar pentru funcționarea și îndatoririle unei baze de asemenea mărime.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale a publicat planul de școlarizare în instituțiile militare de învățământ pentru anul 2024-2025. 816 locuri sunt disponibile pentru învățământul liceal în colegiile militare de la Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc, Craiova și Constanța. Alte circa 1.500 de locuri sunt destinate formării maiștrilor militari și subofițerilor în școlile de profil ale forțelor terestre, aeriene și de marină, în cea pentru comunicații, tehnologia informației și apărare cibernetică și în cea de logistică. 1.200 de ofițeri vor fi pregătiți în Universitatea Națională de Apărare, Academiile Categoriilor de Forțe și Academia Tehnică Militară. Înscrierile vor începe în curând și se fac la birourile informare-reccrutare din cadrul centrelor militare existente la nivelul fiecărui județ și în municipiul București.
Publicat de prosavioleta,
11 decembrie 2023, 12:54
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă de 10 lei din argint, la 100 de ani de la înființarea Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I. Tirajul maxim pentru moneda aniversare este de 5000 de piese, iar prețul de vânzare 490 lei. Pe aversă sunt redate clădirea Muzeului Militar Național, inscripția România, stema țării, valoarea nominală și anul de emisiune 2023. Reversul monedei prezintă primul sediu al muzeului, Palatul Artelor din București, portretul Regelui Ferdinand I și inscripțiile Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I și 100 ani. Monedele sunt însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile române, engleză și franceză. Monedele aniversare au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea lor în circuitul numismatic se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Timiș și Iași ale Băncii Naționale a României. Muzeul Militar Național Ferdinand I s-a înființat la 18 decembrie 1923.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Marinei Române a fost sărbătorită marți, pe 15 august, la Constanța, București, Mangalia, Brăila, Tulcea și Galați, acolo unde există structuri ale Forțelor Navale Române. A fost cea de-a 121-a aniversare a marinarilor români, care a fost marcată prin mai multe evenimente. Cel mai așteptat moment a fost ceremonia militară desfășurată în fața Comandamentului Flotei din Constanța.
Publicul, aflat în număr mare pe faleză, a putut urmări demonstrațiile militarilor, navelor, avioanelor și elicopterelor.
Prezent la festivitate, președintele Klaus Iohannis s-a referit în discursul său la importanța strategică a regiunii Mării Negre, acolo unde marinarii militarii români își desfășoară misiunile.
Klaus Iohannis:Militarii români și aliați se instruiesc și își consolidează aici, la Marea Neagră, capacitatea de a avea acțiuni militare în comun, în deplină compatibilitate.
Demonstrăm astfel că suntem hotărâți să ne sprijinim și să ne apărăm reciproc în cadrul NATO. Forțele Navale Române contribuie semnificativ la îmbunătățirea securității regionale, europene și euroatlantice.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): În condițiile în care regiunea Mării Negre se confruntă cu provocări de securitate fără precedent în ultimele decenii, ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a vorbit, la Constanța, despre programele prioritare de înzestrare derulate în prezent sau pregătite de Forțele Navale Române.
Angel Tîlvăr:Regret faptul că programul de înzestrare cu corvete multirol nu a putut fi finalizat, însă cu siguranță acest proiect nu va fi abandonat și își va găsi o formă de concretizare în viitor.
Avem în derulare programe foarte importante pentru Forțele Navale: sisteme de instalații mobile de lansare rachete anti-navă, seria de programe pentru care am primit recent aprobarea Parlamentului, din care amintesc submarile Scorpène, vânătoarele de mine, modernizarea navelor purtătoare de rachete, elicopterele H-215.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Forțele Navale Române desfășoară, până pe 30 iunie, exercițiul multinațional „Eurasian Partnership MCM DIVE”, la care iau parte și militari din Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Statele Unite ale Americii și Turcia. Antrenamentele sunt conduse de Centrul 39 Scafandri și au loc în largul țărmului românesc de la Marea Neagră și în portul militar Constanța. La exercițiu participă nave militare, scafandri de luptă EOD și de mare adâncime și aeronave ale Forțelor Aeriene. Potrivit comandantului Centrului 39 Scafandri, comandorul Fănel Rădulescu, exercițiul contribuie la creșterea nivelului de instruire pentru acțiunile împotriva dispozitivelor explozive improvizate și contra minelor, precum și la consolidarea interoperabilității între forțele participante.
Comandor Fănel Rădulescu: Încercăm să aducem în realitate toate exercițiile, într-un mediu complex, foarte solicitant și real. Ne concentrăm pe un mod practic de intervenție, luând în calcul toate posibile sau potențialele amenințări care pot veni în zona aceasta de responsabilitate a scafandrilor sau în zona de responsabilitate a forțelor și structurilor care sunt destinate luptei împotriva minelor.
În colegiile naționale militare au fost organizate joi festivități de încheiere a anului școlar 2022-2023. La Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc, Constanța și Craiova, 582 de elevi au absolvit studiile liceale militare.
Promoția de absolvenți din acest an ai instituțiilor militare de învățământ a primit denumirea onorifică “General Constantin Cristescu 100”.
Prezent la ceremonia de la colegiul militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul maior Cristian Dan, a evidențiat rolul învățământului militar liceal, în formarea viitoarelor cadre ale armatei:
Sunt mândru de performanța atât a dascălilor cât și a copiilor și sunt ferm convins că această tradiție care deja persistă de foarte mulți ani va merge înainte.
Cei patru ani de colegiu vrei nu vrei te formează. Aici legi cele mai trainice prietenii. E ceva ce te marchează pentru tot restul vieții.
Înveți să devii om, militar în primul rând, aici se formează cei șapte ani de acasă, cum îi numesc eu în ceea ce înseamnă meseria armelor, e fundamentul. Și dacă fundamentul e bine clădit după aia poți să construiești cât dorești.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Direcția Informare și Relații Publice a Ministerului Apărării Naționale organizează, la începutul lunii iulie, o nouă ediție a cursului pentru jurnaliștii care transmit din zone de conflict.
Seria din acest an va avea loc la Mangalia și în alte obiective ale armatei din județul Constanța, cu sprijinul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, Forțelor Navale și al Forțelor Aeriene Române.
Cursul va aborda, teoretic și practic, teme privind procedurile de acreditare și de lucru ale jurnaliștilor, pe timpul operațiilor militare, reguli de siguranță și protecție în zonele de conflict, aspecte privind securitatea operațională, caracterizarea teatrelor de operații din punct de vedere al riscurilor și proceduri de acordare a primului ajutor.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Pentru ediția cu numărul 19 a cursului, organizatorii au destinat 20 de locuri. Jurnaliștii interesați pot găsi detalii pe site-ul Ministerului Apărării, iar documentele solicitate trebuie transmise la Direcția Informare și Relații Publice până la data de 31 mai.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Detașamentul Forțelor Aeriene Italiene, dislocat în țara noastră, și-a schimbat echipa de comandă în cadrul unei ceremonii care a avut loc marți, în Baza de la Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța.
Contingentul italian format din 150 de militari și aeronave Eurofighter Typhoon execută, împreună cu Forțele Aeriene Române, misiuni de poliție aeriană întărită și în cadrul conceptului „Vigilență aeriană întărită, sub comandă NATO”.
Misiunea în curs, începută în decembrie anul trecut, este cea de a treia a Forțelor Aeriene Italiene în România, după cele executate în anii 2019 și 2021.
Misiunile de poliție aeriană desfășurată în comun contribuie la creșterea capacității de reacție și descurajare, precum și la consolidarea interoperabilității între Forțele Aeriene Române și cele italiene.
Planul de școlarizare 2023-2024 în instituțiile militare de învățământ
Publicat de Gabriel Stan,
30 ianuarie 2023, 14:15 / actualizat: 30 ianuarie 2023, 15:30
Adrian Gîtman (realizator rubricā): Ministerul Apărării Naționale a făcut public planul de școlarizare 2023-2024 în instituțiile militare de învățământ liceal, postliceal și universitar.
Astfel, în cele cinci colegii militare de la Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc, Constanța și Craiova vor fi scoase la concurs 816 locuri.
Pentru școlile de master, militari și subofițeri vor fi disponibile 1.653 de locuri, în timp ce în instituțiile militare de învățământ superior vor fi școlarizați 955 de studenți.
Persoanele interesate pot obține informații suplimentare la birourile informare-recrutare, care funcționează la nivelul fiecărui județ.
Pe 14 noiembrie, de la ora 16:00, are loc vernisajul expoziției „Clădiri de patrimoniu ale Constanței multietnice”. Evenimentul se va desfășura de Ziua Dobrogei, la Muzeul de Artă din Constanța.
Vor fi prezentate 26 de lucrări de grafică realizate de liceenii Amanda Checiu, Patric-Cristian Cojocaru, David Pătrașcu, Răzvan-Marian Voicu și Alesia Cobasnian, de la Colegiul de Arte „Regina Maria” din Constanța, secția de Arhitectură, coordonați de arhitect Andrei Beșcucă.
Lucrările prezintă monumente istorice din Constanța, care aparțineau, în urmă cu un secol sau chiar mai mult, comunităților de români, greci, armeni, turci, tătari, evrei și bulgari.
La eveniment vor vorbi despre moștenirea culturală care ne-a fost lăsată, arhitectul Radu Cornescu, precum și reprezentanții minorităților ale căror clădiri de patrimoniu sunt reprezentative pentru oraș.
În paralel cu expoziția de la Muzeul de Artă din Constanța, care va putea fi văzută până pe data de 24 noiembrie, 20 dintre lucrările de grafică realizate de liceenii Colegiului de Arte „Regina Maria” vor fi expuse și în Piața Ovidiu.
Desenele vor fi însoțite de poveștile clădirilor de patrimoniu, scrise de educatorul muzeal Cristian Cealera, printr-un parteneriat realizat între Asociația Dobrogea de Patrimoniu și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Persoanele strămutate din Ucraina care locuiesc în judeţul Constanţa au la dispoziţie, începând de astăzi, un call center. Aici pot primi informaţii precum accesul la servicii medicale, înscrierea copiilor la şcoală sau accesarea unui loc de muncă.
Call center-ul poate fi apelat la numărul cu tarif normal (+4) 0377 30 30 30, de luni până vineri, între orele 9:00 – 17:00.
Apelurile telefonice sunt preluate de personal de specialitate, iar dialogul se poate purta în limbile română, ucraineană şi engleză. Numărul poate fi utilizat şi de românii din judeţul Constanţa care doresc să îşi ofere ajutorul ori să semnaleze faptul că un cetăţean sau o familie din Ucraina are nevoie de susţinere.
Operatorii call center-ului oferă şi detalii referitoare la sprijinul acordat de Constanţa pentru Ucraina: educaţie şi dezvoltare personală, asistenţă individuală, consiliere psihologică, servicii de stare de bine, integrare culturală, suport pentru familie şi copii.
De asemenea, pot fi preluate cazuri de persoane aflate în situaţii de risc şi urgenţă sau de încălcări ale drepturilor mamelor şi copiilor.
Aproape șapte mii de doze de vaccin pneumococic vor ajunge la Constanța, pentru imunizarea bebelușilor.
Ministerul Sănătății a anunțat că, până la sfârșitul acestei săptămâni, 178.000 de doze vor fi livrate în teritoriu, iar Direcția de Sănătate Publică din Constanța va primi 6.950 de doze.
Vaccinul pneumococic se administrează la două, patru și 11 luni. Potrivit DSP, în județul Constanța, medicii au la dispoziție toate vaccinurile cuprinse în schema națională și nu există sincope în imunizarea gratuită a copiilor.
Ministerul Sănătății a mai anunțat, ieri, că 130.000 de doze de vaccin hepatitic B, contractate la începutul lunii trecute, vor fi livrate la mijlocul lui noiembrie.
Totodată, pentru vaccinul hexavalent, se finalizează procedura de licitație și urmează să se încheie un acord-cadru valabil pentru o perioadă de patru ani.
Start în instituțiile militare de învățământ superior ale Ministerului Apărării Naționale
Publicat de Gabriel Stan,
10 octombrie 2022, 14:24
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Pe 3 octombrie a început anul universitar în instituțiile militare de învățământ superior ale Ministerului Apărării Naționale. Momentul a fost marcat prin ceremonii militare desfășurate la Universitatea Națională de Apărare, Academia Tehnică Militară și Institutul Medico-Militar, toate din București, și la academiile categoriilor de forțe ale Armatei de la Sibiu, Brașov și Constanța.
În toate aceste universități învață peste 4.000 de studenți militari, din care circa 1.100 sunt în primul an de studiu. Prezent la festivitatea de la Academia Forțelor Aeriene de la Brașov, secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, a scos în evidență importanța învățământului de aviație, mai ales în actualul context de securitate.
Simona Cojocaru:I-am felicitat pe studenții de anul I, le-am urat bun venit și le-am mai spus că trebuie să aibă în continuare curaj și să-și urmeze visurile. E foarte important. Ne bazăm pe ei. Le-am spus și celor din anii II şi III că îi așteptăm ca tineri ofițeri în bazele noastre aeriene.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): La Sibiu, noul an universitar vine cu cea mai mare cifră de școlarizare de după Revoluție, a declarat generalul Ghiţă Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre.
Generalul Ghiţă Bârsan:Anul I a început deja cursurile la Academia Forțelor Terestre. Studenții au avut un modul de pregătire militară în poligon Perii Dăii.
Pentru ceilalți, care au venit după o bine meritată vacanță, este anul confirmărilor, pentru că vorbim despre cei din anul III și anul IV, care în vara viitoare vor deveni ofițeri, dar și o continuitate pentru ceilalți din ceilalți ani de studiu.
26 de oraşe din România vor fi vineri gazda celui mai captivant eveniment despre ştiinţă şi cercetare, Noaptea Cercetătorilor Europeni, care aduce mai aproape de publicul larg cei mai prietenoşi cercetători, alături de care vizitatorii vor învăţa cât de interesantă poate fi munca de cercetare, dar şi cât de utilă este aceasta pentru viaţa de zi cu zi.
Știinţa şi cercetarea îşi dau întâlnire cu publicul larg la București, Alba Iulia, Arad, Bacău, Bârlad, Bumbeşti-Jiu, Buzău, Călăraşi, Câmpia Turzii, Constanţa, Deva, Galaţi, Hunedoara, Negreşti-Oaş, Oradea, Petroşani, Piatra Neamţ, Ploieşti, Suceava, Sulina, Târgu Jiu, Târgu Neamţ, Timişoara, Titu, Tulcea şi Zalău.
Astfel, publicul curios şi dornic de cunoaştere este invitat să exploreze lumea ştiinţei împreună cu cercetătorii. Experimentele inedite îi vor ajuta pe participanţi să-şi însuşească cunoştinţe de bază despre lumea înconjurătoare.
Astronomia îşi va dezvălui toate secretele, prin intermediul telescoapelor ce vor cerceta cerul plin de mistere, iar noile tehnologii îi vor ului pe vizitatori prin beneficiile pe care le aduc vieţii cotidiene.
Educaţia pe teme ecologice nu va lipsi nici ea de la eveniment, publicul având ocazia să conştientizeze mai bine problemele de mediu cu care se confruntă societatea actuală şi să afle cum se pot implementa soluţii utile.
Cele mai premiate invenţii ale cercetătorilor români vor fi la îndemâna vizitatorilor, publicul având ocazia să afle rezultatele muncii de cercetare desfăşurată în diverse muzee, universităţi şi institute din România.
Toate detaliile privind locaţiile şi programul de desfăşurare, precum şi agenda activităţilor din fiecare oraş se găsesc pe www.noapteacercetatorilor.eu.
Lights On România ajunge, în premieră, la malul Mării Negre, la Constanța. Două instalații de lumină vor spune povești în Parcul Arheologic din oraș, iar o a treia va transmite un mesaj special de pe cel mai emblematic edificiu din zonă.
Expoziția se desfășoară în perioada 16-25 septembrie 2022. Fiecare instalație de lumină din cadrul expoziției spune o poveste.
Poate cea mai așteptată lucrare este Gaia, creată de britanicul Luke Jerram. Aceasta va face spectacol în Parcul Arheologic din Constanța. Instalația este o reproducere detaliată și spectaculoasă a Terrei, după imagini NASA.
Tot în Parcul Arheologic va fi expusă și „WE ARE HERE”, lucrarea Asociației Daisler, creată de artistul român Silviu Ciora.
De asemenea, pe clădirea Cazino se va transmite un mesajul „TE AȘTEPT”. Edificiul e în plin proces de restaurare .
„Lumina e mereu în actualitate. Lumina vindecă, transmite mesaje puternice și conturează noi perspective. Iar instalațiile Lights On transformă fiecare loc în care acestea ajung. Ne bucurăm să fim prezenți pentru prima dată în Constanța. Suntem convinși ca publicul va fi încântat de fiecare poveste spusă prin intermediul lucrărilor care vor stârni discuții interesante, vor aduce noi idei și vor îndemna către reconectare. Nimeni nu poate rămâne indiferent atunci când stă față în față cu o instalație de lumină”, spune Andi Daiszler, inițiatorul Lights On România.
Start în noul an şcolar în unităţile de învăţământ preuniversitar militar
Publicat de Gabriel Stan,
12 septembrie 2022, 15:47
Adrian Gîtman (realizator rubrică): S-a dat startul în noul an şcolar în unităţile de învăţământ preuniversitar militar. Aproximativ 2.600 de elevi au început cursurile în cele cinci colegii naţionale militare, de la Alba Iulia, Breaza, Constanţa, Craiova şi Câmpulung Moldovenesc. În clasele a IX-a învaţă circa 800 de liceeni militari.
În şcolile de maiştri militari şi subofiţeri ale Ministerului Apărării Naţionale de la Piteşti, Boboc, Constanţa, Sibiu şi Chitila sunt înscrişi 1.300 de elevi, dintre care 800 în primul an de studii.
În instituţiile militare de învăţământ au avut loc, luni, ceremonii militare la care au fost prezenţi reprezentanţi ai conducerii armatei.
Generealul Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării:Deschidem anul de învăţământ în colegiile naționale militare și am ținut să fiu alături de elevi. Am ales Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”, pentru că aici finalizăm o investiție importantă.
În cazarma colegiului, aproape totul este nou: de la pavilionul de cazare la pavilionul pentru săli de clasă, sala de sport, sala de mese. Este o investiție care s-a derulat pe parcursul ultimilor trei ani, o perioadă în care elevii au învățat în două cazărmi separate și sunt bucuros că de anul ăsta pot să înceapă pregătirea în aceeași cazarmă.
Apreciem ceea ce s-a făcut aici. În același timp, avem mare încredere că toţi elevii de colegii militare care încep anul școlar sunt hotărâţi, sunt pregătiți, ştiu ce au de făcut. Cadrele didactice îi așteaptă şi le doresc mult succes în noul an şcolar.
Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa (FITIC) „Blue Theatre” se va desfăşura în perioada 27 august – 3 septembrie. Spectacolele vor avea loc pe trei scene în aer liber, pregătite special pentru acest eveniment.
Sursa foto: FITIC-Festivalul International de Teatru Independent – Constanta/facebook
Intrarea la festival, aflat la a VII-a ediţie, este liberă, în limita locurilor disponibile. Biletele pot fi rezervate pe bilet.ro Spectacolele vor fi susţinute pe Scena Tomis de pe Bulevardul Tomis – zona Prefectură, Scena Parc şi Scena Workshop, ambele amenajate în Parcul Arheologic.
Printre invitații speciali se numără Maia Morgenstern, Horaţiu Mălăele, Marius Bodochi, Bogdan Mălăele, Radu Captari.
În program sunt înscrise şi ateliere de teatru, improvizaţie, dans şi muzică, cu intrarea liberă. Pentru workshop-uri, organizatorii au pregătit o scenă separată, în Parcul Arheologic.
Sonia Raicu (realizator rubrică): S-au împlinit 120 de ani de când, la data de 15.08.1902, la bordul crucișătorului Elisabeta a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Marinei Române. În acest an, în porturile Constanța, Brăila, Tulcea, Galați și Mangalia se vor desfășura manifestări, după ce toată săptămâna a fost dedicată acestui eveniment.
La Constanța, formația de nave militare va defila în intervalul orar 11:00 şi 12:00, până la Midia și înapoi, iar un concert al muzicii militare a Forțelor Navale Române și Diviziei 101 Aeropurtate a Statelor Unite ale Americii, cantonată în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, va avea loc pe faleza de la Cazino, în zona grupului statuar.
Ziua recunoștinței față de eroii Marinei Militare va fi marcată și la Tulcea, însă activitățile în acest oraș vor avea loc într-un cadru restrâns, din cauza lucrărilor de reabilitare a falezei. La Brăila, după Ziua Porților Deschise de sâmbătă și după Ziua Recunoștinței de duminică, militarii Flotilei Fluviale din Brăila vor depune o ancoră de flori în apele Dunării, iar la Galați, chiar de Ziua Marinei, va fi organizat un ceremonial militar și religios, urmat de un exercițiu demonstrativ naval. Și în București este sărbătorită în premieră Ziua Marinei.
O serie de evenimente au loc la Centrul Cultural al municipiului, în intervalul orar 17:00 – 21:00, iar la Monumentul Eroilor Militari din Parcul Regele Mihai I, zona debarcader Herăstrău, vor fi depuse coroane și jerbe de flori.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Joi, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța avut loc ceremonia dedicată certificării detașamentului Forțelor Aeriene Canadiene aflat în România pentru a executa misiuni de poliție aeriană întărită.
Detașamentul canadian, format din aproximativ 180 de militari, piloți și personal tehnic şi şase aeronave CF 188 Hornet va executa misiuni de poliție aeriană întărită sub comanda NATO în următoarele patru luni, alături de militari aparținând Forțelor Aeriene Române și aeronave F-16 Fighting Falcon și MIG-21 Lancer.
Alte două aeronave CF 188 Hornet vor participa în această perioadă la exercițiile organizate cu aliații NATO. Aceasta este cea de-a șasea rotație la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Canadiene.
Evenimentul „Sunset Sea-mphony” are loc în perioada 1 – 6 august 2022, în Parcul Arheologic din Constanța (între orele 19:00 și 20:00) și pe faleza Cazino Constanța, în zona grupului statuar „Pescarii” (între orele 21:00 și 22:00).
Concertele sunt susținute de orchestra Bigg Dimm a’Band a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca.
Repertoriul concertelor este variat. Orchestra, formată din cei mai buni 29 de studenți, masteranzi și doctoranzi ai Conservatorului de muzică din Cluj – Napoca, va interpreta piese românești și străine cunoscute și apreciate, din genuri muzicale diferite.
La ediția din acest an vor fi prezentate piese celebre de muzică simfonică, operă și operetă precum și adaptări pentru interpretarea cu instrumente clasice a unor melodii cunoscute, evergreen-uri, hit-uri pop-rock românești și străine, cântece cunoscute de muzică populară românească, muzică de pe coloana sonoră a unor filme etc.
Accesul publicului la cele 12 concerte va fi gratuit.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Instituțiile militare de învățământ superior și școlile de maiștri militari și subofițeri ale categoriilor de forțe din București, Brașov, Constanța, Sibiu, Târgu Mureș, Pitești și Boboc au organizat, joi și vineri, festivității de înaintare în primul grad de ofițer maistru militar sau subofițer și de absolvire a promoției 2022.
Promoția de anul acesta poartă denumirea simbolică de „Încoronarea de la Alba Iulia 100” și numără aproape 2.000 de absolvenți, dintre care aproximativ 900 sunt ofițeri, iar ceilalți maiștri militari și subofițeri.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale a suplimentat numărul de locuri pentru admiterea în clasele a IX-a ale colegiilor naționale militare. 216 elevi se alătură celor 600 deja admiși în cele cinci licee militare din țară.
Astfel, la Colegiul Național Militar de la Alba Iulia sunt încă 48 de elevi admiși, la Breaza alți 47, la Câmpulung Moldovenesc – 48, la Constanța – 23, iar la Colegiul Militar de la Craiova – încă 50.
În același timp, elevii din liceele civile care au absolvit clasele a IX-a și a X-a în acest an se pot transfera în colegiile naționale militare, mai puțin în cel de la Breaza, în anul școlar 2022-2023, în total 54 de locuri puse la dispoziție.
Cele cinci colegii militare ale armatei se înscriu în filiera vocațională a sistemului de învățământ românesc specializarea matematică-informatică, cu predare în regim intensiv la limba engleză.
Neversea îşi deschide porţile joi, 7 iulie, la Constanţa. Peste 150 de artişti naţionali şi internaţionali de renume o să fie prezenţi la eveniment.
Pe timpul zilei, organizatorii Neversea au pregătit o serie de activităţi, cu zone de relaxare, de mâncare şi băuturi, sesiuni de make-up, studio de tatuaje, un cinematograf, experienţe VR, ecrane kinetice, scene şi workshop-uri tematice.
Începând din acest an, în perimetrul festivalului fanii vor descoperi Designers’ Nest.
Totodată, vineri şi sâmbătă, organizatorii festivalului au pregătit un show aviatic unic realizat în parteneriat cu Aeroclub România şi formaţia de înaltă acrobaţie „Şoimii României”.
Biletele de o zi şi abonamentele pentru cele 4 zile şi 4 nopţi de distracţie la mare sunt disponibile pe neversea.com.
ANSVSA a lansat, la Constanţa, „Comandamentul Sezon Estival 2022”. Inspectorii instituţiei vor efectua controale în unităţi turistice şi alimentare din mai multe staţiuni de pe litoral.
În cadrul Comandamentului, echipe de control alcătuite din 40 de inspector delegaţi din cadrul altor Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) judeţene vor acţiona, alături de colegii din cadrul Serviciului de Control Oficial Siguranţa Alimentelor, Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale din Constanța.
„Comandamentul Sezon Estival 2022”, care se va desfășura în perioada 27 iunie – 21 august,vizează respectarea condițiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare.
Controalele oficiale vor fi realizate la următoarele tipuri de obiective: tabere școlare, restaurante, pizzerii, cantine, fast-food-uri, laboratoare de cofetărie, cofetării, patiserii, pensiuni turistice, unitati tip catering, puncte gastronomice locale etc.
Echipele de control astfel constituite, vor acționa în şapte zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia – Vama Veche.
Organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania anunţă prima ediţie a SUNSCREEN Film & Arts Festival – un nou eveniment la malul mării, cu proiecţii în aer liber şi în cinema, cine-concerte de excepţie, un program dedicat copiilor, dar şi petreceri electrizante, ce va fi organizat la Constanţa, în perioada 8 – 11 septembrie.
Spectatorii vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes şi se vor bucura de întâlniri cu invitaţi speciali din lumea filmului.
Evenimentul are în spate echipa TIFF, care a transformat Cluj-Napoca într-o destinaţie internaţională pentru iubitorii de film şi care se va folosi de experienţa acumulată în ultimii 20 de ani pentru a construi un nou eveniment la malul mării.
Programul primei ediţii SUNSCREEN Film & Arts Festival va include o selecţie de peste 30 de filme, cine-concerte cu artişti renumiţi, proiecţii şi ateliere pentru copii şi părinţi, experienţe cine-culinare şi VR Cinema, organizate indoor şi în aer liber în cinci locaţii din Constanţa: Piaţa Ovidiu, Plaja Reyna, Teatrul de Vară Soveja, Sala Jean Constantin şi Sala Studio a Teatrului de Stat.
Astăzi este Ziua Mondială a Refugiatului, marcată încă din anul 2001, la inițiativa ONU. Sloganul sub care se desfăşoară Ziua refugiatului în anul 2022 este „Whoever. Wherever. Whenever. Everyone has the right to seek safety” (Oricine. Oriunde. Oricând. Toată lumea are dreptul de a căuta siguranţă) şi este un apel la dreptul fiecărei persoane de a căuta siguranţă – oricine ar fi acesta, de oriunde ar veni şi oricând ar fi nevoit să fugă.
Potrivit Agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR), cel puţin 82,4 milioane de oameni din întreaga lume au fost obligaţi să-şi abandoneze casa. Printre aceştia se află aproape 26,4 de milioane de refugiaţi, dintre care aproximativ jumătate au sub 18 ani.
Cu acest prilej, la Romexpo, în Capitală, sunt inaugurate astăzi două cabinete destinate refugiaţilor, unul de asistenţă medicală primară, celălalt pentru servicii de sănătate mintală.
Primul cabinet va furniza servicii de medicină de familie, ginecologie, planificare familială şi sănătatea reproducerii, iar celălalt, consiliere psihologică şi psihoterapie individuală şi de grup.
Materialele de informare despre utilizarea antibioticelor, despre vaccinare şi despre drepturile pacienţilor privind serviciile medicale vor fi disponibile în limbile ucraineană, română şi engleză.
Cele două cabinete au fost înfiinţate cu sprijinul Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din România, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii. În Bucureşti se află cel mai mare număr de refugiaţi din Ucraina, majoritatea, femei şi copii.
La Constanţa, săptămâna trecută s-a aflat o echipă a agenţiei ONU pentru refugiaţii din România, pentru a evalua situaţia celor 4.000 de refugiaţi ucraineni prezenţi în judeţ.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Săptămâna aceasta a debutat în forţă pentru Gheparzii Transilvani, prin derularea unui exercițiu de rezolvare a unei situații tactice desfășurat în apropierea bazei de antrenament Bemowo Piskie, alături de structuri antiaeriene aparținând armatei poloneze și armatei spaniole.
Desfășurarea acestui exercițiu de nivel baterie a îmbunătățit relațiile de comandă control, prin aplicarea corectă a procedurilor existente la nivelul subunității, precum și coordonarea cu alte structuri din cadrul Alianței NATO, pentru selecția și repartiția țintelor în funcție de parametri de zbor al acestora.
Căpitan Liviu Burtică, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului de Apărare Antiaeriană rotația a XI-a:Este pentru prima dată, de la dislocarea noastră în Polonia, când participăm la un astfel de exercițiu, în care au fost angrenate diverse sisteme de apărare antiaeriană ce aparțin armatei poloneze și armatei spaniole, cu scopul de a detecta, urmări și intercepta ţinte aeriene marcate de avioane și elicoptere poloneze, care au survolat spațiul aerian pe întreaga perioadă a activității de instruire în comun.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Pentru că se apropie sezonul estival, de pe continent ne mutăm pe mare. La mai puțin de o săptămână de când a părăsit portul militar Constanța pentru al doilea marș internațional de instrucție al anului, Nava-Şcoală „Mircea” a navigat prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, prin Marea Marmara și Marea Egee, iar în prezent se află în sudul Peloponezului, după trecerea prin arhipelagul grecesc, urmând să intre în Marea Ionică.
La bord se află 100 de studenți militari români și străini, principala activitate pentru cadeți fiind reprezentată de instrucția și antrenamentele pentru lucrul în arboradă, având în vedere că, în mai puțin de două săptămâni, nava va participa la prima regată. Deși toți s-au aflat la prima experiență de acest fel, instructorii navei au fost mulțumiți.
Locotenent Ștefan Scutelnicu, ofițerul secund al navei:Sunt chiar mai mult decât mulțumit de modul în care s-au descurcat. Fiind prima experiență de genul acesta pentru ei, mă așteptam să fie mai timorați.
Bineînțeles, ca în fiecare generație, au fost și câteva exemple de cadeți care au avut puțin mai multă frică, dar și în ei am văzut potențialul și dorința de a-şi depăși, de a-și învinge aceste temeri, de a ajunge să lucreze cât mai sus în arboradă și să demonstreze că pot fi la fel de buni precum colegii lor.
Teodora Mazere (realizator rubrică): De pe mare revenim pe uscat, iar ultima oprire o facem pe continentul asiatic, mai precis în Irak, acolo unde se desfășoară operația „NATO Mission Irak”. Lansată în 2018, sub tutela NATO, ca urmare a unei solicitări din partea Guvernului irakian, această misiune are drept obiectiv consolidarea instituțiilor și forțelor aparținând sistemului de securitate al Irakului.
Colonel Vasile Bătinaș, consilier superior pe probleme de capacitate de luptă în cadrul „NATO Mission Irak”:Misiunea este a asigura consilierea, în special la nivel strategic și operativ, dar în ultima vreme am început să luptăm chiar și la nivel tactic în ceea ce privește evaluarea capacității de luptă a structurilor și comandamentelor armatei irakiene.
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” de la Breaza a împlinit 110 ani de existență. Instituția duce mai departe tradiția Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, înființat la 4 iunie 1912.
Până în prezent, în colegiul s-au pregătit peste 13.500 de absolvenți în cadrul a 98 de promoții. Colegiul militar de la Breaza este una dintre cele cinci instituții de învățământ militar liceal ale armatei, alături de colegiile militare de la Câmpulung Moldovenesc, Alba Iulia, Craiova și Constanța.
Cele 11 decenii de funcționare a instituției au fost marcate vineri la Breaza printr-o ceremonie militară.
Locțiitorul pentru operații și instrucție al șefului statului Major al Apărării, generalul locotenent Gheorghiță Vlad:Liceul militar prin definiție este școală și rigoare. A fost și este format din oameni dedicați, profesori și instructori care se pun în slujba formării caracterelor tari.
Este format din miile de absolvenți care aici, la Breaza, au descoperit o nouă casă, o mare familie unde au depus legământul de credință și s-au legat să slujească cu destoinicie patria.
Ediția a 12-a a turneului național al pianistului Horia Mihail, intitulat Pianul călător, continuă, într-o alternare firească de recitaluri și concerte cu orchestra.
Programul are tema Clasic, alătură trei celebre sonate și o fantezie pentru pian solo de Haydn, Mozart şi Beethoven, pilonii clasicismului vienez.
Pe data de 2 iunie, la ora 19:00, pianistul Horia Mihail va fi în turneu la Tulcea, la Teatrul Jean Bart și pe 17 iunie, la ora 19:00, la Constanţa, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski, în aer liber.
Anul acesta, la concertele din cadrul turneului naţional Pianul călător este acordată intrarea liberă tuturor refugiaţilor ucraineni.
Maratonul Nisipului va avea loc pe 21 mai, pe plaja NeverSea din Constanţa. Până la ora actuală, peste 800 de sportivi din România şi Republica Moldova s-au înscris şi alte câteva sute de constănţeni şi-au anunţat deja prezenţa pentru a-şi susţine favoriţii.
„Maratonul Nisipului, care se adresează atât alergătorilor amatori, cât şi sportivilor de performanţă, conţine patru probe competitive (maraton, semimaraton, cursa de 10 km şi de 5 km) şi două curse populare – crosul Family Run şi Campionii Şcolii, care au menirea de a-i aduce mai aproape de sport, atât pe părinţi, cât mai ales pe copiii acestora şi de a lupta împotriva cancerului prin asigurarea de tratamente medicale la domiciliu pentru copii din judeţul Constanţa – proiectul social iniţiat de către Asociaţia ‘Dăruieşte Aripi’”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Asociaţia Sportivă „SanaSport”.
Sponsorii evenimentului au pregătit premii în valoare totală de 25.000 de lei, dintre care 11.000 lei sunt premiile în bani acordate primilor clasaţi la fiecare cursă.
„Participanţii sunt aşteptaţi să ridice kit-urile de concurs din centru comercial Vivo! Constanţa (zona de food court), bd. Aurel Vlaicu nr. 220, în zilele de joi (19 mai) şi vineri (20 mai), în intervalul orar 10:00-21:00. Înscrierile la Maratonul Nisipului 2022 se pot face pe www.maratonulnisipului.ro”, se mai spune în comunicat.
În fiecare an, constănțenii celebrează în data de 21 mai, Ziua Orașului. Vineri (20 mai) și sâmbătă (21 mai), începând cu ora 20:30, va avea loc la situl arheologic de lângă Catedrala Ortodoxă „Sfinții Constantin și Elena‟ din Constanța, spectacolul de teatru în aer liber -„Scene din viața lui Constantin cel Mare‟.
Spectacolul este o valoroasă și emoționantă întoarcere la istorie, dar și la credință, o poveste despre creștinism, cu mesaj existențial.
Piesa, ce aparține Cristinei Tamaș, îl redescoperă și îl umanizează, dezvăluind virtuțile lui Constantin cel Mare, împărat ce și-a recunoscut greșelile și a arătat deschidere spre nou și neconvențional, reușind să-și transforme viața într-o legendă plină de natural și spectaculos.
Povestea spune că numele de Constanța vine de la Flavia Iulia Constanția, cea mai dragă soră a lui Constantin cel Mare, care a rămas văduvă după ce acesta i-a condamnat și ucis soțul, pe Împăratul Licinius. Simțindu-se vinovat, Constantin a introdus-o pe Constanția în legendă, dând numele ei străvechiul Tomis.
Astfel, spectacolul este un omagiu adus întemeietorilor orașului Constanța, un dar al discipolilor și iubitorilor Thaliei către Cetate, la ceas aniversar.
Din distribuție fac parte Marius Bodochi, Maia Morgenstern, Liliana Hodorogea, Mircea Rusu, Radu Niculescu, Tomi Cristin, Silviu Mircescu, Catinca Hanțiu.
Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Forțele pentru operații speciale ale Armatei participă până pe 13 mai la două exerciții multinaționale de instruire.
„Trojan Footprint 22” este planificat și coordonat de Comandamentul Statelor Unite pentru operații speciale în Europa și are ca scop testarea procedurilor de tip multidomeniu, specifice militarilor din forțele speciale, ne-a declarat ofițerul de relații publice al Comandamentului forțelor pentru operații speciale, maiorul Alexandru Ivanof.
Alexandru Ivanof:Exercițiul este unul de tradiție al Forțelor pentru Operații Speciale. Are deja câțiva ani de când se desfășoară în Europa.
Anul acesta va avea loc simultan în 15 țări europene, printre care și pe teritoriul României.
Timp de două săptămâni, peste 800 de militari români și aparținând țărilor aliate sau partenere se vor antrena, pe baza unui scenariu fictiv, dar în același timp adaptat posibilelor amenințări operaționale.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Cel de-al doilea exercițiu, Junction Strike 22, este organizat anual de Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale din Armata României și urmărește evaluarea nivelului de pregătire atins de participanți.
Activitățile de instruire au loc în poligoane militare din județele Mureș, Harghita, Bacău, Constanța și Brașov.
Pianistul Andrei Irimia o să susțină duminică, 8 mai, de la ora 19:00, la Teatrul pentru copii și tineret Constanța, un concert inedit. Acesta va cânta alături de violonistul Răzvan Păun și violoncelistul Thibault Solorzano.
#Concert caritabil oferit de pianistul #AndreiIrimia, la #Constanta!
Artistul a lansat, în toamna anului 2019, primul său album solo, „Nuit Minimaliste”, un omagiu adus melancoliei muzicii franceze minimaliste, iar în noiembrie 2021, piesa „Pasărea fericirii”, în colaborare cu actorul Marius Manole.
Toate fondurile strânse din vânzarea biletelor de la concertul de duminică vor ajunge la asociația SufletEȘTI, care contribuie nemijlocit la aprovizionarea cu hrană și articole de uz personal destinate refugiaților din Ucraina.
Marți, 19 aprilie, de la ora 14:00, în sala Carol I a Bibliotecii Centrale Universitare din București, are loc lansarea proiectului Ambasadorii Științei, realizat de Societatea Română de Radiodifuziune în colaborare cu Academia Oamenilor de Știință din România prin Institutul de Cercetări Avansate Interdisciplinare „Constantin Angelescu”.
Personalități ale științei românești, dar și realizări științifice de excepție, vor fi prezentate în cadrul unor conferințe și serii de emisiuni on-air și online sub genericul Ambasadorii Științei, difuzate de Radio România Regional (rețeaua publică a studiourilor regionale din Brașov, București, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Reșița, Tg.Mureș și Timișoara)
Protocolul de colaborare va fi semnat de președintele director general al Societății Române de Radiodifuziune, Răzvan Ioan Dincă și de președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, Alexandru Adrian Badea.
Autism România – Asociaţia Părinţilor Copiilor Cu Autism, în parteneriat cu Asociaţia Centrul pentru Resurse Civice, demarează în luna februarie 2022 proiectul „Autism Dobrogea – Vocea care schimbă vieţi”.
Scopul proiectului este cel de a crea premize pentru reducerea excluziunii şi marginalizării persoanelor cu tulburări din spectrul autismului-TSA în Dobrogea. Proiectul se va desfăşura în perioada februarie 2022 – ianuarie 2023 în Constanţa şi Tulcea.
„În România persoanele cu autism sunt excluse din comunitate şi marginalizate, iar drepturile la sănătate, educaţie, muncă, locuire, participare în comunitate sunt frecvent încălcate. În zonele rurale izolate, localităţile mici, situaţia este şi mai dramatică, suportul specializat lipsind în totalitate. Dobrogea, în special zona Deltei Dunării, este dintre cele mai dezavantajate. Serviciile sunt insuficiente sau inexistente în cazul tinerilor şi adulţilor”, a prezentat Liuba Iacoblev, preşedinte Autism România.
Proiectul îşi propune să dezvolte capacitatea celor implicaţi – persoane adulte cu TSA, familii, autorităţi, instituţii – de a acţiona împreună pentru a găsi soluţii locale, pentru a folosi mai bine resursele existente şi de a aloca resurse pentru noi programe şi servicii de suport comunitare adaptate persoanelor cu TSA. Părinţii-persoanele adulte cu TSA vor fi sprijiniţi să devină o voce suficient de puternică pentru a reprezenta comunitatea autismului la masa guvernării participative de la nivel local.
Obiectivul principal al proiectului este formarea-dezvoltarea capacităţii a 10 tineri şi adulţi cu TSA şi a 30 de părinţi din regiunea Dobrogea de a promova activ drepturile şi interesele lor & ale copiilor lor, precum şi de a influenţa deciziile publice la nivel local prin vocea Asociaţiei Autism Dobrogea.
„Organizăm activităţi de in/formare pentru tineri şi părinţi în autoreprezentare, le creăm şi oferim instrumente şi resurse pentru acest demers individual, dar şi de grup, prin asociaţia de părinţi pe care o înfiinţăm – Autism Dobrogea, pe care o vom sprijini în primii săi paşi de activism pentru drepturile persoanelor cu autism.
În acelaşi timp, vom lucra pentru creşterea gradului de cunoaştere/înţelegere a problematicii Autismului în judeţele dobrogene, Tulcea şi Constanţa, a gradului de implicare şi de găsire a soluţiilor de către autorităţile locale şi alţi actori publici şi privaţi, în parteneriat cu Autism Dobrogea, la nevoile persoanelor TSA şi familiilor lor.
Pentru autorităţi şi alte entităţi relevante organizăm activităţi de informare, conştientizare a autismului, colaborare, implicare în găsire de soluţii la nevoile şi lipsurile identificate prin procesul participativ de analiză organizat cu aceşti actori. Creăm şi un document de analiză cu soluţiile propuse de participanţii la acest proces, iar asociaţia nou înfiinţată îl va promova, pentru ca măsurile să fie bugetate în strategiile judeţene şi locale de dezvoltare în Dobrogea.”, se arată în comunicatul transmis de Autism România – Asociaţia Părinţilor Copiilor Cu Autism.
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii Ovidius din Constanţa a lansat astăzi, cu ocazia Zilei Naţionale a Lecturii, propria revistă online, sub forma unei platforme multimedia.
„Revista FEFS Constanţa poate fi accesată la adresa http://revista-fefs.univ-ovidius.ro/, domeniile abordate reliefând polivalenţa preocupărilor din sfera profesională şi extracuriculară a autorilor ce contribuie cu articole la categoriile: Breaking News, Actualitate, Agrement sportiv, FEFS alături de comunitate, Cercetare, Competiţii, Evenimente UOC/FEFS, Nutriţie, Medicină şi Psihologie sportivă sau Curiozităţi, dar şi o rubrică dedicată Student FEFS.
Revista publică şi un calendar interactiv prin intermediul căruia cititorii sunt informaţi despre evenimentele sportive preconizate a se desfăşura”, se arată într-un comunicat transmis de Universitatea Ovidius.
„Scopul acestei platforme media este reprezentat de dorinţa noastră de a ne promova şi a susţine activitatea sportivă şi educativă a cluburilor şi centrelor de agrement din judeţul Constanţa, de a face cunoscute rezultatele studenţilor şi sportivilor noştri, ale antrenorilor, medicilor, psihologilor, kinetoterapeuţilor constănţeni, de a prezenta celor interesaţi paleta largă de oportunităţi pe piaţa muncii în domeniul educativ şi sportiv şi de a încuraja studenţii şi nu numai să scrie, să îşi împărtăşească experienţele, emoţiile şi trăirile, bucuriile şi încercările la care sunt supuşi sau chiar să scrie despre aşteptările pe care le au de la facultate şi îndrumători”, a declarat prof. univ. dr. Ionel Melenco, decanul FEPS.
Începem de astăzi și în următoarele săptămâni o serie de reportaje în care dorim să vă aducem mai multe lucruri pe care să le aflați despre marile unități de la granița de est a României și, evident, a NATO și sunt multe unități importante, începând cu cele de la Constanța, Tulcea, Brăila Bârlad, Focșani și Iași.
Astăzi am ales o brigadă foarte importantă, de la Focșani. Este vorba despre Brigada 8 Rachete Operativ-Tactice.
În înzestrarea acestei brigăzi a intrat sistemul HIMARS, cel mai nou și mai modern, sistemul de apărare antiaeriană. Îl avem mai întâi la microfon pe colonelul Daniel Condruț, comandantul Brigăzii 8 Rachete Operativ-Tactice.
Daniel Condruţ:Brigada 8 Rachete OperativTactice “Alexandru Ioan Cuza” se află în plin proces de transformare, modernizare și înzestrare cu echipamente de ultimă generație. Este vorba despre sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare. Este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă, testat și validat în teatrele de operații de către Armata Statelor Unite ale Americii.
Zona de responsabilitate a brigăzii în momentul în care toate structurile vor fi înzestrate cu noile echipamente va fi teritoriul național şi, la nevoie, structuri din cadrul brigăzii, în baza angajamentelor asumate de țara noastră la nivelul Alianței, pot fi chiar dislocate în afara teritoriului național.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Foarte interesant este că în ultima vreme au venit doamnele la comanda plutoanelor de infanterie, la comanda unei baterii de rachete ori terestre, ori antiaeriene. Este și cazul domnișoarei pe care o veţi asculta în minutul următor.
Livia Bârsan:Sunt sublocotenent Livia Bârsan. A fost alegerea mea la absolvirea Academiei să fiu repartizată în acest batalion. Sunt din Iași. Primul criteriu cu siguranță nu a fost distanța față de casă, ci criteriul a fost perspective de viitor. Care unitate ar fi fost cea mai oportună pentru un artilerist?
Iar din punct de vedere al înzestrării, cu siguranță, acesta a fost, datorită noului sistem de rachete. Noi suntem prima generație de ofițeri încadrați pe această categorie de armament, chiar de la primirea lui în înzestrare.
În februarie va fi prima tragere reală cu acest sisteme de armament pentru care ne pregătim de un an de zile. Este diferit față de sistemele clasice de artilerie – tunuri, obuziere -, pentru că, în primul rând, este autopropulsat.
Are o mobilitate foarte mare. Instrucția se desfășoară într- un mod mult mai dinamic, lucrul la material este ușurat, minimizat, ceea ce ne dă libertatea extinderii cadrului tactic. Funcțiile din armată permit încadrarea unui om care să îndeplinească acele atribuții specifice, nu a unui gen.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Da, așa este. Nu este vorba de gen aici. Este vorba de priceperea și de instruirea oamenilor și, dacă vă întrebați așa, ducându-vă după propaganda despre care vorbea și Mircea Geoană mai devreme, iată că există acolo forțe care să apere granița de est a NATO și granița de est a României. Este, iată, la rând și comandantul de batalion în a cărui dotare a intrat sistemul HIMARS.
Teliman Cristian:Sunt maiorul Teliman Cristian, locţiitor al comandantului Batalionului Rachete Operativ-Tactice Focșani. Primul batalion înzestrat cu sistemul de lansare multiplă M142 HIMARS.
Suntem mândri că facem parte din această structură și că suntem primii oameni din România care lucrăm cu acest sistem. Am o echipă extrem de tânără și suntem puțini în cadrul batalionului care face într-adevăr tranziția de la tot ceea ce a însemnat clasic la tot ceea ce înseamnă modern.
Poate apreciem enorm de mult când vedem sistemul ăsta ceea ce pot să fac în comparație cu sistemele clasice. Nu spunem că partea mecanizată nu are beneficiile ei, dar partea automatizată poate să îți ofere niște beneficii fantastice.
În primul rând îți oferă o mobilitate și o putere de foc mai mare, îți oferă o eficiența a focului și o rapiditate în deschiderea lui incomparabilă cu sistemele precedente. Aportul fizic este mai mic din punctul ăsta de vedere, dar tehnologia vine să suplinească aportul fizic din punct de vedere al deservirii sistemului.
Dacă sistemele anterioare puteau avea până la şapte servanți, în momentul de faţă noi avem un singur servant care duce munca celor șapte, lucrează pe un computer și tot ceea ce face pe acel computer.
Lucrăm cu un sistem automatizat. Reacția este cu totul și cu totul diferită. Şi timpul de reacție este cu totul şi cu totul diferit. Suntem mult mai în siguranță cu noul sistem.
Elevii din mai multe licee din Constanţa şi alte cinci judeţe din ţară intră în grevă japoneză, în perioada 10 – 16 ianuarie, în semn de protest faţă de „tăierea” burselor şcolare, a anunţat Asociaţia Elevilor din Constanţa.
Elevii vor purta pe braţ o banderolă albă, în timpul orelor de curs, pentru a protesta faţă de ‘modificarea abuzivă’ a criteriilor de acordare a burselor.
„Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Timiş (AETM) anunţă faptul că, pe durata săptămânii 10-16 ianuarie, elevii vor organiza o grevă japoneză în semn de protest faţă de tăierea burselor!
Luni, 10 ianuarie, elevii din multiple licee din 6 judeţe ale ţării au pornit o grevă japoneză faţă de schimbările criteriilor de acordare a burselor. Astfel, elevii vor purta în următoarea săptămână, pe durata orelor de curs, la braţ, o banderolă albă, pentru a protesta faţă de modificarea abuzivă a criteriilor de acordare a burselor”, se arată într-un comunicat de presă transmis de AEC.
În urma protestului organizat de asociaţiile de elevi, Ministerul Educaţiei a anunţat că nu va schimba noile criterii de acordare a burselor.
„În acest sens, asociaţiile de elevi vor continua cu acţiuni, lansând o petiţie şi începând o grevă japoneză, precum şi vor acţiona în instanţă ordinul respectiv. Îndemnăm toţi elevii care îşi vor pierde bursa în urma modificărilor aduse, precum şi elevii ce doresc să fie solidari cu colegii lor, să poarte în această săptămână o banderolă albă la mână!”, a transmis AEC.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, pe 9 ianuarie, că în anul 2022 vor beneficia de burse 660.000 de elevi, iar aceste burse vor fi împărţite în şase categorii – de performanţă, de merit, de studiu, sociale, profesionale şi bursa „Bani de liceu”.
Moş Crăciun – Scafandru va sosi astăzi din largul Mării Negre, în portul militar Constanţa, unde va fi aşteptat cu colinde interpretate de elevi.
Moşul va fi întâmpinat de copiii din localităţile constănţene Ciobanu şi Nazarcea, precum şi de cei ai angajaţilor din structurile Centrului de Scafandri.
„Moş Crăciun – Scafandru soseşte marţi, 21 decembrie, din largul mării, în portul militar Constanţa, unde va fi întâmpinat de copiii din localităţile constănţene Ciobanu şi Nazarcea, precum şi de copiii personalului din structurile Centrului de Scafandri. Moşul va fi aşteptat cu colinde interpretate de corul elevilor de la Colegiul Naţional Militar ‘Alexandru Ioan Cuza’ şi corul pastoral ‘Sfântul Vasile’, care vor fi acompaniate de Muzica Militară a Forţelor Navale”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Forţele Navale Române.
Evenimentul face parte din proiectul Centrului 39 Scafandri intitulat „Moş Crăciun – scafandru în mijlocul comunităţilor dobrogene”.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un nou maraton de vaccinare a fost organizat de Ministerul Apărării în sprijinul Campaniei naționale de combatere a pandemiei de COVID-19. Centrele de vaccinare din șase spitale militare – Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Constanța și Timișoara – au fost deschise începând cu ora 8:00 a zilei de miercuri, 1 decembrie până joi, ora 16:00. Procesul de vaccinare pentru persoanele planificate prin intermediul platformei electronice s-a desfășurat în regim normal, conform programărilor existente. Timp de o lună, programul de funcționare al centrelor de vaccinare ale Armatei va fi între 8:00 și 16:00 în zilele lucrătoare, iar în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale vor fi vaccinate doar persoanele înscrise în Platforma Națională de Programare pentru Vaccinarea împotriva COVID-19.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.