Uniunea Democrată Turcă din România, filiala Techirghiol, a organizat în premieră, Festivalul Sarayliei, sâmbătă, 12 octombrie, ora 11.00, pe faleza din Techirghiol. Festivalul ea fost organizat în parteneriat cu Primăria Techirghiol şi le-a reunit pe cele mai pricepute doamne în prepararea deliciosului desert turcesc, saraylia, din comunitatea turcă din localitate. Doamnele care au expus cele mai gustoase şi aspectuoase saraylii au primit premii din partea UDTR.
Preşedintele UDTR a declarat: „ UDTR organizează pentru prima dată un festival al Sarayliei, la Techirghiol, localitate dobrogeană unde trăieşte o veche comunitate de etnici turci. Ca în fiecare comunitate de turci, şi la Techirghiol, bucătăria turcească este ridicată la rang de artă, iar saraylia este un desert tradiţional care se prepară după o reţetă transmisă din generaţie în generaţie. Festivalul Sarayliei prefaţează cea de a XIV-a ediţie a Festivalului de Artă Culinară Turcească, care se va desfăşura peste o săptămână, tot la Techirghiol.”
În cadrul festivalului a avut loc un spectacol de dansuri tradiţionale turceşti susţinut de ansamblul folcloric „Sureya” din Techirghiol.
La eveniment au participat: preşedintele UDTR, Fedbi Osman, secretarul general, prof. Ervin Ibraim, deputatul Iusein Ibram, subprefectul Şenol Ali şi consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Sulhi Turan.
Uniunea Democrată Turcă din România, prin intermediul comisiei de religie, a organizat o cină tradiţională de iftar, specifică lunii Ramazan, în data de 23 mai, la Constanţa. Cina tradiţională de iftar, oferită de UDTR a reunit peste 100 de persoane, din cadrul comunităţii turce dar şi reprezentanţi ai autorităţilor publice şi ai instituţiilor deconcentrate, precum şi diplomaţi acreditaţi în România. Au răspuns invitaţiei preşedintelui UDTR, Fedbi Osman, de a participa la cina de iftar alături de membrii comunităţii turce: muftiul Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, subprefectul Judeţului Constanţa, Ali Şenol, secretarul general adj. din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Levent Accoium, inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa, prof. Gabriela Bucovală şi viceprimarul comunei Cumpăna, Florin Neagu. În acest an, la masa de ifar, alături de preşedintele UDTR, Fedbi Osman şi deputatul Iusein Ibram s-a aflat noul ambasador al Republicii Turcia în România, Füsun Aramaz, fost consul general la Constanţa, în perioada 2010-2013, precum şi coodonatorul biroului TIKA Bucureşti, Yasemin Melez Biçer. Printre invitaţi s-au mai numărat: Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Sulhi Turan, , consulul general adjunct, Hasan Akdoğan, viceconsulul Sabiha Kacamak, ataşatul de cult islamic din cadrul Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa , Arif Cevlek, ataşaţii din cadrul Consulatului General al Federaţiei Ruse la Constanţa, Nikolai Belera şi Yaroslav Eremeev. Preşedintele UDTR, Fedbi Osman a declarat: „potrivit tradiţiei şi preceptelor religioase, în luna Ramazan, care a început în data de 6 mai, postul şi efectuarea rugăciunilor zilnice, de preferinţă în cadrul unei geamii, sunt urmate în perioada nocturnă de cina de iftar pe care musulmanii o împart cu prietenii, rudele şi cunoscuţii. Din acest motiv, a devenit o tradiţie pentru UDTR, ca alături de etnicii turci la cina de iftar să ia parte şi reprezentanţi ai unor instituţii care prin activitatea lor sprijină acţiunile noastre de promovare a valorilor identitare. “
La cina de iftar au mai fost prezenţi: secretarul general, prof. Ervin Ibraim , preşedinta comisiei de învăţământ, prof. Vildan Bormambet, preşedinta comisiei de cultură, Serin Türkoğlu , preşedinta comisiei de femei, Filiz Ismail, preşedintele comisiei de tineret, Harun Osman, directorul Colegiului Naţional „K.Atatürk’’, prof. Accan Mologani, redactorul şef al Radio T, Selmin Abaz, dar şi profesori universitari, reprezentanţi ai Muftiatului Cultului Musulman din România, ai UDTTMR şi ai TIAD Bucureşti. Evenimentul a fost coordonat de vicepreşedinta comisiei de religie, prof. Firdes Musledin.
Biroul de Presă UDTR
Potrivit tradiţiei şi preceptelor religioase, postul şi efectuarea rugăciunilor zilnice, de preferinţă în cadrul unei geamii, sunt urmate în perioada nocturnă de cina Iftar pe care musulmanii o împart cu prietenii, rudele, cunoscuţii sau pelerinii și de rugăciunea specifică Lunii Sfinte Ramazan, Teravih. În aceeaşi perioadă, masa rituală de dinaintea zorilor – Sahur, este luată în familie
Home » consulul general al Republicii Turcia la Constanţa
Uniunea Democrată Turcă din România – „Festivalul Interetnic „Primăvara Comunitară“
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin,
24 martie 2019, 09:02 / actualizat: 24 martie 2019, 10:11
Comunicat de Presă
Uniunea Democrată Turcă din România a organizat cea de a XIX-a ediţie a festivalului interetnic „Primăvară Comunitară“, sâmbătă, 23 martie, ora 12.00 la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa.Au urcat pe scenă ansamblurile folclorice: „Fidanlar”, „Delikanlılar”, „Filizler”, „Kardelen” (UDTR), „Can Renkler” (UDTTMR), „Elpis” (CEEC), „Galuboe More”, solistă Cristina Ermilov (CRLR ), „Armâna mea” şi „Dobrogeanca”.
Potrivit declaraţiei preşedintei Comisiei de cultură a UDTR, Serin Türkoğlu, „Festivalul Interetnic „Primăvara Comunitară“ este o manifestare interculturală care promovează valorile identitare ale minorităţilor naţionale şi dialogul intercultural, construit în jurul multiculturalității zonei Dobrogei, prin îmbinarea tradițiilor comunităţilor etnice. În cadrul spectacolului vor evolua ansambluri folclorice aparţinând comunităţilor: turcă, tătară, elenă, a ruşilor-lipoveni dar şi grupuri folclorice româneşti şi aromâneşti.”
Festivalul s-a desfăşurat în prezenţa preşedintelui UDTR, ing. Fedbi Osman, a secretarului general, prof. Ervin Ibraim şi a deputatului Iusein Ibram. La eveniment au participat: subprefectul Şenol Ali, muftiul Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, ambasadorul Republicii Turcia în România, Füsun Aramaz, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Sulhi Turan, reprezentanţi ai Consulatelor Generale din Constanţa, ai Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” şi ai TIAD „Dobrogea” precum şi numeroşi membri ai comunităţii turce.