Un pahar de suc de portocale pe zi reduce tensiunea arterială sistolică!
Publicat de Andra Radu,
6 februarie 2022, 15:00 / actualizat: 6 februarie 2022, 21:07
Sucul de portocale scade tensiunea arterială, iar consumul regulat al băuturii previne problemele cardiace.
Dr. Carrie Ruxton de la Centrul de Cercetare a Sucurilor de Fructe din Belgia a descris proprietăţile benefice ale băuturii, susţinând că un pahar de suc de portocale pe zi reduce tensiunea arterială sistolică cu trei zecimi şi pe cea diastolică – cu aproape două.
Atât portocalele, cât şi sucul de portocale conţin un polifenol vegetal numit hesperidină, care relaxează vasele de sânge şi facilitează controlul tensiunii arteriale. Acesta este absorbit mai eficient din suc decât din portocalele întregi, deoarece cantitatea mică de fibre din fruct împiedică organismul să absoarbă hesperidina.
„Sucul de portocale este, de asemenea, o sursă de potasiu, care ajută la controlul tensiunii arteriale”, explică Ruxton.
Hipertonia arterială este un sindrom al tensiunii arteriale sistolice ridicate şi simultan sau independent de aceasta al tensiunii arteriale diastolice. Peste 20 de combinaţii din codul genetic uman contribuie la dezvoltarea hipertensiunii arteriale.
Consumul de energie electrică al ţării a ajuns miercuri la nivelul-record de 8.865 MW, consum instantaneu, în intervalul orar 13:00 – 14:00, a anunţat, astăzi, Transelectrica.
Consumul mediu al zilei a fost de 7.503 MW, cu 29 MW mai mare decât consumul mediu din 15 iulie 2021, când a fost înregistrat precedentul record.
Şi la nivelul municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov, consumul de electricitate a înregistrat miercuri valori maxime istorice pentru sezonul verii, respectiv un consum instantaneu de 1.470 MW, la ora 15:00.
Precedentul record de consum din zona Capitalei şi a judeţului Ilfov, pe timpul verii, a fost înregistrat în data de 30 iunie 2021, când valoarea instantanee maximă a fost de 1.349 MW.
Consumul mediu de energie electrică realizat la nivel naţional miercuri, 29 iulie 2021, a fost acoperit din producţie internă (6787 MW) şi din import (716 MW).
„În această perioadă, cu foarte multe lucrări de mentenanţă, atât interne, cât şi externe, Transelectrica asigură o capacitate transfrontalieră semnificativă cu ţările cu care funcţionează interconectat – Bulgaria, Ungaria, Serbia şi Ucraina – de 2.100 MW la export din România şi de 2.250 MW la import în România”, se arată în comunicat.
Dispecerul Energetic Naţional estimează valori similare ale consumului de energie electrică şi pentru zilele lucrătoare următoare.
Patru din 10 români obişnuiesc să consume cel mai des apă îmbuteliată minerală plată, iar 17,5% apă îmbuteliată minerală carbogazoasă, potrivit unui studiu.
Studiul a descoperit că 52% din români consideră că apa de la chiuvetă nu este complet potabilă, iar consumul acesteia poate dăuna sănătăţii. Al doilea segment este format din 30,4% dintre respondenţi, cred că pot bea direct apă de la chiuvetă fără să o filtreze, iar sănătatea să nu le fie afectată în niciun fel.
O pondere de 18,6% este reprezentat de românii care cred că apa de la chiuvetă este complet dăunătoare şi preferă să bea doar apă îmbuteliată.
Cel mai important atribut în ceea ce privește apa minerală plată, menţionat de 40,6% dintre consumatori, este accesibilitatea preţului. Acesta este urmat de calitatea ridicată a produsului cu 32,6%, apoi atributul referitor la puritatea apei cu 31,3%.
Metoda folosită a fost CAWI (Computer Assisted Web Interview) şi au fost derulate 1.010 interviuri online cu respondenţi cu vârsta peste 18 ani, online users, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional urban şi rural.
Studiul a fost realizat de Reveal Marketing Research în perioada 23 aprilie – 4 mai 2021. Eroare de eşantionare +/- 3%. Nivel de încredere 95%.
Publicat de Andra Radu,
23 septembrie 2020, 14:03 / actualizat: 23 septembrie 2020, 17:16
Zmeura este unul dintre cele mai populare fructe din lume, cu un gust deosebit şi o textură catifelată, fiind cultivată în multe regiuni ale lumii.
Acest fruct se recoltează numai vara şi toamna şi poate fi întâlnit în mai multe culori diferite, cum ar fi roşu, negru, violet. Cel mai comun tip de zmeură este zmeura roşie, originară din Europa şi Asia de Nord.
Zmeura este o sursă excelentă de fibre. O cană cu fructe de zmeură conţine 8 grame de fibre, ceea ce înseamnă aproape jumătate din cantitatea necesară de vitamina C şi cantităţi mici de vitamina A, tiamină, riboflavină, vitamina B6, calciu şi zinc.
Este bogată în antociani, reducând inflamaţiile, care pot provoca boli cardiovasculare. De asemenea, acest fruct contribuie la obţinerea unui nivel normal de colesterol.
Aceasta este utilă pentru menţinerea unei greutăţi sănătoase şi reducerea semnelor îmbătrânirii, luptând împotriva radicalilor liberi.
Consumul de orez este asociat cu un risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare, indică rezultatele unui studiu publicat în revista „Science of the Total Environment”.
Cercetătorii de la universităţile din Manchester şi Salford au analizat datele provenite de la locuitori din Marea Britanie şi Ţara Galilor şi au evaluat efectul consumului regulat de orez asupra corpului lor.
S-a dovedit că 25% dintre iubitorii acestui produs care aveau probleme de sănătate au prezentat un risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
În urma analizei, cercetătorii au descoperit că riscul crescut pentru sănătate în urma consumului de orez este de aproximativ 6%. Potrivit experţilor, orezul poate acumula arsenic, care apoi intră în corpul uman.
Utilizarea pe termen lung a acestui element chimic, chiar şi în doze mici, este periculoasă pentru inimă şi vasele de sânge şi este asociată cu mii de cazuri de moarte prematură în fiecare an.
Pentru a reduce riscul de boală, specialiştii sfătuiesc amatorii acestui aliment să-şi diversifice dieta cu alte cereale, precum şi să aleagă diferite tipuri de orez, cum ar fi basmati sau perlat.
Ciocolata este dulcele preferat de cei mai mulți dintre noi. Fie că vorbim despre ciocolata neagra, cicolata albă, cea cu lapte, cu alune ori cu alte arome, inevitabil în coșul de cumpărături se va afla o ciocolată.
Istoria ciocolatei începe cu două mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în America de Sud.
Cristofor Columb a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă. Aduse în Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atenție, deoarece nimeni nu știa la ce folosesc.
Locuitorii Spaniei au început, treptat, să aprecieze miraculosul preparat, servit cu precădere de aristocrație. Ei nu au dezvăluit Europei secretul acestei băuturi timp de un secol.
În secolul XIX s-au produs două transformări importante în istoria ciocolatei. În 1847, o companie engleză a creat un proces tehnologic de solidifiere a ciocolatei, iar doi ani mai târziu, elvetianul Daniel Peter s-a gândit să adauge un ingredient nou: laptele.
La scurt timp, o nouă invenție a marcat istoria ciocolatei: temperatura de topire mai scăzută decât cea a corpului uman.
Ciocolata, benefică pentru sănătate
Consumul de ciocolată neagră s-a dovedit benefic pentru sănătate.
Oamenii de știinţă de la Universitatea Loma Linda din California au constatat că un consum de doar 48 de grame de ciocolată îi ajută pe oameni să-şi însuşească mai bine şi mai uşor diferite informaţii.
Experţii americani recomandă consumul de ciocolată neagră cu un conţinut ridicat de cacao, deoarece îmbunătăţeşte imunitatea activităţii organismului şi creierului.
1. Ciocolata neagră menține flexibilitatea vaselor de sânge
Ciocolata neagră poate menţine flexibilitatea vaselor de sânge şi, astfel, poate reduce riscul de hipertensiune arterială. Cacaoa are acest efect profilactic, datorită flavonoidelor pe care le conţine.
2. Ciocolata neagră, aliatul în combaterea hipertensiunii arteriale
Ciocolata neagră poate fi eficientă în combaterea hipertensiunii arteriale, susţin specialiştii britanici. Simptomele hipertensiunii arteriale – dureri de cap, dureri toracice, dificultăţi de respiraţie rămân de obicei neobservate.
Potrivit specialiştilor din organizaţia de cercetare a sângelui, Blood Research UK, ciocolata neagră poate fi un bun aliat în lupta împotriva hipertensiunii arteriale. Experţii reamintesc că, potrivit unui număr mare de studii, ciocolata neagră are efect vasodilatator datorat flavanolilor pe care îi conţine.
Anumiti experţi sunt, însă, sceptici cu privire la beneficiile pe termen lung ale ciocolatei negre referitor la scăderea hipertensiuni arteriale.
3. Ciocolata, aliatul-surpriză împotriva diabetului!
Ciocolata se poate dovedi un aliat neobişnuit în lupta împotriva diabetului de tip 2, susţin experţii americani.
Cercetătorii de la Universitatea Brigham Young au descoperit că anumiți compuși din cacao ajută organismul să secrete mai multă insulină și să răspundă mai adecvat la creșterea nivelului de glucoză. Insulina este un hormon care reglează glucoza, ale cărei niveluri sunt crescute la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.
Oamenii de știință au descoperit că anumiţi compuși din cacao, cunoscuți ca monomeri de epicatechină, îmbunătățesc capacitatea celulelor beta de a secreta insulină.
4. Mirosul de ciocolată te ajută să renunți la fumat
Cercetătorii americani de la Universitatea din Pittsburgh au efectuat un studiu pentru a demonstra faptul că mirosul de ciocolată ajută la renunţarea la ţigări. Acelaşi efect îl au alte arome plăcute, cum ar fi vanilia şi menta sălbatică.
Echipa de cercetători a efectuat experimente cu fumători care încearcă să renunţe la acest obicei. Mirosul de ciocolată i-a ajutat să-şi reducă pofta de nicotină cu 23%. La voluntarii cărora li s-a oferit tutun să miroasă, scăderea poftei de nicotină a fost mai mică – 14%.
Cercetătorii subliniază că noua metodă netradiţională se poate dovedi mai eficientă decât terapiile de substituţie anti-nicotină.
Raportul Eurostat anunţă că inflația anuală din zona euro în luna mai a fost de 1,9%, marcând un salt înainte în comparație cu procentul de 1,3% din luna aprilie. În mai 2017 inflaţia a fost de 1,4%. Procentul este în conformitate cu așteptările pieței şi confirmă estimările preliminare pe scară largă făcute în urmă cu două săptămâni. Comparativ cu luna aprilie, creșterea a fost de 0,5%. În UE, inflația anuală a ajuns la 2%, comparativ cu procentul de 1,5% din luna aprilie și cu cel de 1,6% din mai 2017. Cea mai mică creștere a prețurilor de consum a fost înregistrată în Irlanda (0,7%) și în Grecia (0,8%), iar cea mai mare în România (4,6%) și Estonia (3,1%).
BERD afirmă că guvernul a înţeles ce trebuie făcut şi va acţiona în consecinţă
Băncile estimeză că infrastructura şi fondurile UE de coeziune necesită atenţie sporită
Potrivit estimărilor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), România trebuie să adopte un alt model economic pentru a evita o eventuală criză provocată de actuala sa dezvoltare economică bazată pe consum.
Cu o creştere economică ajunsă la limită prin reducerea impozitelor şi majorarea salariilor din sectorul public, guvernul ar trebui acum să se orienteze spre o traiectorie mai uşor de susţinut, a declarat Matteo Patrone, directorul regional al băncii de credit cu sediul la Londra. Oficialii pot face acest lucru impulsionând investiţiile în infrastructură şi îmbunătăţind gradul de absorbţie al fondurilor UE pentru dezvoltare, a mai spus el.
„Autorităţile par să înţeleagă întrutotul necesitatea de a schimba modelul de dezvoltare”, a subliniat Patrone într-un interviu. „Să sperăm ca acest lucru să se pună cât de curând în practică”.
Această ţară riverană Mării Negre a înregistrat ritmul economic cel mai rapid din UE în cel de-al treilea trimestru al anului 2017, când PIB-ul a atins la nivel anual o creştere de 8,8%. Dar tulburările politice, printre care şi schimbarea a trei guverne într-un singur an, au descurajat investiţiile, infrastructura şi sistemul de sănătate din România fiind catalogate de Eurostat drept cele mai slabe din uniune. Complicând şi mai mult lucrurile, deficitul bugetar începe să depăşească limita de 3% din PIB, stabilită de UE.
Noul premier, Viorica Dăncilă, afirmă că principala sa prioritate va fi aceea de a mări „dimensiunea europeană” a guvernului şi de a folosit banii primiţi de la Bruxelles pentru finanţarea unor mari investiţii. În primul său discurs rostit în faţa parlamentului, ea a spus că, până în anul 2020, doreşte să dechidă cel puţin 350 km. de autostradă, 250 km. de căi ferate şi mai multe şcoli, grădiniţe şi spitale.
Proasta infrastructură
„Proasta infrastructură a ţării a devenit o piedică serioasă în procesul de aliniere la standardele UE şi trebuie luate măsuri”, a mai spus Patrone. „În prezent, se poartă un dialog între instituţiile financiare internaţionale şi Comisia Europeană pe tema dezvoltării infrastructurii din România”, a subliniat el.
În acest an, creşterea economică ar urma să se încetinească pe măsură ce consumul începe să scadă, iar stimularea fiscală devine mai limitată. În ultimii ani, BERD, unul dintre cei mai mari investitori din România, cu o cifră de investiţii de aproximativ 1,7 miliarde euro ($2,1 miliarde), a finanţat mai ales proiecte din sectorul privat. În anul 2017, a finanţat 29 astfel de proiecte, totalizând aproximativ 500 milioane euro.
Germania s-a mobilizat pentru a înăbuși din fașă o criză alimentară, retrăgând de pe piață sute de mii de ouă contaminate cu o substanță toxică, fipronil, și importate în principal din Olanda, relatează AFP.
Lanțurile germane de supermarketuri, de la Lidl la Rewe, au pus capăt comercializării ouălor infectate.
Un sistem de codificare alfanumerică permite identificarea loturilor care trebuie retrase din rafturi.
Consumatorii care au cumpărat ouă din loturile în cauză înainte ca ele să fie retrase de la vânzare sunt invitați să consulte portalul www.lebensmittelwarnung.de pentru a vedea dacă ele sunt sau nu sigure pentru consum.
O „conferință telefonică de criză” a avut loc joi între mai multe regiuni ale Germaniei și guvernul federal german, a anunțat ministrul agriculturii, Christian Schmidt (CSU), la radio. Acesta va susține joi seara un briefing de presă la Berlin, notează AFP.
Miercuri, organismul german KAT, care îi are printre membri pe principalii producători de ouă din Germania și din țările limitrofe, a anunțat că 100 de crescătorii din Olanda au utilizat substanța toxică și au trebuit închise, cărora li se adaugă patru în Germania și una în Belgia.
La originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda care au recurs la Chickfriend, o societate specializată în eradicarea paraziților.
Această societate ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanța activă din mai multe insecticide, fipronil, produs și de firma germană BASF.
Această moleculă, utilizată în mod obișnuit în produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor și căpușelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările.
În mare cantitate, fipronilul este considerat „moderat toxic” pentru om de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
El este periculos pentru rinichi, ficat și tiroidă, a precizat organismul olandez însărcinat cu securitatea alimentară și sanitară, NVWA.
Directorul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului, Aurel Anghel, spune că a înaintat către Departamentul pentru Energie, un material prin care arătă disponibilitatea firmei pentru a gestiona aceste sume de bani în continuare, pentru pensionarii minieri.
Anghel afirmă că solicită o relocare a schemei de ajutor de stat, în care pensionarii să poată beneficia şi în 2015 de aceste drepturi.
Pentru ca pensionarilor mineri să le fie decontat consumul de energie electrică şi termică, banii trebuie prinşi în bugetul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului pentru 2015.
Poliţiştii de la combaterea criminalităţii organizate au depistat 7 tineri români cu vârste între 20 şi 30 de ani şi o femeie din Israel care aveau asupra lor comprimate de ecstasy, cannabis sau ţigări tip joint.
Ei sunt cercetaţi penal pentru deţinere de droguri de risc şi de mare risc, în vederea consumului propriu.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.