EMERGING EUROPE: România ia în vizor copiii țării pentru a-și finanța deficitul bugetar
Publicat de Camelia Teodosiu, 7 ianuarie 2019, 16:08 / actualizat: 11 ianuarie 2019, 14:32
Disperat după lichidități, guvernul român a pus ochii pe copiii țări în calitate de nouă sursă de finanțare. Începând de la 1 ianuarie, tuturor copiilor români cu vârstă sub 18 ani li s-a oferit un cont de economii la trezoreria statului, guvernul promițând o dobândă anuală de 3%, plus o primă de 600 de lei pentru copiii (sau părinții lor) care depun mai mult de 1.200 de lei pe an.
Există însă și o șmecherie.
Cu foarte puține excepții (în principal privind plata unor tratamente medicale), nu poate fi retras nici un leu până când copilul nu împlinește 18 ani. Nici prima anuală de 600 de lei nu va fi plătită decât atunci când copilul va împlini 18 ani.
„În cazul copiilor născuți anul acesta, nici ei și nici părinții lor nu vor vedea vreun ban timp de 18 ani”, a declarat economistul Cristian Păun. „Banii vor fi blocați vreme îndelungată, bani care ar putea fi investiți altundeva, în ceva care oferă o rată de profit mult mai mare.”
Dl Păun și-a exprimat totodată îngrijorarea cu privire la modul în care a fost introdusă schema.
„E iritant că statul a deschis aceste conturi fără a întreba pe nimeni”, a continuat el. „Am devenit, peste noapte, deținători de conturi la trezorerie fără a fi întrebați dacă dorim acest lucru. E ceva periculos într-o economie de piață, unde investițiile personale ar trebui să fie un lucru de care se ocupă sectorul privat.”
„Cu inflația la 4,7%, [ministrul finanțelor] Eugen Teodorovici efectiv le garantează părinților că vor retrage mai puțini bani decât au depus. Este o schemă piramidală pe o perioadă de 18 ani”, a declarat Vlad Alexandrescu, senator al partidului de opoziție Uniunea Salvați România (USR). „Ce bancă îi va oferi acum lui Teodorovici un împrumut la 3% pe cinci ani, ca să nu mai vorbim de 18 ani? E ca și cum el ar fi spus «hai să nu mai luăm bani de la bănci – ele sunt rele – hai mai bine să-i luăm de la copii.» La urma urmei, copiii poate vor plânge un pic, dar până când vor ajunge la vârsta votului le va fi trecut.”
Ministerul român al Finanțelor a raportat săptămâna trecută că se așteaptă ca deficitul țării să atingă aproape 5% în 2019, cu mult peste limita de 3% a UE. Penuria de fonduri depășește 20 de miliarde de lei (4,3 miliarde euro), făcând inevitabile noi împrumuturi.
Romania looks to the country’s children to finance budget deficit