Expediția lui Adrien de Gerlache în Antarctica. Moștenirea lui Emil Racoviță
Publicat de Gabriel Stan, 12 decembrie 2022, 14:56
La ineditul acestei săptămâni avem un reportaj realizat de Paul Palencsar, despre evenimentul care a avut loc la Academia Română din Bucureşti, unde contraamiralul Marcelo Cristiano Tarapow, director general al Departamentului Educație al Marinei Republicii Argentina și preşedinte al Academiei „Antarctica”, a susținut, pentru prima dată în România, o conferință cu tema „Expediția lui Adrien de Gerlache în Antarctica. Moștenirea lui Emil Racoviță”.
Îl veți asculta și pe prietenul contraamiralului Tarapow, contraamiralul de flotilă Marian Săvulescu, un pasionat de tot ceea ce ține de Antarctica. De altfel, amiralul Săvulescu a condus, în urmă cu cinci ani, o expediție în Antarctica.
Nu întotdeauna în armată este vorba despre război și despre lucruri dure și de contracarare. Sunt și experiențe științifice, experimente la care armatele lumii iau parte și în așa fel lumea merge înainte, așa cum se întâmplă iată și în Antarctica.
Marian Săvulescu: Sunt contraamiral de flotilă Marian Săvulescu, șef de Stat Major al Comandamentului Forțelor Întrunite. A fost un eveniment de înalță ținută, organizat sub acoperișul Academiei Române.
Tarapow astăzi a dat sămânța unor viitoare cooperări, domnia sa fiind și președinte al Academiei Antartica, pentru un mandat de patru ani.
Tarapov, un ofițer cu mare experiență în zona Antarcticii, peste 13 ani în misiuni și operații în Antarctica, ultima poziție fiind comandantul Forţei Întrunite, am fost destul de bucuros să pot vorbi în timpul acestui eveniment, dând principalele repere în ceea ce înseamnă colaborarea româno-argentiniană, începută în 2015 la Sofia, când Tarapo a contactat delegația română, propunându-le muncă și proiecte comune. S-a concretizat prin Expediția RONARE 2017, al cărui comandant am fost. Am ajuns doi români în zona respectivă, cu proiecte de cercetare.
Dumitru Murariu, președintele Comisiei Naţionale pentru Cercetări Antarctice și Medii Extreme din sânul Academiei Române: Evenimentul de astăzi a fost o întâlnire în vederea deschiderii unor protocoale de colaborare între aceste două țări, România și Argentina. Argentina dispunând de vreo şapte stații permanente în Antartica, există premizele ca Argentina să primească specialiști români pentru a forma echipe mixte în cercetări inter şi transdisciplinare.
Carmen Podgorean: Am fost ambasador al României în Argentina între 2015 şi 2020. Sunt deosebit de bucuroasă că am putut să îl reîntâlnesc la București pe contraamiralul Marcelo Tarapow, foarte mare prieten al României.
Ne-a subliniat deschiderea și dorința Argentinei de a fi poarta noastră de intrare spre Antarctica. Este foarte important să fim și noi acolo, pentru că Antarctica este o zonă de interes global, geografic, economic, climatic, științific.
Marcelo Tarapow: Sunt amiral în serviciul forţelor navale din Argentina, conduc sistemul maritim de învățământ și, de asemenea, sunt președintele Academiei Antarctica. Mă aflu pentru prima oară în România și este o mare onoare să fiu aici.
Am menținut relațiile cu țara dumneavoastră în diferite domenii, unul dintre ele fiind și cercetarea Antarcticii. Am primit doi români, pe Marian Săvulescu și pe inginerul Andreea Radu, la bordul navei mele, atunci când am navigat spre Antarctica, în calitate de lider al expediției. Anul viitor intenționăm să avem un alt proiect în comun.
Am avut ocazia să vorbesc cu oameni importanți din România, cei care conduc cercetarea în domeniul Antarcticii. Voi primi câteva proiecte venite dinspre partea română pentru a le putea dezvolta împreună și a ajuta cercetarea la bordul navei sau în stația stabilită în Antarctica.