Miniştrii sănătăţii din statele membre ale Uniunii Europene s-au reunit, la Bruxelles, pentru a discuta măsurile care se impun în vederea prevenirii răspândirii virusului Ebola
Publicat de Monica Slavici, 18 octombrie 2014, 11:41
Ultimul bilanţ global al epidemiei de Ebola este de aproape 4.500 de morţi dintre cele cca 9000 de cazuri înregistrate în şapte ţări din vestul Africii.
Previziunile pentru următoarea perioadă sunt şi ele sumbre. Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat că „lumea este pe cale să piardă cursa împotriva Ebola”, anticipând între 5.000 şi 10.000 de noi cazuri pe săptămână în Africa de Vest începând din decembrie, precum şi apariţia de noi cazuri în alte zone ale lumii. În Europa primele cazuri au apărut la sfârşitul verii odată cu repatrierea unui misionar spaniol care a lucrat în Liberia. După decesul acestuia un nou caz, cel al unei asistente medicale, a provocat îngrijorare în rândul populaţiei spaniole, dar şi al întregii opinii publice europene. Pe fundalul acestor îngrijorări, miniştrii europeni ai sănătăţii s-au reunit, ieri,la Bruxelles pentru a discuta măsurile care se impun în vederea prevenirii răspândirii virusului. Reuniunea a fost una la nivel tehnic şi a dezbătut, între altele, măsurile preventive care ar trebui luate în acest sens pe aeroporturile europene. Până acum fiecare ţară pare că şi-a stabilit un protocol privind Ebola, însă lucrurile sunt departe de a lua o formă unitară. Până în prezent, doar Marea Britanie a introdus pe aeroportul Heathrow scanarea corporală a pasagerilor veniţi din ţările vest-africane. Franţa a decis şi ea că va începe verificări speciale pe aeroporturi în cazul pasagerilor care vin din Guineea, una dintre cele mai afectate ţări. Pe de altă parte, la reuniunea de ieri de la Bruxelles nu s-a reuşit ajungerea la un consens, unii specialişti îndoindu-se de eficienţa unor asemenea controale precum cele decise de Londra şi Paris. S-a convenit, totuşi, că Uniunea Europeană va începe imediat verificarea eficienţei controalelor anti-Ebola puse în aplicare pe aeroporturile din cele trei ţări vest-africane cel mai afectate de epidemie: Liberia, Sierra Leone şi Guineea. Comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, a anunţat că reprezentanţii statelor europene au decis să ajute țările africane la verificarea controalelor pe care acestea le fac la plecarea din aerorporturile lor.