Parohia Sfântul Nicolae – Brândușa din Craiova organizează duminică, 1 octombrie, cea de a VIII-a ediție a evenimentului caritabil „Târgul Jucăriilor”, după oficierea Sfintei Liturghii(ora 11).
Jucăriile donate de partenerii parohiei și de enoriași vor fi vândute vizitatorilor, suma obținută fiind apoi donată copiilor bolnavi de la secția de oncopediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova. Jucăriile nevândute sau cumpărate și apoi donate vor fi dăruite acelorași copii bolnavi și unor copii defavorizați din zonele rurale, sărace ale Olteniei.
„Târgul Jucăriilor” va avea loc în curtea bisericii din strada Brândușa, numărul 12.
Publicat de adinaiftime,
17 septembrie 2017, 10:00
Dacă cei mici sunt bolnavi nu îi trimiteţi la grădiniță, pentru că întreaga colectivitate va avea de suferit.
Este recomandarea personalului din grădiniţe pentru părinţi.
Ei trebuie să fie foarte atenţi, pentru că triajul epidemiologic nu este întotdeauna suficient pentru a preveni răspândirea unor boli contagioase, avertizează Elena Adjoca, directorul Grădiniţei cu Program Prelungit Nr.8. din Constanţa.
„Faptul că doamna asistentă veghează să nu intre copii bolnavi, dar că unii părinți își strecoară copilul bolnav în grădiniță, aduce după sine faptul că imediat colectivitatea fiind mare, ceilalți preiau și se îmbolnăvesc. După aceea apare această expresie: de la grădiniță a luat. Deci nu noi, grădinița în sine sau întreg personalul grădiniței suntem cei care plantăm boală în grădiniță. Tot un copil bolnav o aduce și apoi o preiau ceilalți copii”, a declarat pentru Radio Constanța Elena Adjoca.
În plus, după ce boala a trecut, părinţii trebuie să ducă la grădiniţă un aviz de la medicul de familie, din care să reiasă ce cel mic poate reintra în colectivitate.
Autorităţile sanitare iau măsuri pentru simplificarea şi debirocratizarea sistemului asigurărilor sociale de sănătate.
Astfel, limita de vârstă a copiilor bolnavi pentru care unul dintre părinţi poate beneficia de concediu medical va creşte de la 7 la 16 ani, pentru anumite afecţiuni grave.
Lista va fi stabilită de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi va cuprinde unele boli rare, afecţiuni oncologice, hemato-oncologice, unele boli neurologice şi infecţia cu virusul HIV/SIDA, a declarat, purtătorul de cuvânt al CNAS, Augustus Costache.
Augustus Costache: Pentru situaţiile în care părintele însoţeşte copilul la tratament într-o altă ţară se vor face modificări, astfel încât certificatul de concediu medical să poată fi eliberat nu numai părintelui, ci şi unei rude de gradul întâi sau unei persoane împuternicite de părintele respectiv. De asemenea, se va elimina avizul direcţiei sanitare publice pentru certificatele de concediu medical eliberate acestor persoane şi dacă durata de acordare a serviciilor medicale cuprinde perioade din două sau mai multe luni calendaristice, medicul curant va putea acorda certificatele de concediu medical pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, fie lunar astfel încât asiguratul să poată primi cu regularitate indemnizaţia de concediu medical, fie la momentul întoarcerii acestuia în ţară, astfel cum este reglementat şi în prezent.
Măsurile vor intra în vigoare din ultimul trimestru al acestui an.
Decesul provocat de gripă este, în general, improbabil, însă un nou studiu al americanilor arată că atunci când copiii mor din cauza gripei, este foarte probabil ca ei să nu fi fost vaccinaţi.
Cercetători din cadrul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA au finalizat, recent, un studiu în care au analizat 291 din 358 de copii din SUA, cu vârste cuprinse între şase luni şi 17 ani, care au murit din cauza gripei între anii 2010 şi 2014.
Cercetătorii au constatat că doar 26 de procente dintre copii care au murit erau vaccinaţi împotriva gripei. 153 dintre copiii care au murit aveau afecţiuni cu risc ridicat de îmbolnăvire, cum ar fi astm, afecţiuni sanguine şi endocrine sau probleme neurologice. Chiar şi dintre aceştia, doar 31 erau vaccinaţi.
În mare, eficacitatea vaccinării împotriva decesului era de 65 la sută. Eficacitatea vaccinului printre copiii cu afecţiuni medicale cu risc ridicat era de 51 de procente – un nivel de protecţie despre care autorii studiului susţin că este „semnificativ”. Studiul apare în ediţia jurnalului Pediatrics de săptămâna aceasta.
Autorii studiului au concluzionat că vaccinarea antigripală are legătură cu reducerea riscului de decese legate de stări gripale în rândul copiilor.
Acest studiu subliniază importanţa vaccinării anuale a copiilor împotriva gripei, în special pentru cei care au afecţiuni medicale cu risc ridicat, despre care specialiştii susţin că amplifică riscul apariţiei de complicaţii medicale şi de decese asociate cu gripa.
Anchetă epidemiologică la o creşă de stat din municipiul Piatra Neamţ cu un efectiv de 100 de copii, după ce au apărut 5 cazuri de diaree cu Rotavirus.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ susţin că este vorba despre 5 cazuri de diaree cu Rotavirus, cu transmitere de la un copil din afara colectivului şi nu prin intermediul alimentelor din blocul alimentar al creşei.
Ancheta epidemiologică a scos la iveală faptul că infecţia a fost transmisă de la fratele unui copil care frecventează creşa, copilul respectiv fiind şi el dus la spital cu simptome de greţuri, vărsături şi sindrom de deshidratare.
Micuţii au fost internaţi în secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ cu tulburări digestive, greţuri, vărsături şi sindrom de deshidratare uşoară.
Copiii bolnavi au fost ţinuţi sub supraveghere şi trataţi de pediatrii.
Diareea cu Rotavirus este o boală infecţioasa acută determinată de virusurile rotavirale, manifestată prin diaree apoasă, vărsături, febră uşoară şi deshidratare, caracterizată prin grade de severitate variabile, de la forme uşoare spre severe. Este prezentă mai frecvent la sugari şi copiii mici, care pot prezenta un risc crescut de deces prin deshidratare. Copiii cu vârsta între 6 luni şi 5 ani sunt cei mai vulnerabili la această infecţie. Până la vârsta de 5 ani aproape fiecare copil din lume este infectat cu rotavirus cel puţin o dată.
(Geanina Buftea, corespondent Radio Iaşi/FOTO arhivă protectiacopilului6.ro)
Pe 22 August 2015, se va da startul unei expediții româneşti ce își propune ca obiectiv escaladarea celui mai înalt vârf al Africii, Uhuru Peak (5.895 m), eveniment care a generat și o campanie de colectare de fonduri pentru susținerea copiilor bonavi de cancer.
“A fost un vis al copilăriei mele să ajung în acest ținut îndepărtat și plin de mister. Una din primele cărți primite când eram mică a fost Basmele Africii, o colecție de povești din care bunătatea și înțelegerea asupra vieții răzbăteau altfel printre rânduri față de poveștile pe care le citisem până atunci. Acela a fost primul moment în care m-am întrebat cum arată în realitate un loc cu astfel de oameni și mi-am dorit ca odată în această viață să îl vizitez. Iată că acest moment a venit!”, a declarat Eliza Nițescu, participantă la expediție și inițiatoarea campaniei EKILIBRU CA ÎN CER.
Campania de susținere a copiilor bolnavi de cancer sprijină proiectul “Școala de spital”, demarat în 2012 la Institutul Clinic Fundeni și Institutul Oncologic Bucuresti “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”. Proiectul se adresează copiilor și tinerilor cu diferite forme de cancer, boli ale sângelui sau anemii grave. În prezent, acest proiect se poate desfășura doar prin implicarea persoanelor sau companiilor private, cu sprijinul finanțării acordat de acestea.
Aproximativ 70.000 persoane sunt bolnave de cancer, iar peste 500 de copii sunt diagnosticați cu o formă de cancer în fiecare an în țara noastră. După datele furnizate de Ministerul Sănătății, 60% dintre copiii și adolescenții bolnavi de cancer sunt spitalizați în București în cele două unități de specialitate și anume Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu și Institutul Clinic Fundeni. Ei sunt forțați să întrerupă temporar sau definitiv școala, din cauza tratamentului sau din cauza recidivării bolii. Acești copii și tineri doresc să învețe, să citească, să participe la sesiuni educative, să se gândească la o profesie pe care o pot practica în viitor. Acești copii și tineri visează la lumea normală pe care să o construiască și în care să aibă locul lor. Cu ajutorul proiectului “Școala de spital”, copiii și adolescenții bolnavi de cancer primesc șansa ca pe timpul spitalizării să își poată continua studiile chiar în mediul în care sunt internați.
„Pe KILIMANJARO voi fi mai aproape de echilibrul de care au nevoie în viață acești copii atinși de cea mai necruțătoare maladie, pentru ca viața lor să nu mai însemne cancer, ci să se transforme într-o viață CA ÎN CER!”, susține Eliza Nițescu, hotărâtă să atingă vârful purtând în suflet misiunea încredințată de copii. În această expediție este prezentă și Luminița Roman, o sibiancă iubitoare a muntelui, care s-a antrenat pentru această experiență și abia așteaptă să ia startul aventurii de pe continentul negru.
Eliza Nițescu este la a doua tentativă de a escalada un vârf important (escaladareaKilimanjaro, Africa și atingerea vârfului Uhuru Peak 5.895 m,), în luna Iulie a anului 2014 ea reușind să ajungă pe cel mai înalt vârf al Alpilor, Mont Blanc, având de asemenea o cauză de suflet – ARIPI CA ÎN CER (campanie al cărei beneficiar a fost tot Asociația P.A.V.E.L.). Ea și-a propus ca în fiecare an să îndeplinească un obiectiv montan mare, iar pentru 2016 are în plan atingerea celui mai înalt vârf din Europa, Elbrus (5.642 m).
“Doar împreună putem readuce echilibrul în viața celor care au nevoie de ajutorul nostru. Numele fiecărui donator va fi scris pe steagul care va ajunge pe UHURU PEAK, dar mai ales, numele fiecărui donator va rămâne scris pentru totdeauna în destinul unui copil căruia îi poți reda viața. Fii recunoscător pentru viața frumoasă și lipsită de griji pe care o ai și alege să îți pese de cei de lângă tine!” este îndemnul Elizei, care îi invită la un gest umanitar pe toți aceia care au puterea de a schimba ceva în destinul celor care au toată viața înainte – copiii!
Donațiile se pot face direct în contul Asociației P.A.V.E.L., RO16BPOS71003031332RON01, deschis la BancPost, cu mențiunea: donație pentru campania EKILIBRU CA ÎN CER sau prin intermediul platformei Galantom, la următorul link: http://pavel.galantom.ro/ekilibrucaincer.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.