La ”România de nota 10” îl cunoaștem pe Paul Cojocaru din Constanța, cel care a inițiat o terapie specială, prin mișcare, pentru recuperarea copiilor cu autism.
Paul Cojocaru este antrenor de arte marțiale și a dezvoltat , de-a lungul ultimilor ani, această modalitate de terapie, la orele de sport, învățând odată cu cei mici. Numele său, de ”terapie 3C” vine de la ”conștientizare”, ”coordonare” și ”concentrare”, cele trei coordonate ale metodei sale de recuperare care a trecut de mult granițele României.
Terapia 3C pentru copiii cu autism este o metodă inovativă care pornește de la ideea optimistă că în fiecare copil autist există în stare latentă potențialul unui copil normal. Obiectivul terapiei 3C este acela ca un copil autist să devină cât mai mult independent din punct de vedere psihomotric astfel încât să nu mai fie asistat permanent.
Paul Cojocaru susține în întreaga țară nu doar ore de recuperare pentru copiii cu autism dar și cursuri de specializare pentru toți cei care vor să se inițieze într-o astfel de terapie.
Întregul interviu și fotografii pot fi văzute pe site-ul romaniadenota10.ro.
A alergat sute de kilometri în condiţii extrem de grele pentru a susţine cauza copiilor cu autism. A străbătut cele mai mari deşerturi din lume, purtând steagul României şi simbolurile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Este hotărât, perseverent şi foarte muncitor.
Este vorba de pompierul Iulian Rotariu de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, care a participat, în perioada 12-19 noiembrie, la ultra maratonul ‘Racing The Planet Ultra Patagonia 2017’ din Argentina.
El a intrat în competiţie alături de alţi peste 300 de sportivi din 60 de ţări din întreaga lume şi a terminat cursa pe locul al patrulea în clasamentul general şi pe locul I la categoria sa de vârstă. A alergat peste 250 de kilometri, înfruntând temperaturi şi condiţii extreme, la final primind din partea organizatorilor ‘4 deserts’ trofeul ‘Fair Play’.
A alergat în spirit caritabil 250 de kilometri în şapte zile, pentru a face cunoscută şi a sprijini ‘Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism din Botoşani’, însă, după cum el însuşi mărturiseşte, ‘bănuţi vin, dar vin puţini’.
Cursa ‘Racing The Planet Ultra Patagonia 2017’, care se numără în primele zece curse din lume ca dificultate, s-a desfăşurat în cea mai faimoasă şi sălbatică regiune din America de Sud, dominată de munţii Anzi. Alergarea s-a desfăşurat într-o zonă exclusiv muntoasă, cu lacuri şi dune de nisip, la o altitudine de 3.000 de metri, unul din locurile din lume unde se poate face insolaţie şi degerături în aceeaşi zi.
‘A fost o cursă foarte grea. A fost o cursă frumoasă. Pentru mine, o cursă frumoasă implică adversari pe măsură, sportivi foarte bine pregătiţi, cert cei mai buni sportivi ai lumii la ora actuală. Neîmblânzita Patagonie îşi merită pe deplin numele de neîmblânzită. Au fost zile când am alergat 80 de kilometri, iar zece minute am prins ninsoare, zece minute am prins o ploaie torenţială, în următoarele 15 minute a fost soare că simţeam că îmi frige şapca, ca în următorul minut să mă arunc în râu cu apa până la piept, să ridic rucsacul deasupra capului, să nu fie udate hainele, medicamentele, alimentele şi să ies în două- trei minute din vâltoarea râului. În momentul în care ieşeam din apă, ningea, ploua, trebuia să merg mai departe. Mă gândeam că, dacă alerg, sigur mă voi încălzi. Am fost cu picioarele umflate, ochii umflaţi, dar a fost o cursă frumoasă’, povesteşte cu satisfacţie Iulian Rotariu.
Plin de credinţă şi optimism, Iulian Rotariu nu s-a gândit niciodată să renunţe la cursele infernale. Din contră, se gândeşte la familia sa şi la copiii cu autism în numele cărora aleargă, primit astfel forţa necesară pentru a străbate deşerturile.
‘Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns sănătos acasă, că am avut o gură de apă şi o bucăţică de pâine. Două candele ard mereu la noi în casă, iar soţia şi copiii au grijă să nu se stingă. Şi la mama acasă candela arde mereu, ca să văd cele două lumini acasă, ca să mă întorc, pentru că tot timpul am spus că acasă e raiul’, a subliniat plutonierul major de la ISU.
El este unul dintre puţinii participanţi la asemenea competiţii care nu dispune de un staff tehnic propriu. Iulian Rotariu merge la ultramaratoane de unul singur, doar cu rucsacul în spate, cu puţină mâncare şi apă, uimindu-şi adversarii.
‘Ei nu înţeleg de unde are atâta energie şi un nivel de pregătire atât de ridicat. E important să iei locul patru dintre atâtea sute de concurenţi. Mare parte dintre ei merg cu un staff propriu, respectiv au nutriţionişti, au kinetoterapeut în echipa lor, au toate materialele necesare, iar Iulian se deplasează singur, cu un rucsac’, spune, cu apreciere, şeful ISU Botoşani, colonelul Cristian Amarandei.
Iulian Rotariu, în vârstă de 41 de ani, a alergat în spirit caritabil 250 de kilometri în şapte zile, pentru a face cunoscută şi a sprijini ‘Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism din Botoşani’. Gestul său a atras aprecieri la nivel naţional şi internaţional.
‘În primul rând, încerc să fac cunoscută cauza acestor copii, faptul că ei există, faptul că trebuie ajutaţi şi, în timp ce eu alerg, cine vrea poate să doneze pe un site al Galantom-ului (n.r.- www. galantom.ro comunitatea oamenilor de bine) către această asociaţie. Bănuţi vin, dar vin puţini. În primul rând, faptul că s-a mediatizat şi se ştie de aceşti copilaşi, multe societăţi din Botoşani şi din ţară au reuşit ca cei 2% să îi direcţioneze către ei’, a adăugat Iulian Rotariu.
De altfel, eforturile sale sunt uimitoare. Organizatorii şi participanţii la competiţiile la care participă şi Iulian Rotariu sunt surprinşi de modul în care pompierul botoşănean ştie să îşi valorifice calităţile umane. La finalul ‘Racing The Planet Ultra Patagonia 2017’, botoşăneanul a primit trofeul ‘Fair play’.
‘Aşteptam cu nerăbdare să văd cine va primi premiul cel mare de fair play şi vroiam să fiu cât mai aproape de scenă ca să pot să fiu printre primii care îl vor felicita pe cel care va primi premiul. În momentul în care am auzit numele meu, nu mi-a venit a crede. Organizatorii au apreciat munca, dăruirea, verticalitatea, colegialitatea şi fair play-ul faţă de ceilalţi concurenţi şi, când am fost strigat la scenă deschisă, toţi au răbufnit în ropot de aplauze’, a adăugat Iulian.
Subofiţerul ISU Botoşani a mai participat, până acum, la ultra maratoanele ‘Gobi March’ (China, iunie 2016), ‘Atacama Crossing’ (Chile, octombrie 2016) şi ‘Sahara Race’ (Namibia, mai 2017), iar următoarea sa ţintă este înscrierea în cursa extrem de dificilă care va avea loc anul viitor în Antarctica.
Performanţa obţinută la ‘Racing The Planet Ultra Patagonia 2017’ l-a determinat pe prefectul judeţului Botoşani, Dan Şlincu, să îi confere, luni, placheta instituţiei, iar pe preşedintele Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi, să-i dăruiască o diplomă de excelenţă.
‘Iulian Rotariu ne oferă o lecţie a solidarităţii, a dăruirii, a motivării. Pentru asta, noi îţi mulţumim mult Iulian şi îţi dorim succes la ultramaratorul de anul viitor din Antarctica’, a afirmat prefectul Dan Şlincu.
Fiscul din Timiş a virat eronat banii unui ONG în contul altei asociaţii. Este vorba despre suma de 30.000 de lei, care ar fi trebuit să ajungă la Asociatia Alex, Radu si autismul, în urma redirecţionării a doi la sută din impozitul pe venit.
În momentul în care conducerea asociaţiei a solicitat lămuriri, reprezentanţii Fiscului au spus că la cont era ataşat numărul de înregistrare al celuilalt ONG. Reprezentanții ANAF au mai precizat că asociaţia trebuie să aștepte până în decembrie, când ar putea primi banii înapoi de la celălalt ONG.
Georgiana Boian, de la Asociaţia Alex, Radu si autismul, declară că i s-a spus că trebuie să aștepte până în decembrie pentru ca celălalt ONG să returneze banii și că nu știe cum să recupereze banii.
Avocații contactaţi de conducerea Asociatiei Alex, Radu si autismul spun că cel mai probabil va fi nevoie de un proces pentru ca ONG-ul să îşi poată recupera banii.
La Timișoara se desfășoară în aceste zile Școala de vară pentru copiii cu diferite afecțiuni. Școala de vară este un proiect special conceput pentru copiii cu diferite tulburări de dezvoltare, în special din spectrul autist. 8 copii, cu vârsta cuprinsă între 6 și 13 ani, iau parte zilnic la activitățile incluse în programul școlii de vară.
Despre importanța în acest proiect președintele Asociația ”Învățăm prin Pictograme” Timișoara, Dana Horodețchi a afirmat că: ” acest proiect își propune ca toți beneficiarii să desfășoare o serie de activități recreative și educative, care să-i ajute să-și îmbunătățească abilitățile sociale, cognitive, de autonomie personală”.
Activitățile se desfășoară în fiecare zi, între orele 6 și 13, și sunt coordonate de un psiholog, doi psihopedagogi, precum și câteva voluntare, care ajută să se lucreze,cumva, unu la unu.
Unul din momentele frumoase de din cadrul Școlii de Vară a fost relaxarea vizionând povesti clasice, precum Pinochio.
Dana Horodețchi: dizabilitatea nu-și ia vacanță
”Acest program reprezintă și un respiro pentru părinții copiilor implicați, pentru că timp de 4 ore ei pot să se detașeze de ceea ce înseamnă de asistența copilului cu o anumită dizabilitate. Și eu am propriul copil diagnosticat cu autism și știu cât de important este să fie stimulat continuu, pentru că din păcate, dizabilitatea nu-și ia vacanță, nu intră în concediuși în permanență trebuie să fim activi, să-i ținem ocupați cu diferite activități, dar și relaxați pentru a le oferi acea stare de bine pe parcursul vacanței ”, a mai spus Dana Horodețchi.
Școala de vară pentru copiii cu deficiențe se va încheia în data de 18 august.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.