Cornelia Mihăilă (realizator rubrică): Dintr-o postură modernă multinațională de interoperabilitate între state partenere, comandamentul forțelor întrunite general Ioan Emanoil Florescu a împlinit șapte ani de la înființare la 1 octombrie. Evenimentul aniversar a fost organizat la Universitatea Națională de Apărare Carol I, unde mai multe personalități ale vieții militare românești au vorbit despre importanța comandamentului ca element de noutate strategică, cu accent pe colaborarea standardizată între Armata României și armatele din Alianța Nord Atlantică.
General maior Dorin Ioniță-Comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite ”General Ioan Emanoil Florescu”: Sunt onorat să aniversăm șapte ani de existență a comandamentului într-o formulă și postură modernă multinațională privind vocația interoperabilității, vocația Joint. Comandamentul nostru se menține cu o identitate din ce în ce mai proeminentă în valorile operaționale ale Statului Major al Apărării. Suntem nemijlocit subordonați șefului apărării și răspundem de nivelul operativ în ceea ce privește pilonul serviciilor de luptă permanente, misiunilor multinaționale, misiuni în afara teritoriului statului român, exercițiile multinaționale pe teritoriul statului român. Nu vrem să ratăm acest moment al sărbătorii, moment în care noi ne propunem să nu uităm de existenţa noastră, existența personală și existența în conștiința colegilor noștri.
Cornelia Mihăilă (realizator rubrică): Tot săptămâna aceasta s-a inaugurat secţia de medicină internă a Spitalului Militar de Urgenţă Aristide Serfioti din Galaţi. În cadrul unei ceremonii la care au participat şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, şeful direcţiei medicale, generalul-maior Dragoş Popescu, dar şi alţi oficiali ai armatei, ai Casei de sănătate OPSNAJ, dar şi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Colonel medic Constantin Vlase-Comandatul Spitalului Militar de Urgenţă Aristide Serfioti: Este vorba despre o investiție de aproximativ 23 de milioane de lei prin care noi oferim posibilitatea pacienților noștri să beneficieze de condiții de cazare decente, să putem să oferim un act medical de înaltă calitate, un număr de 72 de paturi, care sunt situate câte trei în saloane cu grup sanitar propriu și cu toate facilitățile, mobilier modern, paturi, tot ceea ce trebuie pacientului ca să se simtă în siguranță. Trebuie într-adevăr să mulțumim atât direcției medicale, cât și Ministerului Apărării, care ne-au susținut în totalitate și au asigurat finanțarea necesară. Spitalul Militar tratează în condițiile legii atât personal militar activ, cât și cadre militare în rezervă sau în retragere, veterani de război, membrii de familie ai acestora și celelalte categorii de asigurați, care nu au o legătură cu sistemul militar.
Cornelia Mihăilă (realizator rubrică): Din 27 septembrie şi până pe 1 octombrie, pe Dunăre, între Portul Tulcea şi Portul Ismail din Ucraina, s-a desfăşurat exerciţiul bilateral româno-ucrainean Riverine 21 la care au participat nave militare fluviale, elicoptere, scafandri şi infanterişti marini din cele două ţări.
Contraamiral de flotilă Cornel Rogozan-Comandatul Flotilei Fluviale Mihail Kogălniceanu de la Brăila: La acest exerciţiu avem cinci nave cu peste 300 de militari, marinari şi infaterişti marini şi avem ca obiective dezvoltarea abilităţilor comune în manevra navelor, în executarea formaţiilor şi evoluţiilor în exerciţii de căutare-salvare, exerciţii ale infanteriştilor marini.
Cornelia Mihăilă (realizator rubrică): În prezent, Serviciul de poliţie aeriană întărită sub comandă NATO este asigurat de militari ai Forţelor Aeriene Române cu avioane F-16 Fighting Falcon şi MIG-21 Lancer, alături de militari ai Forţelor Aeriene Canadiene, cu şase aeronave CF-188 Hornet, iar la începutul săptămânii, ministrul apărării, Nicolae Ciucă şi şeful apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, s-au întâlnit, la Bucureşti, cu şeful apărării canadian, generalul Wayne Eyre, cu care au discutat şi despre acest important parteneriat de apărare aeriană a României, aflat în desfăşurare.
Cornelia Mihăilă (realizator rubrică): S-au împlinit cinci ani de la intrarea oficială a avioanelor F-16 în serviciul Forţelor Aeriene Române. O ceremonie militară dedicată aniversării a avut loc joi, 30 septembrie, în Baza 86 Aeriană locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă din Borcea, judeţul Călăraşi.
Locotenent aviator Cătălin Micloş – comandatul Bazei aeriene 86: F-16, primul avion multirol din cadrul Forţelor Aeriene Române, bineînţeles a necesitat foarte multe investiţii în infrastructură, în personal. Din acest motiv cred că Baza 86 Aeriană o să fie în continuare casa primei escadrile de F-16 unde se formează piloţi, se formează tehnicieni capabili pentru a exploata acest avion pe care îl consider coloana vertebrală a viitorului Forţelor Aeriene Române, şi mă refer aici la tot ce ţine de apărarea spaţiului aerian.
Cornelia Mihăilă (realizator rubrică): Prezent la ceremonial, şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a subliniat importanţa prezenţei flotei de avioane multirol de la Borcea.
General locotenent Daniel Petrescu- Șeful Statului Major al Apărării: Capacitatea dumneavoastră de reacţie este încercată periodic şi cred că nu spun cuvinte mari, aveţi poate cea mai dificilă şi mai complexă misiune, pentru că în situaţii de criză, în situaţii de război sunteţi primii care veţi intra în luptă. Împreună cu aliaţii NATO contribuiţi la dezvoltarea capacităţii de recţie şi de descurajare, precum şi la consolidarea interoperabilităţii între forţele armate române şi forţele aliate.
Rodica Steliana Crețu: Sunt profesoara de muzică, cu gradul I didactic, Rodica Steliana Crețu. Școala de muzică – să facem un mic istoric – a fost înființată de Carol al II-lea, în anul 1936. La vremea respectivă era Școala de Instrumentiști Militari, așa numiții „copii de trupă”.
După care școala a evoluat, a căpătat un nou sediu, și când eu am început să activez în această școală, adică în anul 1972, școala se numea deja, Școala Militară de Muzică. Cu învățământ profesional. Ulterior, a căpătat și profil de liceu, cu ambele trepte, treapta I și treapta a II-a – liceu vocațional de muzică -, rămânând tot cu titulatura de Școala Militară de Muzică, ulterior școala a căpătat și Cursul de subofițeri instrumentiști și, încă mai târziu, Cursul de ofițeri de muzică-dirijori militari, astfel încât avea un profil complex, care asigura cultura muzicală românească și nu numai, pentru că subofițerii noștri instrumentiști aveau o foarte bună apreciere în țările vecine unde mergeau ca instrumentiști suflători, pentru că învățământul de instrumente de suflat nu este pretutindeni atât de dezvoltat și sigur că noi, școala furniza acest compartiment al vieții muzicale.
Cornelia Mihăilă (reporter): Poate că atunci când erau elevi nu îndrăzneau să exprime părerea personală, dar după, după ce au devenit instrumentiști, după ce poate s-au și pensionat din funcțiile pe care le aveau, după ce au plecat din școală, vă povesteau elevii cum petreceau ora aceea în care umpleați tablele?
Rodica Steliana Crețu: În școală am predat câteva discipline, toate esențiale. Am predat, în primul rând, istoria muzicii universală și românească, pe urmă, armonie, teorie, solfegiu dictat, muzică de cameră și pian. Și am făcut și corepetiție. Ce vorbesc după aceea, vă pot da câteva nume concrete, care pot depune mărturie. Toți care au făcut Conservatorul, fie aici, la București, fie în țară: Târgoviște, Cluj, Constanța… De exemplu: profesorul Nicolae Gheorghiță – este prorectorul Conservatorului , actualmente – mi-a spus că: „La profesorul Buciu am stat trei ani de zile; nu m-a durut capul la Armonie!”
Ce exemple îmi mai vin în minte acum, Marius Firca, dirijorul Corului „Divina Armonie”, s-a dus – că a fost și nostimă împrejurarea! – s-a dus la Conservator, încă fiind elev la Cursul de ofițeri, și profesoara i-a spus: „Păi, dumneata știi foarte multe lucruri la Armonie, nu mai sta la anul I. Vino la seminar la anul al II-lea, că la anul I te plictisești.” S-a dus la anul II. Ne-a spus nouă, în clasă, bineînțeles, colegii au făcut hazul respectiv… Săptămâna următoare: „Ei, ai fost?” „Da, am fost la anul II și mi-a spus doamna Vodă: Nu mai veni nici la anul II. Mergi la anul III.” Și colegii au comentat: „Dacă te mai duci, așa, vreo săptămână, peste două săptămâni îți dă și diploma!” (Râde) Și, m-au bucurat toate acestea.
Am considerat totdeauna, ca să zic așa „os de cadru didactic”, pentru că bunicul meu a fost învățător, mama a fost învățătoare, am considerat că dacă un copil petrece în școală o perioadă optimă de informare și de formare a personalității, adică între 15 ani și 35, la Cursul de ofițeri, este un fapt antisocial și anti profesional să îl lași să petreacă acest timp fără folos. Adică trebuie să-i asiguri o asemenea instruire încât, după aceea, el să iasă cu fruntea sus în viața profesională și în viața socială. Și de aceea ei, absolvenții, se constituie acum, și nu vorbesc ditirambic, se constituie ca o adevărată castă. O castă profesională și elegantă, și bine instruită, și bine educată și mai ales remarcabilă prin profesionalism. Adică, instrumentiștii militari sunt o colectivitate de care cultura românească are nevoie și va avea, de pe vremea lui Carol al II-le și până pe vremea celor care vor veni după noi. Un amănunt foarte nostim. Mi-au spus: „Știți că atunci când anunțați lucrare scrisă la Istoria Muzicii, noi ne programam de planton, ca să putem învăța! Că altfel dormeam și a doua zi nu mai aveam timp să învățăm.” Deci, se pliau după cerințele care li se puneau în față.
Cornelia Mihăilă (reporter): Deci aveau teme numeroase, dar își găseau timp pentru a le face…
Rodica Steliana Crețu: Își găseau, își găseau timp, pentru că, trebuie spus, Școala Militară de Muzică este, de fapt, o uniune a trei școli. Adică: școala de cultură generală – liceu -, școala militară, cu programul de instruire și de exerciții fizice, și școala de muzică, cu programul său de instruire profesională specific. Așa că, pentru a putea să îndeplinești la înalt nivel toată această instruire, trebuie să-ți organizezi bine timpul și aceasta s-a văzut și în viața lor ulterioară. Au ajuns în posturi cheie, și asta trebuie spus – Ignat Fănel, de exemplu, a fost directorul Operei… -, au ajuns prorectori la Conservator, au ajuns dirijori – Tiberiu Soare, dirijorul pe care îl cunoaștem cu toții, a fost acolo; a urmat Cursul de tubă. Deci, școala își merită pe deplin și respectul, și recunoștința tuturor celor care au trăit în ea și au muncit în ea. Așa că eu aș vrea să le spun, din tot sufletul meu, că le doresc multă sănătate și mult succes și tot ce își doresc ei profesional și moral pe parcursul vieții lor. Și vreau să le adresez un salut în vechea noastră limbă latină. Este un salut, vechi dicton și cunoscut: „Salve et i!” („Fiți sănătoși și mergeți mai departe!”)
Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...
190 de ani de existență a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”
Publicat de prosavioleta,
21 septembrie 2021, 17:20 / actualizat: 22 septembrie 2021, 10:35
Cornelia Mihăilă (realizator): Bun găsit, doamnă general! Bine ați venit la „Jurnal militar”!
Generalul maior Florentina Ioniță Radu: Mulțumesc pentru invitație!
Cornelia Mihăilă (realizator): Moment aniversar: 190 de ani de existență a Spitalului Militar Central, 190 de ani de excelență în medicina militară, chiar mai mult în medicina românească, aş îndrăzni să spun, pentru că istoria și numele din medicina militară ne-o demonstrează pe parcursul anilor. Așadar, o aniversare încununată de un eveniment aparte: primirea Drapelului de luptă. Felicitări! Emoție și plus de responsabilitate.
Generalul maior Florentina Ioniță Radu: Da. A fost un eveniment deosebit care a încununat existența de 190 de ani a Spitalului Militar Central. Eu, personal, mă simt onorată, sunt mândră că sunt comandantul spitalului în acest moment, când împlinește această vârstă onorabilă, remarcabilă, și cred că în întregime toate manifestările care au fost dedicate acestei aniversări au fost deosebite.
Cornelia Mihăilă (realizator): Un alt val al pandemiei se anunță a lua amploare. Sunteți, bineînțeles, în mijlocul acestui eveniment, luptați cu această boală, de la începutul ei ați fost deschizătorii acestor spitale militare de campanie. Se redeschid acum?
Generalul maior Florentina Ioniță Radu: Da. Spitalul Militar de Campanie ROL 2 s-a redeschis de săptămâna trecută, cu 12 locuri din cele 23 pe care le avem la ATI. Noi am gândit așa: ca această revenire să fie în funcție de numărul de cazuri care vor apărea și pentru că inițial au fost necesare locuri la ATI, am deschis gradual, pentru că… Aș vrea să subliniez un lucru: paturile de ATI nu înseamnă numai pat de ATI propriu-zis, patul de ATI înseamnă un personal medical dedicat, cu înaltă pregătire profesională. Medicul ATI-st și asistenta de ATI sunt pur și simplu la cel mai înalt nivel al pregătirii pentru a acorda asistență medicală. Deci nu este ușor să găsești asistentă de ATI. Din acest punct de vedere, aceşti oameni trebuie preţuiţi în mod deosebit şi trebuie respectată munca lor. Deci este foarte greu să deschizi paturi de ATI mai multe dacă nu ai personal suficient. Or, oamenii noștri de un an și jumătate au fost în prima linie, cu excepția a două luni, să spun, în care noi am închis ROL 2 pentru că nu mai erau foarte multe cazuri, dar oamenii s-au întors în spital unde am lucrat la foc continuu și la capacitate maximă, adică noi am fost și în timpul pandemiei un spital deschis, de când a început pandemia am avut un număr foarte mare de cazuri, am lucrat ca spital COVID la ROL 2, dar și ca spital non COVID în structura centrală. Deci nu pot spune că poate pentru alte unități sanitare această perioadă a fost o perioadă în care nu au avut act medical la nivelul anilor anteriori, din punct de vedere al Spitalul Militar Central noi am funcționat aproape full în această perioadă, lucru care s-a întâmplat și după ce am închis ROL 2. Deci din punct de vedere al personalului medical vreau să vă spun că oamenii au un sindrom burnout, dacă se poate spune, adică un stress care este împins la extrem.
Cornelia Mihăilă (realizator): Sunt epuizaţi, adică, nu?
Generalul maior Florentina Ioniță Radu: Sunt epuizaţi, sunt epuizați și de curând am avut un concurs de angajare de asistenți medicali, inclusiv pentru secția de terapie intensivă. Destul de dificil găsim forță de muncă înalt pregătită, deci este o mare problemă, dar în același timp este și o provocare și aş profita de această ocazie ca cei care sunt ascultătorii dumneavoastră, care sunt cadre medicale, să înțeleagă că la Spitalul Militar există o bază și o școală de pregătire și că este foarte important să-și dorească să se pregătească, să citească ei partea teoretică și, la noi, cei care sunt angajați pe alertă, de exemplu, este o oportunitate să fie angajați pe alertă, care înseamnă o angajare fără concurs propriu-zis, dar este ca un fel de practică care se poate face chiar în focul luptei, ca să spun așa. Deci în curând vom scoate din nou posturi la concurs pe alertă și cei care doresc să se instruiască în acest mod ca, ulterior, să poată să acceadă la posturile permanente ale Spitalului Militar Central este o invitație pentru ei. Avem nevoie de oameni care să dorească să lucreze în Spitalul Militar, să facă act medical de calitate. În acest moment, poate mai mult decât oricând trebuie ca tot ce înseamnă cunoștințe medicale, profesionalism, expertiză medicală să se îmbine cu empatia, cu dragostea pentru pacienți și cu speranța că vom trece peste această perioadă grea a omenirii.
Cornelia Mihăilă (realizator): Aceste 12 paturi care sunt deja disponibile pentru pacienții COVID sunt deja pline?
Generalul maior Florentina Ioniță Radu: Am deschis vinerea trecută cele 12 paturi și până sâmbătă la prânz erau pline. De astăzi am deschis încă 11 paturi, până la 23, încă nu am situația, dar probabil că se vor umple progresiv. Problema este că va trebui să deschidem în curând și Secţia de boli infecțioase pentru oxigenoterapie cu flux înalt, pentru că acolo am amenajat la Spitalul ROL 2, chiar dacă sunt containerele, oferă un grad ridicat de confort şi în plus avem și tras oxigen de la stocator, care asigură un flux constant de oxigen, ceea ce permite să avem acolo niște aparate speciale cu flux crescut, care este de fapt o parte importantă a terapiei pacientului COVID. Deci vom deschide de luni și 30 de paturi la Secția de boli infecțioase.
Cornelia Mihăilă (realizator): Cum pare această nouă variantă a COVID-19?
Generalul maior Florentina Ioniță Radu: Cred că are un tipar diferit. Din punct de vedere al celor care sunt vaccinați, formele fie sunt asimptomatice, fie sunt forme foarte ușoare. Din punct de vedere al pacienților care ajung în Terapie intensivă, în Terapia intensivă de la ROL 2 sunt doar pacienți nevaccinați. Este adevărat, și aici nu aş vrea să mă situez de o parte sau de alta a baricadei, că trebuie sau nu trebuie să ne vaccinăm, eu vă spun ce se întâmplă, deci efectiv cei care sunt vaccinați fac forme mai ușoare, cei care sunt nevaccinați fac forme grave.
Cornelia Mihăilă (realizator): Informații foarte importante.
Generalul maior Florentina Ioniță Radu: Cunosc foarte bine ceea ce se întâmplă și pe acest lucru trebuie să se insiste, pentru că, într-adevăr, există o rezistență la vaccinare și poate că oamenii au dreptate și spun așa: Dom’le nu știu dacă este bine, dacă are destule studii făcute, dacă trebuie sau nu trebuie, dacă eu o să fiu un cobai. Este un punct de vedere pe care trebuie să îl înţelegem, să îl acceptăm. Dar din alt punct de vedere, gândiţi-vă că sunt vaccinați copiii încă de când se nasc și că datorită vaccinului toate marile boli infecțioase ale omenirii au putut fi eradicate sau au fost niște forme mult mai ușoare. Deci cred că ar trebui să fim puțin mai deschiși şi să avem mai multă încredere în ceea ce se întâmplă, pe de o parte. Pe de altă parte, vedeți deja, avem un an aproape de când vaccinul apărut pe piață, adică deja putem spune ce s-a întâmplat, putem să ne dăm seama care este rolul lui. Eu sunt convinsă că în partea a doua a anului, adică spre finalul anului, vor fi mult mai multe persoane care se vor vaccina, pentru că or să aibă mai multă încredere.
Cornelia Mihăilă (realizator): Invitată la ‘Subiectul săptămânii’ a fost pe generalul maior medic conferențiar universitar doctor Florentina Ioniță Radu, comandantul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ‘Dr. Carol Davila’. Mulțumim!
Generalul maior Florentina Ioniță Radu: Mulțumesc pentru invitație!
Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic
Armata Română participă cu 2.300 de militari, până pe 24 mai, la exercițiul multinațional Swift Response 24. Acesta face parte dintr-o serie...
Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”
Adrian Gâtman: Domnule ministru, bine ați revenit la ”Jurnal militar”! Angel Tîlvăr: Bun găsit! Mulțumesc pentru că sunteți interesat de...
Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”
Ciprian Panga ( reporter): Domnule secretar general adjunct al NATO, domnule Mircea Geoană, bine ați venit în Garnizoana Brașov! Ați avut o zi...
Adelin Petrișor: “Nimeni nu-și poate explica de ce serviciile secrete israeliene, considerate printre cele mai bune din lume, n-au avut habar de ce se întâmplă. Acum urmează o tragedie în Gaza…”
Adelin Petrișor: E ceva ce n-am mai văzut în experiența mea de jurnalist, de 20 și ceva de ani, am văzut atacuri teroriste, am fost în Turcia...
Cristian Diaconescu: “De aceea, astăzi, în Fâșia Gaza, practic, sute de mii de oameni sunt luați ostatici efectiv de această grupare care, iată, din punct de vedere militar, nu avea absolut nicio speranță ceea ce privește înfrângerea Israelului.”
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule ministru, bine ați venit. Cristian Diaconescu: Bună ziua. Mulțumesc foarte mult pentru...
Mihai Panait: Vânătoarele de mine sunt cele mai bune capabilități la nivel mondial. Este deosebit de important că reușim să aducem în Forțele Navale Române această capabilitate
Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a primit primul pavilion al navei, odată cu intrarea în serviciul Forțelor Navale...
Cornelia Mihăilă(realizator rubrică): Miercuri, șeful Statului Major al Apărării, generalul locotenent Daniel Petrescu, a primit vizita omologului său muntenegrean, generalul de brigadă Milutin Durović, iar la întâlnire a participat și ministrul român al apărării, Nicolae Ciucă.
România și Muntenegru au o cooperare solidă privind instruirea în comun și pregătirea forțelor speciale și urmăresc asigurarea securității euroatlantice.
Cornelia Mihăilă(realizator rubrică): Miercuri, la București, s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Forumului Atlantic Black Sea Security, unde ministrul Nicolae Ciucă a reamintit recenta înființare și găzduire pe teritoriul României a Centrului Euroatlantic pentru Reziliență, a cărui contribuție va fi una esențială și va genera o nouă dimensiune a concepției strategice a țării noastre.
Cornelia Mihăilă(realizator rubrică): Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO în sistem videoconferință a avut loc marți, 1 iunie, cu participarea ministrului apărării naționale, Nicolae Ionel Ciucă, şi a fost o etapă definitorie pentru pregătirea summitului Alianței Nord-Atlantice, care va avea loc pe 14 iunie.
Cornelia Mihăilă(realizator rubrică): Marți, 1 iunie, la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu s-a desfășurat Ziua distinșilor vizitatori, la care au participat șeful Statului Major al Apărării, generalul locotenent Daniel Petrescu și comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite de la Napoli, amiralul Robert P. Burke.
Oficialii au asistat în poligonul Cincu la exercițiile tactice cu trageri de luptă „Nobel Jump 21″,”Steadfast Defender 21”, executate de militari românii și al trupelor aliate ale Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat.
General locotenentul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării:Ca sa subliniez contribuția deosebita în cadrul exercițiului a Armatei Turciei, care a asigurat cea mai mare parte a forţelor din cadrul Fortei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat. Un rol extrem de important în exerciţiu l-a jucat şi comandamentul Diviziei Multinaţionale Sud-Est.
Cornelia Mihăilă(realizator rubrică): Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, și președintele Comitetului Militar al NATO, Air Chief Marshal Sir Stuart Peach, au vizitat structurile multinaționale puse la dispoziție de România Alianței Nord-Atlantice, structuri implicate în această perioadă în exerciții pe teritoriul național.
Nicolae Ionel Ciucă, ministrul apărării naționale:Prin rotație, într-o abordare de 360 de grade, NATO planifică și execută exerciții majore cu o vizibilitate ridicată. Anul acesta a fost rândul regiunii Mării Negre. O întreagă serie de exerciții ale NATO și multinaționale majore, precum „Defender”, „Steadfast Defender”, „Noble Jump 2” şi „Dacia 21”, sunt conectate într-un continuum acțional, aflându-se în diferite faze de execuție.
Air Chief Marshal Sir Stuart Peach, președintele Comitetului Militar al NATO:Continuăm să desfășurăm exerciții pe întregul teritoriu aliat, suntem pregătiți. Este important de precizat că testăm sistemul integrat de comandă din Ulm, Germania, și Norfolk, Statele Unite ale Americii. Astăzi am putut observat forța întrunită cu nivel de reacție foarte ridicat aici, în România. Am putut vedea și auzi întreaga plajă de activități conduse de România și este o oportunitate extraordinară de antrenament.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: Ştim că Federația Rusă urmărește îndeaproape tot ceea ce facem. Toate aceasta sunt parte a mesajului public pe care îl transmitem: NATO este pregătită să apere întregul teritoriu aliat. Cred că exercițiul „Steadfast Defender” este o altă excelentă ocazie să demonstrăm interoperabilitatea și capacitatea de transport pe distanțe lungi a personalului și echipamentelor.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.