La Baia Mare, are loc în aceste zile, Festivalul Castanelor, aflat la a 25-a ediţie. Vizitatorii găsesc la festival expoziţii, târguri şi spectacole, pe lângă castanele comestibile, care cresc natural în zonă.
Marile provocării ale Sărbătorii Castanelor sunt şi la această ediţie diversitatea expoziţiilor şi târgurilor, cum este cea de bunuri de la consum organizată de Camera de Comerţ. 50 de firme din ţară şi de peste hotare participă la acest eveniment, firme din domeniul îmbrăcăminte, încălţăminte, mobilă, echipamente pentru energie regenerabilă, materiale de construcţii, electrice şi automatizări, Farmacia Verde, cosmetică, tot ceea ce înseamnă servicii şi produse prezente pe piaţă.
Expoziţia de flori, o fascinaţie a culorilor, cu participare naţională.
-: Am crescut cu Expoflora şi cu Sărbătoarea Castanilor şi ne bucurăm ca în fiecare an de ea.
În târgul de produse ofertă diversificată a producătorilor cu gemuri şi dulceţuri picante.
-: Avem celebrele dulceţuri de ardei iute, de hream cu boabe de muştar, dulceaţa de usturori, dulceaţa de ceapă roşie toate acestea se numesc ele dulceţuri, dar sunt de fapt nişte sosuri, completează calităţile mâncărurilor.
Feniculul, planta magică, vindecătoare, cu gust dulce, înrudită cu pătrunjelul, morcovul și mărarul, este folosită ca ingredient în rețete și ca plantă medicinală de sute de ani.
Feniculul sau molura (Foeniculum vulgare) este o specie de plantă perenă comestibilă din genul Foeniculum, familia Apiaceae (Umbelliferae), originară din zona Mediteranei, folosită din Antichitate și în Asia.
Deși încă mai crește în sălbăticie, feniculul este cultivat pe toate continentele. Pe lângă gustul deosebit conferă o sursă inegalabilă de vitamina C, vitamina A, antioxidanți, potasiu, acid folic și fibre.
Fructele de fenicul, în afară de valoarea lor fitoterapeutică, reprezintă și un foarte apreciat condiment.
Teoretic, toată planta este comestibilă. Frunzele sale aromatizează salatele sau sunt utilizate ca ingredient pentru sosuri.
Tulpina și bulbul, în afară de salate, pot fi consumate alături de brânză. Depinde însă de specie.
Grecii l-au considerat ca pe un medicament, dar și ca produs alimentar, iar romanii l-au apreciat mai mult ca pe un condiment.
De asemenea, ei au făcut un extract de fenicul pentru a trata boli oculare, în special cataractele. În China Antică, unde era foarte popular, era folosit ca antidot împotriva mușcăturilor de șarpe, egiptenii și romanii îi cunoșteau calitățile stomahice și antitoxice.
Împreună cu mărarul era folosit pentru prepararea așa-numitei „ape împotriva colicilor” și era utilizat în curele de slăbire datorită senzației de sațietate pe care o conferă.
Feniculul are cea mai largă utilizare în tratarea și prevenirea indigestiilor, enterocolitei, colicilor, balonărilor, constipației, digestiei lente sau indigestiei.
De asemenea este un bun vermifug, un tonic gastric, combate atonia digestivă și este folosit inclusiv în tratamentul colonului iritabil, potrivit www.herbwisdom.com.
Feniculul este un antiseptic, carminativ (absoarbe gazele liniștind astfel crampele), sedativ, antiinflamator, spasmolitic asupra musculaturii netede, galactogog (stimulează secreția laptelui).
Este util în cazul infecțiilor renale și urinare, a pancreatitei, apendicitei, a prolapsului colonului, în profilaxia hemoroizilor în cazul insuficienței cardiace cu edem, anorexiei, precum și în anumite tulburări neurovegetative.
Are o largă utilizare și în cosmetică fiind folosit pentru îngrijirea pielii uscate și calmarea pielii iritate, dar și împotriva hematoamelor.
Uleiul de masaj ajută la reducerea celulitei, la eliminarea toxinelor, edemelor și a durerilor reumatice. Lasă pielea elastică, netedă, fiind un excelent factor de relaxare.
Feniculul este contraindicat în ulcerul gastric și duodenal, în enterocolite cronice și acute. Foarte rar apar reacții alergice cutanate, gastrice și intestinale.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.