Nevaccinarea pisicilor, un pericol pentru populație
Publicat de adinaiftime, 25 octombrie 2017, 22:30
Atenționarea specialiștilor vine în contextul campaniei de vacinare a câinilor și pisicilor, ce are loc în perioada 1 octombrie 2017 – 28 februarie 2018, iar deținătorii de animale sunt obligați să se prezinte la medicii veterinari atât pentru vaccinare cât și pentru microcipare.
Directorul DSV Mureș, Kincses Sándor, precizează că dacă situația câinilor, cu stăpân sau vagabonzi este sub control, marea problemă este, însă, a pisicilor din județul Mureș, arată Kincses:
”În județul Mureș, în Registrul electronic al câinilor cu stâpan apar aproximativ 60.000 de câini, iar numărul pisicilor este în curs de identificare, operațiune destul de anevoioasă. Am început o catagrafiere și a numărului de pisici. Anul trecut s-a realizat la câini, în Mureș, o vaccinare de 92%, iar la pisici procentul de vaccinare este foarte scăzut. Bolile pisicilor, în primul rând este rabia pentru care trebuie vaccinate, plus sunt diferite boli parazitare.”
Vaccinarea antirabică este aproape imposibilă la pisici, mai ales în zona rurală, spun veterinarii, dovadă că sub 3 % din pisicile din județul Mureș sunt vaccinate la această dată.
Specialiștii mai atrag atenția că pisicile fără stăpân pot răspandi boli ce afectează femeile gravide si copiii, a arătat Kincses Sándor:
”Probleme sunt mai mult cu crescătorii de câini din zona rurală și câinii din comunitățile de romi care, efectiv, nu au stăpân. Acolo ne chinuim de ani de zile cu primăriile. La pisici, e mai greu. Din punct de vedere tehnic, vaccinarea pisicilor, mai ales în mediul rural, e aproape imposibilă. Nu e totuna o pisică crescută în apartament și una ținută în semisălbăticie care e prin podul casei, prin podul șurii, prin grajd, nu e chiar așa ușor de prins.”
Pisicile au același regim ca și câinii fără stăpân, intrând în obligațiile administrațiilor locale să le ducă la un adăpost, care nu există în Tg. Mureș.