Ascultă Radio România Regional Live

Cristian Cizmaru

Slow Food – o aventură a simțurilor

Slow Food – o aventură a simțurilor
Foto: Foto Mihaela Ionita / Bucuresti FM

Publicat de Cristina Ion, 28 martie 2019, 11:44

Asociația My Transilvania a introdus în România conceptul slow food, iar pentru a promova acest concept organizează întâlniri culinare în satele din județ, în scop turistic. Produse locale făcute din ingrediente cât mai naturale, aceasta este oferta micilor producători din cele 13 comunități slow food care există acum în România. Mișcarea Slow Food a fost inițiată în anii 80 în Italia, de câțiva activiști, ca o reacție împotriva globalizării și a exploziei fast food, iar în ultimii ani s-a extins în peste 160 de țări.

Susținătorii slow food militează pentru o hrană sănătoasă provenită de la micii producători din zona în care trăim, explică Cristian Cizmaru, președintele Asociației My Transilvania, care de 12 ani organizează brunch-uri în satele din sudul Transilvaniei. “Slow Food înseamnă mâncare good, clean and fair for all – bun, curat, echitabil pentru pentru toată lumea – și se referă întotdeauna la produse sezoniere proaspete şi cu gust, parte a culturii locale, care să nu afecteze mediul, binele animalelor şi sănătatea oamenilor, la preţuri accesibile pentru tine şi condiţii echitabile de plată pentru producător”

Slow Food combină plăcerea de a mânca bine şi sănătos cu interesul pentru comunitate şi mediu.

De fapt, partea culinară e un pretext pentru a face cunoștință cu zona și cu ce are ea de oferit în termeni de cultură, de petrecere a timpului liber, produse. Astfel s-a născut un nou tip de turism, Slow Travel, cu mare priză la cei care doresc să descopere în tihnă locuri mai puțin bătătorite de turiști.

“Se promovează ideea călătoriei și a mâncării locale. Dacă noi identificăm într-o regiune trei, patru producători locali poți veni acolo și să te plimbi printre ei și să mănânci întotdeauna produse locale. De exemplu, poți să faci un traseu Sibiu-Sighișoara-Brașov, iar în zona rurală te duci și vizitezi mici producători locali cu scopul de a mânca la ei și a susține astfel mișcarea slow food. Asta însemnă slow travel. Și mai înseamnă ceva – să îți aloci foarte mult timp pentru fiecare sat în parte, să vizitezi una, maximumum două destinații pe zi,” a mai precizat Cristian Cizmaru, președintele Asociației My Transilvania.

foto Mihaela Ionita / Bucuresti FM

Din luna aprilie, Asociația My Transilvania reia organizarea brunch-urilor la sfârșit de săptămână în câte un sat din județele Sibiu, Brașov și Mureș, dar și la sud de Carpați la Oltenia și Muntenia Brunch (în județele Ilfov, Dolj, Gorj, Argeș, Dâmbovița, Călărași, Prahova și Vâlcea).

Un brunch este o combinație dintre mic dejun și prânz. Asta înseamnă că începe în jurul orei 11.00, pe masă sunt feluri calde de mâncare, de tipul celor care se servesc la prânz (ciorbă, tocaniță, mâncare, fripturi etc) și feluri reci (brânză, salată de vinete, fasole bătuta), dar și deserturi (plăcinte, orez cu lapte) și fructe.

În concepția asociației, “Brunch” înseamnă câteva ore în aer liber, într-un sat neturistic (sau necunoscut de-a binelea) în care avem parte de gastronomie locala – rețetele satului preparate de câțiva bucătari/câteva bucătărese din comunitate, cu ingrediente locale, adesea luate din gradini – dar și de demonstrații de meștesuguri, dansuri, concerte susținute de artiști locali.

Peste 100 de agenții de turism au rămas fără licențe de funcționare!
Turism luni, 8 ianuarie 2018, 09:00

Peste 100 de agenții de turism au rămas fără licențe de funcționare!

Peste o sută de agenții de turism au rămas, anul trecut, fără licențe de funcționare! Datele Ministerului Turismului arată că este vorba mai...

Peste 100 de agenții de turism au rămas fără licențe de funcționare!
Pârtiile din Parâng, pregătite pentru schi și săniuș
Turism duminică, 7 ianuarie 2018, 09:30

Pârtiile din Parâng, pregătite pentru schi și săniuș

Pârtiile din Parâng sunt numai bune de schi sau săniuş. Până acum, peste 1000 de turiști au ales să-și petreacă acest final de...

Pârtiile din Parâng, pregătite pentru schi și săniuș
Biserica de Gheață de la Bâlea Lac prinde contur
Turism sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 18:02

Biserica de Gheață de la Bâlea Lac prinde contur

La Bâlea Lac a început,vineri, 5 ianuarie, construcţia Bisericii de Gheaţă, amplasată la câțiva zeci de metri de Hotelul de Gheaţă, care a...

Biserica de Gheață de la Bâlea Lac prinde contur
Va avea România cel mai mare domeniu schiabil?
Turism sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 11:00

Va avea România cel mai mare domeniu schiabil?

Cel mai mare domeniu schiabil din România, care ar urma să fie amenajat în Munţii Făgăraş, intră ca prioritate în masterplanul de...

Va avea România cel mai mare domeniu schiabil?
Turism sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 09:00

Aglomeraţie în vămi

Este aglomeraţie în vămile de la graniţa cu Republica Moldova, pentru că zeci de mii de moldoveni vin în România să petreacă sărbătorile...

Aglomeraţie în vămi
Turism vineri, 5 ianuarie 2018, 18:00

Sarmizegetusa Regia, monument istoric cu potenţial

Sarmizegetusa Regia este un monument istoric cu potenţial, care a adus venituri cu 300% mai mari la bigetul statului. Peste 70.000 de turişti au...

Sarmizegetusa Regia, monument istoric cu potenţial
Turism vineri, 5 ianuarie 2018, 08:30

Trenurile Zăpezii 2018

De luni, 1 ianuarie, până la sfârşitul lunii februarie, CFR Călători introduce programul Trenurile Zăpezii 2018, cu reduceri la preţul...

Trenurile Zăpezii 2018
Turism joi, 4 ianuarie 2018, 21:00

Galaţi: Aproximativ 375.000 de persoane au tranzitat de sărbători frontiera româno-moldoveană

Un număr de aproximativ 375.000 de persoane, dintre care 174.000 pe sensul de intrare în ţară şi 201.000 pe sensul de ieşire din ţară, au...

Galaţi: Aproximativ 375.000 de persoane au tranzitat de sărbători frontiera româno-moldoveană