”Ceas de taină” cu Prof. univ. dr. Mircea Duțu despre criza pandemică
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 19 august 2020, 06:27
Invitatul emisiunii este Prof. univ. dr. Mircea Duțu,
– Președinte al Universității Ecologice București
– Director al Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române
– Președinte al Fundației Dreptul la Natură
– Președinte al Asociației Române de Drept al Mediului
– Director – fondator al Revistei Române de Drept al Mediului
– Membru al Comitetului de coordonare al rețelei de drept al mediului AUPELF-UREF
– Avocat în Baroul București
Prof. univ. dr. Mircea Duțu este directorul Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, Președintele Universității Ecologice din București.
Născut la 01 decembrie 1957 în comuna Dănciulești, județul Gorj, a absolvit cursurile Facultății de Drept a Universității din București în 1981, ca șef de promoție pe țară, și a obținut titlul de doctor în drept al aceleiași Universități în 1992. Cursuri de specializare în dreptul mediului la universități și centre de cercetări din Franța, Spania și Germania.
Este autor a peste 60 de cărți, publicate la edituri din țară din străinătate, mai bine de 300 de studii apărute în reviste de specialitate româneşti și străine, numeroase articole și alte producții cultural-științifice. I-a fost decernat titlul de Doctor honoris causa a 6 universități din România și străinătate. Este Laureat al premiului „Nicolae Titulescu” al Academiei Române, al altor premii acordate de instituții academice și asociații profesionale interne și internaționale. Director al revistei „Pandectele Române” și redactor-șef al prestigioasei „Studii și Cercetări Juridice”, Prof. univ. dr. Mircea Duțu este și membru a numeroase structuri profesionale și științifice naționale și internaționale. De formație enciclopedică, s-a afirmat în mai multe domenii ale dreptului și culturii juridice în general.
Este considerat fondatorul dreptului mediului și dreptului urbanismului în România; are contribuții inovante în dreptul constituțional, civil și penal; sunt remarcabile contribuțiile fondatoare în istoria proceselor juridice ale creștinismului, instituțiilor judiciare românești, unificării legislative, în istoria culturii juridice și științei dreptului în România.
Emisiunea-portret ”Ceas de taină” oferă detalii din activitatea prestigioasă a Prof. univ. dr. Mircea Duțu, cu axare pe teme de actualitate:
- provocările cercetării juridice românești, astăzi,
- sub spectrul crizei sanitare care afectează întreaga societate, cum sunt percepute efectele sale în planul dreptului,
- cum se simte criza pandemică de către ecologiști,
- cum percepe omul, profesorul și juristul Mircea Duțu criza generală pe care o trăim.
Momentele muzicale de reflexivitate vor fi susținute de Ducu Bertzi, Mirabela Dauer și Marian Nistor.
O emisiune de Gabriela Rusu-Păsărin, realizator emisiuni în structura centrală a Departamentului Studiourilor Teritoriale, Societatea Română de Radiodifuziune
Foto: arhiva personală Mircea Duțu