Poposim pe plaiul Alunișului – un loc de poveste cu o însemnătate aparte din punct de vedere spiritual, istoric, geografic și cultural.
Această zonă, Aluniș-Colți, cu sate tradiționale de munte, chihlimbar și fosile, poteci sălbatice prin pădure, așezări rupestre și experiențe rurale autentice, este situată în nordul Munților Buzău fiind declarată Geoparc UNESCO.
Un important punct de reper al locului este Centrul de Artă Aluniș care face parte dintr-un proiect de promovare a culturii tradiționale și a turismului responsabil – cu dragoste și respect pentru natură, cu asumarea datoriei de a promova și a duce mai departe meșteșugurile locului, tradițiile și obiceiurile, dar și cu dorința de a susține economia locală prin promovarea și valorificarea produselor și serviciilor oferite de locuitorii acestui ținut.
Cei din Asociația Centrul de Artă Aluniș, care este organizație non profit, lucrează la firul ierbii dezvoltând proiecte care să rezolve problemele cu care se confruntă comunitatea locală, precum lipsa locurilor de muncă, a accesului la educație culturală, ateliere de formare profesională, ateliere de educație nonformală pentru tineri și lipsa de susținere în continuarea tradițiilor și meșteșugurilor.
Aici ne întâmpină Iulia Iordan care a inaugurat Centrul de Artă, chiar lângă Ansamblul Rupestru din Aluniş, în anul pandemiei. Au urmat alte proiecte – o şcoală de olărit, unică în România, o casă de oaspeţi şi Aluniş Retreat.
Între 2020, când s-a deschis Centrul de Artă Aluniș și până în prezent, au avut loc zecci de evenimente de artă și cultură cu acces gratuit pentru comunitatea locală – expoziții de artă contemporană, cursuri și workshop-uri de dans, pictură, fluier, instrumente arhaice; concerte de muzică live: cobză, muzică arhaică românească, muzică folk (toate cu intrarea liberă); peste o sută de ateliere gratuite de olărit, terapie prin artă, pian, chitară pentru copii din zonă și cei aflați în situații vulnerabile, primul cinema în aer liber de pe Valea Buzăului, programe și campanii de protecția mediului, precum și multe proiecte care susțin copii din familiile defavorizate, aflate în această zonă.
Credem în proiecte dezvoltate pe sistemul „undița nu peștele” care împuternicesc comunitatea locală și asigură autosustenabilitatea demersurilor noastre, declară Iulia Iordan – coordonatoarea Centrului de Artă Aluniș și inițiatoarea proiectelor strategice de aici.
Pentru mai multe informații despre proiectele derulate la Centrul de Artă Aluniș, accesați site-ul https://www.alunisart.ro/
Inteligența artificială de azi poate să comunice cu utilizatorii, să răspundă la întrebări, să traducă, să vorbească în mai multe limbi şi să genereze texte, ştiri, să preia link-uri, să dea note de subsol, reportaje, articole, lucrări academice şi imagini.
Vom discuta și despre ChatGPT, care a fost antrenat cu ajutorul unui volum substanțial de date și care continuă să învețe prin intermediul cunoștințelor umane pe care utilizatorii săi le furnizează.
Acest lucru îl face capabil să ofere răspunsuri inteligente pentru o mare varietate de subiecte.
Aceste date includ o gamă largă de texte din diverse surse, inclusiv site-uri web, cărți, articole sau chiar enciclopedii.
Veți afla în interviul următor chiar de la specialistul în securitatea cibernetică, Mircea Scheau, ce este inteligența artificială, cum o putem folosi, ce lucruri pozitive sau negative are aceasta în viețile noastre, cât și despre viitorul acesteia în societatea actuală.
Gabriel Stan (realizator rubrică): Star Trek, Star Wars filmele acestea SF la un moment dat prevesteau că o să avem tehnologie mobilă. Da, să duci o tabletă în mână, să te plimbi cu ea, să vorbești cu celălalt la distanță, să ai intercomunicații da, mult mai lejere, să te vezi, să te auzi, cu mult mai ușoară.
Au apărut primele telefoane prin tablete, am ajuns în secolul acesta 21, în 2023, atunci când discutăm despre inteligența artificială, o inteligență care sperie, dar pe de altă parte ne intrigă. Am ajuns să cutăm cu un robot care ne poate oferi sfaturi, dar ne poate oferi și răspunsuri.
Înainte așa am avut: Google, Wikipedia, Bing în anumite țări. Acum, acest ChatGPT care ne explică cum se creează o pagină de internet sau pur și simplu care este istoria Franței. Până să intrăm în controverse, ce părere aveți despre acea inteligență artificială și cum ați vedea-o dumneavoastră?
Mircea Scheau:Pentru a încerca, explic cât mai clar la ce doresc să fac. Voi aduce în atenție un proiect la care tot lucrez împreună cu un grup de entuziaşti, un grup de specialiști, de fapt, de la Universitatea Babeș-Bolyai și nu numai și anume, un proiect numit FinCrime, Financial Crime, de evaluare în timp real prin realităţi economico-financiare la nivel european, cu comparații între țări și la nivel național cu comparație între județe.
Acest ChatGPT citește din surse publice informații, trebuie să menționăm că sunt necesare capacități de stocare și de prelucrare a informaţiei enorme, asta în situația în care nu cumva între timp au apărut altfel de tehnologii, așa încât consumul de energie să nu mai fie unul prohibitiv şi să permită procesarea informațiilor în timp real sau cu un delay, pentru că timp real este totuși o loțiune relativ abstractă în multe cazuri, existând o latenţă de o secundă, de o jumătate de secundă, de câteva fracțiuni de secundă între achiziția datelor, prelucrarea datelor și livrarea rezultatelor.
Tot ceea ce pot să spun este că una este să beneficiem de informații prelucrate de ChatGPT și puse la dispoziția publicului la informații asimilate din surse publice și alta este ca această inteligență artificială să depășească nivelul de just fun și să livreze rezultate celor care le solicită pe domenii de activitate nişate, poate aș putea să spun.
Ce vreau să subliniez este că o tehnologie poate să fie folosită în sens pozitiv sau în sens negativ.
Întotdeauna va exista această tendință de a o folosi în ambele sensuri. Ne dorim să fie folosită în sens pozitiv, o creăm pentru a fi folosită în sens pozitiv, o susținem, o dezvoltăm și, sigur, la un moment dat, cineva o ia, o prelucrează și se gândește el că este personal sau de grup, mai de interes, să fie folosită în sensul negativ.
Este greu de anticipat. Putem să descoperim care sunt avantajele. Ne gândim la o parte dintre avantaj atunci când o construim. Până la urmă de asta o construim, nu, pentru anumite avantaje, dar vulnerabilitățile nu le descoperi imediat.
Gabriel Stan (realizator rubrică): Elon Musk, Steve Wozniak și Yuval Harari au venit și au spus: haideți să stopăm un pic, să-i mai dăm o pauză de șase luni, să vedem cât putem să dezvoltăm, până unde. Pe de altă parte, Bill Gates a venit și a spus că nu este nevoie de acea pauză, pentru că dezvoltarea trebuie să vină din mers.
Și Joe Biden a venit pe această, să zicem, nișă a lui Bill Gates și a spus: ok, continuăm cu dezvoltarea ei, pentru că ar fi necesară dintr-un punct sau altul de vedere, dar, pe de altă parte, văd că Italia și autoritățile italiene au vrut și decid să blocheze oarecum acest bot ChatGPT, pentru că nu îl văd, în momentul de față, să respecte legislația privind datele personale și nu au sisteme de verificare a vârstei, în primul rând, a utilizatorilor, dar eu mă gândesc care sunt pericolele din jurul acestei inteligențe artificiale și cum le abordăm pe viitor?
Mircea Scheau:Sunt probleme de reglementare, sunt probleme de etică. ChatGPT poate să aibă acces la informație, atenție, pe care noi le facem publice. Cum? Prin intermediul rețelelor sociale.
Păi de ce ne mai mirăm atunci? Dacă noi am făcut publice, de ce ne mirăm că o inteligență artificială, alta decât cea umană, a accesat acele resurse, acele informații pe care, repet, noi am ales să le facem publice?
Cred că problema este de altă natură. În situația în care există instituții, organizații, state care își exprimă îngrijorarea referitoare la accesul la informațiile ce pot să devină publice, asta înseamnă că ar trebui cumva ca reglementarea să fie bidirecțional și pentru inteligență artificială, dar și pentru cei care ar fi trebuit să o pună în practică pentru ca acele informații să nu devină publice.
Nu știu dacă m-am făcut corect înțeles, dar există proceduri, fluxuri, da, norme de punere în aplicare a procedurilor în care se specifică foarte clar măsurile ce trebuie adoptate și implementate pentru a nu se oferi acces la un tip de informație clasificată sau nu.
Nu putem să ignorăm aspectul pozitiv. Sunt persoane care doresc acces la informație rapid și probabil și concatenat, concentrat pentru o singură pagină. Păi, am putea să facem, fără să greșim prea mult, o comparație între ChatGPT și Wikipedia, da.
Una este să căutăm fiecare dintre noi pe Wikipedia ca au o sursă deschisă, în care nu știm cine a scris, dacă în momentul în care a scris a fost bine intenționat, dacă informația este corectă, dacă este reală, pentru că este Wikipedia.
Fiecare dintre noi putem să intrăm și să modificăm informația existentă acolo și să o alterăm. Mergem în zona de atenție, profilare și manipulare. Deci una este să intrăm pe Wikipedia și să căutăm, eu știu, informație, niște date de care avem nevoie într-o anumită formă și alta este să punem inteligența artificială să caute în locul nostru.
Cred că suntem abia la începutul unei paradigme la nivelul utilizatorului de rând. ‘Totul pare foarte frumos, nimic nu mă poate afecta, nu sunt vulnerabil, nu are ce să-mi facă, nu are de ce să-mi facă rău.
Și iată cum o posibilă replicare a unei informații, de fapt, vine din ajutorul cercetătorului care are acces la informații publicate până atunci, oferindu-i posibilitatea să adauge elementul de noutate la care s-a gândit sau pe care dorește să-l parcurgă, ca direcție de cercetare.
Gabriel Stan (realizator rubrică): Noi, jurnaliștii, avem o vorbă: verifici din trei surse o știre, ca să fii sigur că este veridică. În schimb, prin acest, nu neapărat doar ChatGPT-ul, dar cu toate această inteligență artificială, am văzut lucruri incredibile.
Se pot crea pagini financiare, putem crea materiale video credibile, ca și cum ar părea, pe baza acestui război care este lângă no, în Ucraina, cu Rusia, niște imagini prin care putem să spunem că, nu știu, s-a terminat, s-a încheiat sau, nu știu, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat nu știu ce. Cine ar fi tras la răspundere pentru astfel de daune cauzate de către inteligența artificială?
Mircea Scheau: Înainte de a-ţi răspunde la ceea ce m-ai întrebat, aș dori să-ți adresez și eu o întrebare: unde sunt alocate resursele care permit funcționarea acestei inteligențe artificiale?
Gabriel Stan (realizator rubrică): Într-un server comun sau într-un server, nu știu, al unei entități.
Mircea Scheau:Poate că sunt salvate în cloud, într-un grup de servere. Poate că respectivii proprietari de cloud sunt semnatari sau nu ai Acordului de la Budapesta, poate că se subordonează sau, eu știu, sunt guvernați de un sistem de reglementare în domeniu.
O tehnologie poate să fie folosită în sens pozitiv și în sens negativ. Fake news există din cele mai vechi timpuri, din perioada precursoare perioadei antice există fake news. Dacă e să ne gândim la fake news, haideți să ne uităm în propria ogradă, în propria casă, în propria familie, în relația noastră cu prietenii și să ne întrebăm: oare de câte ori i-am mințit noi pe ei, prezentându-le denaturat un „adevăr”, cu ghilimelele de rigoare, un adevăr infestat cu 95% informație veridică și exact 5% informație falsă, care să provoace o reacție a prietenului nostru în favoarea noastră și eventual, în defavoarea unei alte persoane.
Oare de câte ori am făcut acest lucru? De puține ori, de multe ori? Se numește fake news, se numește profilare, se numește oare manipulare? Păi, dacă noi, oamenii, facem acest lucru, de ce ne mirăm că o inteligență artificială creată cu ajutorul creierului uman învață să facă acest lucru?
Poate că inteligența artificială nu lasă să facă acest lucru. Însă oamenii, gândind în modul în care gândesc, utilizează acea inteligență artificială, cuvântul „inteligentă” – care învață – learning, utilizează acea inteligență în sens negativ.
Până la urmă, cred că problema este la noi și nu la inteligența artificială, este la modalitatea în care noi, oamenii, alegem să exploatăm resursele acelei inteligențe artificiale și reglementarea sigur că trebuie aplicată inteligenței artificiale, mai ales utilizatorilor, celor care o exploatează, celor care se bucură de roadele necuvenite ale informațiilor asimilate și ale informațiilor false pe care le pot arunca în spațiul cibernetic sau în spațiul real. Pentru că, până la urmă, observăm că spațiul cibernetic și spațiul real încep să se suprapună pe o suprafață din ce în ce mai mare.
Gabriel Stan (realizator rubrică): Domnule Mircea Scheau, mulțumesc tare mult pentru intervenţia în emisiunea noastră. Ați fost, spun eu, de mare ajutor și ne-ați oferit informații utile în condițiile în care, așa, într-o oarecare măsură, totul e o nebuloasă.
Nu știm pentru ce, când și de ce va fi utilă această tehnologie. Să sperăm că dacă vom mai avea ocazia și vom mai discuta pe viitor, vom vorbi de bine despre ea și, de ce nu, laudativ.
Mircea Scheau:Ne dorim să vorbim de bine, pentru că dacă vom vorbi de bine, asta înseamnă că lucrurile au mers, merg și să sperăm că vor merge într-o direcție bună.
Şi eu vă mulțumesc pentru invitație și le mulțumesc mai ales celor care ne ascultă în acest moment, celor care poate sunt departe de casă, celor cărora le putem veni în ajutor măcar cu un gând bun, cu o vorbă bună și, de ce nu, o faptă bună. Și dacă, exact cum aţi spus, vom avea prilejul, vom încerca să răspundem și la alte întrebări.
Fonoteca Melomanului – OLIMPIA PANCIU 70! La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
30 martie 2023, 09:02 / actualizat: 21 iunie 2023, 13:25
Bun găsit tuturor, vă invit în cadrul ediției speciale a rubricii aniversare FONOTECA MELOMANULUI, să îi dorim sănătate, multe bucurii și toate gândurile bune unei alte mari artiste, o voce de referință a muzicii pop românești din perioada anilor 1970-1985 – OLIMPIA PANCIU (n. 30.03.1953)!
„Un party de ziua mea” (Mircea Romcescu/ Olimpia Panciu) de pe albumul NUMAI ÎMPREUNĂ (C&P 2003 SRR-Edit. Radio) interpretată de Olimpia Panciu.
„Olimpia Panciu a absolvit Școala Populară de Artă din București (1969). În 1970 se clasează pe locul 2 la spectacolul concurs „Se caută o vedetă” și atrage atenția unor importanți realizatori de televiziune. Melodia „Păpușa” de Mihai Constantinescu, devenită mare șlagăr, intră în programele de „heavy rotation” ale Radioului național, alături de alte piese pe care compozitorii de succes ai vremii i le oferă. Trio-ul Marius, Olimpia și Mihai (lansat în 1982), promovat în serialele de televiziune de mare popularitate – Cenușăreasa, 3 prieteni, Frumoasa din pădurea adormită, Poppey marinarul, îi atestă vedetariatul. Simpatica și atrăgătoarea solistă figurează în distribuțiile a sute de spectacole. Între 1972-1983 participă la festivaluri internaționale (Grecia, Polonia-Sopot, Cehoslovacia, Iugoslavia-Ljubliana), Ungaria, R.D.Germania-Dresda). Face turnee în Cehoslovacia, Germania, Rusia (1982-1983). Mircea Romcescu îi scrie serialul de piese transpus pe discul Olimpia – 1982. Se stabilește în Danemarca (1985), împreună cu viitorul soț – Mircea Romcescu. Desfășoară o activitate susținută ca textieră. Prin vocea cu timbru particular, muzicalitate, prezența scenică, Olimpia și-a asigurat întâietate printre vedetele pop-ului românesc.” – Daniela Caraman Fotea(extras din prezentarea din booklet-ul CD-ului Mircea Romcescu & Olimpia Panciu – NUMAI ÎMPREUNĂ – C&P 2003 SRR-Editura Radio)
„Ne-am cunoscut întâmplător” (Mircea Romcescu/ Olimpia Panciu) de pe albumul NUMAI ÎMPREUNĂ (C&P 2003 SRR-Edit. Radio) interpretată de Olimpia Panciu.
Bogdan Dragomir – Realizatorul emisiunii – vă mulţumește pentru atenţie şi până la următoarea ediţie vă dorește toate cele bune!
Sursa: Materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional şi bogdandragomir.ro . Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei rubrici a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene, la Radio România Regional!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – GEORGE NATSIS 65! La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
6 martie 2023, 11:05 / actualizat: 21 iunie 2023, 13:26
Astăzi avem o aniversare specială, îi dorim La mulţi ani, cu sănătate, multe bucurii şi fericire muzicianului GEORGE NATSIS – pianist, orchestrator, dirijor şi compozitor…la împlinirea frumoasei vârste de 65 de ani!
* * * * *
Aici puteţí asculta varianta AUDIO a emisiunii! (Realizator – Bogdan Dragomir, regizor de emisie – Florin Bordeiaşu – Radio România Regional).
* * * * *
Născut în 6 martie 1958, George Natsis – pianist, compozitor, orchestrator și dirijor prodigios – a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, secția pian, în 1981. Ca pianist și orchestrator, a întreprins turnee în țară și în străinătate (Kuweit, Germania, Slovenia, Canada, Austria) și a colaborat cu nume mari ale muzicii pop românești. Din 1993, este pianist al Big-Bandului Radiodifuziunii Române.
A semnat orchestrații, aranjamente și direcția muzicală pentru emisiuni de televiziune. A fost aranjorul multor albume ale unor artiști consacrați, precum Ștefan Hrușcă, Ovidiu Lipan „Ţăndărică” și Gheorghe Zamfir.
george-natsis_foto-3 (ceascadecultura.ro)
Creaţia muzicală a lui George Natsis a fost răsplătită, începând cu anul 1985, cu numeroase premii obţinute în festivaluri dedicate muzicii pop și jazz. Printre ele se numără distincția „Melodia anului” la Radio România (piesa „Viața de artist”, 1991), Premiul U.C.M.R. („Aș vrea să știu” interpretată de Monica Anghel, 1997), Premiul pentru „Cel mai bun album etno-pop” („Noaptea Sânzienelor” – album de autor, 1997), Premiul pentru „Cea mai bună piesă” și „Cea mai bună orchestrație” la Festivalul „Discovery” – Varna (Bulgaria), cu melodia „Clopote albe” (2000),
Premiul special al Societății Române de Radiodifuziune la Festivalul „The Golden Star” – București cu piesa „Endless World” (Micul meu Univers, 2003), Premiul U.C.M.R. pentru Muzică Ușoară („E Prima iubire”; „Azi sau mâine”, 2005), Premiul 1 pentru Creație la Festivalul Cântecelor de Iarnă – Radio România (2008), Premiul U.C.M.R. pentru Muzică de Jazz („Play 4 Me”; „Dorian Blues”, 2008), Premiul 1 pentru Creație la Festivalul „Fulg de nea”- Brașov (2010).
Nu în ultimul rând, George Natsis este cunoscut ca dirijor, debutând la Teatrul „Constantin Tănase” (1979-1981), pentru a se afla apoi la pupitrul unor concerte precum cele de jazz cu Big-Bandul Radio. A dirijat, de asemenea, concertul etno-rock simfonic „Visul Toboșarului”- Ovidiu Lipan „Ţăndărică” & Camerata Valahia, concertul aniversar Aura Urziceanu & Radio Big-Band (1987), concertul cameral Opus Avantra Strings Ensemble (2010), concertul rock simfonic Steve Vai & Evolution Tempo Orchestra (București și Rimini, Italia, 2010), dar și turneul european cu Steve Vai si Evolution Tempo Orchestra (iunie 2013).
Sursa: radioromaniacultural.ro, agerpres.ro, informaţii şi materiale muzicale din arhiva personală.
În cadrul emisiunii au interpretat:
„Ca o minune e un copil” (George Natsis/Mirela Fugaru) interpretată de copilul Alexandra Ruge (C&P George Natsis) – Arhiva personală;
„Mai stai” (George Natsis/Mirela Fugaru) din colecţia comp. George Natsis, interpretată de Alina Eremia (C&P George Natsis – Arhiva personală);
„Eu şi chitara mea” (George Natsis/Mirela Fugaru) din colecţia comp. George Natsis interpretată de copilul Noni Razvan Ene (C&P George Natsis – Arhiva personală);
„Micul meu Univers” (George Natsis) de pe albumul „Antologia Muzicii Uşoare Româneşti – CD2” (UCMR) interpretată de Carmen Trandafir (C&P 2003 Editura Muzicală UCMR);
„Azi sau mâine” (George Natsis/Dana Dorian) din colecţia comp. George Natsis interpretată de Andreea Ioncea (C&P George Natsis – Arhiva personală);
„Vei fi a mea” (George Natsis) din colecţia comp. George Natsis interpretată de Aurelian Temişan (C&P George Natsis – Arhiva personală).
Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir
Muzician și Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Vă invităm la Muzeul Național de Istorie a României pentru a afla poveștile expoziției „Dacia. Ultima frontieră a romanității”. Aici ne întâmpină doamna dr. arheolog Mihaela Simion care ne va spune cum este structurată această expoziție unicat, va descrie cu pasiune câteva din piesele de rezistență care dau o valoare inestimabilă acestui proiect, iar poveștile curg atât de frumos, de la un capitol la altul, încât șirul depănat este ascultat cu uimire și bucurie.
Din comunicatul de presă primit de la Muzeul Național de Istorie a României aflăm:
Proiectul expozițional „Dacia. Ultima frontieră a romanității” a fost conceput și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii, realizat în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei – Chișinău, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj Napoca, Complexul Muzeal Național Moldova – Iași, Complexul Muzeal Național Neamț – Piatra Neamț, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud – Bistrița, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” – Târgoviște, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” – București, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Simion Gavrilă” – Tulcea, Muzeul Brăilei „Regele Carol I” – Brăila, Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva, Muzeul Civilizației Gumelnița – Oltenița, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova – Ploiești, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș – Baia Mare, Muzeul Național al Unirii – Alba Iulia, Muzeul Județean de Istorie „Paul Păltânea” – Galați, Muzeul Județean Argeș – Pitești, Muzeul Județean Botoșani, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” – Târgu Jiu, Muzeul Județean Ialomița – Slobozia, Muzeul Județean Mureș – Târgu Mureș, Muzeul Județean Olt – Slatina, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Județean Teleorman – Alexandria, Muzeul Județean Vâlcea „Aurelian Sacerdoțeanu” – Râmnicu Vâlcea, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” – Vaslui, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Municipiului București, Muzeul Municipal Carei, Muzeul Național al Banatului – Timișoara, Muzeul Național al Bucovinei – Suceava, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie – Constanța, Muzeul Olteniei – Craiova, Muzeul Regiunii Porților de Fier – Drobeta-Turnu Severin, Muzeul Romanațiului – Caracal, Muzeul Țării Crișurilor – Oradea, Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” – Făgăraș, Muzeul „Vasile Pârvan” – Bârlad, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” – Tecuci, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie Roman, și Muzeul de Istorie „Petre Voivozeanu” – Roșiori de Vede.
Aceasta este realizată cu sprijinul Fundației „Prietenii Muzeului de Istorie a României” recent înființată, căreia îi suntem recunoscători, a cărei existență și activitate este anunțată publicului cu această ocazie specială (pmir.org).
Foto: MNIR
Foto: MNIR
Foto: MNIR
Foto: MNIR
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Expoziția are la bază conceptul expozițional materializat într-un proiect de mare succes, „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, realizat, în anul 2021, la prestigiosul Muzeu Național de Arheologie din Madrid. Aceasta nu este o simplă expoziție despre geto-daci și lumea lor, sau doar despre o istorie timpurie a acestui colț de lume, ci și despre zorii culturii și civilizației europene, despre unicitate, dar și despre contopirea civilizațiilor, despre aspectul local, despre o lume mult mai interconectată decât ne-o imaginăm astăzi. Nu în ultimul rând, este cea mai mare expoziție sintetică dedicată civilizației geților și dacilor, a celei romane precum și a celor ale primilor migratori în acest spațiu, organizată în ultimii 25 de ani, printr-un efort a 45 de instituții muzeale din România și Republica Moldova, proiect coordonat de Muzeul Național de Istorie a României.
Expoziția este structurată cronologic pe șase teme generice:
– Etapa finală a primei epoci a fierului și conexiunile localnicilor cu lumea sciticăꓽsunt prezentate piese de ceramică, arme și podoabe, specifice culturilor hallstattiene târzii;
– Terra Dacorumꓽeste dedicată civilizațiilor antice care s-au dezvoltat pe teritoriul României în cea de-a doua epocă a fierului – La Tène. Rolul central îi revine civilizației dezvoltate de geto-daci, în spațiul definit de țărmul vestic al Mării Negre, bazinul Carpatic și fluviul Dunărea;
– Pax Romanaꓽ își propune să ofere vizitatorului o imagine sintetică a modului de viață roman în spațiul provinciilor Dacia și Moesia Inferior, cu sublinierea aspectelor particulare, specifice zonei;
– La porțile Imperiuluiꓽeste dedicată comunităților din spațiul locuit anterior de geto-daci, transformărilor pe care acestea le suferă în contextul noilor realități generate de prezența imperiului și de conviețuirea dacilor liberi cu triburile germanice și sarmatice așezate aici în primele trei secole ale erei creștine;
– Construind Terra Christianaꓽperioada secolelor IV – VII p. Chr. este caracterizată de trei jaloane istorice determinante pentru acest spațiu: retragerea armatei și a administrației din Provincia Dacia, pătrunderea creștinismului și marile migrații;
– „Barbarii” și Imperiul – Transformarea lumii romane – cotidian și conflictꓽ răsfoind scrierile Antichităţii Târzii despre Dacia se conturează percepţia Dunării ca o frontieră politică şi simbolică, unul dintre principalele repere ale iniţiativelor politice ale Imperiului sau ale unor populații în migrație. În același timp, în cursul secolelor IV-VII, spațiul de la nordul Dunării de Jos a fost și o zonă a continuității civilizației romane provinciale și de sinteză culturală a moștenirii acesteia cu culturile diferitelor populații migratoare germanice, iraniene, slave sau de sorginte central asiatică.
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Din colecția Muzeului Național de Istorie a României vor fi prezentate următoarele piese: coiful de aur de la Coțofenești, tezaurele getice de la Stâncești, Agighiol, Peretu, tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, inventarul mormântului unei căpetenii getice de la Popești, tezaurele de argint dacice de la Sâncrăieni, Herăstrău, Senereuș, Vedea, două tezaure necunoscute din S-V României, inscripții menționând regii daci Tiamarkos, Burebista și Decebal, portrete imperiale ale lui Traian, Antoninus Pius, Marcus Aurelius, Traianus Decius, tezaure sarmatice din județul Buzău și Smârdan, tezaurele de la Pietroasele, Apahida și Histria (din epoca migrațiilor).
Din colecțiile muzeelor partenere enumerăm: tezaure datând din epoca migrațiilor descoperite în mormintele unor principese, la Cluj-Polus și Turda (din patrimoniul Muzeului Național al Transilvaniei și Muzeul de Istorie Turda), depozitul de arme și obiecte de bronz grecești de la Olănești, precum și piese de aur din mormintele unei principese sarmate de la Mocra, Republica Moldova, din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei din Chișinău, vase din ceramică, arme, unelte și podoabe din metale comune care ilustrează evoluția civilizațiilor care s-au succedat în spațiul de la nord de Dunăre în perioada cuprinsă între sec. VII î.e.n. și sfârșitul sec. VII d. Hr.
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Vă invităm, așadar, într-o călătorie de peste 1400 de ani, în timp, în spațiu, în universul în care au evoluat strămoșii geto-dacilor spre ceea ce izvoarele antice vor numi geți și daci, civilizația dezvoltată de aceștia până la cucerirea și transformarea unei părți a Daciei în provincie romană, integrarea acestui spațiu în lumea romană, supraviețuirea civilizației romane provinciale după părăsirea Daciei de către armata și administratia romană și convietuirea localnicilor cu populațiile migratoare. Firul călăuzitor al expoziției este acela al împletirii și influențării reciproce a civilizațiilor, al transformărilor profunde, al frământărilor de creație și adaptare ce au ca finalitate crearea unei identități culturale, pe un traseu temporal care durează de la sfârșitul primei epoci a fierului până la zorii actualei civilizației europene, într-un spațiu perceput de contemporanii frământatului mileniu întunecat al migrațiilor, ca “Ultima frontieră a romanității”, locul unde temelia lingvistică pusă de limba latină și numele romanilor au supraviețuit, în ciuda tuturor vicisitudinilor, până azi.
Expoziția va fi deschisă până în luna martie a anului 2023 și va putea fi vizitată de miercuri până duminică.
Fotografii : Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) și Camelia Teodosiu
După doi ani de absență cauzată de pandemia de COVID-19, Radio România Cultural readuce singura gală care premiază toate domeniile culturii din România pe scena Teatrului Odeon din București.
La evenimentul care va avea loc pe data de 18 aprilie, de la ora 19:00, vor fi acordate trei premii speciale și un premiu de excelență care vor recunoaște reușite și evenimente extraordinare din perioada pandemiei.
Premiul de excelență al Galei Premiilor Radio România Cultural va fi înmânat doctorului Cătălin Denciu și echipei secției de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra-Neamț, oameni care și-au pus viața în pericol pentru salvarea pacienților în timpul tragicului incendiu din 2020. Doctorul Cătălin Denciu a suferit atunci arsuri grave, oferind un exemplu eroic de sacrificiu și devotament.
Premiul special pentru educație îi va reveni platformei de pregătire la matematică MateX.xyz. Platforma a fost creată de 8 olimpici cu scopul de a-i pregăti online pentru Evaluarea Națională pe elevii săraci de clasa a VIII-a.
Premiul special pentru știință va fi acordat fondatorului Graphs.ro, Dragoș Vana. Platforma sa a prezentat, în fiecare zi, date privind evoluția pandemiei de coronavirus din România și informații despre campania de vaccinare anti-COVID. Început ca un proiect personal, cu resurse personale, în aprilie 2020, Graphs.ro a devenit o sursă de referință și un instrument indispensabil de urmărire a evoluției pandemiei din România.
Sursa foto: Radio România Cultural/facebook
Premiul special pentru literatură va fi decernat Librăriei „La Două bufnițe” din Timișoara, un proiect cultural de anvergură, pentru modul curajos în care a înfruntat pandemia, devenind un exemplu de supraviețuire culturală în dificilele zile ale lockdown-ului.
„Începând din martie 2020, întreaga lume culturală a fost supusă unor încercări inimaginabile. Cultura fost cu siguranță unul dintre domeniile cele mai afectate, cele mai lipsite de ajutor.
Cu toate acestea, au fost oameni, instituții, care au reacționat imediat și au făcut eforturi deosebite să rămână în atenția publicului și să facă lucruri de calitate pentru a aduce o rază de lumină și speranță în viețile tuturor.
Radio România Cultural premiază doar câteva dintre aceste reușite dar suntem conștienți că numărul lor este mult mai mare și prin aceste premii le mulțumim tuturor.” – Radu Croitoru, manager Radio România Cultural.
Cea de-a XXI-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural va avea loc pe scena Teatrului Odeon, luni, 18 aprilie 2022, de la ora 19:00, și va fi transmisă în direct de Radio România Cultural și înregistrată și retransmisă de TVR.
Accesul la eveniment se va face pe bază de invitații care pot fi solicitate la numărul de telefon 021.303.15.15, de luni până vineri, între orele 9:00 și 14:00, sau la adresa de email: cultural@rornet.ro.
Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului „Namaste India”, având ca temă centrală reprezentarea femeii în arta, cultura şi societatea indiană, se va desfăşura la Bucureşti şi Cluj-Napoca în perioada 2 – 20 martie.
Potrivit unui comunicat transmis de organizatori, prin filme, cărţi, expoziţii de artă textilă şi fotografie, prezentări şi conferinţe, publicul român va fi invitat să pătrundă în universul femeii indiene, păstrătoare a portului tradiţional, simbol al graţiei, forţei interioare şi devotamentului, dar şi luptătoare pentru dreptul la egalitate de şanse şi participantă valoroasă la familie şi societate.
Publicul din Bucureşti va putea vizita, în perioada 7 – 20 martie, la Biblioteca Naţională a României, expoziţia de fotografie „Atlasul frumuseţii în India”, de Mihaela Noroc, atmosfera creată servind, totodată, timp de două săptămâni, ca spaţiu de desfăşurare pentru prezentări ce vor aborda subiecte precum „Mitul, tradiţia, simbolurile şi semnificaţiile sari-ului” şi „Oglindirea femeii în opera lui Rabindranath Tagore”.
La Cluj-Napoca, festivalul va debuta printr-o serie de patru evenimente găzduite pe 12 şi 13 martie de Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Pe 12 martie, de la ora 15:00, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă va lansa volumul „Fiice ale Indiei”, evenimentul fiind urmat, de la ora 16:00, de vernisajul expoziţiei „Introducere în arta textilă Indiană”, prezentate de Rajkumari, brandul creat de Anamaria Lazăr din dorinţa de a integra arta indiană în vestimentaţia urbană contemporană a femeii europene.
Pe 13 martie, publicul va putea asista la două prezentări având ca temă „Impactul teatrului şi al artelor spectacolului indiene în Europa” şi „Revigorarea şi detoxifierea din perspectiva Yoga şi Ayurveda”.
În ambele oraşe, programul festivalului va include cinci proiecţii de film cu tematică feminină, programate în perioada 2 – 7 martie la Cinema Elvire Popesco şi în perioada 15 – 19 martie la Cinema Arta din Cluj-Napoca.
Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul www.namasteindia.ro.
Expo 2020 Dubai: Soluțiile pentru un viitor global durabil, regăsite în cultura tradițională din România!
Publicat de Andra Radu,
15 decembrie 2021, 18:00 / actualizat: 15 decembrie 2021, 19:09
Pe 14 decembrie, într-un moment onorific, delegația Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, coordonată de László Borbély, a deschis porțile Expo Dubai 2020 – o premieră pentru România la această ediție. (Înregistrarea momentului este disponibilă aici: https://www.instagram.com/tv/CXdd3MsDAmC/?utm_medium=copy_link.
În contextul Expo Dubai 2020, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a prezentat contribuțiile lui Grigore Antipa, Constantin Brâncuși și Nicolae Georgescu-Roegen la ceea ce numim în prezent dezvoltare durabilă. Inspirați de cultura tradițională românească, prin studiile și ideile pe care le-au lansat în urmă cu un secol, cei trei români vizionari au propus concepte prin care se poate fundamenta ideea de construire a unei lumi durabile.
„Este o onoare să mă aflu astăzi aici în Pavilionul României la Dubai care, nu accidental, poartă titlul New Nature. Trebuie să ne regândim <<natura>> de a fi, de a trăi, de a interacționa cu mediul natural. Evenimentele la care am participat cu plăcere ieri și astăzi sunt o recunoaștere a faptului că avem viziune în România, avem o structură inter-instituțională, avem eficiență a administrațiilor publice și servicii publice inovative pentru implementarea Agendei 2030.
Avem multe resurse, însă e nevoie și de o schimbare de paradigmă, de o relație nouă cu natura. Așa cum spunea Brâncuși – lucrurile nu sunt dificil de realizat, ce este dificil e să ne punem în starea de a le face. În activitatea Departamentului avem două direcții cheie: să convingem administrațiile publice să devină parteneri în demersul nostru și să convingem întreaga societate de schimbarea de mentalitate atât de necesară în relație cu natura.” a declarat László Borbély, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă (Guvernul României).
Conferința „Sustainable Romania. Local Knowledge from the Past for a Global Lasting Future” a fost deschisă de către László Borbély și de Daniela Gîtman, secretar de stat pentru afaceri interinstituționale al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), în calitate de gazdă a Pavilionului României la Dubai, în prezența invitaților reprezentanți ai delegațiilor și Pavilioanelor vecine și a participanților online.
În acord cu New Nature, tema generală prezentată de România la Dubai în 2020 în districtul Sustenabilității al expoziției mondiale, conferința a propus ideea că soluțiile pentru o dezvoltare durabilă și coerentă la nivel global pot fi găsite în exemple locale care, conectate la resursele și tehnologia din prezent, pot deveni metodologii viabile de colaborare dintre om și natură.
Experții invitați să prezinte teoriile lui Grigore Antipa, Constantin Brâncuși și Nicolae Georgescu – Roegen au plasat conceptele gândite de cei trei în dialog direct cu dezvoltarea durabilă din prezent:
Doina Lemny, muzeograf onorific la Muzeul Național de Artă Modernă, Centrul Pompidou, Paris, custodele atelierului sculptorului Constantin Brâncuși, a prezentat o perspectivă nouă asupra relației lui Brâncuși cu materialul natural, despre care sculptorul considera că este cel care dictează direcțiile artistice, meșteșugarul sau artistul fiind cel care se adaptează după ceea ce îi spune materialul.
Luis Ovidiu Popa, directorul general Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a scos în evidență importanța studiilor lui Antipa asupra pescăriilor din Delta Dunării ca model de bună practică în administrarea rațională a ecosistemelor naturale și, totodată, valoarea spațiilor muzeale ca centre de educație non-formală pornind de la „diorama” inventată de marele biolog român.
Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, expert în economie circulară și dezvoltare durabilă, a explicat relevanța teoriei bioeconomice și a programului bioeconomic minimal propus de Nicolae Georgescu – Roegen ca soluție pentru dezechilibrele dintre societate – economie și resurse din prezent. Evenimentul a fost curatoriat și moderat de Teodor Frolu.
Filmul documentar dedicat contribuțiilor celor trei români de geniu la definirea ideii de lume durabilă, prezentat publicului internațional în contextul conferinței, poate fi vizionat aici: https://www.youtube.com/watch?v=KP6OCZzR0i8.
Un rezumat video al activităților Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă în parteneriat cu societatea civilă, care se înscrie conceptelor prezentate în conferință poate fi vizionat aici: https://youtu.be/zD40mgO9db8.
Conferința „Sustainable Romania. Local Knowledge from the Past for a Global Lasting Future” a fost organizată în contextul prezenței României la Expo Dubai 2020 de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, în parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23.
Poposim la Observatorul Astronomic din Parcul Carol unde ne întâmpină dr. Magda Stavinschi, cercetător onorific la Institutul Astronomic al Academiei Române cu o prelegere integrată în seria conferințelor proiectului „Conexiuni“ prin care Academia Română își propune să ofere repere științifice și culturale autentice pentru națiunea română și să pună în valoare beneficiile pe termen lung ale vieții intelectuale.
Conferința doamnei Magda Stavinschi surprinde relația dintre astronomie și cultură, pornind de la întrebările filozofice vechi de când lumea – Cine a creat Cerul și Pământul? Care este locul nostru în Univers? Suntem oare singurele ființe raționale care populează această lume cosmică?
MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE – Aniversarea compozitorului şi chitaristului ADRIAN ORDEAN – La Mulți Ani 65!
Publicat de Bogdan Dragomir,
10 martie 2020, 11:00 / actualizat: 21 iunie 2023, 17:13
Astăzi, la Radio România Regional – MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE, îi dorim cu mare drag LA MULŢI ANI, cu sănătate şi cu toate gândurile bune artistului şi prietenului ADRIAN ORDEAN!
Adrian Ordean la Radio Romania
Adrian Ordean(n. 10 martie1955, Sibiu) este un chitarist și compozitor român. Este unul dintre compozitorii de marcă ai muzicii ușoare românești și unul dintre cei mai prolifici compozitori români. Ordean este cel ce a inventat trupa A.S.I.A. și a făcut din Compact un brand pe scena pop-rock-ului. De asemenea, Adrian Ordean a cântat în lunga sa carieră în formațiile Riff, Roșu și Negru, Vocal Jazz Quartet Stereo,Schimbul III și Grup 74.
„Pseudofabula” (Adrian Ordean/Traian Furnea) de pe albumul „The Best of CLUB A” (C şi P – Electrecord EDC 311) interpretată de Roşu şi Negru.
La finele anului 1981, Adrian Ordean este recrutat în formația Roșu și Negru condusă de Liviu Tudan. Aici va cânta de-a lungul timpului, până-n anul 1988, alături de muzicieni de marcă precum chitariștii Dan Bădulescu, Florin Ochescu și Gabriel Nacu, basiștii Liviu Tudan, Mircea Marcovici, Dan Creimerman și Marty Popescu, bateriștii Liviu Hrișcu, Dorel Vintilă-Zaharia și Titi Herescu, claviaturiștii Cornel Cristei și Valentin Stoian. În 1988, va părăsi formația pentru a deveni membru al trupei Compact.
AO1_medium (radioromaniacultural.ro)
În perioada 1988 – 1996, Adrian Ordean face parte din grupul Compact, alături de Teo Peter, Emil Laghia, Aurel Vasilescu, Vlady Cnejevici și Leo Iorga.
Între 1996 – 2000, cântă la Schimbul 3, împreună cu Leo Iorga, George Pătrănoiu, Cătălin Dalvarea, Mario Țiclea, Andy Savastre. În 1997 apare primul album care se numește „Schimbul 3”, produs de casa de discuri Tempo Music, a lui Ioan Gyuri Pascu. Sub egida Roton, apare in 1998 „Schimbul 3 unplugged”.
„Inima mea (Adrian Ordean/Dinu Olăraşu)” de pe albumul „Cântaţi cu noi – Muzică Uşoară Românească” – CD4 (UCMR-ADA 2006) interpretată de Grupul vocal A.S.I.A.
Formația de muzică ușoară A.S.I.A a apărut în martie 1999 atunci când Adrian Ordean a avut ideea de a concepe un proiect muzical ce implica o formație de fete. Ordean a fost compozitorul tuturor pieselor formației dance care a făcut carieră în perioada de după 2000.
„Vreau să zbor” (A. Ordean/A. Ordean) de pe albumul „Vreau să zbor” (C si P – Magdalena Tara 2012) interpretat de Magdalena Tara.
În mai 2012, Adrian Ordean a înființat formația „Ordean”, împreună cu Codruț Croitoru (voce, ex The Crown), Andrei Bărbulescu (tobe, ex Timpuri Noi, Taxi), Adrian Borțun (chitară bass, ex Timpuri Noi, Taxi), Marius Vintilă (keyboards) și Alexandru Albiter (chitară, ex- Grup ’74).
Adrian Ordean 1 RRA
Din toamna anului 2012, Adrian Ordean a cântat cu trupa „Leo Iorga & Ordean”, alături de Leo Iorga, Cristi Iorga, Dan Ștețco „Polymoog”, Alex Ardelean, Marian „Lacke” Mihăilescu. În decembrie 2012 a avut loc „botezul” trupei, care de atunci se numește PACT by Leo Iorga & Adi Ordean.
„Cheamă un înger” de pe albumul „PACT by Leo Iorga & Adi Ordean – Demo CD” interpretat de PACT by Leo Iorga & Adi Ordean.
În februarie 2013, Dan Ștețco „Polymoog” s-a retras din trupă, însă formația a continuat să susțină numeroase concerte în țară pe parcursul anului 2013.
„Pentru dragostea ta” (m./t. Adrian Ordean, interpr. Dida Drăgan) de pe albumul „Adrian Ordean – Compoziţii”.
În 2014, Cătalin „Bibanu” Dalvarea (ex-Neutron, Schimbul 3, Spitalul de Urgență) l-a înlocuit la tobe pe Cristi Iorga, care a plecat din țară. În aprilie 2014, trupa PACT a lansat albumul „Numărul Unu”. Ulterior, acesta a fost înlocuit de Răzvan Gorcinscki (ex-Antract).
La începutul anului 2017, Adrian Ordean decide să se întoarcă la un proiect muzical anterior foarte drag sufletului său şi …iată ce declară în data de 6 februarie pe pagina de facebook: „Februarie 2017…M-am hotărât să iau în seamă îndemnul mai multor prieteni, de a pune în practică o idee mai veche: ”un compozitor care își cântă cântecele”…”un compozitor și cântecele sale”…așa că urmând acest concept m-am hotărât să repun pe picioare o trupă a mea, născută în 1996 și botezată de Florian Pitiș…”Schimbul 3”.
”Derivat din Compactul de Bucuresti, adună 3 dintre cei mai buni chitaristi români. Album de referintă in 1996. Music By Adrian Ordean, Mixed By Adrian Ordean… Lyrics By – Adrian Ordean, Ioan Gyuri Pascu, Mircea Rusu. Recorded at Migas Real Compact studio (1996, autumn)”
Asta scrie ”john silver” pe o pagină de internet despre trupa ”Schimbul 3”, cu primul album care s-a numit tot “Schimbul 3”, produs de casa de discuri Tempo Music, a lui Gyuri Pascu. Venim acum în 2017 cu o formulă proaspătă, cu piese noi dar nu le uităm nici pe cele vechi. Am alăturat numelui ”Schimbul 3” un indice de identificare mai rapidă a formației, așa că acum trupa o găsim sub denumirea de ”Schimbul 3” by Adrian Ordean. Vom folosi în repertoriul nostru numai piese compuse de mine de-a lungul timpului.”
„Am avut noroc. Am fost mai norocos decât alţii doar şi pentru simplul motiv că mi-am văzut ţara de la un capăt la altul. Am văzut şi o treime din globul pământesc. Lumea trebuie să vadă artistul pe scenă. Cel mai important factor din tot mecanismul care angrenează viaţa unui artist este spectatorul!”, concluziona Adrian Ordean după o lungă experienţă artistică petrecută pe scenele de concert din România şi din străinătate.
Semnătura muzicală a lui Adrian Ordean – compozitor, chitarist, textier, orchestrator – se regăseşte de-a lungul a peste trei decenii în componenţa unor trupe de referinţă ale pop-rockului românesc: Roşu şi Negru, Compact, Schimbul 3 şi PACT by Leo Iorga & Adi Ordean.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Academia Română anunță desfășurarea la București, în săptămâna 2-6 septembrie 2019, a celui de-al XII-lea Congres Internațional de Studii Sud-Est Europene, cu tema generală Dinamici politice, sociale și religioase în Sud-Estul Europei. Congresul are ca invitați peste 400 de specialiști din peste 30 de țări și este organizat în parteneriat cu Association Internationale d’Études du Sud-Est Européen (AIESEE).
Deschiderea congresului va avea loc în Aula Magna a Facultății de Drept, luni, 2 septembrie 2019, ora 11, unde vor lua cuvântul prof. Alexandre Kostov, președintele AIESEE, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și secretar general AIESEE, prof. Mircea Dumitru, rectorul Universității București, și dr. Andrei Timotin, directorul Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române și președinte al Comitetului de organizare.
Lucrările congresului sunt împărțite în 35 de secțiuni, ce se vor desfășura de-a lungul a cinci zile, în sesiuni paralele, acoperind o arie temporală care se întinde din Antichitate până în epoca contemporană, cu o diversitate tematică din care nu lipsește niciuna dintre disciplinele umaniste: istorie, arheologie, lingvistică, filologie, istoria artei și a dreptului, etnografie, folclor etc.
Fiecare zi prevede conferințe inaugurale susținute de reputați specialiști din Europa și din Statele Unite ale Americii, între care: prof. François de Polignac, École Pratique des Hautes Études, Paris, prof. Bernard Heyberger și prof. Paolo Odorico, École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris, prof. Victor Friedman, Universitatea din Chicago și președinte al Comitetului American al AIESEE, prof. Peter Mackridge, Universitatea din Oxford, prof. Oliver Jens Schmitt, vicepreședinte al Academiei Austriece de Științe, prof. emerit Michael E. Stone, Universitatea din Ierusalim, prof. Paschalis Kitromilides, Universitatea din Atena, prof. emerit Paul Magdalino, Universitatea din St. Andrews, prof. Elena Boeck, Universitatea DePaul din Chicago.
Cea mai mare parte a sesiunilor se va desășura la Facultatea de Drept a Universității din București, căreia i se vor alătura, pentru câteva sesiuni speciale, Biblioteca Sfântului Sinod și Arhivele Naționale.
Pe perioada desfășurării congresului, vor fi organizate mai multe expoziții, mese rotunde și lansări de carte:
luni, 2 septembrie, ora 15: prezentarea colecției Bibliothèque de l’Institut d’Études Sud-Est Européennes, Facultatea de Drept, sala Online
luni, 2 septembrie, ora 19: vernisajul expoziției Floating Spaces. Maps of the Danube Region 1650‑1800, la Biblioteca Națională
miercuri, 4 septembrie, ora 11: lansarea culegerii de studii a acad. Emil Condurachi, Pars Orientis. Studii de istoria culturii europene (Editura Academiei, 2019), la Facultatea de Drept, sala Online. Prezentare de acad. Răzvan Theodorescu, vicepereședinte al Academiei Române
miercuri, 4 septembrie, ora 13: vernisajul expoziției Romania and South‑Eastern Europe. Historical witnesses from the collections of the National History Museum of Romania, organizată la Muzeul Național de Istorie
miercuri, 4 septembrie, ora 18: masa rotundă dedicată lucrării Constantin Basarab Brâncoveanu. Portrait of a ruler and retrospective of an era (1654-1688), 2 vol. (DAR Publishing, 2018-2019), în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei. Vor lua cuvântul profesorii Paschalis Kitromilides, Andrei Pippidi și Paolo Odorico, dr. George Lazăr, dr. Cristian Anița și dr. Claudiu Turcitu, autorul lucrării.
Tematica integrală a congresului cuprinde: Dinamici religioase între Pontul Euxin și Marea Egee în Antichitate, Retorica religioasă a puterii în Bizanț și în Sud-Estul european, Sud-Estul european și Mediterana orientală, Cucerirea otomană a Balcanilor: schimbare structurală și continuitate, Rețele în Sud-Estul european: politică, comerț, cultură (sec. XIV-XVII), Ortodoxia, de la Imperiu la Biserică. Expresii sociale și forme culturale ale credinței, Apocrifele biblice în Sud-Estul european: variație și transmitere din Antichitate în epoca modernă, Tiparul în și pentru Sud-Estul Europei, Negustorii în Balcani: solidarități familiale și geografice, rețele și tehnici comerciale, Monumentele bizantine în perioada postbizantină, Cultura scrisă a periferiilor din Evul Mediu în epoca modernă, Literatura fanariotă, Formarea națiunilor sud-est europene, Migrația, condiție umană și politică în Sud-Estul european, Noi perspective asupra lingvisticii balcanice, Ieșirea din Marele Război: societățile sud-est europene din 1918 în 1923, Balcanii în perioada noului imperialism și dincolo de ea, Moștenirea imperiilor în Balcani: România și Bulgaria în secolul XX, Marea Neagră și strâmtorile: o permanență istorică sud-est europeană, Devoțiune și donații pioase la Locurile Sfinte din Imperiul Otoman, Traducerile din literatura patristică în Sud-Estul european, Imperiul Otoman, Balcanii și Mediterana orientală în lumina călătorilor occidentali, Imaginea creștinătății răsăritene și a islamului în descrierile de călătorie occidentale din a doua jumătate a veacului al XVI-lea, Între țar, kaiser și sultan: noi abordări ale epocii Revoluției la Dunărea de Jos și în regiunea Mării Negre, Pe fluvii și pe mare: conflict hidropolitic și cooperare maritimă în Sud-Estul european, De la Ani în România: istorie, tradiție, iconografie, Georgia și Sud-Estul european: moștenire bizantină și parcurs cultural comun, Minoritățile religioase în Sud-Estul european, Evreii în Iugoslavia în sec. XX, Frontiera în Balcani: deschidere și închidere a teritoriilor, Doctrine, mișcări și regimuri totalitare în Sud-Estul european în sec. XX, Viața cotidiană în România comunistă, Uniunea Europeană și statele sud-est europene, Conservarea moștenirii culturale și artistice în Sud-Estul european, Perspective asupra digitalizării documentelor în arhivele sud-est europene.
Programul poate fi consultat pe site-ul oficial al Academiei Române.
Închiderea festivă a congresului va avea loc vineri, 6 septembrie 2019, ora 18, în Aula Magna a Facultății de Drept.
În perioada 7-9 septembrie vor fi organizate pentru participanții la congres două excursii la mănăstirile din Oltenia și Bucovina, prețioase tezaure documentare pentru evoluția istorică și culturală a acestui spațiu sud-est european.
Organizarea la București, pentru a treia oară în ultimii 50 de ani, a Congresului Internațional de Studii Sud-Est Europene, are o relevanță specială pentru istoria și cultura noastră, întrucât inițiativa înființării unui institut de cercetări care să studieze viața și cultura popoarelor din sud-estul Europei a aparținut istoricului român Nicolae Iorga. Institutul de Studii Sud-Est Europene fondat de Nicolae Iorga, împreună cu Gheorghe Murgoci și Vasile Pârvan, în urmă cu peste 100 de ani, în 1914, a fost primul de acest fel din lume și a reușit, în scurt timp, să impună pe plan internațional o disciplină științifică autonomă.
Continuarea acestei tradiții durabile prin organizarea acestui congres de studii sud-est europene, cu participarea unui impresionant număr de specialiști din întreaga lume, reprezintă un prilej major pentru reafirmarea în mediul academic internațional a locului privilegiat pe care l-a avut și îl are în continuare România în promovarea cunoașterii reciproce și a colaborării academice în spațiul sud-est european.
Adoptată de Camera Deputaţilor, ca for decizional, la 22 aprilie 2015, propunerea legislativă privind instituirea acestei sărbători, prevede ca această zi să prilejuiască organizarea de evenimente cultural-artistice, sociale şi educative, prin care ”să se evidenţieze valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone”.
La organizarea manifestărilor culturale pot participa şi fundaţiile, asociaţiile sau organizaţiile neguvernamentale, al căror obiect de activitate îl reprezintă promovarea culturii tradiţionale, iar muzeele de etnografie şi Centrele pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale pot urmări desfăşurarea acţiunilor în vederea respectării specificului etnografic al fiecărei zone în parte.
Prin urmare, duminică, 12 mai 2019, te invităm să sărbătorești cu noi Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România. Fie că aveți sau nu un costum tradițional întreg, o ie nouă sau veche sau orice alt obiect vestimentar tradițional românesc, sunteți bineveniți.
A lua parte la un astfel de eveniment este un mod simplu și frumos de a da respectul ce se cuvine înaintașilor noștri. Aceste costume populare poartă în ele metaforele istoriei și tradițiilor poporului nostru.
În consecință, iată evenimentele dedicate acestei zile pe care am reuști să le identificăm pănă în acest moment:
București – Parada portului popular
Comunitatea Domnițe cu altițe organizează la București Parada portului popular, eveniment aflat la a treia ediție, și care va debuta la ora 12.00 în Piațeta Regelui (Str. Arhitect Ion Mincu – Parcul Kiseleff).
Cluj Napoca – Meșteșugul și arta acului
În perioada 10-12 mai, ASCOR Cluj și grupul Șezătoare Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, organizezază evenimentul “Meșteșugul și arta acului”. Cu acest prilej, vor avea loc o serie de ateliere gratuite unde vei deprinde modalități și tehnici de a coase o cămașă tradițională sau de a țese un brâu.
De asemenea, vor avea loc și o serie de prelegeri cu privire la particularități și caracteristicile portului tradițional românesc. Detalii cu privire la toate acțiunile din cadrul “Meșteșugul și arta acului” găsiți pe pagina de Facebook a evenimentului.
Târgu Mureș
Comunitatea identitară, îi așteaptă pe toți iubitorii costumelor populare la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mare. Apoi se va porni în alai și cu voie bună într-o plimbare prin oraș, marcată însă de câteva opriri simbolice.
Celor care doresc să sărbătorească Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România, înnoindu-se, le recomandăm câteva grupuri și comunitați de Facebook intersante.
Cel mai nou post din familia Radio România emite din 1 martie, la Braşov, pe frecvenţa 93,3 FM.
Radio România Braşov FM se adresează ascultătorilor dornici de informaţie echidistantă şi concisă, muzică bună, divertisment de calitate, cultură şi sport.
Sub sloganul Mereu la înălţime, studioul din inima ţării vine ca o completare firească şi necesară a reţelei studiourilor teritoriale Radio România. Ştiri, muzică, reportaje, interviuri, informaţii din trafic, sfaturi pentru sănătate, competiţii sportive, folclor, teatru radiofonic, se vor asculta pe 93,3 FM, în emisiuni precum Bună dimineaţa Transilvania, Pulsul Zilei, Sens Unic sau Pasaj Urban.
Buletinele de ştiri şi radiojurnalele Radio România Braşov FM vor prezenta actualitatea locală – deciziile autorităţilor braşovene, stadiul proiectelor implementate, informaţiile din trafic, vremea de la munte, evenimentele cultural-artistice şi competiţiile sportive, din 1 martie, pe 93,3 FM.
Guvernul are în analiză, spre aprobare, programul care le va oferi tinerilor fără un loc de muncă sau aflați la studii acces la împrumuturi fără dobândă, garantate de stat. Potrivit proiectului intitulat „Investește în tine!”, persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani vor putea împrumuta de la bancă maximum 40.000 de lei pentru activități din sfera educației, sportului și culturii sau pentru tratamente medicale. Suma împrumutată poate crește cu încă 20.000 de lei dacă tânărul respectiv se angajează în perioada derulării programului. De asemenea, persoanele cu vârste între 26 și 55 de ani vor putea împrumuta tot cu dobândă zero maximum 35.000 de lei, la care se poate adăuga, de asemenea, cei 20.000 de lei dacă respectivul își găsește de lucru între timp. Potrivit vicepremierului Viorele Ștefan, pentru ca dobânda să fie zero din perspectiva beneficiarilor, statul va plăti băncilor comisioanele și dobânzile aferente împrumuturilor contractate.
Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ediţia a 51-a organizează prima preselecţie la Constanţa (30.04.2018)! Mult succes!
Publicat de Bogdan Dragomir,
26 aprilie 2018, 12:58 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:26
Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ediţia a 51-a, desfășurată sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, organizează PRESELECŢII REGIONALE PENTRU CONCURSUL DE INTERPRETARE
– la Constanţa, preselecţie regională, în data de 30 aprilie 2018, la ora 11.00, la Teatrul de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Strada Mircea cel Bătrân nr. 97. – la Craiova, preselecţie regională, în data de 19 mai 2018, la ora 11.00 la Opera Română Craiova, adresa Str. Mihai Viteazul, nr. 7, Craiova, Dolj.
– la Cluj, preselecţie regională, în data de 23 mai 2018, la ora 11.00 la sala Radio România Cluj, adresa Str. Donath nr. 160, Cluj Napoca.
– la Iaşi, preselecţie regională, în data de 25 mai 2018, la ora 12.00 la Ateneul din Iaşi, adresa Strada Ion Creangă nr. 14, Iaşi.
– la Bucureşti, preselecţie regională, în data de 31 mai 2018, la ora 11.00 la Radio România, studioul T3 adresa Strada G-ral Berthelot, nr. 60-64, Bucureşti.
– la Târgovişte, preselecţie regională, în data de 2 iunie 2018, la ora 11.00 la Casa Romanţei, Bd. Regele Carol I, nr. 3, Târgovişte, jud. Dâmboviţa
– la Chişinău, preselecţie regională, realizată în colaborare cu Uniunea Muzicienilor din Moldova, la sediul Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din Chişinău (persoană de contact: director Svetlana Bivol).
Condiţiile de participare la PRESELECŢIILE REGIONALE pentru Concursul de Interpretare a Romanţei Româneşti sunt prevăzute în REGULAMENTUL OFICIAL al Festivalului Naţional “Crizantema de Aur” postat pe site-ul www.crizantemaaur.ro
Festivalul este organizat de Consiliul Local Târgoviște, Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, în colaborare cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și cu Uniunea
Muzicienilor din Moldova și în parteneriat cu Radio România și cu Televiziunea Română – posturile regionale Iași, Cluj, Craiova, Timișoara și Târgu-Mureș. Ediţia din acest an are drept temă „Romanţa ne uneşte” şi este dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi Anului European al Patrimoniului Cultural.
Mult succes tuturor participanţilor şi organizatorilor!
Festivalul MAMAIA COPIILOR 2018 – ultimele preselecţii (Bucureşti şi Constanţa)
Publicat de Bogdan Dragomir,
26 aprilie 2018, 12:29 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:27
La sfârşitul acestei săptămâni, la Bucureşti – Palatul Naţional al Copiilor, vineri 27.04 şi sâmbătă 28.04 şi la Constanţa – Casa de Cultură a Sindicatelor – duminică 29.04.2018, începând cu ora 11, vor avea loc ultimele preselecţii ale secţiunii de interpretare din cadrul Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare MAMAIA COPIILOR, ediţia 2018!
Detaliile despre înscrieri şi faza finală a festivalului din perioada 10 – 14 iulie 2018 puteţi afla de pe pagina de internet www.mamaiacopiilor.ro !
Co-organizatori şi parteneri media: RADIO ROMÂNIA şi Radio România Regional! Organizator: Asociaţia Culturală MAMAIA COPIILOR!
Mult succes tuturor participanţilor şi organizatorilor!
Preselecţii pentru Festivalul Naţional de Creaţie şi Interpretare MAMAIA COPIILOR 2018!
Publicat de Bogdan Dragomir,
2 aprilie 2018, 12:36 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:33
Asociaţia Culturală ”Mamaia Copiilor” anunță organizarea preselecţiilor pentru ediţia a XVIII-a a Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare “Mamaia Copiilor” 2018.
La Secţiunea de Interpretare solişti individuali se pot prezenta copii cu vârste cuprinse între 4 şi 17 ani, la cele cinci grupe de concurs: 4 – 6 ani; 7 – 9 ani; 10 – 12 ani; 13 – 15 ani; 16 – 17 ani.
Etapa zonală de preselecție pentru Secţiunea de Interpretare se va desfăşura în opt oraşe din ţară: Târgu Mureş (12 aprilie 2018), Cluj Napoca (13 aprilie 2018), Timişoara (14 aprilie 2018), Craiova (15 aprilie 2018), Bârlad (20 aprilie 2018), Iaşi (21 aprilie 2018), Bucureşti (27 şi 28 aprilie 2018) și Constanţa (29 aprilie 2018).
Cei ce doresc să participe la etapa zonală de preselecţie, se pot înscrie şi on-line şi se pot prezenta la oricare centru zonal, indiferent de localitatea în care domiciliază.
Selecția pentru Sectiunea interpretare SHOW se va face pe baza DVD-urilor transmise de concurenti. DVD-ul trebuie să conţină momentul artistic de muzică uşoară-pop românească propus de concurent pentru finala mare.
Pentru Secţiunea de Creaţie se prezintă melodii în primă audiţie cu o durată maximă de 3 minute / 3 min. 30′, în conformitate cu regulamentul, realizate de creatori profesionişti sau amatori.
Toate detaliile legate de înscriere și desfăşurarea etapelor le găsiți pe site-ul www.mamaiacopiilor.ro
Festivalul ”Mamaia Copiilor” se va desfăşura în perioada 7 – 14 iulie 2018. Transmisia în direct de către TVR2 a concursului va avea loc în intervalul 10 – 14 iulie 2018.
Informaţii suplimentare puteți obține zilnic între orele 9:00 – 16:00, la Secretariatul Festivalului, telefon 0723.270.960.
Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală ”Mamamia Copiilor” împreună cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Constanţa, Radio România Regional, Casa de Cultură a Sindicatelor – Constanţa.
Fonoteca Melomanului nr.6 – Aniversaţi: Mircea Vintilă, Cristi Enache şi Dan Bittman! O emisiune realizată de Bogdan Dragomir.
Publicat de Bogdan Dragomir,
26 martie 2018, 10:29 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:35
Bună ziua tuturor ascultătorilor emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene! Sunt Bogdan Dragomir şi vom parcurge împreună, pe calea undelor, o nouă ediţie a rubricii „Fonoteca melomanului”, o rubrică alcătuită din muzică 100% românească, artiştii invitaţi sunt 3 interpreţi celebri în peisajul scenic muzical din România, aniversaţi în luna Martie – La mulţi ani, Mircea Vintilă, Cristi Enache şi Dan Bittman!
* * * * *
(AUDIO) Aici puteţi asculta varianta audio a rubricii Fonoteca Melomanului din cadrul emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene! (Realizator – Bogdan Dragomir, Regizor de emisie – Florin Bordeiaşu)
* * * * *
mircea-vintila.640 (andreipartos.ro)
Am ales din fonoteca muzicalăRadio România Regional, dar şi din repertoriul artistic al primului invitat aniversat – cantautorul Mircea Vintilă, două piese celebre şi fredonate cu mare plăcere de melomanii dar şi de toţi fanii artistului, căruia îi dorim multă sănătate, bucurii şi fericire! Pentru început să ascultăm piesele Bade Ioane (muz. Mircea Vintilă, vers. Tudor Arghezi), de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” editat de Radio România & Roton în anul 1995 şi Proverbe (muz. Mircea Vintilă, vers. Adrian Romcescu) înregistrare din Fonoteca Radio România. Interpretează cu dar şi har, Mircea Vintilă!
(AUDIO) „Bade Ioane” (muz. Mircea Vintilă, vers. Tudor Arghezi) de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Roton & Radio România),interpretată de Mircea Vintilă.
(AUDIO) „Proverbe” (muz. Mircea Vintilă, text Adrian Romcescu), înregistrare din Fonoteca Radio România, interpretată de Mircea Vintilă.
Aici Radio România Regional, emisiunea Muzica Unei Generaţii Perene, astăzi la rubrica Fonoteca Melomanului promovăm muzica românească de calitate cu interpretări şi creaţii celebre!
În continuare, aniversăm muzical un alt artist de seamă al scenei pop-rock româneşti, solist şi membru al Formaţiei Direcţia 5, căruia îi dorim cu drag sănătate, multe bucurii şi împliniri! Din repertoriul solistului Cristi Enache, dar şi al formaţiei Direcţia 5, vom difuza două melodii intitulate „Dac-ai şti”, de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio”, editat de Radio România & Roton în anul 1995 şi „Îţi mulţumesc!”, de pe albumul „CLASIC (de lux)”, editat în anul 2011 de casa de discuri CAT MUSIC, ambele piese sunt compuse de Marian Ionescu pe textul lui Florin Dumitrescu. Solistul interpret aniversat astăzi este Cristi Enache!
(AUDIO) „Dac-ai şti” (muz. Marian Ionescu, text Florin Dumitrescu) de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Roton & Radio România),interpretată de Direcţia 5 – solist Cristi Enache.
(AUDIO) „Îţi mulţumesc!” (muz. Marian Ionescu, text Florin Dumitrescu) de pe albumul „CLASIC (de lux)” (C&P 2011 CAT MUSIC), interpretată de formaţia Direcţia 5 – solist Cristi Enache.
Ascultaţi rubrica Fonoteca Melomanului din cadrul emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene la Radio România Regional! Sunt Bogdan Dragomir şi aproape de finalul acestei ediţii, vă invit să rămânem în acelaşi registru al muzicii pop-rock româneşti şi să ascultăm din repertoriul unui alt îndrăgit solist aniversat, membru al unei alte formaţii de succes, piesele „Ţi-am dat un inel”, de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” , editat în anul 1995 de Roton & Radio România) şi „Ochii tăi 2002”, de pe albumul “HOLOGRAF – Best Of Radio Compilation” editat în anul 2003 de Holograf Production şi Media Pro Music.
Dan Bittman & Holograf la Premiile Radio Romania 2016.640 (foto Alexandru Ciumpy Dolea)
Ambele piese, muzică şi text aparţin Casei de prod. Holograf Production. La mulţi ani, cu sănătate, bucurii şi gânduri bune – Dan Bittman!
(AUDIO) „Ţi-am dat un inel” (muz. şi text Holograf) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C – Radio România, P 2008 Roton), interpretată de Dan Bittman şi HOLOGRAF.
(AUDIO) „Ochii tăi 2002” (muz. şi text Holograf),de pe albumul “HOLOGRAF – Best Of Radio Compilation” (C – Holograf Production &P 2003 Media Pro Music), interpretată de Dan Bittman şi HOLOGRAF.
Fonoteca Melomanului de astăzi a ajuns la final, realizatorul emisiunii – Bogdan Dragomir împreună cu Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă mulţumim pentru atenţie şi vă aşteptăm la o nouă reîntâlnire muzicală! Până atunci, vom încheia cu o piesă “dedicaţie” pentru cei trei artişti speciali, vedete aniversate ale acestei ediţii, vă dorim tuturor sănătate şi gânduri bune! Piesa se intitulează chiar aşa – La mulţi ani! (muz. Marian Ionescu, text Florin Dumitrescu), de pe albumul “Aniversare” al formaţiei Direcţia 5, editat în anul 2008 de casa de prod. CAT MUSIC! Interpretează formaţia Direcţia 5 – solist Cristi Enache!
(AUDIO) „La mulţi ani!” (muz. Marian Ionescu, text Florin Dumitrescu) de pe albumul „ANIVERSARE” (C&P 2008 CAT MUSIC) , interpretată de formaţia DIRECŢIA 5 – solist Cristi Enache
Surse: Agenţia de Presă RADOR, Pixabay.com, cristienache.facebook.com., romania-actualitati.ro, andreipartos.ro, arhiva personala Bogdan Dragomir. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generaţii Perene – Portrete Muzicale – GEORGE NATSIS 60, La Mulţi Ani! O emisiune Radio România Regional realizată de Bogdan Dragomir!
Publicat de Bogdan Dragomir,
6 martie 2018, 12:37 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:37
Astăzi avem o aniversare specială, îi dorim La mulţi ani, cu sănătate, multe bucurii şi fericire muzicianului GEORGE NATSIS – pianist, orchestrator, dirijor şi compozitor…la împlinirea frumoasei vârste de 60 de ani!
george-natsis_foto-3 (ceascadecultura.ro)
* * * * *
Aici puteţí asculta varianta AUDIO a emisiunii! (Realizator – Bogdan Dragomir, regizor de emisie – Florin Bordeiaşu. O emisiune 2018 – Radio România Regional).
* * * * *
Născut în 6 martie 1958, George Natsis – pianist, compozitor, orchestrator și dirijor prodigios – a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, secția pian, în 1981. Ca pianist și orchestrator, a întreprins turnee în țară și în străinătate (Kuweit, Germania, Slovenia, Canada, Austria) și a colaborat cu nume mari ale muzicii pop românești. Din 1993, este pianist al Big-Bandului Radiodifuziunii Române.
„Ca o minune e un copil” (George Natsis/Mirela Fugaru) interpretată de copilul Alexandra Ruge (C&P George Natsis) – Arhiva personală.
A semnat orchestrații, aranjamente și direcția muzicală pentru emisiuni de televiziune. A fost aranjorul multor albume ale unor artiști consacrați, precum Ștefan Hrușcă, Ovidiu Lipan „Ţăndărică” și Gheorghe Zamfir.
„Mai stai” (George Natsis/Mirela Fugaru) din colecţia comp. George Natsis, interpretată de Alina Eremia (C&P George Natsis – Arhiva personală).
Creaţia muzicală a lui George Natsis a fost răsplătită, începând cu anul 1985, cu numeroase premii obţinute în festivaluri dedicate muzicii pop și jazz. Printre ele se numără distincția „Melodia anului” la Radio România (piesa „Viața de artist”, 1991), Premiul U.C.M.R. („Aș vrea să știu” interpretată de Monica Anghel, 1997), Premiul pentru „Cel mai bun album etno-pop” („Noaptea Sânzienelor” – album de autor, 1997), Premiul pentru „Cea mai bună piesă” și „Cea mai bună orchestrație” la Festivalul „Discovery” – Varna (Bulgaria), cu melodia „Clopote albe” (2000),
„Eu şi chitara mea” (George Natsis/Mirela Fugaru) din colecţia comp. George Natsis interpretată de copilul Noni Razvan Ene (C&P George Natsis – Arhiva personală).
Premiul special al Societății Române de Radiodifuziune la Festivalul „The Golden Star” – București cu piesa „Endless World” (Micul meu Univers, 2003),
„Micul meu Univers” (George Natsis) de pe albumul „Antologia Muzicii Uşoare Româneşti – CD2” (UCMR) interpretată de Carmen Trandafir (C&P 2003 Editura Muzicală UCMR).
Premiul U.C.M.R. pentru Muzică Ușoară („E Prima iubire”; „Azi sau mâine”, 2005), Premiul 1 pentru Creație la Festivalul Cântecelor de Iarnă – Radio România (2008), Premiul U.C.M.R. pentru Muzică de Jazz („Play 4 Me”; „Dorian Blues”, 2008), Premiul 1 pentru Creație la Festivalul „Fulg de nea”- Brașov (2010).
„Azi sau mâine” (George Natsis/Dana Dorian) din colecţia comp. George Natsis interpretată de Andreea Ioncea (C&P George Natsis – Arhiva personală).
Nu în ultimul rând, George Natsis este cunoscut ca dirijor, debutând la Teatrul „Constantin Tănase” (1979-1981), pentru a se afla apoi la pupitrul unor concerte precum cele de jazz cu Big-Bandul Radio. A dirijat, de asemenea, concertul etno-rock simfonic „Visul Toboșarului”- Ovidiu Lipan „Ţăndărică” & Camerata Valahia, concertul aniversar Aura Urziceanu & Radio Big-Band (1987), concertul cameral Opus Avantra Strings Ensemble (2010), concertul rock simfonic Steve Vai & Evolution Tempo Orchestra (București și Rimini, Italia, 2010), dar și turneul european cu Steve Vai si Evolution Tempo Orchestra (iunie 2013).
„Vei fi a mea” (George Natsis) din colecţia comp. George Natsis interpretată de Aurelian Temişan (C&P George Natsis – Arhiva personală).
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului nr.4/2018 – Aniversaţi: Ioana Radu, Virgil Popescu şi Elena Cârstea! O emisiune Radio România Regional, realizator Bogdan Dragomir.
Publicat de Bogdan Dragomir,
26 februarie 2018, 11:45 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:39
Bun găsit tuturor! Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să ascultaţi o nouă ediţie a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene, aici la Radio România Regional! Astăzi, în cadrul rubricii „Fonoteca melomanului”, vom asculta ca de obicei creaţii muzicale româneşti interpretate de artişti reprezentativi, cu stiluri diferite, dar extrem de îndrăgiţi de publicul meloman din România şi aniversaţi în luna februarie – Ioana Radu, Virgil Popescu şi Elena Cârstea!
* * * * *
Aici puteţí asculta varianta AUDIO a emisiunii! (Realizator – Bogdan Dragomir, regizor de emisie – Florin Bordeiaşu. O emisiune 2018 – Radio România Regional).
* * * * *
Din fonoteca muzicalăRadio România Regional, am ales pentru începutul acestei emisiuni două piese de referinţă ale folclorului românesc dar şi din repertoriul multîndrăgitei artistă a poporului IOANA RADU, o mare interpretă căreia îi aducem astăzi un respectuos omagiu muzical! Să ascultăm piesele I-auzi valea cum sună! şi Tudoriţo, nene! de pe albumul „IOANA RADU – vol.1”, editat în anul 1995 de Casa de discuri ELECTRECORD. Interpretează din folclorul românesc, Doamna IOANA RADU!
(AUDIO) – “I-auzi valea cum sună!” (folclor românesc) de pe albumul „IOANA RADU – vol.1” (C&P 1995 – ELECTRECORD) interpretată de IOANA RADU şi Orch. dirijate de Nicuşor Predescu şi Victor Predescu.
(AUDIO) – “Tudoriţo, nene!” (folclor românesc) de pe albumul „IOANA RADU – vol.1” (C&P 1995 – ELECTRECORD) interpretată de IOANA RADU şi Orch. dirijate de Nicuşor Predescu şi Victor Predescu.
Ascultaţi Radio România Regional, rubrica Fonoteca Melomanului! Promovăm şi astăzi muzica românească de calitate creată şi interpretată de artişti speciali prin stil şi abordare! În continuare, îi dorim sănătate, multe bucurii şi tradiţionalul La mulţi ani!, unui alt celebru muzician – Virgil Popescu – compozitor, orchestrator, instrumentist dar şi pedagog pentru tânăra generaţie! Vom difuza din repertoriul său componistic, două melodii intitulate „Primăvara”(din arh.pers. Virgil Popescu) pe vers. poetului Dumitru Popescu Chiselet şi „Inimi hoinare”(de pe albumul “Oana Sârbu – Un altfel de portret), pe vers. poetului George Popovici! Interpretează Oana Sârbu, Silvia Dumitrescu, Luminiţa Anghel, Laura Stoica, Zoia Alecu şi Crina Mardare!
(AUDIO) „Primăvara” (muz. Virgil Popescu, vers. Dumitru Popescu Chiselet) din arh. pers. Virgil Popescu( C&P Virgil Popescu) , interpretată de Oana Sârbu, Silvia Dumitrescu, Luminiţa Anghel, Laura Stoica, Zoia Alecu şi Crina Mardare.
virgil mare (romania-actualitati.ro).640
(AUDIO) „Inimi hoinare” (muz. Virgil Popescu, vers. George Popovici) de pe albumul „Oana Sârbu – Un altfel de portret!” (C&P 2011 Radio România) interpretată de Oana Sârbu.
Aici Radio România Regional, sunt Bogdan Dragomir şi ascultaţi rubrica Fonoteca Melomanului din cadrul emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene! La finalul acestei ediţii, vă invit să ascultăm din repertoriul artistei ELENA CÂRSTEA – piesele “Baby, baby!” (muz. şi text Elena Cârstea, orch. Andrei Kerestely) şi „Nu sunt perfectă!” (muz. şi text Elena Cârstea, orch. Ionel Tudor), ambele melodii de pe albumul „Nu sunt perfectă” (C&P 1998 Intercont Music) – o altă îndrăgită solistă aniversată astăzi, căreia îi dorim La mulţi ani, cu sănătate, multe bucurii şi fericire!
Realizatorul emisiunii – Bogdan Dragomir şi Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă mulţumim pentru atenţie şi audiţie şi vă aşteptăm la o nouă reîntâlnire muzicală! Până atunci, să ne bucurăm de glasul cald şi interpretarea specială a ELENEI CÂRSTEA!
(AUDIO) „Baby, baby!” (muz. Andrei Kerestely, text Elena Cârstea) de pe albumul „Nu sunt perfecta!” (C&P 1998 Intercont Music), interpretată de Elena Cârstea.
(AUDIO) „Nu sunt perfectă!” (muz. Ionel Tudor, text Elena Cârstea) de pe albumul „Nu sunt perfecta!” (C&P 1998 Intercont Music), interpretată de Elena Cârstea.
Surse: Agenţia de Presă RADOR, Youtube.com, romania-actualitati.ro, Pixabay.com, arhiva personală Bogdan Dragomir. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului nr.3/2018 – Aniversaţi: Nicoleta Matei (NICO), Mircea Romcescu şi Gil Dobrică! O emisiune Radio România Regional, realizator Bogdan Dragomir.
Publicat de Bogdan Dragomir,
14 februarie 2018, 11:43 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:40
Vă salut cu drag! Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit, aici la Muzica Unei Generaţii Perene, să ascultaţi o nouă ediţie a rubricii „Fonoteca melomanului” la Radio România Regional, o rubrică alcătuită din muzică românească, piese reprezentative din toate genurile, creaţii şi interpretări celebre, artişti consacraţi dar şi tinere talente…
* * * * *
Aici puteţí asculta varianta AUDIO a emisiunii! (Realizator – Bogdan Dragomir, regizor de emisie – Florin Bordeiaşu. O emisiune 2018 – Radio România Regional).
* * * * *
În această ediţie avem de aniversat, ca de obicei, 3 muzicieni reprezentativi, cu stiluri interpretative diferite, dar extrem de îndrăgiţi de publicul meloman din România – Nicoleta Matei – nume de scenă – Nico, Mircea Romcescu şi Gil Dobrică!
Pentru început, am ales din fonoteca muzicalăRadio România Regional, două piese de referinţă din muzica pop românească dar şi din repertoriul îndrăgitei şi apreciatei interprete NICO (Nicoleta Matei), artistă căreia îi dorim cu mult drag La mulţi ani, cu multă sănătate, împliniri şi bucurii! Să ascultăm piesele (Să-mi dai) Motive (muz. Laurenţiu şi Nicoleta Matei, text Ovidiu Iordache)şi Spune da, spune nu feat. Andrei Tudor (muz. Andrei Tudor, text Andreea Andrei) de pe albumul „Motive”, editat în anul 2016 de CAT MUSIC. Interpretează, NICO!
(AUDIO) “(Să-mi dai) Motive (muz. Laurenţiu şi Nicoleta Matei, text Ovidiu Iordache) de pe albumul „Motive” (C&P 2016 – CAT MUSIC) interpretată de NICO.
Foto Nico – Premiile Muzicale Radio Romania Actualitati
(AUDIO) „Spune da, spune nu feat. Andrei Tudor (muz. Andrei Tudor, text Andreea Andrei) de pe albumul „Motive” (C&P 2016 – CAT MUSIC) interpretată de NICO.
Ascultaţi Radio România Regional, emisiunea Muzica Unei Generaţii Perene, astăzi la rubrica Fonoteca Melomanului promovăm muzica românească de calitate interpretată de artişti speciali prin stil şi abordare! În continuare, îi dorim sănătate, multe bucurii şi tradiţionalul La mulţi ani!, unui alt celebru muzician – Mircea Romcescu – compozitor, orchestrator, poliinstrumentist, producător şi conducător al unei formaţii de referinţă în muzica rock românească – ACADEMICA! Vom difuza din repertoriul său componistic, două melodii intitulate „Numai împreună” şi „Spune Stop!”(ambele piese, muz. Mircea Romcescu, vers.Olimpia Panciu), de pe albumul „NUMAI ÎMPREUNĂ” (TOGETHER FOREVER), editat de Societatea Română de Radiodifuziune la Editura “Casa Radio” în anul 2003!
Interpretează…”Numai împreună”…dar şi separat – Mircea Romcescu şi Olimpia Panciu!
(AUDIO) „Numai împreună” (muz. Mircea Romcescu, vers. Olimpia Panciu) de pe albumul „NUMAI ÎMPREUNĂ” (C&P 2003 SocietateaRomână de Radiodifuziune – Editura “Casa Radio”) interpretată de Mircea Romcescu şi Olimpia Panciu.
mircea-romcescu.640 (romania-actualitati.ro)
(AUDIO) „Spune stop!” (muz. Mircea Romcescu, vers. Olimpia Panciu) de pe albumul „NUMAI ÎMPREUNĂ” (C&P 2003 SocietateaRomână de Radiodifuziune – Editura “Casa Radio” ) interpretată de Mircea Romcescu.
Aici Radio România Regional, sunt Bogdan Dragomir şi ascultaţi rubrica Fonoteca Melomanului din cadrul emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene! La finalul acestei ediţii, vă invit să ascultăm din repertoriul artistului GIL DOBRICĂ, un îndrăgit solist aniversat in memoriam astăzi, piesele “Hai acasă!” (muz. John Denver, text Gil Dobrică) şi „Idilă sub clar de lună” (muz. Bill Monroe, text Gil Dobrică), aranj. orchestrale şi conducerea muzicală – Ion Barbu şi Cornel Meraru, ambele piese de pe albumul „Cântec pentru mama” (C&P 1998 Electrecord)!
Realizatorul emisiunii, Bogdan Dragomir împreună cu prietenul şi colegul meu Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă mulţumim pentru atenţie şi audiţie şi vă aşteptăm la o nouă reîntâlnire muzicală! Până atunci, să ne aducem aminte cu drag de sufletul mare şi interpretarea plină de căldură a lui GIL DOBRICĂ!
(AUDIO) „Hai acasă!” (muz. John Denver, text Gil Dobrică) de pe albumul „Cântec pentru mama” (C&P 1998 Electrecord), interpretată de Gil Dobrică.
(AUDIO) „Idilă sub clar de lună” (muz. Bil Monroe, text Gil Dobrică) de pe albumul „Cântec pentru mama” (C&P 1998 Electrecord), interpretată de Gil Dobrică.
Surse: Agenţia de Presă RADOR, Youtube.com, Pixabay.com, romania-actualitati.ro, arhiva personală Bogdan Dragomir. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Noi inițiative privind îmbunătățirea competențelor-cheie și digitale ale cetățenilor europeni, în scopul promovării valorilor comune și al sensibilizării elevilor cu privire la modul de funcționare a Uniunii Europene, au fost adoptate de Comisia Europeană miercuri, 17 ianuarie. Propunerile au ca obiectiv reducerea inegalităților socio-economice, susținând în același timp competitivitatea, pentru a construi o Europă mai unită, puternică și democratică.
Tibor Navracsics, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, a declarat: „Sistemele de educație și formare europene trebuie să ofere cetățenilor din toate mediile sociale competențele adecvate pentru a progresa și prospera din punct de vedere profesional și, de asemenea, trebuie să le ofere condiții pentru a deveni cetățeni implicați. Trebuie să îmbunătățim potențialul educației de a stimula coeziunea socială și sentimentul de apartenență. Pentru a realiza acest obiectiv, trebuie să ne bazăm pe valorile noastre comune și să ne asigurăm că educația oferă elevilor și studenților șansa de a profita de identitatea lor europeană în toată diversitatea sa și de a învăța mai mult despre Europa, despre alte țări europene și despre ei înșiși.”
Inițiativele propuse de Comisie sunt următoarele:
(i) o propunere de recomandare a Consiliului privind competențele-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții, ce prezintă actualizări importante în concordanță cu evoluțiile rapide din procesul de predare și învățare din ultimul timp;
(ii) un Plan de acțiune în domeniul educației digitale care evidențiază modul în care UE poate ajuta cetățenii, instituțiile de învățământ și sistemele de educație să se adapteze mai bine la viața și munca într-o eră a schimbărilor digitale rapide;
(iii) o recomandare a Consiliului privind promovarea valorilor comune, a educației favorabile incluziunii și a dimensiunii europene a predării, având ca obiectiv consolidarea coeziunii sociale și combaterea creșterii mișcărilor care instigă la dezbinare și a răspândirii știrilor false; în acest sens, Comisia urmează să ia măsuri pentru intensificarea schimburilor virtuale între școli, prin rețeaua de succes e-Twinning(link is external), și sporirea mobilității școlare, prin programul Erasmus+
Noile propuneri reprezintă, de asemenea, o contribuție la primul Summit european privind educația, găzduit de comisarul Navracsics în data de 25 ianuarie, la Bruxelles. Tema reuniunii la nivel înalt este „Întemeierea Spațiului european al educației: pentru o educație inovatoare, favorabilă incluziunii și bazată pe valori”.
Context
Șefii de stat și de guvern au discutat în mod informal tematica educației și formării la Summitul social de la Göteborg, din noiembrie 2017, în baza Comunicării Comisiei „Consolidarea identității europene prin educație și cultură”
Muzica Unei Generaţii Perene – Portrete muzicale – VICTOR SOCACIU 65! La mulţi ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
14 ianuarie 2018, 17:19 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:44
Astăzi, la Radio România Regional – Muzica Unei Generaţii Perene, aniversăm un renumit cantautor de muzică folk şi pop-folk, realizator de emisiuni radio-tv, fost membru al Cenaclului FLACĂRA – La mulţi ani, VICTOR SOCACIU 65!
VICTOR SOCACIU : (n. 14 ianuarie 1953, Brașov), este un cantautor român de muzică folk, realizator de emisiuni de televiziune şi diplomat (M.A.E).
Cantautor, membru, din 2003, al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România • Născut la: 14.01.1953 la Braşov • 1969 – Urmează cursurile de ghitară clasică la Şcoala Populară de Artă – Braşov, la clasa prof. Martinescu. • 1978 – Absolvent al Facultăţii de Electromecanica – inginer • 1970 – debutează pe scenă cu trupa rock Zodiac. • 1973 – activează în cadrul Cenaclului “Dacia Felix” din Centrul Universitar Braşov iar primele sale cântece folk (“Trenul”, “Ţinta între bine şi rău”, “Sub scutul amurgului”) se bucură de un real succes în mediul studenţesc.
(Audio) – „Tata şi caii” de pe albumul „Best of – 30” (C & P 2003 Radio România) interpretat de Victor Socaciu.
• 1975 – debut radio cu piesa « Nălucile amintirilor » • 1976 – debutează în Cenaclul “Flacăra” la Teatrul Naţional Bucureşti • 1976 – debut TV cu piesa “Oltule”
(Audio) – „Cãruţa cu flori” de pe albumul „Best of – 30” (C & P 2003 Radio România) interpretat de Victor Socaciu.
Activitate:
Membru în Cenaclul “Flacăra” în perioada 1976 – 1982, al Serbărilor Scânteii Tineretului în perioada 1983 – 1984 • Semnează muzica spectacolului “Tinereţe fără bătrâneţe” de Eduard Covali – Teatrul Dramatic Braşov • Semnează coloana sonoră a spectacolului de muzică şi poezie “Muntele dragostei” la Teatrul Ion Creangă – Bucureşti – 1987 – 1989 • Producător al Festivalului Naţional – Concurs de muzică folk “Om Bun” începând din 1991
(Audio) – „Cântec pentru Charlie Chaplin” de pe albumul „Best of – 30” (C & P 2003 Radio România) interpretat de Victor Socaciu.
• Turnee în: China – 1986, Coreea – 1986, URSS – 1984, Germania – 1985, 1999, 2002 şi 2003, Republica Moldova – 1990, 1993, 1996 şi 2001, Canada – 1999 şi 2001, SUA – 1996, 1999 şi 2002, Suedia – 1996, etc. • Realizator al emisiunii săptămânale la TVR – “Vânare de vânt”, între 1997-1999.
(Audio) – „La un ceai” de pe albumul „Best of – 30” (C & P 2003 Radio România) interpretat de Victor Socaciu.
• Semnează genericele mai multor emisiuni Radio şi TV printre care: “Omul cu chitara”, “Oameni de zăpadă” respectiv « Ceaiul de la ora 5 », « Insomniile Corinei » « Cazuri şi necazuri în dragoste », « Vânare de vânt », « Arca Marinei », « Personalul de Costineşti », « Bun de tipar », « Tunelul timpului », « Mulţumesc », « Ora fără catalog » • Semnează peste 450 de cântece declarate la UCMR – ADA.
– Şi-a lansat cel mai recent album muzical în 2014, albumul „Îmbrăţişarea”, editat de casa de discuri ELECTRECORD.
– 2017 – Consul general al României la Montreal – Canada.
(Audio) – „Mereu cu Dumnezeu” (Victor Socaciu/Adrian Păunescu) de pe albumul „Condiţia Umană” (C & P 2001 Electrecord) interpretat de Victor Socaciu.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generaţii Perene – Comemorare 20 – VASILE VESELOVSKI!
Publicat de Bogdan Dragomir,
4 ianuarie 2018, 13:07 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:44
Am ales pentru astăzi, la 20 de ani de la trecerea în nefiinţă, să aducem omagiul nostru unui renumit compozitor de şlagăre ale muzicii uşoare româneşti–VASILE VESELOVSKI ! Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!
VASILE VESELOVSKI
Vasile Veselovski (n. 18 decembrie, 1925, Pitești (Găvana) – d. 4 ianuarie1998) , compozitor de muzică ușoară, autor al unor șlagăre îndrăgite precum „Strada Speranței”, „Fluierând pe stradă”, „Merit eu”, „Tu”, „Și dacă”, „O chitarǎ cânta”, „Și m-am îndrăgostit de tine”.
(Audio) – Corina Chiriac – „Strada speranţei” de pe CD-ul Vasile Veselovski – Strada Speranţei (C&P Electrecord 2001).
Dragostea pentru muzică a apărut din copilărie, pentru că tatăl l-a învățat să cânte la balalaică, mandolină și chitară și apoi la acordeon. În timpul școlii și facultății a făcut parte din mai multe coruri: Liceul Teoretic de băieți Pitești (dirijor Alfons Popescu), Corala „Crai Nou” (dirijor Liviu Kavassi), biserica „Delea Nouă”, biserica „Sfinții Impărați Constantin și Elena – Bariera Vergului” (dirijor Gheorghe Bazavan).
(Audio) – Aurelian Andreescu – „Merit eu?” de pe CD-ul Vasile Veselovski – Strada Sperantei. (C&P Electrecord 2001).
ACTIVITATE
După absolvirea Conservatorului, Vasile Veselovski a fost inspector muzical în Ministerul Culturii (1952-1956), Secretar muzical la Teatrul de revistă Constantin Tănase din București (1956-1957), inspector pentru muzică în Comitetul pentru Cultură și Artă din București (1957-1963). După această perioadă, s-a dedicat în întregime activității componistice.
(Audio) – Horia Moculescu – „Şi dacă” de pe Vasile Veselovski – Strada Speranţei. (C&P Electrecord 2001).
(Audio) Angela Similea – „Tangoul” de pe CD-ul Vasile Veselovski – Strada Speranţei. (C&P Electrecord 2001).
DISTINCŢII (SELECŢIE)
Marele premiu (1964) și Premii (1965, 1966, 1970. 1971, 1973, 1974, 1983, 1984, 1987, 1988, 1992, 1993) la „Festivalurile de muzicǎ ușoarǎ de la Mamaia”. Premiul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România (1969, 1974, 1975, 1983, 1994).
Premii la „Melodii” (1981, 1982, 1983, 1984, 1986, 1987).
Premiu la „Crizantema de aur” (Târgoviște, 1995).
Premiul Asociației Umoriștilor Români-AUR, 1993. Diploma de onoare la Festivalul de muzicǎ ușoarǎ de la Sopot (Polonia- 1966).
Membru in „Centrul Național Român ASSITEJ” (1970).
Ordinul „Meritul Cultural clasa a III-a”
(Audio) Adrian Daminescu – „Şi m-am îndrăgostit de tine” de pe CD-ul Vasile Veselovski – Strada Speranţei. (C&P Electrecord 2001).
“Sunt de partea celor ce-şi caută inspiraţia în folclor, convins fiind că numai cu astfel de piese putem fi interesanţi şi pentru străini. Cântecele în stil american, spaniol, grecesc sau italian, le fac ei mult mai bine ca noi. Şi apoi ritmurile, ca şi melosurile populare româneşti sunt foarte frumoase şi nu văd de ce am face abstracţie de ele”. (Vasile Veselovski: Cuvânt înainte la CD-ul „Strada Speranței”, EDC 442).
„Vasile Veselovski avea cântecul simplu, atrăgător, molipsitor. Ştia să așeze muzica lângă cuvânt în chip firesc.(…) Spunea odată: „Am fost norocos. În cariera mea am avut parte de prieteni buni- cântăreți valoroși- care m-au ajutat să scot la lumină cântece minunate”.” (Temistocle Popa: Cuvânt înainte la CD-ul „Strada Speranței”, EDC 442).
(Audio) Doina Badea – „Cânta un matelot” de pe CD-ul Vasile Veselovski – Strada Speranţei. (C&P Electrecord 2001).
„În această lume de piață în care talentul nu mai are preț, Vasile Veselovski a fost un compozitor din categoria celor hărăziți cu talent. El compunea fără efort, cași cumși-ar fi murmurat sieși o melodie…Lipsită de întortocheriși de bucle stilistice, tunsă scurt, fără vanitatea de a atrage ostentativ atenția, darși fără teama de a fi prea simplă, muzica lui Veselovskiși-a câștigat încet, încet, o personalitate care o împiedică pentru totdeauna să fie atribuită oricui. Ar mai fi de adăugatși prestația sa absolut remarcabilă în groapa cu lei a teatrului de revistă, unde el a repus în onoare muzica de spectacol, învățătură grea, dar vecheși bună, de la Ion Vasilescu, Gherase Dendrinoși H. Mălineanu. Ascultând-o, (muzica lui Vasile Veselovski) parcã îți vine uneori să exclami: Ce simplu se compunșlagărele!, fără să te gândești că, dacă te-ar auzi, acolo, în Raiul Compozitorilor, Veselovski, ar râde ușor, în mustață…” (Aurel Storin: Cuvânt înainte la CD-ul „Strada Speranței”, EDC 442). (http://www.festivalul-vasile-veselovski.ro/despre-vasile-veselovski/)
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generaţii Perene – Aniversare 60 – LAURENŢIU CAZAN – instrumentist, interpret şi compozitor! La Mulţi Ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
28 decembrie 2017, 11:35 / actualizat: 20 iunie 2023, 14:16
Astăzi, la Radio România Regional îl aniversăm pe interpretul vocal, instrumentist de geniu dar şi compozitor de muzică pop românească –LAURENŢIU CAZAN. LA MULŢI ANI!
laurentiu-cazan-andreipartos-ro
Aici puteţi asculta varianta audio a emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE – aniversarea artistului LAURENŢIU CAZAN (Realizator Bogdan Dragomir, regizor de emisie Florin Bordeiaşu – C&P 2017 Radio România Regional)
* * * * *
S-a născut la Bacău în data de 28.12.1957 şi locuieşte în Buzău. Este un multiinstrumentist (vioară, pian, chitară, muzicuță, percuție), compozitor, textier, solist vocal şi orchestrator. A studiat vioara și pianul încă din copilărie. Fiind autodidact, mai târziu învață să cânte la chitară (acustică, electrică, bas) și își însușește tehnica percuției. Pentru el, muzica se împarte în bună şi proastă. Abordează cu dezinvoltură genuri muzicale foarte diferite: simfonică, populară, ţigănească, spaniolă, italiană, country, grecească, pop, rock, jazz, etc. Astfel, cu toată varietatea genurilor pe care le abordează, creaţia sa este foarte unitară stilistic. Pe parcursul carierei a interpretat melodii atât în limba română cât și în alte 8 limbi străine.
„Say Something” (L. Cazan/L. Cazan) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan (audio).
Ca instrumentist, (vioară, pian, chitară, percuţie şi muzicuţă) cântăreţ, compozitor şi orchestrator, Laurenţiu Cazan este considerat a fi unul dintre cei mai populari artişti din România. Se poate spune despre el că este un cantautor prin excelenţă, dar se mai spune că excepţiile întăresc regula. Astfel, vizita generoasă în România a unui grup de compozitori de elită (din Nashville – S.U.A.) ce viza un schimb de experienţă dintre aceştia şi compozitorii români, (din care a făcut parte şi Laurenţiu) având ca fond încurajarea drepturilor de autori din ţara noastră, a dus la crearea unor compoziţii remarcabile. Aşa a luat naştere piesa “Without me”, lucrare scrisă la Sinaia în martie 1994 (muzică şi text: Laurenţiu Cazan-România & Gary Burr-S.U.A.).
„Without Me” (Laurenţiu Cazan / Garry Burr) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan (audio).
Primul LP al lui Laurenţiu Cazan, editat de Casa de Discuri INTERCONT MUSIC şi intitulat “Say Something “, este o superbă culegere de hit-uri, pentru că de aici nu lipsesc “Angel”, ”Pescăruşul”, ”Noaptea în vis”, cântece binecunoscute deja dar şi piese vechi de peste 30 de ani, cum ar fi ”Copil orfan” sau piesa instrumentală “Întoarcere în timp”, sau binecunoscuta compoziţie “Without me”- considerată de către casa producătoare ca fiind hitul discului.
„Angel” (L. Cazan/L. Cazan) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan (audio).
Începuturile carierei sale sunt legate de Orchestra Liceului de Muzică dinBacău, unde cântă într-un taraf, la vioară. În perioada următoare cântă în mai multe formații:Omicron (1973-1978), Nona (1978-1979) alături de Mihaela Runceanu, Apollo a Teatrului „Toma Caragiu”, Ploiești (1980-1981), Litoral (1981-1982), Cromatic (1985-1986), Sfinx (1986-1990).
„Întoarcere în timp” (L. Cazan/instrumentala) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan (audio).
Primii paşi în afirmarea artistică îi face pe scena Teatrului din Ploieşti (1981), împreună cu formaţia LITORAL, al cărei chitarist era. Un an mai târziu, în 1982 are prima apariţie TV într-o emisiune realizată la TVR de renumitul Producător şi Realizator Titus Munteanu, în care îşi interpretează compoziţia „Uită tristeţea” . În 1983 urmează alt succes, ” Sunetul ploii „, piesă care-i pune în valoare deosebita personalitate artistică.
„Pescăruşul” (L. Cazan/L. Cazan) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan (audio).
Din activitatea sa muzicală reamintim următoarele repere:
1982 – debutează la televiziune cu piesa „Uită tristețea”, muzică și versuri proprii, în cadrul unei emisiuni produse de Titus Munteanu
1982 – 1985, face turnee în țară
1983 – lansează primul disc – “Uită tristețea”
1985 – 1990, desfășoară turnee cu formațiile Cromatic și Sfinx în Danemarca, Kuwait, Norvegia, Finlanda, Olanda, Austria, Germania, Belgia.
1990 – 2001, urmează o serie de turnee în Europa ca one man show. Are o serie de apariții la televiziune în Olanda – RTL4, SBS, TV Drenthe
1991 – înainte de a se stabili în Olanda, editează discul-single „Numai muzica”
1996 – revine în România şi își lansează albumul “Say something”
2001 – 2003 desfășoară o activitatea concertistică, radio, TV în România
Formația de concert îi alătură pe Vali Vătuiu, Adi Manolovici, Cătălin Răsvan, Florentin Milcoff.
„Al cincilea anotimp” (L. Cazan/instrumentala) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan (audio).
Albume muzicale realizate: Uită tristețea (1983), Say something (1996), Și iarăși voi zbura (2003).
„Without Me” (Laurenţiu Cazan / Garry Burr) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan (audio).
Distincţii primite:
1993, obține locul al II-lea la finala pentru Eurovision – cu piesa “Say something”. Tot în același an participă la Festivalul „Cerbul de Aur” cu piesele “Angel” și “Say something”.
1994, participă la Concursul „Song Festival” de la Cavan, Irlanda cu piesa “Say something” și obține locul al II-lea.
1995, obține locul al II-lea la Festivalul „Cerbul de aur” – cu albumul “Say something”
1998, participă la Eurovision cu piesa “Sinceritate”
2000, participă la Eurovision – cu piesa “Survive”
2001, piesa sa „Sunetul ploii” interpretată de Aida Elena Borovină primește Premiul Special al Juriului de copii la „Steaua de aur”
2002, piesa sa „Pescărușul” interpretată de Patricia Costache primește premiul pentru cel mai bun aranjament muzical la „Steaua de aur”.
„Noaptea în vis” (L. Cazan/L. Cazan) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan & Form. Sfinx (audio-1989).
În 1993, la Festivalul Internaţional “Cerbul de Aur”, primeşte Premiul Presei, acordat de ziarişti, premiu în valoare de 200.000 de lei, acordat de publicaţia „Evenimentul zilei”.
**********
Acesta a fost ultimul artist aniversat sau comemorat în cadrul emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE în anul 2017, dar ne vom reîntâni la începutul lui 2018!
Până atunci vă dorim, tuturor ascultătorilor RADIO ROMÂNIA REGIONAL cu drag multă sănătate, toate gândurile bune şi un An Nou Fericit! LA MULŢI ANI!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir – Radio România Regional.
Surse info:Agenţia de Presă RADOR, wikipedia.com, laurentiucazan.ro, andreipartos.ro, tvr.ro, youtube.com si materiale jurnalistice din arhiva personală.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generaţii Perene – Aniversare ŞTEFAN HRUŞCĂ 60 – La Mulţi Ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
8 decembrie 2017, 09:44 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:48
Astăzi, Radio România Regional, în cadrul emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE, îl sărbătoreşte pe unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi artişti-colindători ai României! La mulţi ani, ŞTEFAN HRUŞCĂ!
Celebrul cântăreţ român Ştefan Hruşcă s-a născut în Maramureş pe data de 8 decembrie 1957. Până în anul 1981 a fost învăţător la Şcoala nr. 1 din Borşa, Judeţul Maramureş, când este descoperit şi invitat să participe la turneele Cenaclului Flacăra.
Ştefan Hruşcă – „Rugă pentru părinți” (Ştefan Hruşcă/ Adrian Păunescu) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C – Radio România, P 2006 Roton).
Între anii 1981 şi 1984 participă la peste 1000 de concerte în toată ţara, talentul său fiind recunoscut şi recompensat cu Marele Premiu al Muzicii Folk şi Premiul pentru Creaţie. După ce părăseşte Cenaclul în 1984, îşi continuă cu succes cariera solo sau colaborând cu Vasile Şeicaru şi Victor Socaciu. Mare succes au avut albumele “Rugă pentru părinţi” (1984), “Urare pentru îndrăgostiţi” (1986), precum şi cel scos în colaborare cu Vasile Şeicaru, intitulat “Călători visători” (1988).
Ştefan Hruşcă – „Linu-i lin”, de pe albumul „Romanian Christmas Carols” (C&P 1994 Electrecord).
Din anul 1990 Ştefan Hruşcă ne va ajuta să redescoperim frumuseţea colindelor româneşti – arhicunoscut fiind “Linu-i lin” – pe care reuşeşte să le interpreteze într-o manieră aparte. Discurile sale ajung să fie printre cele mai vândute pe piaţa românească, succese răsunătoare având producţiile “Colinde” (1990), “La săvârşitul lumii” (1993), “Zăurel de zăurel” (1995), “Crăciunul cu Hruşcă” (2000), “Sfântă-i sara de Crăciun” (2001).
Ştefan Hruşcă – „Zoriori de ziuă” de pe albumul „Romanian Christmas Carols (C&P 1994 Electrecord).
Stabilit din 1991 în Canada, lângă Toronto, Ştefan Hruşcă susţine concerte în toate colţurile lumii, acolo unde bate o inimă de român. Revine în fiecare an în ţară, unde îşi păstrează popularitatea, mărturie stând şi acordarea Discului de Aur de către casa de discuri Electrecord, precum şi a Premiului Uniunii Oamenilor de Artă pentru cele mai multe albume vândute. Nu abandonează complet stilul folk.
Ştefan Hruşcă – „Fostele iubiri” (Ştefan Hruşcă / George Ţărnea) de pe albumul „20 de ani” (C&P 2001 Intercont Music).
În anul 1996 produce albumul “Fostele iubiri”, pe versurile poetului George Ţărnea, iar în 1996 se implică ca director artistic în organizarea primei ediţii a Festivalului de muzică folk “Meşterul Manole”.
Ştefan Hruşcă – „Un copac cu flori” (Ştefan Hruşcă / Dan Verona) de pe albumul „20 de ani” (C&P 2001 Intercont Music).
În anul 2001 apare discul “20 de ani”, în care se regăsesc succese ale carierei sale, precum “Frunze”, “Rugă pentru părinţi”, “Un copac cu flori”, “Ochii tăi”.
Ştefan Hruşcă – „Ochii tăi” (Ştefan Hruşcă / Dan Verona)” de pe albumul „20 de ani” (C&P 2001 Intercont Music).
Aducând în casele noastre parfumul de neuitat al sărbătorilor tradiţionale româneşti, muzica interpretată de Ştefan Hruşcă rămâne apropiată de sufletul românesc indiferent pe ce continent se află acesta.
Ştefan Hruşcă – „Deschide uşa, creştine” de pe albumul „Romanian Christmas Carols” (C&P 1994 Electrecord).
Ştefan Hruşcă – „Urare”, de pe albumul „Romanian Christmas Carols” (C&P 1994 Electrecord).
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Premiul TINERE TALENTE la Festivalul Internaţional de Teatru, Muzică şi Dans pentru copii NEGHINIŢĂ – Bacău 2017
Publicat de Bogdan Dragomir,
5 decembrie 2017, 13:29 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:52
Foto încep. Festival Neghiniţă – Bacău 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
În perioada 27-29 octombrie 2017, la Teatrul Bacovia din Bacău s-a desfăşurat cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului-Concurs Internaţional de Teatru, Muzică şi Dans pentru Copii NEGHINIŢĂ! La ediţia a VIII a a Festivalului Internaţional de Teatru, Muzică şi Dans pentru Copii şi Tineri “Neghiniţă”, ediţie cofinanţată de Consiliul Judeţean Bacău, au participat pe scenele Teatrului Bacovia şi Teatrului de Vară peste 1000 de copii şi tineri din 22 de oraşe ale ţării dar şi din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Rusia, Armenia, Tatarstan si Uzbekistan. Toţi ne-au bucurat şi încântat cu evoluţiile lor la cele patru secţiuni: teatru, muzică uşoară, muzică instrumentală şi dans.
Interviu cu prof. Mariana Tanasă – Dir. general al Festiv. NEGHINIŢĂ, dar şi cu concurenţii Anastasia Budişteanu (Galaţi) şi Luchian Nicola (Iaşi) realizat de Mona Vîlceanu – Redactor Radio România Iaşi (28 oct. 2017)
Gala de Premiere Neghinita 2017 – Prof. Mariana Tanasă – Dir. Festival (foto by Bogdan Dragomir)
La Secţiunea Muzică Uşoară s-au calificat în finala festivalului 120 de copii din toate zonele ţării iar premiile au fost obţinute pe merit în funcţie de calitatea interpretării dovedită în cele două zile de concurs!
Juriul secţiunii muz. uşoară a festiv. Neghinita 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Pentru obiectivitate şi transparenţă totală, şi la această ediţie, s-au acordat note „la vedere”, copiii au fost foarte bine pregătiţi de profesorii coordonatori iar juriul acestei secţiuni a fost alcătuit din personalităţi artistice şi mass media de specialitate: MIHAI ALEXANDRU – compozitor şi membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Preşedintele Juriului; NICO (NICOLETA MATEI)– interpretă muzică pop, solistă a Teatrului TOMA CARAGIU din Ploieşti, ALEX FLOREA – interpret muzică uşoară, reprezentant al României la EUROVISION 2017; BOGDAN DRAGOMIR – realizator, coordonator programe Radio România Regional; CLAUDIU BULETE – compozitor, CB Media Vaslui; EUGENIA URSU – producător muzical, reprezentant UNESCO – Chişinău; MĂDĂLINA CÂRCOTĂ – artist liric Filarmonica „George Enescu”, prof. canto Şcoala ART MUSIC, Bucureşti, RUMIANA NACHEVA – jurnalist, director al Festivalului Internaţional de Muzică Pop SILVER YANTRA, Bulgaria, SEMEON LIMANOV – interpret muzică uşoară, prof. canto la Colegiul de Artă din Moscova, Rusia şi DARIA T – interpretă muzică uşoară, reprezentantă a Fundaţiei Teatrale Neghiniţă din Bacău.
Interviu cu compozitorul Mihai Alexandru – Preşedintele juriului secţiunii Muzică Uşoară a festiv. NEGHINIŢĂ 2017 realizat de Bogdan Dragomir – Radio România Regional (28 oct. 2017).
Sâmbătă – 29 octombrie a avut loc Gala de premiere a Festivalului-Concurs NEGHINIŢĂ 2017.
În deschidere, au susţinut recitaluri extraordinare interpreţii NICO, ALEX FLOREA, Daria T (Daria Anastasia Tanasă), SEMEON LIMANOV, LORINA LASLĂU, MIRUNA HAUCA, ANDREEA DIACONU şi ALESSIA POPA, iar pe podiumul de premiere au urcat aproape jumătate din participanţi, obţinând trofee, diplome, premii în bani şi cadouri din partea organizatorilor şi sponsorilor.
NICO în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Alex Florea în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Semeon Limanov în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Duo Neghi Voice în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
NICO feat. Andreea Diaconu & Miruna Hauca în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
NICO feat. Daria T în recital la festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Alessia Popa în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Ionel Tanasă – actor, regizor şi Preşedinte al Fundaţiei NEGHINIŢĂ, organizator al Festival. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Îi vom menţiona aici doar pe câştigătorii trofeelor acestei secţiuni în ordinea clasamentului (palmaresul complet al festivalului poate fi consultat pe adresa www.neghi.ro ):
SECŢIUNEA MUZICĂ UŞOARĂ
TROFEUL PENTRU SECŢIUNEA MUZICĂ UȘOARĂ
Grădinaru Marina Georgiana – Onești (clasa prof. Irina Pashalov)
Marina Grădinaru – Trofeul Secţiunii Muzică Uşoară a Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
*CATEGORIA 5 – 6 ANI
TROFEUL categoriei – Lungu Maria Daria – Târgoviște
Foto Sofia Onica – Premiul Tinere Talente – Radio România Regional şi Trofeul Grupei la Festiv. Neghinita 2017 (foto arh. Sofia Onica.facebook.com/arh.pers.B.Dragomir)
Radio România Regional împreună cu colegii de la Studioul Regional RADIO ROMÂNIA IAŞI – parteneri media ai acestui eveniment, au acordat Premiul TINERE TALENTE şi Premiul Radio Iaşi pentru calităţi artistice deosebite interpretei Sofia Onica din Iaşi (clasa Prof. Anca Apetroaiei).
Interviu cu Sofia Ioana Onica – Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional, realizator Mona Vîlceanu, Radio România Iaşi)
Sofia Onica – Premiul Tinere Talente – Radio România Regional (foto by Bogdan Dragomir)
Sofia are 8 ani şi este eleva D-nei Prof. Anca Apetroaiei -Palatul Copiilor Iaşi de la vârsta de 3 ani. A participat la numeroase concursuri încă de la vârsta de 5 ani obţinând numeroase premii, amintim mai jos pe cele obţinute în ultimii doi ani:
Trofeul Categoriei FESTIVALUL INTERNATIONAL DE TEATRU, MUZICA SI DANS “NEGHINITA”-BACAU 2017;
Premiul I FESTIVALUL INTERNATIONAL BLED GOLDEN MICROPHONE –BLED SLOVENIA 2017;
Premiul I FESTIVALUL NATIONAL “VIS DE STEA” MOINESTI 2017;
Trofeul festivalului FESTIVALUL NATIONAL “RITMURILE COPILARIEI” IASI 2017;
Premiul I FESTIVALUL INTERNATIONAL “CONSTELATIA NECUNOSCUTA” VASLUI 2016;
Trofeul Categoriei FESTIVALUL INTERNATIONAL “NOVALATINITAS” CHISINAU, MOLDOVA;
Premiul I FESTIVALUL NATIONAL “RITMURI PE PORTATIV” VASLUI 2016;
Premiul I FESTIVALUL NATIONAL”MAMAIA COPIILOR “2016;
Premiul I FESTIVALUL INTERNATIONAL RUMF BRASOV 2016
Trofeul Categoriei FESTIVALUL NATIONAL “FLORILE COPILARIEI” BARLAD 2016
poza Sofia Onica la festiv. Neghinita 2017 (foto arh. pers. Sofia Onica)
Sofia a obţinut de asemenea premii şi la „dans modern”, pe care îl practică de la vârsta de 4 ani. A participat la emisiuni TV şi Radio pe plan local. În perioada 2015-2016 a fost coprezentator al emisiunii pt. copii ”Tirigong” – Tele M Iaşi!
Felicitări, Sofia şi mult succes în continuare!
Sofi Radio viva (foto arh. pers. Sofia Onica)
Festivalul Internaţional de Teatru, Muzică şi Dans pentru Copii NEGHINIŢĂ – Bacău 2017 a fost organizat de Fundaţia Teatrală „Neghiniţă” din Bacău şi Consiliul Judeţean Bacău. Partener media: Radio România Regional şi Radio România Iaşi.
Juriul festiv. Neghinita 2017 (foto by Ionel Tanasa/arh.pers.B.Dragomir)
Felicitări organizatorilor, câştigătorilor, profesorilor-coordonatori şi tuturor participanţilor la acest frumos eveniment!
foto Festival Neghinita Bacau 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir – Radio România Regional.
(Sursa: Materiale din arhiva personală şi din arh. festivalului. Mulţumim tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!).
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, „cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio” de aproape un sfert de veac, şi-a deschis azi porţile, pentru cea de-a XXIV-a ediţie.
Prima zi a Târgului Gaudeamus marchează atâtdeschiderea oficială, cât şi o serie de evenimente pe care le puteţi trece în agendă, după ce consultaţi programul centralizat de echipa Gaudeamus.
Aproximativ 300 de expozanţi, peste 800 de evenimente editoriale şi profesionale, personalităţi ale peisajului cultural naţional, numeroase ateliere de creaţie şi evenimente dedicate celor mai tineri vizitatori, constituie reperele majore ale celei de a 24-a ediţii a manifestării.
La festivitatea de deschidere, Preşedintele Director General al SRR, dl. Georgică Severin a subliniat că “este o dovadă că atunci când iubeşti cultura, când iubeşti lectura, când iubeşti cartea şi mai ales nu eşti dispus la compromisuri, acest fenomen poate să continue să existe.”
Preşedinte de onoare al acestei ediţii a Târgului este dramaturgul şi jurnalistul Matei Vişniec, care a declarat: “De fapt, trebuie să vă spun că nu sunt decât un umil servitor al cuvintelor şi al cărţilor pentru că şi ele m-au format. Îmi dau seama acum că de 50 de ani de fapt eu cred în cuvinte, cred în carte, cred în ferestrele, în uşile pe care cărţile ni le deschid. Faptul că Europa se află, astăzi, în inima acestui târg de carte este un lucru fabulos pe care nu mi-l puteam imagina în urmă cu 30 de ani, cu 40 de ani. Ori, iată că există şi utopii care se realizează! Îmi spun că, de fapt, cărţile mi-au deschis toate căile posibile, chiar atunci când frontierele erau închise; prin cărţi am ajuns la inimile altora, la culturile altora, am înţeles ce este Europa, ce este omul, cine suntem noi. Nimic nu mi-a deschis porţi mai largi şi mai generoase decât lecturile din clasicii noştri, din clasicii literaturii universale, din clasicii generaţiei mele şi văd câţiva membri ai generaţiei ’80 aici. Pentru mine scrisul a fost o formă de libertate şi cred, în continuare, că acolo unde există carte şi educaţie, există libertate! Cum am trăit între două ţări, şi între două limbi şi între două sensibilităţi, mai cred că România este extrem de competitivă în primul rând, pe plan cultural. Mă bucur că mă aflu aici…”
Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, structură reprezentativă, aleasă ca invitata de onoare a celei de-a XXIV-a ediţii a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, a lansat invitaţia la dialog despre “cum să citim sănătos, cum să ne hrănim sănătos, cum să ne bucurăm de viaţă şi mai ales cum să ne bucurăm de present, pentru că pe de-o parte avem o expoziţie despre cei 60 de ani de la semnarea tratatelor constitutive, Tratatul de la Roma al UE, pe de altă parte vom vorbi despre viitorul UE pentru că suntem în plină dezbatere privind scenariul viitorul UE”.
De asemenea, Liliana Ţuroiu, Preşedinte al Institutului Cultural Român speră “să fie o ediţie cu multe dezbateri, cu multe lansări interesante, cu aceeaşi atmosferă relaxată, destinsă şi distinsă”.
Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură, iniţiat şi este organizat anual de Radio România, este de foarte mulţi ani un reper, atât pentru specialiştii din branşă cât şi pentru publicul larg. Cel mai important şi mai longeviv eveniment expoziţional dedicat cărţii, din România, are un loc bine definit în calendarul cultural şi în conştiinţa publicului, dovadă stând cei peste 100.000 de vizitatori care îi trec pragul în fiecare an.
În toamna fiecărui an, Târgul Internaţional GAUDEAMUS devine centrul pieţei editoriale şi al vieţii culturale din România. Deopotrivă târg de carte de carte şi cafenea literară, GAUDEAMUS propune în acest an un maraton de peste 800 de evenimente culturale, într-o atmosferă prietenoasă şi destinsă.
Începând de azi, până pe 26 noiembrie, în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo vă puteţi permite cele mai creative şi relaxante abordări culturale.
Premiul Tinere Talente la Festivalul Naţional STEA PRINTRE STELE – Bacău 2017
Publicat de Bogdan Dragomir,
2 noiembrie 2017, 12:17 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:57
În perioada 29-30 septembrie 2017, la Teatrul Municipal Bacovia, Asociaţia “Centrul Daniel”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bacău, a organizat ediţia a VI-a a Festivalului Internaţional de Muzică Uşoară pentru Copii “STEA Printre Stele”, concurs de interpretare ce îşi propune să contribuie la descoperirea de copii şi tineri interpreţi de muzică uşoară, să aducă împreună copii talentaţi, copii cu dizabilităţi şi personalităţi marcante ale muzicii uşoare româneşti.
Foto Premii sectiunea Desene – Centrul Daniel (foto Ioana Dragomir)
Prin realizarea acestui eveniment, organizatorii au urmărit dezvoltarea unui bun cultural de interes local, naţional şi internaţional care să satisfacă nevoile iubitorilor de artă, să promoveze valorile în rândul participanţilor şi să crească accesul publicului la viaţa socio–culturală a oraşului Bacău, care în anul 2017 este şi Capitala Tineretului din România.
După faza de preselecţie au ajuns în finala concursului 114 concurenţi români şi străini. Festivalul a fost organizat de ASCHN Bacău, sub coordonarea Ionelei Cătălina POPA, evenimentul bucurându-se de o atenţie şi de o apreciere din ce în ce mai mare!
Juriul (partial) al festivalului! (foto Ioana Dragomir)
Juriul, alcătuit din personalităţi ale muzicii româneşti şi jurnalişti de specialitate, Nico, Luminiţa Anghel, Dragoş Udilă (UDDI), Mihai Alexandru, Bogdan Dragomir, George Vanvu, Claudiu Bulete, Marcel Iorga, a desemnat următorii câştigători ai Trofeelor festivalului:
Duo Neghi Voice – Trofeul festivalului Stea Printre Stele (foto Ioana Dragomir)
Duo Neghi Voice – Bacău – MARELE TROFEU AL FESTIVALULUI (Lorina Laslău şi Daria Tanasă)
-Trofeul categoriei 5-6 ani – Chirca Rezan Angela, Bârlad;
-Trofeul categoriei 7 ani – Cioc Filip Răzvan, Galați;
-Trofeul categoriei 8 ani – Manolache Nina-Elena, Bacău;
-Trofeul categoriei 9 ani – Magdaș Briana-Oradea;
-Trofeul categoriei 10 ani – Ciubotaru Alexandra-Tulcea;
-Trofeul categoriei 11 ani – Rus Mario George-Oradea;
-Trofeul categoriei 12-13 ani – Rus Ina-Oradea;
-Trofeul categoriei 14-16 ani Laslău Lorina-Bacău
-Trofeul categoriei 17 ani + Luncanu Iulia Karina-Bacău.
Interviu cu Doamna Ionela Cătălina Popa – Director general al Festivalului despre Festivalul STEA PRINTRE STELE – Bacău 2017 realizat de George Vanvu – Radio România Iaşi!
Recital Luminiţa Anghel:
Recital Luminita Anghel la Stea Printre Stele (foto Ioana Dragomir)
Recital Aurelian Temişan la STEA PRINTRE STELE:
Aurelian Temisan in recital la Stea Printre Stele (foto Ioana Dragomir)
Aurelian Temişan cu piesa „Of, ce doare!” (muzică şi text Mihai Alexandru) – piesă în primă audiţie în cadrul Galei de Premiere a Festivalului STEA Printre Stele Bacău :
Recital – UDDI:
Recital Nico & Alessia:
Nicoleta Matei – NICO in recital:
În cadrul Galei Laureaţilor, RADIO ROMÂNIA REGIONAL a acordat Premiul special de promovare TINERE TALENTE unei tinere interprete cu calităţi artistice deosebite: COCOIU ROMINA MARIA din Roman. Felicitări, Romina şi mult succes în continuare!
Romina Ciocoiu – Trofeul Adolescent si Premiul Tinere Talente Radio Romania Regional la Festivalul Stea Printre Stele 2017 (foto Ioana Dragomir)
Romina Ciocoiu – Premiul Tinere Talente RRR cu Bogdan Dragomir (foto Ioana Dragomir)
Acest proiect cultural-educativ a fost recomandat şi susţinut de RADIO ROMÂNIA REGIONALcu sprijinul colegilor de la Studioul Radio România Iaşi, care au transmis live audio-video întregul eveniment!
Felicitări întregii echipe de organizare a Centrului DANIEL din Bacău pentru realizarea acestui eveniment cultural-artistic şi tuturor participanţilor – concurenţi, părinţi, profesori, artişti interpreţi, echipa de sunet şi imagine (Image Production), colegilor din juriu dar şi colegilor mei de la Radio România Iaşi pentru aportul profesional şi artistic adus prin participarea şi promovarea acestui act artistic!
Bogdan Dragomir – Stea printre stele – Bacau 2017 (desteptarea.ro)
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generaţii Perene – Aniversarea artistei CORINA CHIRIAC!
Publicat de Bogdan Dragomir,
26 octombrie 2017, 08:59 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:59
Ascultaţi Radio România Regional, emisiunea MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE, bun găsit tuturor!
Aici puteţi asculta varianta audio a emisiunii (Bogdan Dragomir – realizator, Florin Bordeiaşu – regizor de emisie) Audiţie plăcută!
muzica-unei-generatii-perene-corina-chiriac-26-10-2016-bogdan-dragomir_01 (P 2016 Radio Romania Regional)
*****
Astăzi, la Radio România Regional în cadrul emisiunii „Muzica Unei Generaţii Perene”sărbătorim o mare artistă a scenei muzicale româneşti dar şi cu realizări internaţionale deosebite – Doamna CORINA CHIRIAC! Îi spunem şi noi cu drag LA MULŢI ANI şi îi dorim sănătate şi multe bucurii!
„Parfumul străzilor (Radu Şerban/C. Cârjan)” – Înregistrări din Fonoteca Radio România, solistă Corina Chiriac.
Este foarte dificil şi nepotrivit să prezinţi în doar câteva fraze activitatea artistică excepţională, de peste 50 de ani de succese şi realizări, în România şi în străinătate a interpretei de muzică uşoară CORINA CHIRIAC – actriţă, compozitoare, autoare de versuri, moderator şi realizator de emisiuni de radio şi de televiziune.
foto-corina-chiriac-600www-agentiadepresarador-ro
Deşi spaţiul acordat acestei rubrici este limitat, cu ajutorul colegilor mei de la Agenţia de Presă RADOR a Societăţii Române de Radiodifuziune, cărora le mulţumesc cu acest prilej pentru profesionalismul cu care ne informează constant şi complet despre activitatea marilor personalităţi cultural-artistice ale României, am încercat să vă ofer, foarte pe scurt câteva repere ale activităţii artistice ce poartă semnătura Corinei Chiriac, toate acestea ilustrate cu piese muzicale compuse special pentru domnia sa şi interpretate în stilul său inegalabil, binecunoscut publicului meloman!
„Un amic (Corina Chiriac/Corina Chiriac)” – Înregistrări din Fonoteca Radio România interpretată de Corina Chiriac.
Corina Angela Chiriac s-a născut pe 26 octombrie 1949, la Bucureşti. Tatăl său, apreciatul compozitor Mircea Chiriac (1919-1994), a fost profesor de armonie şi contrapunct la Catedra de Compoziţie şi Dirijat a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, iar mama sa, Elisabeta Chiriac (1920-2002), profesoară de pian la acelaşi Conservator. În anul 1955 se înscrie la Şcoala de muzică nr.1 din Bucureşti, unde studiază vioara, ca instrument principal şi pianul ca instrument secundar, avându-l ca profesor la vioară pe Maestrul George Manoliu. A urmat apoi cursurile liceale la Liceul Special de Muzică nr.1 din Bucureşti, clasa de vioară, sub îndrumarea unor prestigioase nume ale muzicii româneşti, iar clasa a XII-a la Liceul Sf. Sava, absolvită cu diplomă de bacalaureat, în anul 1967.
În anul 1965, interpreta de muzică uşoară Corina Chiriac debutează radiofonic la Casa de cultură a studenţilor „Grigore Preoteasa” din Bucureşti, în cadrul concursului „Debuturi”, unde obţine premiul de popularitate pentru cel mai tânăr concurent, cu două compoziţii proprii – “Plouă” şi “Iubeşte viaţa” şi cu melodia “Pe valea Prahovei” de George Grigoriu.
Strada Speranţei (Vasile Veselovschi/Mihai Maximilian) de pe albumul „80 de ani de muzică” (C – Radio România, P 2006 Roton) interpretată de Corina Chiriac.
Între anii 1967 şi 1972 parcurge studiile superioare ale Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti, la clasa de actorie, avându-i printre profesori pe Constantin Moruzan, Mihai Mereuţă, Mony Gellelter şi Adriana Piteşteanu, iar Diploma de Stat este obţinută cu rolul „Baba Rada-Zâna Lacului” din feeria poetului şi dramaturgului V. Alecsandri – “Sînziana şi Pepelea“, în regia lui Alexandru Tocilescu. Corina Chiriac a făcut parte din generaţie cu alţi mari actori de succes precum George Mihăiţă, Florin Zamfirescu, Gelu Colceag, Tamara Creţulescu sau Mircea Diaconu.
„Ea rămâne o artistă (Corina Chiriac/Mihai Maximilian)” – Înregistrări din Fonoteca Radio România, interpretată de Corina Chiriac .
În 1967, în calitate de actriţă, debutează la Teatrul de Comedie din Bucureşti, cu un rol secundar în piesa “Sfântul”, de Eugen Barbu, în regia Sandei Manu. Pe perioada studenţiei joacă la Teatrele Cassandra, Comedia şi Giuleşti, în piese de teatru precum „Sfântul”, “Căsătoria” sau “Platonov”.
În perioada 1968-1970 apare în interpretări muzical-literare în cadrul clubului de presă al Casei de cultură a studenţilor Grigore Preoteasa care îi aduc primele cronici favorabile în presa vremii.
În anul 1970 debutează la concursul TV „Steaua fără nume”, cu melodiile “Valurile Dunării”, o arie din opereta “My Fair Lady” şi piesa din repertoriul francez “Il est mort le soleil”.
„Valurile Dunării” (Ivanovici/Aurel Felea) de pe albumul „80 de ani de muzică” (C-Radio România, P 2006 – Roton) interpretată de Corina Chiriac.
În mai 1970 obţine Premiul I al Juriului şi Premiul I al Publicului, la cea de-a IV-a ediţie a “Concertului Speranţelor” din Bucureşti. Debutul său internaţional se produce în perioada 16-25 august 1970 la “Zilele culturii române” în Polonia, unde a participat alături de artişti precum Constanţa Cîmpeanu, Irina Loghin şi Dorin Anastasiu.
În perioada 2–6 martie 1971 reprezintă România la cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional “Cerbul de aur” de la Braşov, unde obţine din partea juriului internaţional Trofeul “Cerbul de bronz” (Locul III), intrepretând melodiile “Inimă nu fi de piatră”, de Edmond Deda şi “Va veni o clipă”, de Paul Urmuzescu.
„Inimă, nu fii de piatră! (Edmond Deda/Harry Negrin)” de pe albumul produs de Jurnalul National, vol. 28 (C-Electrecord, P 2007 Intercont Music / Înreg. live Festiv. Internaţ. Cerbul de Aur 1971) interpretată de Corina Chiriac.
„Va veni o clipă (P.Urmuzescu/M. Dumbravă)” de pe albumul produs de Jurnalul National, vol. 28 (C-Electrecord, P 2007 Intercont Music – înreg. live din Festiv. Internaţ. Cerbul de Aur 1971) interpretată de Corina Chiriac.
În anul 1972 primeşte un rol secundar în primul serial de televiziune produs în România, “Muşatinii”, realizat de Sorana Coroamă Stanca dupa trilogia lui Barbu Ştefănescu Delavrancea.
Participă pentru prima oară la Festivalul naţional de muzică uşoară “Mamaia” la ediţia 1972 (25 – 27 iulie) cu melodiile “Cine spune că-i uşor ?” (Paul Mihăescu/Fred Firea) cu care obţine Menţiune, „A-ntinerit romanţa” (Aurel Giroveanu /Felea) – care obţine Premiul III, “Pasăre de apă” (Radu Şerban/Gh. Vâlcu), “Chemare” (Liviu Marcovici/Daniella Caurea), “Dulcele târg al ieşilor” (Richard Stein/M. Djentenirov) – Menţiune. Dealtfel, între anii 1972 şi 1988, Corina Chiriac participă la toate ediţiile Festivalului de la Mamaia. Tot în anul 1972 începe şi colaborarea cu Studioul Estival Radio Vacanţa al Societăţii Române de Radiodifuziune.
„Opriţi timpul (Mario Panas/Mihai Dumbravă)” – înregistrări din Fonoteca Radio România, interpretată de Corina Chiriac.
În august 1972 are loc, la cinematograful “Patria” din Bucureşti, premiera filmului “Aventuri la Marea Neagră” în regia lui Savel Stiopul, în care Corina interpretează rolul principal feminin, jucând alături de Florin Piersic. În anul 1974 este admisă prin concurs la Teatrul Giuleşti, ca actriţă, iar în anul 1975 participă ca tânăr solist vocal la trei Festivaluri Internaţionale: în iunie – “Orfeul de Aur” Bulgaria – unde obţine Diploma de onoare, în august – Festivalul de la Sopot – Polonia – unde obţine Premiul 1, iar în septembrie – Festivalul de la Dresda – unde obţine Premiul III.
În anul 1976 participă la Festivalul Internaţional Lira Bratislavei, la care obţine diploma de onoare. Un an mai târziu reprezintă România la Friedrich Stadt Palast, una dintre cele mai reprezentative săli de concert din Berlin în cadrul spectacolului „Heiss und Kalt”.
„C’est si bon (H. Betti/A. Hornez)” de pe albumul produs de Jurnalul National, vol. 28 (C-Electrecord, P 2007 Intercont Music) interpretată de Corina Chiriac (înreg. live de la Friedrichstadpalast – 1986).
corina-chiriac-www-rador-ro
În 1979 reprezintă România la Festivalul Internaţional de filme de televiziune cu primul recital color al TVR “Eu sunt Corina “ în regia Sandei Balaban, producător fiind regretatul realizator de televiziune Tudor Vornicu. Între anii 1989-1994 artista se stabileşte temporar în SUA unde concertează dar frecventează şi diferite şcoli pentru reorientarea sa profesională, iar în anul 1991, Federaţia internaţională de organizare a festivalurilor, prin preşedintele său profesorul Armando Moreno, îi conferă artistei Diploma şi Medalia de Onoare pentru 20 de ani de activitate artistică internaţională.
„Pentru tot ce-a fost, îţi mulţumesc! (Horia Moculescu/Eugen Rotaru)” de pe albumul „The best romanian pop music” / vol.3 (Licenta UCMR-ADA/ P 2006 Star Media Music) interpretată de Corina Chiriac.
Solista revine în ţară în anul 1994 când hotărăşte să rămână definitiv în România, iar din anul 1995 îşi reia activitatea de solist vocal la posturi de televiziune româneşti, activând şi ca producător de talk-show-uri, sau emisiuni matinale la TVR, Tele 7 abc, ProTV şi posturi de radio – Radio Total şi Radio România Cultural. În anul 1998 este aleasă expert asociat al Comisiei Naţionale UNESCO România precum şi membră a clubului UNESCO alături de alte personalităţi artistice, medicale, literare.
În anul 2003, Casa de discuri Electrecord produce vol. 1 din cele mai frumoase melodii româneşti de muzică uşoară ale solistei Corina Chiriac , precum şi un dublu album CD intitulat “Bucureştii de altădată”, cuprinzând parte dintre cele mai frumoase lucrări simfonice româneşti ale regretatului compozitor şi profesor de armonie şi contrapunct care a fost Mircea Chiriac.
„Unde erai ? (Marius Ţeicu/Saşa Georgescu)” de pe albumul produs de Jurnalul National, vol. 28 (C-Electrecord, P 2007 – Intercont Music, înregistrare din anul 1981) interpretată de Corina Chiriac & Marius Ţeicu.
„Vacanţa Mare (Ion Cristinoiu/Eugen Rotaru)” – înregistrări din Fonoteca Radio România, interpretată de Corina Chiriac.
Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistei Corina Chiriac, la 10 decembrie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria B – „Muzică”, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”. În anul 2005 Corina Chiriac face o călătorie de peste 7 luni în Brazilia şi Argentina, unde definitivează nuvelele şi povestirile care fac parte din primul volum de literatură originală a artistei, intitulat “Buscando el Amor“, apărut în octombrie 2006.
Din anul 2008 este moderator al unei emisiuni duminicale de divertisment la postul Naţional TV – „Să v-amintiţi duminica”, iar din septembrie 2014 realizează emisiunea „Opriți timpul!” pe acelaşi post TV. Pe plan discografic, în anul 2010 lansează la casa de producţie CAT MUSIC albumul O ROCHIE DE MIREASĂ, pe muzica unui artist de excepţie – compozitorul Nicolae Caragia, interpretare vocală şi versuri – Corina Chiriac! Acest album muzical a obţinut „Premiul pentru Cel mai bun album de muzică uşoară” la Ediţia a IX-a a Premiilor Muzicale Radio România Actualităţi!
„Rossignol De Moscou (Nicolae Caragia/Corina Chiriac)” de pe albumul „O rochie de mireasă” (P&C 2010 – CAT MUSIC) interpretată de Corina Chiriac şi Nicolae Caragia.
Emisiunea MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE a fost realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR, tvr.ro, corinachiriac.ro, Wikipedia.org şi cu materiale jurnalistice muzicale din arhiva personală. Ne reîntâlnim şi săptămâna viitoare cu alţi interpreţi de valoare aniversaţi sau comemoraţi, însă până atunci, realizatorul emisiunii – Bogdan Dragomir de la microfon şi Florin Bordeiaşu din regia de emisie vă doresc tuturor multă sănătate şi audiţie plăcută pe frecvenţele Radio România Regional!
În finalul emisiunii, de pe cel mai recent dublu album realizat la Casa de discuri EUROSTAR în anul 2015, intitulat „Hai, hai lângă mine stai!”, tot pe muzica lui Nicolae Caragia, vă propun să ascultăm în premieră la Radio România Regional – piesa intitulată chiar aşa „Hai, hai lângă mine stai!” – muz. N.Caragia, text Corina Chiriac /Marian Stere interpretată de Corina Chiriac!
„Hai, hai lângă mine stai! (Nicolae Caragia/Corina Chiriac, Marian Stere)” de pe albumul „Hai, hai lângă mine stai!”(C&P 2015 – Eurostar) interpretată de Corina Chiriac.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generaţii Perene – Aniversarea artistei ANDA CĂLUGĂREANU!
Publicat de Bogdan Dragomir,
24 octombrie 2017, 11:20 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:59
Bun gasit la o nouă întâlnire cu muzica uşoară românească! Astăzi, la rubrica MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE aniversăm 71 ani de la naşterea îndrăgitei ANDA CĂLUGĂREANU – actriţă şi interpretă de muzică uşoară şi folk !
Anda Călugareanu – „Portocala” (Marius Ţeicu/Ovidiu Dumitru) de pe albumul „80 de ani de muzică” Disc 4 – Prod. C – Radio Romania & P – 2008 Roton.
Anda Călugăreanu pe numele adevărat Anca Miranda Călugăreanu (n. 24 octombrie 1946, Bucureşti – d. 15 august 1992) a fost o actriţă şi interpretă de muzică uşoară şi folk, a fost un om de televiziune, a fost un om ce… „Nu obosea niciodată, nu se dădea bătută nici atunci când lacrimi grele îi ardeau obrajii şi sufletul” (Ioana Bogdan – realizator TVR). A avut șansa de a se face cunoscută prin prezentarea la un concurs organizat de unul din ansamblurile artististice ale Armatei, pentru ocuparea unui post de solistă. Aici a fost remarcată de Mircea Crișan care a insistat până tânăra pe jumătate armeancă a primit postul de solistă. Tot Crişan este cel care i-a propus numele de scenă Anda, pentru a evita cacofonia Anca Călugăreanu. „Să fi avut vreo 16-17 ani când s-a prezentat la un concurs organizat de unul din ansamblurile artististice ale Armatei, pentru ocuparea unui post de solistă”, îşi aminteşte comicul Mircea Crişan. Concursul fusese organizat de formă: comandantul ansamblului, colonelul Costoli, nu putea să-şi angajeze altfel fata, aspirantă la statutul de vedetă a muzicii. Când în comisie s-au discutat prestaţiile concurentelor şi a fost propus numele „pilei”, Crişan a protestat, amintindu-le colegilor de „una, Călugăreanu, o cântăreaţă care s-a prezentat precum cele profesioniste”. Deși în aparență, micuță și fragedă, era extrem de ambițioasă, tenace și încăpăţânată şi nu a renunţat la visul de a deveni actriţă cu patalama, în ciuda celor nouă eşecuri la examenul de admitere la Institutul De Arta Teatrală și Cinematografie. În anii ’60 Cornel Fugaru o alege ca solistă în formația Sincron și începe să aiba o carieră uimitoare în muzică. Prima apariţie mai importantă a fost cu formaţia Sincron, la Sala Palatului din Bucureşti, în anul 1965. A colaborat ani de-a rândul la Cenaclul Flacăra.
Anda Călugăreanu – „Revino” (Cornel Fugaru/Liviu Tudor Samuilă) de pe albumul SYNCRON – CD 4 (1965-1966) – Copyright 1966 Cornel Fugaru.
O perioadă destul de îndelungată a format, împreună cu actorii Dan Tufaru, cu care a şi fost căsătorită, şi Florian Pittiş, un trio muzical-cupletistic, care, în regia lui Alexandru Bocăneţ, a fost unul dintre punctele de atracţie ale spectacolelor de estradă ale Televiziunii Române. „Leopoldina Bălănuţă a invitat-o să recite alături de ea la Teatrul Mic”, povesteşte Florian Pittis. Anda iubea foarte mult teatrul, dar era prea scundă pentru Institut. A dat de nenumarate ori la institut şi de fiecare dată, era respinsă din cauza înălţimii. Dar nu s-a lăsat până n-a intrat, în 1984. “Orice i se întâmpla în viaţă, nu voia să se ştie că suferă. N-am văzut-o niciodată plângând. Extraordinar om, prieten, coleg, artist, soţie, mamă… Blestemul vieţii ei: întotdeauna a luat lucrurile de la capăt”, a consemnat pentru nemurire Florian Pittiş.
Rămân celebre cupletele sale alături de Toma Caragiu… din arhiva TVR.
A luat parte la numeroase festivaluri şi turnee în ţară şi peste hotare. A participat la Festivalul Cerbul de Aur, ediţia a II-a (1969), unde a luat menţiune. A participat la Festivalul de muzică uşoară românească Mamaia – ediţia a VII-a (1972), unde a câştigat Premiul de interpretare alături de Aurelian Andreescu, Doina Badea, Corina Chiriac, Mihai Constantinescu, Cornel Constantiniu, Dida Drăgan, George Enache, Stela Enache, Marina Voica, Petre Geambaşu. (Wikipedia.org)
Anda Călugăreanu – „În rândul patru banca de la geam!” (Temistocle Popa/Mircea Block) de pe albumul „…frumoasele mele lalele” Melodii de Temistocle Popa – C&P 2001 Electrecord.
Interviu cu Anda Călugăreanu înainte de participarea la Festivalul Muzical Internaţional de la Knokke (Belgia), realizat de Televiziunea Română (Copyright 1972 TVR) în anul 1972 la Aeroportul Otopeni! (SURSA: Youtube.com)
După 1990, recăsătorită cu Alexandru Medeleanu din 1986, părea că în sfârșit și-a găsit liniștea, şi-a împrumutat vocea personajului Oache din Filmul Maria Mirabela (regia: Ion Popescu-Gopo, 1981), iar mai târziu a moderat emisiunea matinală pentru copii „Club Anda”, alături de păpuşa Omidée, dar …viaţa nu o iartă – avea cancer la plămâni și trecea prin chinuri groaznice. Ultima dorinţă a ei a fost „să facem în aşa fel încât lumea să n-o uite” (Alexandru Medeleanu). În ultimii ani de viaţă a fost chiar şi profesoară de actorie. Voia să imprime discuri speciale cu muzică pentru copii. Începuse deja să strângă materiale. Şi-ar mai fi dorit un disc cu muzică uşoară. Avea proiecte de emisiuni TV… Însă, aşa cum spunea I.L. Caragiale, „Norocul e prea puţin şi lumea prea multă”. Iar Anda Călugăreanu nu a avut norocul să mai trăiască. (Sursa: Jurnalul Naţional-Ediţie de colecţie/Anda Călugăreanu)
Anda Călugăreanu – „N-am noroc (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă)” de pe albumul Ion Cristinoiu – „Te aşteaptă un om” (C&P 2000 Electrecord).
*****
Surse: wikipedia.org, Agenţia de Presă RADOR, arhiva personală.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Programul celei de-a 50-a ediție, jubiliară, a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Aur” – Târgovişte 2017
Publicat de Bogdan Dragomir,
12 octombrie 2017, 13:43 / actualizat: 21 iunie 2023, 19:00
Programul ediţiei a 50-a
a Festivalului Naţional „Crizantema de Aur”
Premieră în România:
Inaugurarea Casei Romanței, 18 octombrie 2017, ora 17.00,
Târgoviște, Bd. Regele Carol I, nr. 3.
Seara I – 19 octombrie 2017
Ora 18.00 – Deschiderea festivă a ediției Jubiliare a Festivalului „Crizantema de aur”
– Concursul de Interpretare – partea I – 8 concurenți
– Acompaniază orchestra „Dor Românesc”, dirijor Ştefan Cigu
– Prezintă: Miruna Ionescu și Silviu Biriș
Pauza 1 – Electrecord – Casa de discuri a Romanței românești – deschiderea standului permanent – lansări de CD-uri de romanțe și muzică românească
Ora 20.00 – Concursul de Creaţie – partea I – 6 concurenți
– Recital extraordinar „Gala Crizantemelor Clasice” (partea I – 6 invitați)
– Microrecital „Stele ale romanței” – Florin Georgescu
– Acompaniază orchestra „Romanţa”, dirijor Lucian Vlădescu
– Prezintă: Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu
Pauza 2 – Omagiu corifeilor romanței: „Ioana Radu – 100 de ani de la nașterea Reginei Romanței”. Prezintă: Florentina Satmari, realizator TV.
Ora 21.30 – Recital extraordinar „Gala Crizantemelor Populare” (partea I – 12 invitați)
– Acompaniază ochestra „Folclor” a Filarmonicii din Chişinău, dirijor Petre Neamţu
– Prezintă: Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu,
Miruna Ionescu și Silviu Biriș
Seara a II-a – 20 octombrie 2017
Ora 18.00 – Concursul de Interpretare – partea a II-a – 8 concurenți
– Acompaniază orchestra „Dor Românesc”, dirijor Ştefan Cigu
– Prezintă: Miruna Ionescu și Silviu Biriș
Pauza 1 – Lansări discografice ale laureaților Crizantemei de aur – sesiuni de autografe
– Lansare editorială: „Aforisme creștine de dragul romanței” – premieră în România, autor: Daniela Bogdan
Ora 20.00 – Concursul de Creaţie – partea a II-a – 6 concurenți
– Recital extraordinar „Gala Crizantemelor Clasice” (partea a II-a – 7 invitați)
– Microrecital „Stele ale romanței” – Daniela Vlădescu
– Acompaniază orchestra „Romanţa”, dirijor Lucian Vlădescu
– Prezintă: Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu
Pauza 2 – Omagiu corifeilor romanței: „Ionel Fernic – Trubadurul târgoviștean al Romanței”. Prezintă: Gheorghe Palcu, realizator TV.
Ora 21.30 – Recital extraordinar „Gala Crizantemelor Populare” (partea a II-a – 12 invitați)
– Acompaniază ochestra „Folclor” a Filarmonicii din Chişinău, dirijor Petre Neamţu
– Prezintă: Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu,
Miruna Ionescu și Silviu Biriș
Seara a III-a – Seara de Gală – 21 octombrie 2017
Ora 18.00 – Gala Laureaţilor Concursurilor de Creație și Interpretare –
– Acompaniază orchestra „Romanța” (dirijor Lucian Vlădescu) și orchestra „Dor românesc” (dirijor: Ștefan Cigu)
– Microrecital „Stele ale romanței”: Matilda Pascal-Cojocărița
– Prezintă: Miruna Ionescu și Silviu Biriș
Pauza 1 – Omagiu corifeilor Romanței – „Henry Mălineanu și profunzimea Romanței românești”, în colaborare cu Fundația „Henry Mălineanu”
Ora 20.00 – Concert extraordinar „Podul de Crizanteme Târgovişte – Chişinău” – ediţia
a II-a – 8 invitați – cu participarea extraordinară a compozitorului Eugen Doga – Acompaniază orchestra „Folclor” – dirijor Petre Neamţu
– Prezintă: Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu
Pauza 2 – Omagierea marelui compozitor român Eugen Doga la aniversarea a 80 de ani
Ora 21.30 – Concert extraordinar „Ambasadorii Romanţei” (12 invitați din 10 ţări)
– Acompaniază orchestra „Dor Românesc” – dirijor Ştefan Cigu.
– Închiderea festivă a ediției a 50-a, jubiliară, a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, Târgoviște, 2017.
– Prezintă: Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu,
Miruna Ionescu și Silviu Biriș
Cea de-a 50-a ediție, jubiliară, a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Aur” este organizată de Consiliul Local Târgoviște, Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, în colaborare cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Moldova, în coproducție cu TVR și în parteneriat cu Radio România. Evenimentul se va desfășura la Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
Președintele Festivalului: Cristian Daniel Stan, Primarul municipiului Târgoviște,
Regia și scenografia: Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului „Tony Bulandra” Târgoviște
Direcția artistică: Alina Mavrodin Vasiliu, directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște
Persoana de contact: Alina Mavrodin Vasiliu, Director artistic al Festivalului „Crizantema de Aur” Târgoviște, 2016.
Tel.: 0722/335.013. E-mail: alina.mavrodin.vasiliu@gmail.com
Manifestarea Reşiţa în 10 dimensiuni a fost deschisă ieri după-amiază în primitoarea sală de expoziţii a Casei de Cultură a Sindicatelor, Horaţiu Vornica. Directorul instituţiei Marian Apostol a prezentat pentru început programul celor 10 zile dedicate culturii cărăşene, în care vor fi lansări de carte, mese rotunde, spectacole de teatru şi expoziţii.
De fapt aşa a şi început manifestarea, cu vernisajul expoziţiei de pictură semnată de reşiţeanul Bogdan Piperiu, un tânăr artist care locuieşte acum în Germania. Artistul şi jurnalistul Matei Mircioane a fost cel care a vorbit cu mult patos despre lucrările expuse, remarcând legătura profundă dintre artist şi locurile natale, care l-au inspirat în majoritatea tablourilor.
Muzica Unei Generaţii Perene – Aniversarea muzicianului ADRIAN DAMINESCU!
Publicat de Bogdan Dragomir,
2 octombrie 2017, 11:48 / actualizat: 21 iunie 2023, 19:06
„Pasiunea pentru cântec a apărut înainte de mă fi născut. Mama a fost solistă de operă, iar tatăl meu, dirijor de operă, deci nu putea să iasă altceva decât tot un muzician. Eu nu mi-am dat seama de calităţile mele muzicale şi nici acum nu-mi dau… Compun, cânt, iar cel care trebuie să mă aprecieze este publicul. Primul meu cântec s-a numit «Mama». Aveam doar 9 ani, iar atunci s-a declanşat dorinţa de a cânta. După spectacol au sărit toţi să mă pupe, pentru că eram cel mai mic cântăreţ din familie, chiar dacă mama voia să fiu doctor”, se destăinuie artistul (adriandaminescu.com).
„Eu te voi iubi” (Marius Ţeicu-Dan V.Dumitriu) de pe albumul „Adrian Daminescu – Best Of” (C&P 2008 Ovo Music) interpretat de Adrian Daminescu.
Adrian Daminescu s-a născut la 2 octombrie 1956, la Timișoara, într-o familie de muzicieni. Tatăl, Constantin Daminescu, era un cunoscut compozitor și dirijor, iar mama, Aznif Elisabeta Daminescu, era soprană – solistă a scenei lirice la acea vreme.
La numai patru ani, tatal său îi cumpără o vioară, dar ulterior micul Adrian și-a îndreptat atenția către pian, pe care l-a studiat până la 12 ani, următorul instrument abordat fiind violoncelul, timp de 16 ani. Termină gimnaziul la Liceul de muzică din Constanța. Vacanțele le petrecea la Timișoara, la bunicii din partea tatălui (bunicul de origine germană și bunica de origine cehă) și la București, la bunicii materni de origine armeană.
„Mai dă-mi o speranţă” (Horia Moculescu-Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) de pe albumul „Adrian Daminescu – Best Of” (C&P 2008 Ovo Music) interpretat de Adrian Daminescu.
În 1970, s-a înscris la Liceul de muzică din Timișoara, iar în 1972 debuta în grupul Promusica, alături de Ilie Stepan, Perin Boyan, Erly Krauser și alții. În 1974, pleacă din Promusica și înființează, alături de Octavian Peagu, un grup de folk progresiv, Helicoidal. Un an mai târziu, în vara anului 1975, la festivalul ”Primăvara baladelor”, grupul câștiga voturile publicului și ale juriului condus de Adrian Păunescu, precum și Premiul de Popularitate, conform site-ului biografii.famouswhy.ro.
Între 1975-1977, ultimii doi ani de liceu, studiază canto cu Doamna prof. Georgeta Stoleriu, în Bucureşti, la Liceul de Muzică ”Dinu Lipatti”. Este admis la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu”, student la secția canto, avându-i profesori pe Ion Stoian, Georgeta Stoleriu și, mai târziu, pe Ion Pop. În același an, după Bacalaureat, și-a făcut debutul scenic la Opera din Constanța, sub bagheta tatălui său, în spectacolele estivale interpretând rolul Eisenstein din ”Liliacul” și Papacoda din ”O noapte în Veneția”, ambele în limba germană.
„Şi m-am îndrăgostit de tine” (Vasile Veselovski – Mihai Maximilian) de pe albumul „Adrian daminescu – Best Of” (C&P 2008 Ovo Music) interpretat de Adrian Daminescu.
În Conservator a pus bazele grupului Basorelief, împreună cu frații Adrian și Mircea Romcescu, iar în 1980 a înființat grupul rock Blitz. În 1983, grupul se destramă și Adrian Daminescu devine solistul trupei Columna până în 1990, alături de Adrian Albulescu (Chițu) — chitară, Constantin Răducu (Costel) — tobe, Tolea — clape, Idu Barbu — clape, Anton Hasiasi — bas, în acea perioadă, Columna fiind trupă de vârf în hard-rock-ul autohton.
În 14 februarie 1990, pleacă în Anglia şi participă la emisiuni ce priveau evenimentele petrecute în țară și, sensibilizat de ce se întâmpla, compune piesa ”România”, care devine cel mai apreciat hit românesc al diasporei din toată lumea. Începe să compună și finalizează primul său album (1995), intitulat ”Bucăți din mine”, care cuprinde starea de spirit generală a poporului român. Doi ani mai târziu revine în România şi compune mai mult muzică de film, conform site-ului biografii famouswhy.ro.
ROMÂNIA (muz. şi text Adrian Daminescu) interpretată de Adrian Daminescu (C&P Adrian Daminescu)
„Am mai multe melodii dragi, dar «România» rămâne de bază, deoarece textul a fost scris imediat după Revoluţie. La cum sunt vremurile de astăzi, cred că versurile cântecului se vor potrivi şi în contextul actual.
Adrian Daminescu (revistamuzicala.radioromaniacultural.ro)
…Sunt mai multe piese, însă ele nu mai fac obiectul succesului în zilele noastre, deoarece gustul publicului s-a mutilat, fiind atât de multe apariţii noi în domeniul muzical. Cred totuşi că această situaţie nu va mai ţine mult. Pe vremea lui Ceauşescu am fost nevoiţi să cântăm melodii patriotice, iar la festivaluri era greu să ai în repertoriu melodii de dragoste. Cu toate acestea, eu am cântat întotdeauna dragostea, având versuri cu esenţă, un mesaj frumos pentru reprezentantele sexului frumos. Am fost însă şi calic. Am vorbit doar atunci când am avut ceva de spus. Oricum, sunt făcut pentru a cânta, nu pentru a vorbi!”
„Într-o zi” – (Dinu Giurgiu-GeorgeŢărnea, aranj. orch. Adrian Daminescu) interpretat de Adrian Daminescu (C&P Adrian Daminescu)
Între piesele lansate de artist se numără ”Într-o zi”, ”Și m-am îndrăgostit de tine”, ”Portret de fată”, ”Ochii tăi”, ”Nu te voi uita niciodată”, ”Mai dă-mi o speranță”, ”Mai știu”, ”Nu poți uita”, ”Așteptând să vii”, ”Îmi spui vorbe-n vânt”, ”Eu te voi iubi”, ”Alături de tine”, ”Plouă cu flori” și multe altele.
Anul 2005 a reprezentat anul de cotitură, când a cunoscut-o pe actuala sa soție, Dana. Adrian Daminescu s-a întors la viața artistică, la scenă, emisiuni televizate, spectacole, evenimente care pentru el au reprezentat o a doua naștere. Ultimii ani au fost creativi, scoțând în evidență un talent didactic nativ — pregătirea unui grup de copii talentați, pe care i-a promovat în media.
De aceea te iubesc.Reggae.Remix (muz. şi text Adrian Daminescu) interpretat de Adrian Daminescu (C&P Adrian Daminescu)
Poza-Adrian-Daminescu-foto-by-Bogdan-Dragomir-
„…E greu pentru mine să înţeleg ce se întâmplă în ţara noastră cu muzicienii buni. Poate o să fiu considerat învechit, dar nu pot înţelege haosul. Nu sunt pregătit pentru lumea care s-a creat. Nu mă mai regăsesc în nimic, nu mai înţeleg limbajul de astăzi. Mă regăsesc doar în ochii iubitei mele, în studio, în bucătărie şi în prietenii pe care îi am. Se împuţinează pe zi ce trece, unii dintre ei plecând pe lumea cealaltă. Cred că şi tânăra generaţie m-ar iubi, dar numai să ajungă să mă asculte…”, spune, cu amărăciune, muzicianul.
VREAU!!! (muz. şi vers. Adrian Daminescu) interpretat de Adrian Daminescu (C&P Adrian Daminescu)
În ultima perioadă, este o prezență constantă în spectacole și turnee în țară și în străinătate, dar și în emisiuni de televiziune.
„Talentul, cultura, patriotismul si daruirea pot transforma omul simplu intr-un mare artist national… Patriotismul, informarea, tenacitatea si cultura, pot transforma omul intr-un politician national… Conditia fizica, tenacitatea si patriotismul pot transforma omul intr-un sportiv national… Dar lipsa de cultura, de patriotism si nerecunoasterea valorilor nationale, pot transforma o natie intr-o natie de nimic…” – ADRIAN DAMINESCU (adriandaminescu.com)
La mulţi ani, cu sănătate şi cu multe bucurii, ADRIAN DAMINESCU!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Breviar enescian, o publicaţie-reper a Editurii Casa Radio
Publicat de adinaiftime,
20 septembrie 2017, 12:00
În plină desfășurare a Festivalului Internațional George Enescu, Editura Casa Radio aduce pe piaţa de carte un titlu de mare ajutor oricărui iubitor de cultură ce dorește fie să descopere, fie să înţeleagă mai bine personalitatea şi creaţia lui George Enescu. Breviar enescian este titlul sub care compozitorul şi muzicologul Pascal Bentoiu – iscusit exeget al opusurilor enesciene şi totodată orchestrator al unor importante lucrări neterminate de Enescu, a realizat o trecere în revistă a creaţiilor marelui compozitor român. Aşadar, este vorba de o carte cu patru CD-uri, cuprinzând comentariile rostite de Pascal Bentoiu şi transcrise, inclusiv cu traducerea textului în limba engleză. Comentariile sunt accesibile publicului fără vreo pregătire specială, vorbitor sau nu de limbă română, şi constituie un adevărat compendiu despre universul enescian.
O descriere a acestor prezentări o face chiar Pascal Bentoiu, în Cuvântul introductiv al cărţii: „Culegerea de comentarii aici înfăţişate a însoţit un şir de 31 de emisiuni la Radio România Muzical între 1 februarie şi 30 august 2005. Tema ciclului era prezentarea unei integrale a operei enesciene. Desigur, o integrală în adevăratul sens al cuvântului va fi trebuit să cuprindă eventual şi cele câteva zeci de lucrări şi fragmente de lucrări ale autorului scrise până la 16 ani. Noi am preferat să pornim de la opus 1 – Poema Română, şi, epuizând lucrările numerotate de autor, ca şi piesele instrumentale de concurs nenumerotate, dar publicate de Enescu (flaut, violă, harpă cromatică, trompetă), am adăugat zece alte titluri, fie piese originale (precum Impromptu concertant, Sonata Torso ori Trio-ul în la minor), fie piese recuperate din schiţe sau întregite în baza schiţelor (exemplu: Poemul vocal-orchestral Isis, Simfoniile a IV-a şi a V-a). Ceea ce a dus totalul la aproape 50 de titluri, arătând de fapt adevăratele dimensiuni ale Operei. Şi, încă o dată, a fost vorba de „integrală” într-un sens destul de relativ şi mai degrabă pragmatic. Chiar şi între piesele mai târzii s-ar fi putut oferi câteva titluri în plus, nu multe, evident, dar să zicem: Quartettsatz (1906) sau fragmentele orchestrate din Suite châtelaine (1911). Enescu a scris nu puţin, cum îi plăcea să afirme, ci mult, chiar foarte mult, dacă luăm în considerare şi numărul proiectelor ne-duse la capăt. Tipologia sa artistică nu e foarte diferită de cea a lui Mihai Eminescu, de la care de asemenea ne-au rămas sumedenie de lucrări neterminate. Acestor imenşi artişti fantezia lor debordantă le-a oferit mai mult decât puteau desăvârşi”.
Cartea Breviar enescian este disponibilă la vânzare pe site-ul Editurii Casa Radio (www.edituracasaradio.ro) şi la standul din str. Temişana nr. 31, Bucureşti, unde poate fi achiziţionată la preţul de producător. Pe restul perioadei Festivalului George Enescu (până pe 24 septembrie), poate fi găsită şi la standurile proprii ale Editurii Casa Radio din foaierul Sălii Mari a Palatului şi din Piaţa Festivalului.
Produsele Editurii Casa Radio se găsesc şi în magazinele de specialitate (librăriile Humanitas şi Cărtureşti).
Publicat de Cristina Ion,
8 septembrie 2017, 14:46
La 1 decembrie 2018 se împlinesc 100 de ani de la făurirea României Mari.
În fiecare an, Radio Romania Regional îţi prezintă cel putin 100 de motive să spui Eu aleg România.
În anul 2014, am vizitat 100 de locuri de vis ale României. 100 de locuri ce merită a fi cunoscute, vizitate şi promovate, locuri ce reprezintă puncte de reper pentru evoluţia noastră, destinaţii încărcate de frumuseţe, spiritualitate, cultură, inedit sau spectaculozitate
În perioada 8 – 10 septembrie 2017, Comunitatea Armână din România va organiza la Constanţa cea de a XII – a ediţie a evenimentului „Zilele Culturii Armâne”, ce va reuni reprezentanţi de seamă ai comunităţii – din ţară și străinătate; activităţile incluse în program își propun să-și aducă aportul la o mai bună vizibilitate a valorilor și tradiţiilor specifice acestei etnii, promovarea dialogului intercultural și deschiderea spre celelalte culturi.
Deschiderea oficială va avea loc vineri, 8 septembrie, ora 17:00, la Muzeul de Istorie și Arheologie („Sala pictată”), urmată de vernisajul expoziţiei „Călător în timp și spaţiu”; o altă parte a activităţilor se va desfășura la Teatrul de Stat Constanța, iar programul detaliat poate fi accesat la următorul link: https://www.facebook.com/events/132151444064553/
Ediţia din acest an este organizată în parteneriat cu Societatea Culturală Aromână din București și va avea ca oaspeţi de onoare reprezentanţi ai Asociaţiei Armânilor din Veria (Grecia), care în seara de 9 septembrie vor prezenta la Teatrul de Stat Constanța un program cultural de excepție.
„Dorim ca patrimoniul nostru cultural, aflat în pericol de dispariţie, să poată fi salvat și dezvoltat, pentru a transmite generaţiilor viitoare valorile armânești. Înţelegem astfel să ne bucurăm de șansa oferită astăzi în Europa tuturor culturilor, mai mari sau mai mici“, se arată într-un comunicat trasmis, luni, de Comunitatea Armână din România.
Limba şi cultura armână se află în pericol, procesul de asimilare a armânilor fiind foarte accelerat în toate ţările în care trăiesc. „Pentru a ne păstra şi conserva limba, tradiţiile şi cultura considerăm că este absolut necesar să fie puse în aplicare prevederile Recomandării 1333 / 1997 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, de la a cărei adoptare se împlinesc 20 de ani“, mai specifică sursa citată.
Pasionații de integrame au la dispoziție, de câteva zile, Almanahul „Mureșul în integrame”. Pentru pasionații de cuvinte încrucișate sunt pregătite 104 careuri care abordează teme din georgrafie, cultură, sport sau turism.
Autorul integramelor, rebusistul tîrgumureșean Alex Toth, spune că cel mai dificil i-a fost să aleagă temele în jurul cărora a creat careurile:
”Am început să lucrez la almanah din 2 ianuarie 2017, am lucrat aproximativ șase-șapte luni. Partea cea mai grea, atunci când compui cuvinte încrucișate este să găsești temele, pentru că a încrucișa cuvintele ține deja de dexteritate.”
Cel mai important aspect la care a lucrat autorul este lista de teme și cuvinte cheie. Nu a fost ușoară nici alegerea integramelor, pentru că în almanah au ajuns doar 104 din cele peste 120 de integrame create de Alex Toth, toate legate de județul Mureș.
Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret ‘Gr. Vasiliu Birlic’, începe de luni la Fălticeni, unde vor fi şase zile de sărbătoare în memoria lui Birlic, cu zeci de personalităţi invitate.
Astfel, în perioada 21-27 august, peste 30 de nume importante ale culturii din România, Republica Moldova şi Ucraina vor participa la evenimentele organizate în inima Fălticeniului, acasă la cel care a fost marele actor Grigore Vasiliu Birlic, au informat organizatorii într-un comunicat remis marţi AGERPRES.
Printre invitaţii de onoare care vor veni anul acesta la Fălticeni se numără Draga Olteanu-Matei, Adela Mărculescu, Magda Catone, Claudiu Bleonţ, Părintele Constantin Necula, Bogdan Stanoevici, Dan Tudor, Ileana Popovici, Dragoş Huluba, Violeta Huluba, Carmen Olaru, Ion Moldovan şi Vlad Rădescu. Intrarea la festival este liberă.
În concurs sunt înscrise zece trupe de teatru din Republica Moldova, Râmnicu Sărat, Piatra Neamţ, Osica de Sus, Galaţi, Paşcani, Focşani, Iaşi şi Sebeş. Printre acestea se numără Teatrul – Studio ‘InVers’ – Chişinău (Basarabia), Trupa ‘Gong cARTe’ – Râmnicu Sărat, Trupa ‘Teen Act’ – Piatra Neamţ, Trupa ‘Inspira(r)t’ – Osica de Sus şi Trupa ‘Katharsis’ – Galaţi. Juriul festivalului este format din: Ileana Popovici, Vlad Rădescu, Lorette Enache, Gheorghe Balint şi Radmila Popovici.
Din program mai fac parte: concursul pentru trupele de teatru din ţară, spectacolele invitate din teatrele şi instituţiile de cultură din ţară şi străinătate, cinemateca de noapte, lansări şi prezentări de carte, expoziţii, recitaluri artistice şi o excursie culturală.
La Festivalul de la Fălticeni va avea loc şi o Expoziţie Fotografică AGERPRES. În acest an, AGERPRES va întâmpina publicul şi invitaţii cu o expoziţie specială, care face parte din proiectul amplu ‘Descoperă Arhiva Fotografică AGERPRES’.
AGERPRES deţine o vastă arhivă de fotografii, ce cuprinde milioane de imagini realizate din anul 1927 până astăzi. Atât arhiva de fotografie, cât şi cea de ştiri funcţionează în cadrul redacţiei Documentare-Arhivă, cu rolul de a pune în valoare acest patrimoniu de ştire scrisă şi de imagine. Expoziţia fotografică din cadrul Festivalului de Teatru ‘Gr.V. Birlic’ va putea fi vizitată pe toată durata desfăşurării evenimentului, în incinta Casei de Cultură din Fălticeni.
Motto: „Dacă munca pe care o faci devine un hobby, atunci eşti omul cel mai norocos”. Marin Moraru
„Vulgaritatea a devenit normalitate. Este imposibil ca eu sa trăiesc în această cloacă”, mărturisea cu tristețe Marin Moraru… și a plecat, acum un an, pe 21 august …
„Ce curaj, ce tupeu, ce îndrăzneală, să gândeşti! (…) Ce curaj avem ca să trăim”!
Ne-a lăsat mirarea şi tristeţea sa, descumpănirea şi singurătatea, fiindcă de un an, Marin Moraru se joacă de-a Nemurirea pe scena din Ceruri alături de Dumnezeu şi gongul sună a lacrimă pentru noi pământenii îndoliaţi de absenţa lui.
„De ce vin oamenii la teatru? Pentru că suntem injectaţi în genă cu această curiozitate de a afla despre alţii”, mărturisea cu modestie și recunoștință, afirmând: „Dacă munca pe care o faci devine un hobby, atunci eşti omul cel mai norocos. Niciodată nu am lipsit de la o repetiţie. Scena te vindecă de orice. Poţi să ai şi 39 de grade Celsius în seara respectivă, când intri în scenă nu mai ai temperatură, uiţi de durerea de măsea, de călcâie, de stomac. Uiţi că nu ai mâncat, uiţi absolut toate durerile.Nu mi-am dorit şi nici nu mi-aş dori vreodată să fiu nici director de teatru, nici ministrul Culturii. Din simplul motiv că nu-mi place şi nu mi-a plăcut niciodată să diriguiesc vieţile oamenilor”.
„Marin Moraru este una dintre acele minuni pe care le-a creat Dumnezeu pentru ca noi, oamenii de rând, să înţelegem mai bine ce vrea să însemne un om peste care a pogorât Harul Sfânt. Poate pentru a nu-l face prea vulnerabil, prea expus curiozităţii semenilor săi, Dumnezeu i-a dat o înfăţişare de om obişnuit. „Semne particulare n-are”. Ci doar privirea care îi vine parcă din alt tărâm. Într-o clipă, privirea asta poate oglindi tristeţea lumii, şi-apoi toată voioşia, toată candoarea ei. Oamenii obişnuiţi – colegii de teatru, prietenii de-o viaţă – i-au zis „Marinuş”, mărturisea regretata jurnalistă şi scriitoare Silvia Kerim.
A crezut în teatru, în harul lui, în colegii şi spectatorii care l-au iubit. A muncit şi a rămas un om modest, şi-a arvunit tristeţea durerii interioare şi şi-a respectat-o cu demnitate, rămânând până în ultima clipă de viaţă un conciliant, un boem, chiar dacă realitatea îl provoca, mărturisea cu sinceritate: „Nu cred nici în ruptul capului în existenţa conflictului dintre generaţii şi nici nu-i înţeleg rostul. Trebuie să ai o anumită atitudine, caracteristică fiecăruia”.
Într-o zi de 21 august, 2017 și-a împlinit ultima curiozitate pământeană: „Sunt curios să văd ce e dincolo, pentru că sunt sigur că dincolo este cunoaşterea totală şi nemărginirea”… Și a plecat cu aceeași modestie, onoare și tristețe… a plecat departe de amăgirile şi singurătăţile unei lumi, prea teatrale în vârtejul unor timpuri când spectacolul ieftin a umplut scena vieţii, fără a-şi mai onora Marile Valori, pentru că: „Umorul este foarte elevat. Băşcălia este la îndemâna oricui.România nu mai e ce-a fost. Odată deschisă poarta şi dărâmat gardul am năvălit într-o lume liberă şi n-am ştiut ce să facem cu libertatea noastră. Au apărut vulgarităţi – crezând că asta este normalul, au apărut alpinişti politici, au apărut hoţi, finanţişti de groază.”
„Pentru mine, culmea mizeriei este mizeria spirituală.”
Cu siguranță dincolo de zicerea sa: „Personajele rele, cu caractere urâte, sunt, paradoxal, frumoase sau mai bine zis, interesante. Un personaj bun nu are aceeaşi trecere ca unul rău. Cel rău este extraordinar, intens, complex! Personajul rău este mai viu, mai palpabil, pe când personajul bun are un miros de tămâie, este ca un îngeraş. Cât de interesant poate fi un îngeraş?! Ce curaj, ce tupeu, ce îndrăzneală, să gândeşti! (…) Ce curaj avem ca să trăim”!, ne trebuie mult curaj să recunoaștem că: „Un personaj bun nu are aceeaşi trecere ca unul rău în zilele noastre”, dar măcar câţiva dintre voi ştiu că din culisele veșniciei Marin Moraru o să ne privească cu zâmbetul lui trist de pe o stea frumoasă, fiindcă „Suntem ce sunt amintirile noastre”!
Odihnă veşnică în Lumina ce o stăpâneşti acolo Sus în inima Lui Dumnezeu, Maestre!
Epilog: „Pentru mine, culmea mizeriei este mizeria spirituală!” Marin Moraru
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internaţional de Muzică pentru Copii şi Adolescenţi „HERMANNSTADTFEST”, Sibiu – 2017
Publicat de Bogdan Dragomir,
29 iulie 2017, 18:34 / actualizat: 21 iunie 2023, 19:17
Foto Sibiu – Paltinis.600 (foto by Bogdan Dragomir)
La poalele munţilor Făgăraş, în frumosul oraş SIBIU, într-un decor plin de farmecul turistic şi cultural, deja traditional, a avut loc în perioada 23-25 iunie 2017, la Sala de evenimente a Centrului Militar din Sibiu, s-a desfăşurat cea de a V-a ediţie a Festivalului internaţional pentru copii şi adolescenţi “Hermannstadtfest” 2017! Organizatorii acestei ediţii au fost Asociaţia DOMY MUSIC STAR, Asociaţia “David Petrovich pentru copii” şi Palatul Copiilor din Sibiu, evenimentul fiind realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Consiliului local şi al Primăriei oraşului Sibiu.
Foto sala Centrului Militar Sibiu.600 (foto by Bogdan Dragomir)
Interviu cu Daniela Simionescu – Director al Festivalului HERMANNSTADTFEST 2017 realizat de Bogdan Dragomir-Radio Romania Regional.
Daniela Simionescu – Dir. Festival Hermannstadtfest 2017.600 (foto by Bogdan Dragomir)
Desfăşurarea cu succes a celei de a V-a ediţii a Festivalului a confirmat situarea acestui eveniment în topul manifestărilor artistico-educative de gen din România! Concursul s-a desfăşurat pe 2 secţiuni: muzică populară (instrumentală şi vocală) şi muzică uşoară (interpretare + cele 2 secţiuni speciale – Remember LAURA STOICA şi Portret de Artist – ADRIAN ORDEAN).
Festivalul a fost deschis, la fel ca și la ediţiile precedente, de „Banda CPO” – o formaţie muzicală alcătuită din copiii de la Centrul de plasament Orlat, jud. Sibiu, apoi spectacolul a continuat cu un moment aniversar pentru a sărbători cea de a V-a ediție.
Recital Catalina Dumitrean la Hermannstadtfest 2017.600 (foto by Bogdan Dragomir)
Invitații în spectacol au fost câstigătorii trofeelor din edițiile anterioare: Mihai Teacă, Briana Stan, Yasmine Polacek, Cătălina Dumitrean dar şi invitații de onoare: Dominique Simionescu, Marian Stere și Trupa Schimbul 3 by Adrian Ordean.
Marian Stere in recital Hermannstadfest 2017.600 (foto by Bogdan Dragomir)
În ziua Galei, înainte de a fi acordate trofeele şi celelalte premii importante au susținut recitaluri câștigătorii trofeelor ediţiei 2016: Eveline Buta, Romina Suciu, Dimitrova Blagovesta. A participat si Lorelai Alberta Mosneguțu, o fetiță cu dizabilități majore, câstigătoarea trofeului Hermannstadtfest 2015.
Lorelai Mosnegutu – Trofeu Hermannstadfest 2015 in recital Gala laureatilor 2017.600 (foto by Bogdan Dragomir)
Alexandru Stoica (fratele Laurei Stoica) – Presed. Fundatiei Laura Stoica la Gala laureatilor sectiunii Remember Laura Stoica – Hermannstadtfest 2017.600 (foto by Bogdan Dragomir)
Dna. Elena Stoica (mama Laurei Stoica) la Gala laureatilor – Sectiunea Remember Laura Stoica – Hermannstadtfest 2017.600 (foto by Bogdan Dragomir)
Câştigătorii Festivalului HermannstadtFest – editia a V-a sunt:
Denisa Pârvu – Premiul TINERE TALENTE Radio România Regional şi Premiul de Excelenţă Hermannstadfest pentru cea mai bună interpretare a unei piese românesti.600 (foto by Bogdan Dragomir)
În cadrul Galei festivalului, Radio România Regional a acordat Premiul special de promovare TINERE TALENTE pentru calităţi artistice deosebite, concurentei DENISA PÂRVU din Călăraşi! Felicitări şi mult succes în continuare! (Vom face completări acestui material, cu informaţii biografice, poze şi muzică interpretată de câştigătoarea acestui premiu pe măsura primirii acestora!).
Juriul festivalului a fost alcătuit din personalităţi muzical-artistice din România şi din străinătate:
Adrian Ordean – Presed. Juriu Hermannstadtfest 2017.600 (foto Bogdan Dragomir)
Interviu Adrian Ordean – Preşedintele juriului Hermannstadtfest 2017 (realizator Bogdan Dragomir – Radio Romania Regional)
Adrian Ordean – compozitor şi preşedintele juriului Hermannstadtfest 2017, Rodica Popa Comăniciu- Interpreta muzică populară şi laureată a concursului FLOAREA DIN GRĂDINĂ,, Camelia Stoita Brad—Interpreta muzică populară, Vlad Teodosiu Păducel- Interpret muzică populară -castigator Trofeu editia a 3-a, Radu Nechifor – Naist, Bogdan Dragomir – Producător muzical, muzician, Realizator de emisiuni la Radio Romania Regional; Ileana Vieru – Realizator emisiuni Radio Romania Antena Satelor, Victoria Ghinescu Botoroagă – Interpreta muzică ușoara, Stela Enache – Interpreta muzică ușoară, Codruţ Croitoru – Solist vocal al trupei Schimbul 3 by Adrian Ordean, Daniel Vecsei – Profesor de muzică – Director al Palatulului Copiilor Sibiu, Matei Bucur Mihăescu- Pianist, Președintele Club M, Alexandru Stoica – Președinte Fundația Laura Stoica.
Publicul prezent la spectacolul de gală al festivalului a apreciat în mod deosebit recitalurile susţinute de interpreţii Dominique Simionescu, Mihai Teacă, Cătălina Dumitrean! Felicitări tuturor!
Dominique Simionescu – recital în deschiderea sectiunii Portret de artist ” Adrian Ordean” in cadrul Festivalului International Hermannstadt Fest 2017 – https://www.youtube.com/watch?v=J5_2LwotE7Y
Lansare carte Adrian Ordean si editorul Liliana Nenciu Blaga la Sibiu – Hermannstadtfest 2017.600 (foto by Bogdan Dragomir)
La HermannstadtFest ediția a V-a am avut parte şi de câteva evenimente inedite şi anume editarea şi lansarea primei cărţi scrise de compozitorul Adrian Ordean, intitulată „După ani şi ani… Povestiri din spatele scenei”, editor Liliana Nenciu Blaga („Am încercat să creez prin vorbe o imagine a ultimilor 50 de ani în care am făcut muzică, o panoramare a acestei jumătăți de veac petrecută în preajma artiștilor…” – a declarat autorul), dar şi de decernarea titlului de Cetăţean de Onoare al comunei Cunța din județul Alba – artistului muzician Adrian Ordean – localitatea natală a tatălui său.
Adrian Ordean – Cetatean de Onoare al com. Cunta (Hermannstadtfest 2017).600 (foto by Bogdan Dragomir)
Ceremonia a fost urmată de o prezentare de modă cu vestimentaţie pentru copii (fetitele de la Karina Dance si creatii de Vec Design by Claudia Suciu) încheiată cu un recital de excepţie susţinut de trupa Schimbul 3 by Adrian Ordean.
Tot în cadrul Galei laureaţilor, Radio România Regional i-a acordat Diploma de Excelenţă pentru împlinirea a 55 de ani de activitate artistică muzicianului ADRIAN ORDEAN,
Adrian Ordean – Diploma de Excelenta Radio Romania Regional 2017.600 (foto Bogdan Dragomir)
iar organizatorii Festivalului au acordat Premiul de Excelenţă „Hermannstadtfest 2017” dlui prof. Claudiu Botoroagă pentru răbdarea, dăruirea şi profesionalismul cu care i-a îndrumat paşii muzicali si i-a netezit drumul către succes artistei Dominique Simionescu.
În calitate de parteneri media ai acestui eveniment, Radio România Regional, Radio România Iaşi, Radio România Cluj şi Radio România Antena Sibiului, transmit felicitări organizatorilor evenimentului, tuturor participanţilor, părinţilor şi profesorilor coordonatori şi gânduri bune tuturor celor ce au contribuit la realizarea acestui regal muzical – HERMANNSTADTFEST 2017!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir – Radio România Regional
(Sursa info, audio, video şi foto: Daniela Simionescu – Director festival HERMANNSTADFEST 2017, youtube.com şi arhiva audio, foto şi video Bogdan Dragomir).
Album foto by Bogdan Dragomir de la cea de a V-a ediţie a Festivalului HERMANSTADTFEST 2017!
Lansare carte Adrian Ordean Sibiu 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Concurs Hermannstadtfest 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Concurs Hermannstadtfest 2017.1 (foto by Bogdan Dragomir)
Cosmin Andrian – Concurs Hermannstadtfest 2017. (foto by Bogdan Dragomir)
Lansare carte Adrian Ordean – Sibiu 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Concurs Hermannstadtfest 2017.2 (foto by Bogdan Dragomir)
Concurs Hermannstadtfest 2017.3 (foto by Bogdan Dragomir)
Andrei Theodor la festivalul Hermannstadtfest 2017.600 (foto by Bogdan Dragomir)
Roberta Maria Popa la festivalul Hermannstadtfest 2017.600 (foto by Bogdan Dragomir)
Concurs Hermannstadtfest 2017.600 (foto by Bogdan Dragomir)
Liliana Nenciu Blaga la Festivalul Hermannstadtfest 2017.600 (foto by Bogdan Dragomir)
Liliana Nenciu Blaga la Festivalul Hermannstadtfest 2017.600.1 (foto by Bogdan Dragomir)
Schimbul 3 in recital la Festivalul Hermannstadtfest 2017.600 (foto by Bogdan Dragomir)
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Publicat de adinaiftime,
21 iulie 2017, 20:00 / actualizat: 22 iulie 2017, 11:43
Timişoara va beneficia în următorii doi ani de de consultanţa celor mai buni specialişti din lume în domeniul dezvoltării oraşului pe termen lung prin cultură. Totul se realizează, potrivit viceprimarului Dan Diaconu, în cadrul unui program pilot prin care se doreşte ca pe lângă economie, incluziune socială şi protecţia mediului, cultura să fie un pilon al dezvoltării durabile:
“Există un program european de orașe pilot, sunt șapte sau opt orașe pilot, în care se desfășoară un program de doi ani cu expertiză internațională care să dezvolte câteva elemente de legătură între cultură și sustenabilitate”, a prezicat Dan Diaconu.
Preşedintele Asociaţiei Timişoara, Capitală Europeană a Culturii a declarant că programul pilot în care este implicată Timişoara se mulează perfect pe nevoile oraşului pentru anul 2021, dar mai ales pentru perioada de după anul Capitalei Culturale:
“Prin ce ne ajută orașe pilot este prin identificarea unui set de măsuri care să ajute ca, la terminarea anului 2021, practic, să avem un mecanism prin care sunt preluate unele proiecte mari sau mici dar de succes și sunt dezvoltate în continuare de diverse instituții, organizații, agenții sau chiar de administrația publică”, spune Simona Neumann.
Programul Pilot Cities Europe este dezvoltat de asociaţia mondială a oraşelor şi autorităţilor locale.
Pe langa autobuzele turistice in Capitala vor aparea autobuze culturale.
Primarul general, Gabriela Firea a discutat cu ministrul culturii, Lucian Romascanu despre oportunitatea infiintarii unei linii speciale RATB care sa aiba statii in apropierea obiectivelor culturale importante din Capitala, cum ar fi teatre, muzee sau alte institutii de cultura.
Cei doi oficiali au mai abordat si posibilitatea preluarii de catre municipalitate a fostelor cinematografe si gradini de vara in vederea reabilitarii si modernizarii lor.
Multe dintre cladirile care gazduiau fostele cinematografe au disparut iar altele sunt intr-o stare avansata de degradare.
Gabriela Firea a mai spus ca Politia locala a Capitalei a inceput o actiune de verificare a cladirilor monument istoric acoperite de mesh-uri in vederea dezafectarii acestora.
Preselecţiile regionale ale celei de a 50-a ediţii a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei CRIZANTEMA DE AUR!
Publicat de Bogdan Dragomir,
9 iunie 2017, 10:31 / actualizat: 21 iunie 2023, 19:23
Vă invităm la cea de a 50-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei CRIZANTEMA DE AUR! În curând, preselecţiile regionale şi în perioada 19-21 octombrie 2017, etapa finală de la Târgovişte! Partener media: RADIO ROMÂNIA! Detalii puteţi afla pe site-ul www.crizantemaaur.ro ! Mult succes artiştilor interpreţi concurenţi, compozitorilor şi organizatorilor!
PRESELECŢII REGIONALE PENTRU CONCURSUL DE INTERPRETARE
– la CRAIOVA, în data de 19 iunie 2017, la ora 11.00 la Opera Română Craiova, adresa Str. Mihai Viteazul, nr. 7. – la BUCUREŞTI, în data de 21 iunie 2017, la ora 11.00 la Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, adresa Strada Gutenberg Johann, nr. 19, Sector 5. – la CONSTANŢA, în data de 22 iunie 2017, la ora 11.00 la Universitatea „Ovidius” Facultatea de Arte, Sala Studio, adresa B-dul Mamaia Nr.124. – la TÂRGOVIŞTE, în data de 23 iunie 2017, la ora 11.00 la Teatrul „Tony Bulandra”, B.dul Regele Carol I, nr. 43, tel.: +40-245.210.046, e-mail crizantemaaur@yahoo.com. – la CLUJ, în data de 28 iunie 2017, la ora 11.00 la Radio Cluj, adresa Str. Donath nr. 160. – la BISTRIŢA, în data de 28 iunie 2017, la ora 18.00 la Centrul Cultural „Dacia”, adresa B-dul Dacia nr. 3-5. – la IAŞI, în data de 30 iunie 2017, la ora 12.00 la TVR Iași, adresa Str. Lascăr Catargi nr. 33.
Condiţiile de participare la PRESELECŢIILE REGIONALE pentru Concursul de Interpretare a Romanţei Româneşti sunt prevăzute în REGULAMENTUL OFICIAL al Festivalului Naţional “Crizantema de Aur” postat pe site-ul www.crizantemaaur.ro .Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei “Crizantema de Aur”, ediţia a 50-a, 2017, este organizat de Consiliul Local Târgoviște, Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, cu Uniunea Muzicienilor din Moldova, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune și cu TVR – posturile regionale Iași, Cluj, Craiova, Timișoara și Târgu-Mureș. (Sursa: Anunţ preselecţii regionale – CENTRUL CULTURAL pentru UNESCO „CETATEA ROMANȚEI” TÂRGOVIȘTE)
77 la sută dintre participanţii la ancheta sociologică „Barometrul de consum cultural 2016” au recunoscut că au un nivel scăzut de implicare culturală şi doar unu la sută au răspuns că sunt foarte interesaţi şi că participă efectiv la evenimente culturale.
Datele din sondaj mai arată că cele mai întâlnite forme de consum cultural în spaţiul public, cel puţin odată pe an, au fost: vizitarea muzeelor şi a expoziţiilor – 38% din populaţie; vizionarea filmelor la cinematograf – 33%, spectacole de teatru – 30% şi lectura la bibliotecile publice – practicată de 21 % dintre respondenţi.
Rezultatele barometrului cultural vor fi analizate, miercuri, 7 iunie, la Biblioteca Naţională din Capitală, de personalităţi ale mediului cultural şi academic, împreună cu ministrul culturii, Ionuţ Vulpescu.
Muzica Unei Generaţii Perene – Aniversarea compozitorului DUMITRU LUPU!
Publicat de Bogdan Dragomir,
25 mai 2017, 08:29 / actualizat: 22 iunie 2023, 9:16
Dumitru Lupu.2 (www.facebook.com.Dumitru Lupu)
„Hai vino în gara noastră mică! (Dumitru Lupu; Florin Pretorian)” de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România & Roton) interpretată de Gabriel Dorobanţu.
„Am avut prilejul de a lucra cu mari somităţi de la care am învăţat foarte multe. Aici aş menţiona colaborarea mea cu Orchestra de Estradă a Radiodifuziunii, condusă de maeştri Sile Dinicu şi Cornel Popescu, în preajma cărora am stat ani de zile. Eram printre puţinii tineri orchestratori care puteau mânui aparatul orchestral. Lucrurile acestea nu se învaţă la şcoală…”, a mărturisit compozitorul Dumitru Lupu pentru site-ul Ovomusic.ro.
Astăzi este ziua de naştere a compozitorului DUMITRU LUPU, căruia îi dorim sănătate şi toate gândurile nostre bune! LA MULŢI ANI, Dumitru Lupu!
Bun regăsit tuturor, aici Radio România Regional, emisiuneaMUZICA UNEI GENERAŢII PERENE! Sunt Bogdan Dragomir, realizatorul acestei emisiuni şi împreună cu colegul meu, Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă invităm să ascultaţi o nouă ediţie dedicată aniversatului nostru special!
* * * * *
Aici puteţi asculta varianta audio a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene de la Radio România Regional din data de 25.05.2017 – invitatul aniversat este compozitorul DUMITRU LUPU! (Realizator – Bogdan Dragomir, Regizor de emisie – Florin Bordeiaşu, C&P 2017 Radio România Regional).
* * * * *
Dumitru Lupu (www.facebook.com.Dumitru Lupu)
Compozitorul DUMITRU LUPU s-a născut la 25 mai 1952, este de loc din Giurgiu, având ca părinți pe Gheorghe și Marioara Lupu. A urmat cursurile muzicale ale Liceului de Muzică şi Arte plastice din Piteşti până în anul 1972 şi a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, secția Canto în anul 1982. Este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (U.C.M.R.) din 1989 și din anul 2005 este membru al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (U.A.R.F.). Din acelaşi an, 2005, este prof. univ. dr. la Universitatea Ovidius din Constanța. A fost dirijor al orchestrei teatrului Al. Davila din Pitești între anii 1982-1990 și al teatrului Fantasio din Constanța între anii 1990-2004. De asemenea, Dumitru Lupu a fost inițiatorul Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare „Mamaia Copiilor”.
În momentele următoare, vă invităm să ascutaţi două piese, aş spune inedite, în interpretarea sa – IUBIRE DIN ARDEAL, versurile îi aparţin lui Cornel Udrea, de pe albumul “Dumitru Lupu – Best Of” editat în anul 2009 de Ovo Music şi SUNT DEMODAT, o piesă de pe “Albumul cu Melodii”, un album din arhiva pers. a compozitorului, dăruit în anul 2002 fonotecii Radio România Regional! Compozitor şi interpret: DUMITRU LUPU!
„Iubire din Ardeal” (Dumitru Lupu; Cornel Udrea) de pe „Albumul cu melodii „(C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Dumitru Lupu.
„Sunt demodat!” (muz. si vers. Dumitru Lupu) de pe „Albumul cu melodii ” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Dumitru Lupu.
Creaţia sa muzicală cuprinde peste 500 de piese de muzică uşoară aflate în fonoteca Radio România, a participat şi a realizat sute de emisiuni TV, este autorul muzicii a numeroase spectacole şi filme de lungmetraj pentru copii. A avut de mic copil, după cum mărturiseşte, înclinaţii muzicale. A urmat cursuri de vioară, violă, axându-se apoi pe interpretare vocală.
Este autor de cărti pentru copii. Se consideră împlinit, numărându-se printre cei „care au ajuns în viaţă exact ce au visat, activitatea confundându-se cu hobby-ul, nesimţindu-se încorsetat de nimic“ (gds.ro). Pentru Dumitru Lupu, destinul a însemnat muzica de teatru de revistă şi film.
Să ascultăm în minutele următoare încă două şlagăre din creaţia compozitorului Dumitru Lupu, piesele CE MULT ÎMI PLACE PIZZA şi SAMBA FLORILOR, versuri Florin Pretorian, de pe “Albumul cu Melodii”, un album din arhiva pers. a compozitorului, dăruit în anul 2002 fonotecii Radio România Regional! Piesele au fost înregistrate în anul 2002 şi sunt interpretate chiar de fetiţa compozitorului, în prezent studentă la Facultatea de Film din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică ION LUCA CARAGIALE! Aşadar, să o ascultăm în continuare pe micuţa solistă din anul 2002, DUMITRANA TEODORA LUPU!
„Ce mult îmi place pizza!” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian) de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. personală) interpretată de Dumitrana Teodora Lupu.
„Samba florilor” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian)” de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Dumitrana Teodora Lupu.
„Mi-am obţinut dreptul de a mă adresa actorilor, de a-i pregăti muzical prin cunoştinţe, spectacole şi organizarea producţiei artistice. (…) Mă simt responsabil să arăt studenţilor lucruri care nu sunt scrise în cărţi, dar de care eu m-am lovit. Vor intra într-o practică în care au nevoie de experienţele altora. Le arăt că nu trebuie să înveţe tot ce ştie un muzician, pentru că n-ar avea timp, ci să cunoască fenomenul. În prezent, avem de-a face cu actorul total care cântă, dansează, rosteşte profesional pentru a putea face faţă cerinţelor actuale. Ca profesor, încerc să fiu cât mai deschis, să învăţ şi eu de la ei…”, declara compozitorul Dumitru Lupu, pentru Ovomusic.ro, în calitatea sa de profesor universitar, extrem de fericit pentru posibilitatea de a împărtăşi studenţilor săi din experienţa sa artistică.
Emisiunea Muzica Unei Generaţii Perene a ajuns aproape de final şi ne luăm rămas bun dar vă invităm să accesați pagina noastră de internet www.www.radioromaniaregional.ro, acolo unde veți găsi informații detaliate și cu siguranţă, muzica dumneavoastră preferată!
Bogdan Dragomir – realizatorul emisiunii și Florin Bordeiașu – regizor de emisievă doresc sănătate și gânduri bune, vă mulţumim pentru atenţia acordată şi vă invităm să ascultaţi în încheiere, din creaţia compozitorului DUMITRU LUPU, aniversat astăzi la Radio România Regional – piesele „VINO SĂ DANSEZI CU MINE!”, interpretă ILEANA ŞIPOTEANU şi “M-AI PĂRĂSIT!”, interpret FUEGO, ambele piese scrise pe versurile lui Florin Pretorian, de pe “Albumul cu Melodii”, un album din arhiva personală a compozitorului Dumitru Lupu, dăruit în anul 2002 fonotecii Radio România Regional!
„Vino să dansezi cu mine! ” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian) de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Ileana Sipoteanu.
„M-ai părăsit!” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian) de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de FUEGO.
Sursa info şi foto: Agenţia de Presă RADOR, ro.wikipedia.org., ovomusic.ro, gds.ro, andreipartos.ro şi materiale jurnalistice din arhiva personală.
Informaţii detaliate despre activitatea artistică şi pedagogică a compozitorului prof. univ. dr. Dumitru Lupu – https://ro.wikipedia.org/wiki/Dumitru_Lupu
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor a înregistrat un nou record; 212 instituţii din toată ţara au oferit vizitatorilor evenimente şi programe extinse.
Manifestarea înregistrează, de la an la an, un succes tot mai mare, la nivel internaţional, milioane de europeni sărbătorind cultura pe străzi în aceeaşi noapte, alături de prieteni şi familii.
Anul acesta, peste 3.000 de muzee din toată Europa şi-au deschis porţile, alături de numeroase galerii de artă, şcoli şi alte spaţii culturale.
„Şi dacă viaţa mea…” (Viorel Gavrilă-Roxana Popescu) de pe albumul „Muz. Uşoară Românească – Cântaţi cu noi!”, editat de UCMR în 2006, interpretată de NICO.
Bun regăsit tuturor, aici Radio România Regional, emisiuneaMUZICA UNEI GENERAŢII PERENE! Sunt Bogdan Dragomir, realizatorul acestei emisiuni şi împreună cu colegul meu, Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă invităm să ascultaţi o ediţie specială cu un aniversat pe măsură!
Aici puteţi asculta varianta audio a emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE din data de 20.05.2017 – aniversarea compozitorului VIOREL GAVRILĂ! O producţie 2017 Radio România Regional! Realizator – Bogdan Dragomir, Regizor de emisie – Florin Bordeiaşu! Audiţie plăcută!
Compozitorul VIOREL GAVRILĂ, membru al UCMR şi Vice-preşedinte al UCMR-ADA a împlinit frumoasa vârstă de 56 de ani! Vom marca şi noi, cei de la Radio România Regional acest moment adresându-i cele mai bune gânduri şi urări! LA MULŢI ANI, Viorel Gavrilă! În momentele următoare îi dedicăm o piesă dragă domniei sale, mai puţin difuzată în programele de radio, dar, a fost prima piesă din cariera sa de compozitor, premiată cu Locul 3 la Secţiunea Creaţie a Festivalului Concurs de Muzică Uşoară de la Mamaia din anul 1984! Piesa este intitulată NU VĂ MIRAŢI, versurile îi aparţin lui Eugen Rotaru şi este interpretată de Cvintetul vocal LUCHIAN – grup condus de regretatul Ioan Luchian Mihalea!
„Cvintetul vocal LUCHIAN – Nu vă miraţi (Viorel Gavrilă; Eugen Rotaru)” de pe CD arh. pers. Bogdan Dragomir compus de Viorel Gavrilă/Eugen Rotaru în 1984.
Compozitorul VIOREL GAVRILĂ s-a născut în data de 20.05.1961 la Bucureşti. A absolvit Liceul de artă “George Enescu”- din Bucureşti, clasa de violoncel, promoţia 1980. Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, încă din 1986. Din 1984 este angajat al Teatrului de Revistă “Majestic” din Ploieşti, dirijor şi director muzical al acestei instituţii cu care a obţinut numeroase premii la festivalul teatrelor muzicale de la Constanţa. Debutul său componistic datează din anul 1979, (fiind înca elev de liceu) când îşi lansează primele piese la Radiodifuziunea Română. A compus peste 300 de piese de muzică uşoară, o parte dintre ele devenind şlagăre în muzica de gen românească; a compus muzica pentru 34 spectacole de revistă şi pentru copii la Teatrul de Revistă “Majestic” din Ploieşti, Teatrul de Revistă Deva, Teatrul Naţional Craiova, Teatrul “C. Tănase” din Bucureşti.
De-alungul timpului a colaborat cu solişti vocali de primă linie a muzicii pop româneşti: Gabriel Dorobanţu, Mirabela Dauer, Dan Spătaru, Corina Chiriac, Sanda Ladoşi, Monica Anghel, Mihaela Runceanu, Aurelian Temişan, Laura Stoica, Adrian Enache, Daniel Iordachioaie, Nico şi alţii, o parte din ei activând şi în prezent pe scenele teatrale de estradă din România.
Vă invităm în minutele următoare să ascultăm două şlagăre din creaţia compozitorului Viorel Gavrilă, piesele EŞTI O SIMPLĂ AMINTIRE, versurile îi aparţin lui Daniel Iordăchioaie, de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” editat în 1995 de Radio România şi Roton, interpret ADRIAN ENACHE şi CINE OARE?, versuri Daniel Iordăchioaie, de pe albumul “Muzică Uşoară Românească”-vol. 2, editat de UCMR în 2003, interpretată de AURELIAN TEMIŞAN!
Adrian Enache – „Eşti o simplă amintire (Viorel Gavrilă ; Daniel Iordachioaie)” de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” Disc 3. C&P 1995 – Radio România & Roton.
„Cine oare (Viorel Gavrilă ; Daniel Iordachioaie)” de pe albumul UCMR – Muzică Uşoară Românească, vol 2 (2003) interpretată de Aurelian Temişan.
Între anii 1990-1992 a predat cursuri de canto pentru concurenţii la secţiunea Interpretare a Festivalului National “Mamaia”, împreună cu Aura Urziceanu şi compozitorul Edmond Deda, iar din 1997 susţine cursuri de pregătire vocală pentru tinerii interpreţi de muzică uşoară!
Încă din ultimii ani de liceu, anii ’79-’80, participă activ, în calitate de violoncelist dar şi de orchestrator, la spectacole şi concerte ale Orchestrei de Estradă a Radioteleviziunii Române, dirijată de Maestrul Sile Dinicu, împreună cu colegii săi – instrumentiştii de atunci, compozitorii consacraţi de astăzi – Dan Dimitriu – chitară bas şi Ionel Tudor – pian.
Dintre cele mai importante premii obţinute în cariera sa, amintim: Premiul III Festivalul “Melodii” 1984 şi Festivalul “Mamaia” 1984; Premiul special al juriului Festivalul “Mamaia ”1985 şi 1987; Premiul II Festivalul “Mamaia” 1991; Premiul III, apoi Premiul II Festivalul “Mamaia”, 1996 şi 1999; Premiul III Festivalul Internaţional Bucuresti 1992. A efectuat turnee artistice în SUA şi Canada 1991 şi 1998;
Să ascultăm încă două piese de succes din creaţia compozitorului VIOREL GAVRILĂ, piesele E VINA TA!, versurile îi aparţin lui Mihai Pocorschi, o înregistrare primită din arhiva pers. a compozit. Viorel Gavrilă, interpretată de ANDRA, la începuturile carierei sale, şi VISEZ ŞI EU, versuri Corina Despot, de pe albumul “Compilaţie – Muzică Uşoară Românească”, editat de UCMR în 2011, interpretată de ALEXANDRA RUGE- o tânără solistă aflată la debutul unei cariere promiţătoare!
„Andra – E vina ta (Viorel Gavrilă ; Mihai Pocorschi)” de pe CD arh. pers. Viorel Gavrilă.
„Visez şi eu (Viorel Gavrilă ; Corina Despot)” de pe albumul „Compilaţie UCMR-Muzică Uşoară-Dec 2011” interpretată de Alexandra Ruge.
Astăzi am parcurs reperele importante ale carierei artistice componistice ale muzicianului VIOREL GAVRILĂ!
Ar mai fi de menţionat din activitatea sa, că din anul 2007 a condus Orchestra Fundaţiei Fantasio din Constanţa în cadrul Festivalului Concurs de Muzică Uşoară MAMAIA, din 2006 face parte din conducerea Festivalului Mamaia Copiilor, ocupându-se de lansarea vocilor tinere, şi din 2004 înfiinţează clasa de canto VIVOX din Ploieşti, care până în prezent a reprezentat locul de pregătire şi formare pentru zeci de tineri interpreţi din muzica pop şi de jazz din România. Nu în ultimul rând, din anul 2011, compozitorul VIOREL GAVRILĂ este vice-preşedinte al UCMR – Asociaţia pentru Drepturile de Autor a compozitorilor români.
Viorel Gavrila in turneu de presel. Mamaia Copiilor (foto Bogdan Dragomir)
Ne apropiem de finalul acestei emisiuni şi ne luăm rămas bun de la dvs. dar vă invităm să accesați pagina noastră de internetwww.www.radioromaniaregional.ro, acolo unde veți găsi informații detaliate și cu siguranţă, muzica dvs. preferată!
Bogdan Dragomir – realizatorul emisiunii și Florin Bordeiașu – regizor de emisievă doresc sănătate și toate gândurile bune, vă mulţumim pentru atenţia acordată şi vă invităm să ascultaţi în încheiere, din creaţia compozitorului VIOREL GAVRILĂ, aniversat astăzi la Radio România Regional – piesele „DOAR PENTRU EA”, versuri Liliana Ştefan, o înregistrare din arh. pers. a compozit. Viorel Gavrilă, interpret HORIA BRENCIU şi DĂ DOAMNE, CÂNTEC!, versurile Eugen Rotaru, de pe albumul „Best of Jurnalul”, editat de Jurnalul Naţional şi Roton în 2008, în interpretarea deosebită a regretatei soliste LAURA STOICA.
„Horia Brenciu – Doar pentru ea (Viorel Gavrilă ; Liliana Ştefan)” de pe CD arh. pers. Viorel Gavrilă.
„Dă, Doamne, cântec (Viorel Gavrilă: Eugen Rotaru)” de pe albumul „Best of Jurnalul (2008 Roton)”.
Sursa info: www.ucmr.org.ro, www.teatruploiesti.ro, Agentia de presă RADOR şi materiale jurnalistice din arhiva personală.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.