Ascultă Radio România Regional Live

Dan Grecu

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!
Foto: DSC_0346 Foto Bianca Oanța - Premiul Tinere Talente RRR la Festiv. Internațional Hermannstadtfest 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)

Publicat de Bogdan Dragomir, 9 iulie 2024, 11:46

 

Bun regăsit tuturor!

 

20240615_155826 Foto Festiv. Internațional Hermannstadtfest.2024.Sala Thalia.1100 (foto by Bogdan Dragomir)

 

În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație, frumusețe spirituală și ospitalitate – numit Sibiu, mă întorc împreună cu colegii și prietenii mei, membrii în juriul Festivalului Internațional Hermannstadtfest, pentru a realiza o nouă ediție a acestui important eveniment muzical-artistic pentru copii și tineret, eveniment organizat impecabil de Daniela și Dominique Simionescu împreună cu echipa lor fantastică de voluntari! Felicitări tuturor pentru cea mai bună ediție, de până acum, a acestui festival!

 

20240615_150959 Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu.1100 (foto by Bogdan Dragomir)

 

Festivalul Internațional „Hermannstadtfest”, ediţia a XII-a, a avut loc în perioada 13-16 iunie 2024, la Sibiu, în Sala Thalia a Filarmonicii de Stat și a fost organizat de Asociația Domy Music Star, Asociația Filantropică OLIVIA, Palatul Copiilor Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, acest eveniment fiind cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu!

 

DSC_0011 Foto Dominique Simionescu la Hermannstadtfest 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)

 

Parteneri media: Radio România Regional, Radio România Antena Sibiului și Radio România Brașov FM.

La această manifestare culturală au participat peste 120 de tineri din România, Bucovina de Nord (Ucraina), Republica Moldova, Bulgaria, Belgia și Italia.

Festivalul a avut trei secțiuni, respectiv: Muzică Populară – Tradițională (dedicată artistei Lucreția Ciobanu), Muzică de Divertisment (pop, rock, jazz, opera, musical, etno, etc.) și Creație (cu două subsecțiuni: Creație proprie și Reorchestrație și reinterpretare a unei piese românești). De asemenea, ca în fiecare an, festivalul a avut și două secțiuni speciale: Secțiunea „Portret de compozitor – Jolt Kerestely” (unde concurenții au interpretat piese compuse de compozitorul Jolt Kerestely) și Secțiunea „Remember – Dan Spătaru” (unde concurenții au interpretat piese interpretate de regretatul artist Dan Spătaru).

 

Foto afiș festival Hermannstadtfest 2024.1100 (foto arh.festiv. – foto arh. pers. B.Dragomir)

 

Din juriul acestui concurs au făcut parte compozitori, realizatori radio-tv, interpreţi consacraţi, ziarişti, profesori de specialitate, precum şi reprezentanţi ai organizatorilor: Bogdan Dragomir, Codruț Croitoru, Daniel Vecsei, Denise Ordean, Tsvetelin Ilchev, Daniel Gheorghe, Sida Spătaru, Jolt Kerestely, Edward Dabrowsky, Robert Târnăveanu, Rodica Popa Comăniciu, Iurie Levcic, Rodica Roșioru.

 

DSC_0215 Juriul Festiv. Internațional Hermannstadtfest Sibiu 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)

DSC_0215 Juriul Festiv. Internațional Hermannstadtfest Sibiu 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)

 

Președintele juriului a fost compozitorul și chitaristul ADRIAN ORDEAN!

Foto juriu la Hermannstadtfest 2024.1100 (foto arh.festiv. – arh.pers. B.Dragomir)

 

Multe felicitări și artiștilor invitați să susțină recitaluri: Bya Fashion by Bianca Bucă, Ansamblul Cibinul, Ansamblul Poienița, Cenaclul Lumină Lină, Tudor Miron, Cristina Liță, Rodica Popa Comăniciu, Ioana Dragomir, Nicoleta Mocan, Gabriel Mardale, Tina Miholcea, Robert Târnăveanu, Tsvetelin Ilchev, Călin Lupea.

 

Galerie foto de Bogdan Dragomir.

 

 

În cadrul acestui eveniment, mi-au atras atenția două momente speciale: recitalul artistului TUDOR MIRON – și aici mă alătur ideii sale tot mai prezentă și alarmantă din peisajul educațional românesc – intitulată STOP BULLYING! Transmitem un semnal către autorități pentru stoparea imediată a acestui fenomen și asumarea unor măsuri urgente la nivelul instituțiilor de învățământ din România! Bravo, Tudor!

 

AC6A4349 Foto Tudor Miron - Stop Bullying.1100 (foto by Andu Miron - arh.pers. B.Dragomir)

AC6A4349 Foto Tudor Miron – Stop Bullying.1100 (foto by Andu Miron – arh.pers. B.Dragomir)

 

Tudor Miron are 12 ani și într-un singur an a fost victima a două acte de bullying. Același agresor, care  a doua oară, însă, a fost mult mai violent. De ce?  Pentru că în fața legii, agresorul, tot minor, beneficiază de protecție, iar asta îl face să nu se oprească.

 

De aproape un an de zile, Tudor a început o campanie de conștientizare anti-bullying în festivaluri și școli, cu piesa „În umbra ta/ Stop Bullying”. Piesa este despre trăirile unui copil, victimă a bullying-ului, despre ce simte acesta, despre teama pe care o trăiește zilnic și despre repercusiuni.

 

AC6A7161 Foto Tudor Miron la Hermannstadtfest 2024.1100 (foto by Andu Miron - arh.pers. B.Dragomir)

AC6A7161 Foto Tudor Miron la Hermannstadtfest 2024.1100 (foto by Andu Miron – arh.pers. B.Dragomir)

 

Tudor este pasionat de chitară. A reușit în doar trei ani să fie pe afiș alături de nume consacrate din showbiz, cum ar fi: Proconsul, Antract, Semnal M, Mircea Vintilă, Emeric Imre, Claudiu Purcărin (Nightlosers), George Sărluceranu (Spin, Green Ties) și alții, iar în anul 2023, susținut de membrii trupelor  Scarlet Aura și Green Ties, a cântat în deschiderea Festivalului Internațional de Blues ”Urban Blues Fest” București. Este câștigătorul a mai multor trofee și premii atât naționale, cât și internaționale.

 

AC6A7111 Foto Tudor Miron - Stop Bullying.1100 (foto by Andu Miron - arh.pers. B.Dragomir)

AC6A7111 Foto Tudor Miron – Stop Bullying.1100 (foto by Andu Miron – arh.pers. B.Dragomir)

 

Prin mesajul acestei piese, Tudor vrea să vă provoace la o dezbatere, deoarece simte că nu este protejat de lege.

“Am ales acest moment pentru a promova acest mesaj anti-bullying, deoarece de curând am fost iarăși victima unui act de bullying, iar agresorul, același fiind, a fost mult mai violent. Așa am aflat de la poliție că agresorul meu, care îmi este coleg de școală, și care e de aceeași vârstă cu mine, are – de fapt – aceleași drepturi ca și mine. Și atunci cine îl oprește? Iar pe mine cine mă protejează?”

Piesa „În umbra ta/ Stop Bullying” a fost lansată la Festivalul Internațional ”Silver Yantra” din Bulgaria, unde a obținut Premiul Special al Juriului. Piesa a fost prezentată și într-o variantă folk la evenimentul „In memoriam Valeriu Sterian”.

Își dorește ca această piesă să fie cât mai prezentă în spațiul public și să fie ca un semnal de alarmă pentru ca oamenii să înțeleagă că acest fenomen există.

 

”STOP BULLYING!”

 

„În umbra ta-Stop Bullying (Olivia Păun/Alexandru&Tudor Miron)” C&P 2024 Tudor Miron, interpretată de Tudor Miron.

 

 

Cel de-al doilea eveniment care mi-a atras atenția într-un mod extrem de pozitiv este o altă noutate a acestui festival și anume, Clasic e Fantastic! Deși intitulată inițial Lecția de jazz cu Irina Sârbu, Puiu Pascu, Tudor și Ciprian Parghel, din motive independente de voința artiștilor și a organizatorilor (respectiv o urgență medicală în familia artistei Irina Sârbu), această lecție de jazz s-a transformat ad-hoc (mai precis în câteva ore) într-o lecție de jazz improvizată cu un succes deosebit în fața unei săli pline de concurenți dar și de mulți fani ai genului, moderată dar și susținută vocal de Dominique Simionescu și Călin Lupea acompaniați cu profesionalism de cei doi corifei autentici ai genului – Tudor Parghel – la pian și Ciprian Parghel – la contrabas (copiii regretatei și inegalabilei Anca Parghel)! Felicitări tuturor, a fost o ”lecție” remarcabilă!

 

20240615_160114 Foto Festiv. Internațional Hermannstadtfest.2024.Sala Thalia.1100 (foto by Bogdan Dragomir)

 

Tot printre noutățile acestei ediții, remarcăm o vizită specială – spectacolul de deschidere, care a avut loc la Tălmăcel, jud. Sibiu, un loc pitoresc cu totul special. Acolo, cu sprijinul Primăriei Tălmaciu au avut loc recitalurile invitaților speciali: Codruț Croitoru, Denise Ordean & Anabelle, Tudor Miron, Izabela Văcăruș, Carina Leonte, Sofia Leonte, Emilia Maria Țîrle, Lavinia Gabriela Corugă, Ansamblul ,,Fluierașii”, Iulian Hanea, Cristina Posa și Ansamblul ,,Datina”.

 

DSC_0040 Recital Anabelle Ordean la Hermannsradtfest.1100 (foto Bogdan Dragomir)

 

Festivalul HERMANNSTADTFEST a fost susținut și promovat de Radio România Regional, cu sprijinul colegilor de la Radio România Brașov FM și Radio România Antena Sibiului.

 

Foto afiș final festival Hermannstadtfest 2024.1100 (foto arh.festiv. – foto arh. pers. B.Dragomir)

Acțiunea culturală a fost cofinanțată de Primăria Sibiu și de Consiliul Județean Sibiu.

 

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL ,,HERMANNSTADTFEST” – PALMARESUL EDIȚIEI A XII-A, SIBIU – ROMÂNIA

MARELE TROFEU – MUZICĂ POPULARĂ – TRADIȚIONALĂ: Zoneva Syana (Bulgaria)

MARELE TROFEU – MUZICĂ DE DIVERTISMENT: Oanța Bianca (Rep. Moldova)

TROFEUL ADRIAN ORDEAN:

– Band by Costi Mihai Trainer (Cisnădie, jud. Sibiu)

– Matei Antonino Gabriel Aurel (Moreni)

PREMIUL 1 CU EXCELENȚĂ ,,HERMANNSTADTFEST”: Unguraș Oana Ilaria (Oradea)

PREMIUL 1 CU EXCELENȚĂ ,,LUCREȚIA CIOBANU”: Matyas Jessica (Mediaș, jud. Sibiu)

SECȚIUNEA ,,REMEMBER – DAN SPĂTARU”:  Premiul 1 cu excelență: Buțurcă Anamaria Daniela (Curtici, jud. Arad)

SECȚIUNEA ,,PORTRET DE COMPOZITOR – JOLT KERESTELY”: Premiul 1 cu excelență: Luncanu Teodora Andreea (Iași)

SECȚIUNEA CREAȚIE: Premiul 1 cu excelență: Stroia Maya (Brașov)

SECȚIUNEA REORCHESTRAȚIE ȘI REINTERPRETARE A UNEI MELODII ROMÂNEȘTI:

– Premiul 1 cu excelență: Fresh Elite (Brașov)

PREMIUL DE EXCELENȚĂ DOMY MUSIC STAR: Bebeșelea Anisia  (Săliște, jud. Sibiu),

Fulea Antonia Maria (Sibiu)

PREMIUL ÎNVINGĂTORILOR: Ioniță Antonia Izabela  (Târgoviște), Căruțașu Marina Florina  (Călărași), Hanț Sara (Sibiu)

PREMIUL SPECIAL CODRUȚ CROITORU: Bodea Larisa (Cluj Napoca)

PREMIUL SPECIAL ,,TINERE TALENTE” – Radio România Regional: Oanța Bianca (Rep. Moldova)

 

Lista completă cu Trofeele și premiile acordate celor mai talentați copii și tineri în cadrul acestei ediții poate fi accesată direct pe pagina de internet a organizatorului!

https://www.facebook.com/HermannstadtFest.Sibiu sau accesând link-ul https://campioniimuzicii.blogspot.com/2024/07/editia-de-poveste-festivalului.html

 

 

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional a fost acordat în cadrul Galei Laureaților unei tinere interprete din Republica Moldova (clasa prof. Rodica Roșioru) care a impresionat juriul prin talentul și calitățile artistice deosebite – BIANCA OANȚA!

 

 

Bianca Oanța – Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Hermannstadtfest 2024.1100 (foto din arh.pers. B.Dragomir)

 

DSC_0357 Foto Bianca Oanța - Premiul Tinere Talente RRR la Festiv. Internațional Hermannstadtfest 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)

DSC_0357 Foto Bianca Oanța – Premiul Tinere Talente RRR la Festiv. Internațional Hermannstadtfest 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)

 

DSC_0356 Foto Bianca Oanța – Premiul Tinere Talente RRR la Festiv. Internațional Hermannstadtfest 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)

 

DSC_0350 Foto Bianca Oanța - Premiul Tinere Talente RRR la Festiv. Internațional Hermannstadtfest 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)

DSC_0350 Foto Bianca Oanța – Premiul Tinere Talente RRR la Festiv. Internațional Hermannstadtfest 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)

Felicitări, BIANCA OANȚA și mult succes în continuare! 

DSC_0348 Foto Bianca Oanța - Premiul Tinere Talente RRR la Festiv. Internațional Hermannstadtfest 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)

DSC_0348 Foto Bianca Oanța – Premiul Tinere Talente RRR la Festiv. Internațional Hermannstadtfest 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)

 

P.S.: Vom face update cu informații și muzică interpretată de Bianca Oanța după ce vom primi aceste materiale!

 

Întregul eveniment de la Sibiu a fost prezentat cu profesionalism și dăruire de Bianca Bucă, Andrei Coman și Diana Vecsei și transmis live, video și audio, pe pagina de facebook a Festivalului Hermannstadtfest și retransmis pe pagina de facebook Radio România Brașov FM!

20240614_101400 Foto prezentatori Hermannstadtfest 2024.1100 (foto arh. pers. B.Dragomir)

La final, se cuvine să felicităm toți participanții, profesorii, părinții și, în special organizatorii pentru realizarea cu succes și profesionalism și în condiții deosebite a acestui eveniment deosebit de complex!
Mulțumiri speciale Asociației Filantropice ,,Olivia” și Palatului Copiilor Sibiu, dar și partenerilor evenimentului: Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Inspectoratul Școlar Sibiu, Primăria Tălmaciu, Filarmonica de Stat Sibiu, Casa de Cultură a Studenților Sibiu, Povestea Calendarului, Asociația Clasic e Fantastic, Studio Canto Rodica Popa Comaniciu, Asociația Culturală Cununa Blăjelului, Little John’s House, Ansamblul Cibinul, Cercul Militar Sibiu.
Felicitări tuturor și la bună revedere în 2025, la ediția a XIII-a! 

Foto Povestea Calendarului 2024.1.1100 (foto by Bogdan Dragomir)

 

 

Surse: Hermannstdtfest, arh. festivalului, arh. pers. Bogdan Dragomir, Radio Romania Brasov FM! Mulțumiri speciale prietenilor festivalului – Andu Miron și Dan Grecu (foto) și tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!

 

 

B.D. – Jurnalist în acțiune la festiv. Hermannstadtfest 2023.1100 (foto din arh.festiv. – arh.pers.B.Dragomir)

 

 

Cu Tudor Miron – o speranță a muzicii românești.1100 (foto din arh.festiv. – arh pers. B.Dragomir)

 

 

P.S.2: Festivalul s-a finalizat într-o locație de poveste din județul Sibiu: Povestea Calendarului (Porumbacu de Sus). Mulțumim pentru toate poveștile și amintirile de neuitat! Am surprins câteva imagini din acest loc minunat și le-am pus într-o galerie la sfârșitul acestui material! Cele bune! 

 

 

Bogdan Dragomir (foto din arh. personala)

Bogdan Dragomir 
Muzician și jurnalist la
RADIO ROMÂNIA REGIONAL (iulie 2024)
Galerie foto de Bogdan Dragomir 

DSC_0057 Maria Stratulat la Festiv. Soul Music Art Bârlad 2024.1100 (foto Bogdan Dragomir)
Emisiuni/Rubrici miercuri, 28 august 2024, 14:26

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!

  Bun regăsit tuturor! Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!
Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Emisiuni/Rubrici luni, 5 august 2024, 12:18

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!

    „Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
DSC_0008 Foto Concurs Flori de Mai 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Emisiuni/Rubrici marți, 11 iunie 2024, 10:45

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!

  Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Alifantis 1.1100 (main.romania-actualitati.ro)
Emisiuni/Rubrici vineri, 31 mai 2024, 10:11

Nicu ALIFANTIS 70! ”Mi-a plăcut al dracului de tare ceea ce fac!” – La mulți ani, Nicu!

    Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost,...

Nicu ALIFANTIS 70! ”Mi-a plăcut al dracului de tare ceea ce fac!” – La mulți ani, Nicu!
Emisiuni/Rubrici duminică, 12 mai 2024, 16:26

Portrete muzicale – ZSOLT KERESTELY 90! La mulți ani, Maestre!

    Bun găsit tuturor, aici la Radio România Regional! Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să ascultaţi o nouă ediţie a rubricii...

Portrete muzicale – ZSOLT KERESTELY 90! La mulți ani, Maestre!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 17 aprilie 2024, 12:45

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la ART MUSIC FESTIVAL 2024 – Adelina Maria NEDELCU!

  Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la ART MUSIC FESTIVAL 2024 – Adelina Maria NEDELCU!
Emisiuni/Rubrici joi, 11 aprilie 2024, 13:02

Fonoteca melomanului – In memoriam TEO PETER (Compact)!

    Bună ziua dragi ascultători! Sunteţi pe frecvenţele Radio România Regional, sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să ascultați o...

Fonoteca melomanului – In memoriam TEO PETER (Compact)!
Emisiuni/Rubrici luni, 1 aprilie 2024, 11:54

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou – ”Noi fără 2” – Formația ”Taylor”!

  „Surâsul tău” (Codruț Croitoru/Marius Ionescu) de pe albumul ”Noi fără 2” (C&P 2024 Taylor) interpretată de Formația...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou – ”Noi fără 2” – Formația ”Taylor”!

Ştefan Ciochinaru: Având în vedere că atât China cât și Rusia au probleme teritoriale, mărirea arsenalului nuclear poate să fie o poliță de siguranță

Ştefan Ciochinaru: Având în vedere că atât China cât și Rusia au probleme teritoriale, mărirea arsenalului nuclear poate să fie o poliță de siguranță

Publicat de Gabriel Stan, 20 martie 2023, 17:27

Una dintre întrebările săptămânii trecute a fost următoarea: Se implică Beijingul în Ucraina? Președintele Xi Jinping a fost reales în fruntea Partidului Comunist Chinez. În primul discurs ținut cu pumnul drept ridicat, președintele Xi a declarat: trebuie să facem din armată marele zid de oțel.

Bugetele planificate ale Chinei pentru anul în curs prevăd cheltuieli declarate pentru apărare de 225 de miliarde de dolari, cu cea mai rapidă rată de creștere din 2019 încoace.

Cu toate acestea, cheltuielile Chinei pentru apărare sunt mult mai mici în comparație cu cele ale Statelor Unite ale Americii, care vor aloca părerii peste 860 de miliarde de dolari. Dar analiștii estimează că Beijing-ul cheltuiește mai mulți bani pentru armată decât sumele anunțate oficial.

Statele Unite susțin că Beijingul ia în considerare să furnizeze arme și muniții Rusiei, acuzații pe care China le neagă cu fermitate. La un an de la invazia rusă în Ucraina, Moscova a fost afectată de sancțiunile fără precedent impuse de Occident.

Dar China, care și-a declarat prietenia fără limite pentru vecinul său din nord, a adus Kreminului un colac de salvare economic, temperând impactul excluderii Moscovei din sistemul financiar global.

Radu Dobrițoiu a realizat o dezbatere, joi seara, la Euroatlantica, la Radio România Actualități, despre China și despre dorința Beijingului de a-și extinde influențele sale, nu doar economice, ci și politice și militare, inclusiv spre Europa și, în acest context, despre o eventuală dorință a Chinei de a sprijini militar Rusia în războiul din Ucraina.

Invitați prin telefon au fost generalul-maior în rezervă Dan Grecu, analist militar și profesor universitar, și profesorul de relații internaționale Ștefan Ciochinaru, jurnalist și analist de politică externă.

Vă oferim un fragment din emisiunea Euroatlantică, din data de 16 martie 2023.

Radu Dobrițoiu (realizator): Domnule Ciochinaru, credeți că războiul schimbă ierarhii internaționale în favoarea Chinei?

Ştefan Ciochinaru: Da, vechea ierahie internațională, care situa Rusia pe locul doi ca putere militară cel puțin, locul doi va fi liber acuma, inclusiv pentru puterea militară a Chinei.

Dar este încă mult prea devreme ca să vorbim despre așa ceva, pentru că, China are încă o rămânere în urmă semnificativă din punct de vedere militar, în pofida faptului că și-a dezvoltat flota foarte în ultimii ani.

Radu Dobrițoiu (realizator): Domnule general Dan Grecu, China dispune de cea mai mare industrie de semiconductori, are o importantă capacitate de producție pentru componente microelectronice. Sunt aceste elemente de sprijin neletal importante pentru industria militară a Rusiei?

Dan Grecu: Sunt indiscutabil importante. De altfel, chiar astăzi apăruse o știre cum că pe frontul din Ucraina rușii utilizează drone așa-numitele drone de jucărie, cele ce poți să le cumperi online de la diferite companii.

De fapt, ele nu sunt chiar de jucărie, dar  oricum sunt de mici dimensiuni, nu sunt sofisticate și nici adaptate utilizării militare. Dar, dacă îmi permiteți, pe lângă cele ce le afirmați, domnule Ciochinaru, și foarte bine, da, sunt cu totul de acord cu domnia sa, părerea mea este că autoritățile chineze vor rămâne în general pro Moscova, nu neapărat pe livrarea de armament.

Și este posibil ca foarte, foarte ascuns să fie o livrare de muniții, că dacă va ajunge Rusia la fundul sacului, dar rușii încă mai au resurse suficiente din punctul ăsta de vedere, mă refer la muniții, încă o dată, pentru armament, dar este oarecum alături de Rusia, în sensul că ați văzut și dumneavoastră, totdeauna China a spus că problema… ruşii au cereri legitime privind securitatea lor, respectiv cele adresate Ucrainei și implicit NATO.

De asemenea, că Rusia identifică corect și China este de acord cu extinderea NATO și acțiunile Statelor Unite. Sunt principalele cauze pentru criza dintre Rusia și Ucraina.

Și, nu în ultimul rând, că, în general o astfel de confruntare în folosul Ucrainei și care ar duce la căderea regimului Putin ar putea să creeze un precedent nu prea plăcut pentru autoritățile chineze și în special pentru Partidul Comunist. Firesc, că aia e forţa conducătoare acolo, în Republica Populară.

Ştefan Ciochinaru: Ei, de asta îmi place mie să fiu într-o emisiune cu domnul general Grecu, pe care îl salut cu tot respectul, pentru că comentariile dânsului sunt deosebit de provocatoare, de zi.

Aveţi dreptate, domnule general, sunt cel puțin două planuri majore care trebuie avute în vedere. Primul se bazează pe faptul că între Putin și Xi Jinping există o adevărat frăţie ideologică și chiar strategică, ambii identificând în Occidentul liberal dușmanul care trebuie învins cu orice preț. Și, din punctul acesta de vedere, întrebarea este: cât de departe e dispus să meargă președintele chinez? Va merge el până acolo încât să susțină pe faţă, masiv efortul de război al Rusiei? Nu ştim.

Și al doilea plan de analiză implică locul și rolul Chinei în economia globală. După anii de pandemie și retragerea unor investiții și întregi industrii, mai ales americane, astăzi, China se găsește la cel mai mic nivel de creștere economică din ultimii 40 de ani.

Singura ei șansă este, atunci, revenirea pe deplin în circuitul economic occidental global, acolo unde America este mina ei de aur. O susținere a Rusiei cu armament letal ar fi calea sigură de izolare și prăbușire economică a Chinei.

Nu cred că am risca prea mult anticipând că nu o va face, dar e limpede şi vă dau perfectă dreptate că Beijingul trăiește acum o veritabilă sfâșiere, între dorința sa ideologică de a combate Vestul, susținând Rusia, și realitatea dură e că, din punct de vedere politic, economic și chiar militar, nu poate să o facă.

Poate că și din acest motiv, la Congresul Poporului, despre care vorbea domnul Dobrițoiu, de săptămâna trecută, pentru prima oară de la preluarea puterii în China, președintele Xi Jinping a postulat că reunificarea cu Taiwanul trebuie să se facă pe cale pașnică, de unde se vede că războiul ăsta din Ucraina are proprietatea magică de a deschide până şi ochii visătorilor revoluționari roșii.

Radu Dobrițoiu (realizator): Domnule general Dan Grecu, un raport al Pentagonului arată arsenalul nuclear al Chinei este pe cale să se tripleze până în 2035, ajungând la 1.500 de focoase nucleare.

De asemenea, documentul indică perfecționarea constantă a Forțelor Aeriene chineze. Dar China va avea nevoie de uraniu îmbogățit. Este posibil să îl procure din Rusia?

Dan Grecu: Nu numai că este posibil, deja îl procură din Rusia. S-au făcut referiri încă de câteva luni despre transportul de uraniu îmbogățit, nu știm cât de îmbogățit, dinspre Federația Rusă către Republica Chineză. Dar, dacă ați amintit de armamentul nuclear în general, este adevărat că ei și-au propus practic mai mult decât o triplare până în 2035, pentru că la ora actuală se pare că Republica Populară are undeva în jur de 400-410 focoase nucleare, care pot fi folosite de pe sol, din aer, de pe nave, chiar și de pe submarine.

Ceea ce este însă foarte important de menționat este că au foarte, foarte multe din aceste mijloace, în special rachetele intercontinentale, dar și rachetele de croazieră pe care au început să le producă, sunt toate produse undeva după 2010-2015, unele chiar 2020, 2018-2020, adică o înnoire accentuată a armamentului nuclear, ceea ce este foarte important.

Cu uraniul, cum am spus, nu se pune problema. Iar concomitent cu dezvoltarea Marinei și Forțelor Aeriene, care par din punctul meu de vedere favorizate în raport cu Forţele Terestre, dar acolo stau bine, că sunt mulți.

Această dezvoltare și modernizare a capacităților nucleare arată că Republica Populară vrea să ajungă și aici să aibă un cuvânt greu de spus, nu numai în comerțul mondial și în alte domenii.

Radu Dobrițoiu (realizator): Domnule profesor Ștefan Ciochinaru, vă adresez aceeași întrebare: de ce este China interesată să își multiplice acest factor de putere reprezentat de focoasele sale nucleare?

Ştefan Ciochinaru: Pentru că a învățat lecția ucraineană. Dacă nu exista arsenalul nuclear rusesc, rușii erau acum bătuți cu papucul de la baie. Doar arsenalul nuclear este cel care a împiedicat o înfrângere catastrofală a Armatei Roșii.

De aceea și Putin, de aceea și generalii lui, de aceea și fostul premier și președinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, reiterează de câte ori au ocazia, că amenințarea nucleară, pentru că e singura care îi ține în picioare, şi atunci chinezii au înțeles lucrul acesta și își măresc și își vor mări, fără îndoială, arsenalul nuclear, nu e o simplă dorință, domnul general Grecu, arăta că deja s-au apucat de treabă, pentru că în felul acesta vor descuraja un atac împotriva Chinei.

Acum, sigur, nimeni nu vrea să atace China, cum nimeni n-a atacat Rusia și nici nu dorea să atace Rusia. Având în vedere că ambele țări au probleme teritoriale, o intenție revizionistă, dacă nu chiar o politică revizionistă pusă în practică, atunci mărirea arsenalului nuclear poate să fie o poliță de siguranță. Asta este opinia mea.

 

Sursa foto: South China Morning Posts

Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic
Subiectul saptamanii - AM luni, 20 mai 2024, 18:26

Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic

Armata Română participă cu 2.300 de militari, până pe 24 mai, la exercițiul multinațional Swift Response 24. Acesta face parte dintr-o serie...

Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic
Angel Tîlvăr: ”Nu există la acest moment niciun proiect al nostru care să ducă la ideea stagiului militar obligatoriu”
Subiectul saptamanii - AM miercuri, 27 martie 2024, 15:02

Angel Tîlvăr: ”Nu există la acest moment niciun proiect al nostru care să ducă la ideea stagiului militar obligatoriu”

Cristian Dumitrașcu: Suntem într-o serie de interviuri care vorbesc de ceva vreme încoace despre cei 20 de ani pe care România îi împlinește...

Angel Tîlvăr: ”Nu există la acest moment niciun proiect al nostru care să ducă la ideea stagiului militar obligatoriu”
Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”
Subiectul saptamanii - AM luni, 19 februarie 2024, 16:27

Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”

Adrian Gâtman: Domnule ministru, bine ați revenit la ”Jurnal militar”! Angel Tîlvăr: Bun găsit! Mulțumesc pentru că sunteți interesat de...

Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”
Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”
Subiectul saptamanii - AM marți, 7 noiembrie 2023, 12:36

Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”

Ciprian Panga ( reporter): Domnule secretar general adjunct al NATO, domnule Mircea Geoană, bine ați venit în Garnizoana Brașov! Ați avut o zi...

Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”
Subiectul saptamanii - AM luni, 30 octombrie 2023, 13:07

Nicola Zanelli: România a dat un exemplu excelent în cadrul NATO. Voi folosi acest exemplu despre cum trebuie să gestionăm astfel de provocări

Operaționalizarea Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est găzduit de țara noastră este, fără doar și poate, unul dintre cele mai...

Nicola Zanelli: România a dat un exemplu excelent în cadrul NATO. Voi folosi acest exemplu despre cum trebuie să gestionăm astfel de provocări
Subiectul saptamanii - AM luni, 23 octombrie 2023, 18:49

Adelin Petrișor: “Nimeni nu-și poate explica de ce serviciile secrete israeliene, considerate printre cele mai bune din lume, n-au avut habar de ce se întâmplă. Acum urmează o tragedie în Gaza…”

Adelin Petrișor: E ceva ce n-am mai văzut în experiența mea de jurnalist, de 20 și ceva de ani, am văzut atacuri teroriste, am fost în Turcia...

Adelin Petrișor: “Nimeni nu-și poate explica de ce serviciile secrete israeliene, considerate printre cele mai bune din lume, n-au avut habar de ce se întâmplă. Acum urmează o tragedie în Gaza…”
Subiectul saptamanii - AM luni, 16 octombrie 2023, 11:50

Cristian Diaconescu: “De aceea, astăzi, în Fâșia Gaza, practic, sute de mii de oameni sunt luați ostatici efectiv de această grupare care, iată, din punct de vedere militar, nu avea absolut nicio speranță ceea ce privește înfrângerea Israelului.”

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule ministru, bine ați venit. Cristian Diaconescu: Bună ziua. Mulțumesc foarte mult pentru...

Cristian Diaconescu: “De aceea, astăzi, în Fâșia Gaza, practic, sute de mii de oameni sunt luați ostatici efectiv de această grupare care, iată, din punct de vedere militar, nu avea absolut nicio speranță ceea ce privește înfrângerea Israelului.”
Subiectul saptamanii - AM luni, 9 octombrie 2023, 16:11

Mihai Panait: Vânătoarele de mine sunt cele mai bune capabilități la nivel mondial. Este deosebit de important că reușim să aducem în Forțele Navale Române această capabilitate

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a primit primul pavilion al navei, odată cu intrarea în serviciul Forțelor Navale...

Mihai Panait: Vânătoarele de mine sunt cele mai bune capabilități la nivel mondial. Este deosebit de important că reușim să aducem în Forțele Navale Române această capabilitate