Unul dintre cei mai mari critici de artă ai României – Dan Hăulică – a încetat din viaţă la vârsta de 82 de ani
Publicat de Stefania Grigore, 18 august 2014, 12:20
Redactor-şef al revistei de literatură universală „Secolul XX”, timp de aproape 30 de ani, Dan Hăulică a fost membru corespondent al Academiei Române, preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă şi ambasador delegat permanent al României la UNESCO.
Una din cele mai cunoscute cărţi ale sale este „Geografii spirituale”, apărută în 1970, şi care a reprezentat în epocă o dechidere în lumea creaţiei după o lungă perioadă de obscuritate.
Dan Hăulică rămâne în memorie şi pentru activitatea sa de disidenţă. În 1989, alături de importanţi oameni de cultură români, el a semnat protestul cunoscut sub numele de „Lista celor şase”, conceput în apărarea lui Mircea Dinescu.
Într-una din ultimele sale apariţii în public, anul trecut, Dan Hăulică a vorbit despre „Grădina cu îngeri”, expoziţia artistei Silvia Radu, compusă din portrete ale martirilor din închisorile comuniste:
„Aceşti îngeri nu sunt îngeri care vor să /…/ proiecteze ca la Chagall, departe în sus, sunt îngeri ai proximităţii, nu numai pentru că stau pe sol, dar pentru îi simţi că sunt acolo ca să ne vegheze”.