Învierea între ştiinţă şi religie, la Radio România Cultural
Publicat de Andrei Cretoiu, 10 aprilie 2015, 11:15
Învierea şi miracolele lui Isus Hristos din perspectivă religioasă şi ştiinţifică – acesta este subiectul provocator pe care matinalul Radio România Cultural (Espresso) îl propune publicului în cele trei zile ale Paştelui Ortodox.
În zilele de 12, 13 şi 14 aprilie, între orele 7:15-9:00, Diana Joicaliuc şi Dan Vasiliu invită publicul la o reflecţie matinală pe teme intens studiate dar niciodată elucidate.
Oamenii de religie şi cei de ştiinţă îşi vor prezenta argumentele în legătură cu Sărbătoarea Pascală şi cu semnificaţiile ei. Unul dintre cele mai fierbinţi subiecte va fi cel legat de Bosonul Higgs, supranumit Particula lui Dumnezeu, despre care se studiază în cel mai mare laborator din lume pentru cercetarea particulelor elementare (CERN).
Cele trei dimineţi Pascale vor aborda sărbătoarea din perspectiva multor confesiuni şi vor îndrăzni să răspundă la întrebarea: cum vor celebra Paştele strănepoţii noştri?
Românii sunt printre cele mai credincioase naţii din lume, relevă un studiu Gallup International publicat anul trecut, care arată că românii se află pe locul şapte în topul celor mai credincioase populaţii, după ghanezi, nigerieni şi armeni.
Pe alte meridiane însă – în Statele Unite, spre exemplu, sondajele oficiale arată că, din 2012 încoace, 7 milioane şi jumătate de americani şi-au pierdut religia, un american din patru declară că nu aparţin nici uneia şi 34 % spun că n-au fost niciodată la vreo slujbă religioasă.
Poate şi de aceea, biserica, instituţia bisericii, şi-a „îndreptat faţa” către mediul on-line. Sau poate din nevoie de a fi „în pas cu moda”. Sau poate din dorinţa de a aduce la biserică tinerii, atât de familiarizaţi cu mediul virtual. Cât de compatibile, sunt, însă, biserica şi mediul on line? O altă întrebare care îşi caută răspuns în cele trei ediţii ale matinalului de Paşti.
Unul dintre invitaţii programului special este fratele Guy Consolmagno, unul dintre cei 12 astronomi ai Papei, preşedintele Observatorului Vaticanului, astronom şi cercetător în ştiinţele planetare, specializat în studiul asteroizilor şi al meteoriţilor, absolvent al Universităţii Arizona şi al MIT din Statele Unite. Una dintre concluziile subiectului abordat de matinalul Espresso va fi trasă chiar de domnia sa, preşedintele Observatorului Vaticanului susţinând că ştiinţa şi religia nu sunt deloc două lumi aparte