Piaţa laptelui din România se confruntă cu dificultăţi
Publicat de Andrei Cretoiu, 28 iulie 2016, 10:30
Crescătorii de vaci din România au ajuns la limita răbdării. Oamenii preferă să arunce laptele pe câmp decât să îl vândă la un preţ de nimic.
Cu astfel de probleme se confruntă fermierii din toată ţara, iar judeţul Caraş-Severin nu face excepţie. Singura fabrică de produse lactate din zonă se află în insolvenţă de câţiva ani şi şi-a redus redus capacitatea de producţie.
Europarlamentarul român Daniel Buda, membru în comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, confirmă faptul că sectorul laptelui din ţara noastră trece printr-o situaţie extrem de grea, dar spune că tot timpul a încercat să sprijine fermierii. Buda a mai afirmat că nu este normal ca preţul să crească de patru-cinci ori de la poarta fermei până în frigiderul cetăţeanului, dar nici nu ne putem compara cu alte state europene.
Ei absorbând fonduri europene, sigur că au ferme şi vaci mult mai productive decât cele din România. O vacă din Polonia, de exemplu, are media undeva la 40-45 litri, pe când în România, media este de 25-30 litri de lapte. Și de aici apare această diferențiere. Această discuție am mai avut-o în Parlamentul European și din nefericire am avut câteva ciocniri cu cei de la Ministerul Agriculturii pentru că este vorba de o piață liberă, eşti în Uniunea Europeană. Tu nu poți să-i spui procesatorului: “nu mai cumpăra din Polonia și cumpără din România produsele”. Este foarte important și am cerut acest lucru și s-a aprobat în Parlamentul European să se scrie pe produsul pe care tu îl vinzi de unde este laptele pentru că din nefericire foarte mulți procesatori spuneau: iaurt din inima Ardealului. De fapt, acel lapte era din Ungaria, Polonia. Bun, suntem pe o piață liberă, pe o piaţă concurențială, dar trebuie să fi sincer să nu-ți înşeli consumatorul.
Crescătorii de vaci din România pot beneficia de 250 de euro pentru fiecare animal. Europarlamentarul român Daniel Buda îndeamnă oamenii să acceseze fonduri europene.
Fondurile europene reprezintă o şansă reală pentru agricultură și sub acest aspect este foarte important dacă vrem să reducem disparitațile dintre România și celelate state. Trebuie să absorbim fonduri europene. Fără fonduri europene niciodată nu vom reuși să avem capacități de producție care să ne permită să rezistăm pe această piață extrem de agresivă.
Comisia Europeană încearcă să-i ajute pe fermieri să facă față actualelor dificultăți. Crescătorii vor primi sprijin financiar astfel încât să-și poată câștiga traiul prin munca lor și să le poată oferi în continuare cetățenilor alimente sigure și de bună calitate. România are la dispoziţie 11 milioane de euro.
Pe lângă preţul scăzut de achiziţie al laptelui, fermierii mai reclamă faptul că piața este invadată de produse contrafăcute. În aceste condiţii, oamenii spun că se văd în situaţia de a vinde animalele.