Miniştrii de justiţie din statele UE au ajuns la un acord pentru consolidarea protecţiei datelor pe internet
Publicat de Andrei Cretoiu, 18 iunie 2015, 12:54
Miniştrii de justiţie din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra unui nou regulament european pentru consolidarea protecţiei datelor pe internet. Mai multe informaţii ne oferă Mirabela Afronie de la Radio România Reşiţa.
Comisia Europeană face un pas înainte către o piaţă unică digitală. De exemplu, vor fi introduse reguli mai clare care vor conferi persoanelor mai mult control asupra datelor personale. Negocierile dintre Comisia Europeană, Consiliul şi Parlamentul European în acest sens va avea loc în 24 iunie. Cele trei instituții vor încerca să ajungă la un acord final până la sfârșitul acestui an.
Reforma privind protecţia datelor a fost lansată de Comisia Europeană în 2012, spune comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourová.
Regulamentul privind protecţia datelor personale stabileşte un set unic de norme în domeniu, valabil în toată Uniunea Europeană. Deci fără reguli diferite în statele membre. Va exista o singură legislație, și nu la 28 ca în prezent. Drepturile populaţiei vor fi consolidate, inclusiv dreptul de a fi uitat şi dreptul la portabilitatea datelor. Toate întreprinderile, inclusiv cele cu sediul în afara Uniunii Europene vor trebui să aplice aceleaşi norme indiferent de ţara unde oferă servicii. În plus, va fi instituit un ghişeu unic, care va simplifica viaţa firmelor şi va reduce birocraţia. Acestea vor comunica cu o singură autoritate de supraveghere. De asemenea, persoanele fizice se vor adresa pentru protecţia datelor doar autorităţii naţionale din ţara lor de origine, în propria limbă. Aceste norme vor întări încrederea consumatorilor în serviciile digitale.
Consolidarea dreptului de a fi uitat înseamnă că atunci când cetăţenii nu mai doresc ca datele lor să fie prelucrate şi nu există motive întemeiate pentru păstrarea acestora, operatorul trebuie să le şteargă, cu excepţia cazului în care poate să demonstreze că sunt în continuare necesare sau relevante. Europenii vor fi, de asemenea, mai bine informaţi în cazul în care datele lor personale sunt piratate şi vor putea cu uşurinţă să transfere date cu caracter personal de la un prestator de servicii la altul.
Autorităţile naţionale independente vor putea să amendeze societăţile care încalcă normele Uniunii Europene în materie de protecţie a datelor. Această încălcare poate duce la amenzi de până la un milion de euro sau de până la 2% din cifra de afaceri anuală globală realizată de o întreprindere.
O singură legislaţie privind protecţia datelor va duce la economisirea a aproximativ 2,3 miliarde de euro pe an, potrivit estimărilor Comisiei Europene.
Introducerea unor norme mai clare de protecție a datelor va răspunde preocupărilor europenilor. Mai mult de 90% sunt îngrijoraţi de siguranţa informaţiilor personale, cum ar fi numele şi adresa care sunt transmise atunci când deschidem un cont bancar, ne facem un cont pe un site de socializare sau facem cumpărături online.