Elevii şi preşcolarii intră din acest sfârşit de săptămână în vacanţa de iarnă, care se va încheia la începutul lunii ianuarie. Ministerul Educaţiei a oferit posibilitatea unităţilor şcolare să adapteze modul de organizare a activităţii didactice, în contextul sărbătorilor.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că unul dintre motivele pentru care a luat această decizie a fost de a se veni în întâmpinarea dorinţei copiilor şi părinţilor de a dedica ziua de 23 decembrie pregătirilor pentru Ajunul Crăciunului.
Potrivit noului calendar aprobat în noiembrie, toate clasele din învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal vor fi în vacanţă de vineri, 24 decembrie, până duminică, 2 ianuarie 2022, urmând să se întoarcă la cursuri pe 3 ianuarie.
Grupele/clasele din învăţământul preşcolar şi primar vor avea vacanţă până pe 9 ianuarie 2022. Semestrul I se va încheia pe 14 ianuarie, iar semestrul al doilea va începe pe 17 ianuarie.
Următoarea vacanţă, cea de primăvară, va fi de vineri, 15 aprilie 2022, până duminică, 1 mai 2022.
Consiliul de Administraţie al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava a hotărât ca activităţile didactice să se desfăşoare integral în regim faţă în faţă începând de luni, 8 noiembrie.
Potrivit unui comunicat al instituţiei de învăţământ superior, următoarea decizie privind modalitatea de desfăşurare a activităţilor didactice va fi luată joi, 18 noiembrie.
Activităţile didactice la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava s-au desfăşurat, începând din 18 octombrie, în sistem hibrid. Astfel, cursurile şi alte activităţi didactice specifice fiecărei facultăţi în parte s-au desfăşurat în format online, iar seminarele şi laboratoarele au avut loc „on-site”.
Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a instituit obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile deschise, în condiţiile în care incidenţa cumulată COVID-19 a depăşit pragul de 6 cazuri la o mie de locuitori.
„Având în vedere că, la nivelul municipiului Braşov, incidenţa cumulată înregistrată astăzi, 7 octombrie, este de 6,01/1.000 de locuitori, şi adresa Instituţiei Prefectului cu privire la măsurile obligatorii pe care Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă au obligaţia să le ia la atingerea acestui prag, începând de astăzi, 7 octombrie, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice deschise”, a transmis Primăria Braşov.
Sunt exceptate de la obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice deschise „persoanele care desfăşoară activităţi, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc”.
Ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie, marcată pe 28 septembrie!
Publicat de Andra Radu,
28 septembrie 2021, 15:00 / actualizat: 28 septembrie 2021, 18:27
La 28 septembrie este marcată anual „Ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie”. Demersul vizează importanţa unei guvernări deschise, transparente şi responsabile.
Pandemia provocată de noul coronavirus a determinat la nivel mondial intensificarea nevoii de acces public la informaţie pentru o bună înţelegere a crizei şi a măsurilor pentru gestionarea acesteia în folosul siguranţei persoanei şi a colectivităţilor.
Ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie a cunoscut un rol sporit privind dreptul la informare în perioade de criză. Dreptul la informare este stabilit în baza Articolului 19 al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.
Adunarea Generală a ONU a adoptat, în 2019, hotărârea care stabilea data de 28 septembrie drept Ziua internaţională pentru acces universal la informaţie, conform www.un.org.
Ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie are o importanţă aparte în acord cu Agenda 2030 a Naţiunilor Unite, în ceea ce priveşte: investiţiile în infrastructura rurală şi dezvoltarea tehnologică; legăturile economice, sociale şi de mediu pozitive între zonele urbane, cele limitrofe zonelor urbane şi zonele rurale; iniţiativele de adoptare şi punere în aplicare a garanţiilor constituţionale, statutare şi/sau politice pentru accesul public la informaţii.
Guvernul a decis ca începând de astăzi să intre în vigoare o serie de măsuri de relaxare, printre care se numără: activităţi culturale, artistice şi de divertisment organizate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane, redeschiderea piscinelor şi a locurilor de joacă din spaţii închise.
Activităţile culturale, artistice şi de divertisment pot fi organizate şi se pot desfăşura în spaţii deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane, în condiţiile asigurării unei suprafeţe minime de 2 mp pentru fiecare persoană, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie şi doar dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Participarea la aceste activităţi este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru cele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid, precum şi pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
În condiţiile stabilite, organizatorul poate decide organizarea şi desfăşurarea activităţii cu un număr cuprins între 1.000 şi 5.000 de persoane, dacă toţi participanţii fac dovada vaccinării.
O altă măsură care intră în vigoare ste creşterea numărului de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii care pot circula în grupuri pietonale, de la 6 la 8 persoane. La nunţi, botezuri, mese festive, parastase pot participa maxim 70 de persoane în spaţii deschise şi maxim 50 de persoane în spaţii închise, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi sunt respectate măsurile de protecţie sanitară. La stabilirea numărului maxim de persoane nu sunt incluşi copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.
Activităţile culturale, artistice şi de divertisment se pot desfăşura în spaţii închise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie şi se pot cursuri de instruire şi workshop-uri pentru adulţi cu participarea unui număr de maximum 70 de persoane în interior şi 200 în exterior.
Se pot organiza, de asemenea, conferinţe în spaţii închise, cu participarea unui număr de maximum 100 de persoane în interior.
Se redeschid şi locurile de joacă în spaţii închise, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi sub condiţia ca însoţitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, sau a faptului că au trecut prin boală în ultimele 90 de zile.
Competiţiile sportive în spaţii închise sau deschise se vor putea desfăşura cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
La aceste activităţi pot participa doar persoanele vaccinate, cele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore, precum şi pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
Activitatea în sălile de sport/fitness va fi permisă cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, fără purtarea măştii de protecţie şi cu asigurarea unei suprafeţe de 7 mp/persoană.
De astăzi se redeschid piscinele în spaţii închise, cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Tot de la această dată, restaurantele şi cafenelele din interior pot funcţiona la 70% din capacitatea maximă, în intervalul orar 5:00-24:00, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Creşte gradul de ocupare a spaţiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică la cel mult 85% din capacitatea maximă a acestora în staţiunile de pe Litoral.
Activităţile în baruri, cluburi, discoteci şi săli de jocuri vor fi reluate în intervalul orar 5:00-24:00, cu participarea publicului vaccinat până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Va fi crescut gradul de ocupare la 70% din capacitatea maximă a spaţiilor pentru operatorii economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.
Festivităţile organizate în spaţii deschise, prilejuite de terminarea anului şcolar, se vor putea desfăşura cu participarea elevilor şi personalului didactic, precum şi a aparţinătorilor, dacă aceştia din urmă sunt persoane vaccinate, prezintă rezultatul negativ al unui test sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
Purtarea măştii de protecţie nu va mai fi obligatorie la locurile de muncă în spaţii închise, unde îşi desfăşoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiţia ca acestea să fie vaccinate, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători.
Masca rămâne obligatorie în toate spaţiile închise comune.
Raed Arafat a anunţat că municipiul Sibiu va intra în carantină începând de luni, 16 noiembrie, ora 00:00, această măsură fiind dispusă pentru o perioadă de două săptămâni.
Decizia a fost luată într-o şedinţă de urgenţă, la care a participat şi vicepremierul Raluca Turcan.
De asemenea, Raluca Turcan a anunţat că directorul DSP Sibiu, Gabriel Budescu, a demisionat. Aceasta aşteaptă şi demisia directorului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, medicul Liliana Coldea.
Cele două demisii anunţate de către vicepremierul Turcan vin după ce Guvernul a decis, în şedinţa de joi seara, eliberarea lui Rareş Macrea din funcţia de subprefect al judeţului Sibiu.
Conform GCS, judeţul Sibiu se situează pe primul loc în ţară în ce priveşte rata de infectare, situată vineri la 7,78 la mia de locuitori, în creştere faţă de ziua precedentă, când s-a înregistrat 7,4 la mia de locuitori.
În ultimele 24 de ore, la nivelul judeţului Sibiu au fost confirmate pozitiv un număr de 470 de persoane.
Oraşul croat Rijeka şi oraşul irlandez Galway şi-ar putea prelungi calitatea de Capitale Europene ale Culturii din 2020 până la 30 aprilie 2021, din cauza efectelor crizei coronavirusului.
Ambele oraşe au fost puternic afectate de pandemie şi au fost împiedicate să pună în aplicare iniţiativele de Capitală Culturală Europeană. Executivul UE îşi propune, de asemenea, să amâne anul în care Novi Sad (Serbia) a fost ales să devină Capitală Culturală Europeană din 2021 până în 2022, şi anul în care Timişoara (România) şi Elefsina (Grecia) vor deţine titlul, din 2021 până în 2023.
„Rijeka şi Galway merită o şansă echitabilă de a-şi reveni şi de a-şi dovedi rezistenţa şi creativitatea”, a declarat vicepreşedintele CE pentru Promovarea modului nostru european de viaţă, Margaritis Schinas: „Deschiderea inimilor şi a minţilor, primirea publicului şi a artiştilor a fost întotdeauna seva Capitalei Culturale Europene”.
Comisarul a adăugat că este încrezător că „pentru Novi Sad, Timişoara şi Elefsina, timpul suplimentar va permite recuperarea declinului actual în sectoarele cultural şi turistic şi mobilizarea investiţiilor relevante.”
„Cultura a fost lovită de pandemie, iar Capitalele Culturale Europene nu fac excepţie. În ciuda energiei, entuziasmului şi profesionalismului echipelor şi partenerilor lor, Rijeka şi Galway nu au reuşit să-şi desfăşoare programele de Capitale Culturale conform planificării”, a declarat comisarul pentru cultură, Mariya Gabriel.
Ea a spus că speră că ambele oraşe „vor profita la maximum de posibilităţile oferite pentru a-şi prelungi anul special. Sunt sigură că Timişoara, Elefsina şi Novi Sad, care urmează să fie Capitale Culturale Europene, vor beneficia de timp suplimentar pentru a-şi pregăti programele ambiţioase.”
Propunerea Comisiei va fi transmisă Parlamentului European şi Consiliului spre examinare şi adoptare finală.
Paddy Power Betfair îşi mută afacerea de la sediul corporaţiei din Dublin în România, în cadrul unei restructurări a grupului de pariuri.
În ultimele săptămâni, compania le-a propus angajaţilor săi care lucrează în Clonskeagh posibilitatea de a se muta la Cluj, în nordul României, sau de a intra în şomaj.
Numărul exact al şomerilor nu este clar, dar sursele indicau ieri că de pe statul de plată din Dublin ar putea fi tăiate cel puţin 50 de persoane, iar o alta a spus că mai mult de 100 de angajaţi au putut opta pentru mutarea în România.
Se înţelege că funcţiile administrative asociate cu bursa pariurilor grupului, care le permite pariorilor să-şi stabilească propriile şanse, precum şi pieţele pariurilor sportive şi de fotbal ale companiei vor fi mutate din Dublin. Funcţiile administrative care au legătură cu divizia de curse hipice a grupului vor rămâne probabil în Dublin.
Un purtător de cuvânt a confirmat oferta de intrare în şomaj, ieri, dar nu a dorit să comenteze pe tema numărului angajaţilor afectaţi de planurile de transferare.
„Paddy Power Betfair a combinat anul trecut funcţiile sale de risc, comerţ şi schimb valutar într-o divizie centrală în Dublin. În urma unor consultări interne, a fost luată decizia de mutare a unei serii de funcţii de natură administrativă în domeniul comerţului şi reglementării, personalul din Dublin concentrându-se asupra comerţului, compilaţiei şi analizei specializate care foloseşte superior experienţa disponibilă.
Această decizie a condus la o serie de concedieri, acolo unde nu a existat opţiunea unei mutări, dar a permis unui număr de angajaţi de la Dublin care aveau funcţii administrative să preia roluri comerciale specializate bine plătite”.
Paddy Power Betfair are 1.200 de angajaţi la sediul general din Dublin. Purtătorul de cuvânt a spus că grupul recrutează un număr suplimentar de peste 300 de persoane, din care 50 în Irlanda.
Grupul a raportat un salt de 13% al veniturilor, la 1,75 miliarde de lire sterline, pe baza unei creşteri de 16% a veniturilor sportive, anul trecut.
Peter Jackson, directorul executiv al companiei, a restructurat o mare parte a echipei manageriale a grupului, de la preluarea controlului în ianuarie. Mai multe cadre de conducere superioare s-au retras din afacere, ultimul din aceştia fiind Alex Gersh, director financiar care a plecat în martie. El i-a urmat şefului afacerii austriece, Cormac Barry.
The Times a dezvăluit săptămâna trecută că Stewart Kenny, unul din fondatorii Paddy Power, a demisionat ca urmare a eşecului managementului superior de a se ocupa adecvat de pariurile problematice.
Articol de Peter O’Dwyer
Conducerea Televiziunii publice a fost demisa in urma deciziei plenului Parlamentului de a respinge raportul de activitate al TVR.
222 de parlamentari au votat împotriva raportului iar 115 au votat pentru.
Parlamentul trebuie sa propuna un nou consiliu de administratie, ce va fi votat, cel mai probabil, saptamana viitoare.
Conducerii demise i se reproșeaza ca, desi a existat un plan de redresare a TVR, acesta nu a fost respectat.
Stelian Tanase ocupa functia de director TVR din decembrie 2013.
Din pacate Televiziunea Romana aduna in continuare datorii!
La finalul anului 2014 TVR avea o datorie de 700 de milioane de lei, dintre care peste 400 de milioane la bugetul de stat.
Magistrații Tribunalului Constanța au respins, ieri, o nouă solicitare înaintată de Marius Constantin, ginerele lui Bercea Mondial, de a fi cercetat sub control judiciar sau în arest la domiciliu
Decizia judecătorilor nu este definitivă, ea putând fi atacată, în 48 de ore, la Curtea de Apel Constanța. Amintim că Marius Constantin este acuzat că l-a şantajat pe Mircea Băsescu, pe care l-a ameninţat că va face publică o înregistrare compromiţătoare dacă nu înapoiază familiei Anghel 280.000 de euro.
Mircea Băsescu l-a denunţat şi i-a ajutat pe anchetatori să organizeze un flagrant, pe 29 mai, în biroul său din Portul Constanţa. Marius Constantin, soţia sa, Izaura Anghel, şi fiul în vârstă de 17 ani al lui Bercea Mondial au fost prinşi la scurt timp după ce au primit 10.000 de euro de la Mircea Băsescu.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.