Elevii vor decontarea integrală a navetei!
Publicat de Mihaela Costache, 21 iulie 2015, 15:20
Ieri, 20 iulie a.c., Asociația Elevilor din Constanța a depus o cerere de chemare în judecată în contencios administrativ pentru decontarea integrală a navetei, conform art. 84 alin. (3) din Legea educației naționale.
Concomitent, AEC a ridicat o excepție de neconstituționalitate a art. 15 din O.G. 29/2013 care plafonează naveta pentru elevi la 26 de lei/3 km + 2/km. În urma acestei măsuri, s-au înregistrat cazuri semnificative de abandon școlar în rândule elevilor din mediul rural, principala cauză fiind lipsa banilor de navetă. Apreciem că Guvernul a modificat în mod abuziv legea educației ocolind dispozițiile constituționale și anume emiterea unei ordonanțe simple în domeniul organic, lucru interzis de art. 115 din Constituție. Nu în ultimul rând, apreciem că ordonanța intră în conflict cu art. 16 (egalitatea în drepturi), 32 (dreptul la învățătură), 49 (protecția copiilor și tinerilor) și 53 (restrângerea exercițiului unor drepturi) din Constituție. Precizăm că naveta cadrelor didactice nu este plafonată.
De asemenea, astăzi, 21 iulie a.c., a fost depusă o cerere de chemare în judecată, în contencios-administrativ, la Tribunalul Constanța, împotrivă Municipiului Constanța – prin primar si Consiliului Local Constanța, având ca obiect obligarea Consiliului Local Constanța la emiterea unei hotărâri, prin care să stabilească numărul și cuantumul burselor pentru elevii din municipiul Constanța, așa cum este obligat prin art. 82 alin. (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011, respectiv prin OMECTS nr. 5576/2011. AEC a depus la instanța atât acte normative care arată că finanțarea complementară este o obligație și nu o facultate cât și practică judiciară și a administrațiilor publice locale din alte unități administrativ-teritoriale.
“Municipiul Constanța este o excepție în rândul unităților administrativ-teritoriale pentru că aici regula este nerespectarea legii educației. Am avut exemplul cu transportul în comun, acum cu bursele. Se poate observa foarte clar dezinteresul pentru educație al autorităților locale. Referitor la nedecontarea integrală a navetei, aceasta este o cauză principală a părăsirii timpurii a școlii în mediul rural. Conform datelor statistice, abandonul școlar în România este de 17,4%, cu mult peste media europeană 12,7%.Țara noastră și-a asumat prin strategia Europa 2020, reducerea abandonului școlar la 11,3% până în anul 2020. Tragem astăzi un semnal de alarmă și afirmăm public că această țintă nu va putea fi atinsă dacă naveta elevilor nu va fi din nou decontată integral.” a declarat președintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin-Alexandru Manda.