Delegație NATO în vizită la Academia Forțelor Terestre
Publicat de Gabriel Stan,
17 octombrie 2022, 14:16
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Comandantul suprem aliat pentru transformare, generalul Philippe Lavigne, s-a aflat, în această săptămână, în România la invitația șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
Cei doi oficiali au discutat în principal despre situația de securitate în regiune și despre adaptarea Alianței la provocările și complexitatea acesteia.
Generalul Petrescu a afirmat că reconfigurarea defensivă pe flancul estic al NATO a condus la întărirea postului de descurajare și apărare în această zonă a Europei.
Daniel Petrescu:Prezența aliată consistentă în regiunea Mării Negre este deopotrivă o consolidare a scutului aliat în această zonă și un accelerator al dezvoltării capabilităților naționale de apărare, inclusiv pe componenta creșterii capacității de reacție a structurii de forțe din Armata României.
Generalul Lavigne a apreciat că Europa este în fața celei mai mari provocări de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial și a evidențiat angajamentul României față de Alianța Nord Atlantică.
Philippe Lavigne:Întâlnirea de astăzi a fost o excelentă ocazie de a împărtăși viziunea noastră și să discutăm pe teme comune de interes.
Mă ajutați să înțeleg mai bine, la fața locului, perspectiva României. Capacitatea noastră de a lucra împreună, de a schimba informații și cele mai bune practici sunt cu siguranță puncte cheie pentru ca instrumentele noastre militare de putere să fie vigilente.
Expo 2020 Dubai: Soluțiile pentru un viitor global durabil, regăsite în cultura tradițională din România!
Publicat de Andra Radu,
15 decembrie 2021, 18:00 / actualizat: 15 decembrie 2021, 19:09
Pe 14 decembrie, într-un moment onorific, delegația Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, coordonată de László Borbély, a deschis porțile Expo Dubai 2020 – o premieră pentru România la această ediție. (Înregistrarea momentului este disponibilă aici: https://www.instagram.com/tv/CXdd3MsDAmC/?utm_medium=copy_link.
În contextul Expo Dubai 2020, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a prezentat contribuțiile lui Grigore Antipa, Constantin Brâncuși și Nicolae Georgescu-Roegen la ceea ce numim în prezent dezvoltare durabilă. Inspirați de cultura tradițională românească, prin studiile și ideile pe care le-au lansat în urmă cu un secol, cei trei români vizionari au propus concepte prin care se poate fundamenta ideea de construire a unei lumi durabile.
„Este o onoare să mă aflu astăzi aici în Pavilionul României la Dubai care, nu accidental, poartă titlul New Nature. Trebuie să ne regândim <<natura>> de a fi, de a trăi, de a interacționa cu mediul natural. Evenimentele la care am participat cu plăcere ieri și astăzi sunt o recunoaștere a faptului că avem viziune în România, avem o structură inter-instituțională, avem eficiență a administrațiilor publice și servicii publice inovative pentru implementarea Agendei 2030.
Avem multe resurse, însă e nevoie și de o schimbare de paradigmă, de o relație nouă cu natura. Așa cum spunea Brâncuși – lucrurile nu sunt dificil de realizat, ce este dificil e să ne punem în starea de a le face. În activitatea Departamentului avem două direcții cheie: să convingem administrațiile publice să devină parteneri în demersul nostru și să convingem întreaga societate de schimbarea de mentalitate atât de necesară în relație cu natura.” a declarat László Borbély, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă (Guvernul României).
Conferința „Sustainable Romania. Local Knowledge from the Past for a Global Lasting Future” a fost deschisă de către László Borbély și de Daniela Gîtman, secretar de stat pentru afaceri interinstituționale al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), în calitate de gazdă a Pavilionului României la Dubai, în prezența invitaților reprezentanți ai delegațiilor și Pavilioanelor vecine și a participanților online.
În acord cu New Nature, tema generală prezentată de România la Dubai în 2020 în districtul Sustenabilității al expoziției mondiale, conferința a propus ideea că soluțiile pentru o dezvoltare durabilă și coerentă la nivel global pot fi găsite în exemple locale care, conectate la resursele și tehnologia din prezent, pot deveni metodologii viabile de colaborare dintre om și natură.
Experții invitați să prezinte teoriile lui Grigore Antipa, Constantin Brâncuși și Nicolae Georgescu – Roegen au plasat conceptele gândite de cei trei în dialog direct cu dezvoltarea durabilă din prezent:
Doina Lemny, muzeograf onorific la Muzeul Național de Artă Modernă, Centrul Pompidou, Paris, custodele atelierului sculptorului Constantin Brâncuși, a prezentat o perspectivă nouă asupra relației lui Brâncuși cu materialul natural, despre care sculptorul considera că este cel care dictează direcțiile artistice, meșteșugarul sau artistul fiind cel care se adaptează după ceea ce îi spune materialul.
Luis Ovidiu Popa, directorul general Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a scos în evidență importanța studiilor lui Antipa asupra pescăriilor din Delta Dunării ca model de bună practică în administrarea rațională a ecosistemelor naturale și, totodată, valoarea spațiilor muzeale ca centre de educație non-formală pornind de la „diorama” inventată de marele biolog român.
Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, expert în economie circulară și dezvoltare durabilă, a explicat relevanța teoriei bioeconomice și a programului bioeconomic minimal propus de Nicolae Georgescu – Roegen ca soluție pentru dezechilibrele dintre societate – economie și resurse din prezent. Evenimentul a fost curatoriat și moderat de Teodor Frolu.
Filmul documentar dedicat contribuțiilor celor trei români de geniu la definirea ideii de lume durabilă, prezentat publicului internațional în contextul conferinței, poate fi vizionat aici: https://www.youtube.com/watch?v=KP6OCZzR0i8.
Un rezumat video al activităților Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă în parteneriat cu societatea civilă, care se înscrie conceptelor prezentate în conferință poate fi vizionat aici: https://youtu.be/zD40mgO9db8.
Conferința „Sustainable Romania. Local Knowledge from the Past for a Global Lasting Future” a fost organizată în contextul prezenței României la Expo Dubai 2020 de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, în parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): O delegație a Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de senatorului James M. Inhofe, membru în conducerea Comisiei pentru apărare a Senatului, s-a aflat vineri, pe 28 mai, într-o vizită oficială în România.
Oaspeții americanii s-au întâlnit în Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din județul Constanța cu secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru. Senatorul Inhofe a subliniat cu această ocazie importanța parteneriatului româno-american:
Senator James M. Inhofe:România este mai mult decât un partener strategic și un aliat angajat al NATO, este un adevărat prieten al Statelor Unite ale Americii. Trebuie să înțelegem că împreună suntem mai puternici. Trebuie să întărim în continuare bunele noastre relații pentru a merge mai departe cu scopurile noastre comune privind democrația și libertatea în regiune.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Secretarul de stat Simona Cojocaru a reiterat necesitatea unei posturi puternice de apărare și descurajare în regiunea Mării Negre.
Secretar de stat Simona Cojocaru:Am avut un excelent schimb de idei cu delegația Congresului SUA cu privire la situația de securitate din Marea Neagră. care, după cum știm cu toții, este supusă unor provocări și amenințări permanente extrem de complexe și dinamice.
În acest context aș dori să subliniez încă o dată valoarea prezenței forțelor americane în regiune și să mulțumesc în același timp pentru sprijinul necondiționat al SUA, atât în plan bilateral, cât și aliat. La Marea Neagră avem nevoie de o postură de descurajare și apărare puternică.
Principalele teme din agenda Parlamentului European, pentru săptămâna 7 – 13 mai:
Comerțul UE – China. O delegație a Comisiei Internaționale pentru Comerț va vizita China pentru a promova progresele înregistrate în negocierile privind investițiile și protecția indicațiilor geografice și va urmări anunțul recent al Beijingului de deschidere a accesului pe piața chineză. Membrii vor discuta, de asemenea, despre supracapacitatea de producție, dar și despre tarifele recente ale SUA în privinţa oțelului și aluminiului, cu reprezentanţi ai Ministerului Comerțului, Congresului Naţional Popular al Chinei și ai sindicatelor. (de duminică până miercuri)
Autorizarea pesticidelor. O delegație a Comisiei speciale pentru procedura de autorizare a pesticidelor va vizita Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară din Parma. Deputații europeni se vor întâlni cu directorul executiv EFSA, Bernhard Url, dar și cu personalul științific al autorității, pentru a discuta procedura de evaluare a riscurilor la nivelul Uniunii, procesul de evaluare reciprocă în ceea ce priveşte evaluarea pesticidelor, dar şi evoluţiile în curs, inclusiv interzicerea neonicotinoidelor. (luni şi marţi)
Uganda / refugiaţi. Membrii Comisiei pentru Dezvoltare vor monitoriza răspunsul Ugandei în legătură cu sosirea refugiaţilor din sudul Sudanului şi implementarea ajutorului UE şi a programelor de dezvoltare. Uganda găzduieşte 1,4 milioane de refugiaţi, ceea ce o face a treia ţară gazdă pentru refugiaţi din lume şi are nevoie de sprijin internaţional sporit. Deputații europeni vor vizita proiecte finanțate de UE, se vor întâlni cu refugiați, comunități gazdă, ONG-uri și donatori, împreună cu parlamentari, oficiali de stat și prim-ministrul Ruhakana Rugunda. (de luni până vineri)
Georgia / menținerea păcii. O delegație a Subcomisiei pentru securitate și apărare va merge în Georgia pentru a face o evaluare a cooperării dintre UE și Georgia și a situației de securitate din tara și din regiune. Delegația va vizita misiunea de monitorizare a UE și linia de frontieră administrativă din Abhazia pentru a evalua eforturile misiunii de menținere a păcii și contribuția sa la stabilizarea și normalizarea situației din zonele afectate de războiul de cinci zile dintre Rusia și Georgia din anul 2008. (marți și miercuri)
Agenda președintelui. Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, se va afla în Spania marți și miercuri. Marți, acesta se va întâlni cu prim-ministrul spaniol, Mariano Rajoy și va participa la un dialog cu cetățeni din industria culturală spaniolă, ca parte a Anului European al Patrimoniului Cultural. Miercuri, Președintele va primi premiul European Carlos V pentru contribuția sa la procesul de integrare europeană și apărarea valorilor europene. Vineri, președintele Tajani va susține un discurs la conferința privind starea uniunii, organizată de Institutul European Universitar din Florența.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.