Lupta împotriva Ebola, în atenția instituțiilor europene
Publicat de Monica Slavici, 11 martie 2015, 08:58
Uniunea Europeană a organizat săptămâna trecută o conferință de la nivel înalt dedicată luptei împotriva Ebola. Felicia Ristea, Radio Timişoara.
Erupţia virusului Ebola a provocat un dezastru în mai multe ţări din Africa de vest în ultimul an de zile. Pe 4 martie, departamentul de Ştiinţă şi Evaluare al Opţiunilor Tehnologice al Parlamentului European (STOA) a organizat o întrunire de audiere a mai multor experţi privind măsurile care se impun, analizele de labor necesare şi lecţiile care sînt de învăţat din actuala criză.
În timpul discuţiilor membri al Parlamentului European au criticat lipsa de reacţie de la începutul răspîndirii epidemiei.
Charles Goerens din Luxemburg, membru al grupului Alde, a spus că „atitudinea Comunităţii este comparabilă cu cea din timpul izbucnirii crizei economice: prea puţin, prea tîrziu. Trebuie să ne învăţăm lecţiile, a mai adăugat parlamentarul. Vicky Ford din Marea Britanie, membru al grupului parlamentarilor conservatori reformişti, a subliniat că Uniunea Europeană a pierdut prea mult timp pînă cînd a realizat gravitatea situaţiei.
Cu toate acestea, Paul Rübig, membru austriac al Parlamentului European din partea grupului Partidului Popular European, grup care a prezidat întrunirea, îşi exprima speranţa că lucrurile se îmbunătăţesc: „am alocat 1,2 miliarde în această criză. Sperăm ca prin această investiţie să fim mai bine pregătiţi pentru viitor. Conferinţa la nivel înalt susţinută de Parlamentul European dedicată discutării crizei Ebola, sesiune desfăşurată sub tilul „Ajungînd la zero” a fost sintetizată de Christos Stylianides, membru al Comisiei Europene, numit coordonator al Uniunii Europene privind Ebola, responsabil al portofoliului Ajutor umanitar și gestionarea crizelor.
„Mulţumesc tuturor participanţilor pentru prezenţă astăzi la Bruxelles, pentru contribuţiile aduse în dialogul nostru, pentru ajutor oferit în a crea o viziune comună. O viziune comună despre ce este nevoie să facem pentru a ajuge la zero, o viziune comună asupra nevoilor pe care le au cele trei ţări pentru a-şi reveni, asupra nevoilor pe care le au pentru a depăşi criza. O viziune comună despre cum să lucrăm împreună şi mai eficient la nivel regional şi să împărtăşim din lecţiile învăţate. Aceste puncte sînt cuprinse în secţiunea concluziilor copreşedinţiei, concluzii pe care le veţi putea vedea. Pentru noi, Uniunea Europeană, acestea vor fi harta de urmat în activitatea următoarelor luni. Vă promit că Uniunea Europeană, statele mebre, vor lucra intens împreună cu partenerii celorlalte ţări pentru a transforma acest cadru în acţiuni concrete.
Una dintre conluziile care s-au desprins cu claritate a fost aceea a importanţei dimensiunii regionale care, spune coordonatorul Uniunii Europene privind Ebola, este crucială devreme ce virusul nu cunoaşte şi nu se opreşte la graniţe.”