Misiuni internaționale
Publicat de Gabriel Stan, 17 octombrie 2022, 15:04
Edi Nicola (realizator rubrică): După aproximativ patru luni de instruire intensă în garnizoana de dislocare la pace, primii militari din cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeriană, rotația a XII-a, structură generată de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană Milcov din Focșani, au ajuns în baza de instrucție din Bemowo Piskie, pentru a asigura rotația națională la misiunea de asigurare a prezenței înaintate consolidate pe Flancul nord-estic al Alianței, în cadrul Grupului de luptă NATO din Polonia. Maiorul Ion Florian, comandantul Detașamentului de Apărare Antiaeriană, rotația a XII-a:
Ion Florian: Din prima zi de la dislocarea noastră aici am început activitățile de predare-primire a misiunii, urmând ca de săptămâna viitoare să începem instruirea în comun cu aliații din cadrul grupului de luptă.
Sunt convins că vom reuși să colaborăm cu partenerii americani, britanici şi croați, precum și cu partenerii din țara gazdă, în vederea îndeplinirii obiectivelor stabilite și a atingerii nivelului de instruire propus pentru a duce mai departe realizările Detașamentului de Apărare Antieriană Gheparzii Transilvani.
Edi Nicola (realizator rubrică): Din Polonia mergem spre vest, unde, la invitația Școlii de Geniu și a Ministerului Apărării din Germania, 18 militari din Batalionul 72 Geniu „General Constantin Savu” au participat zilele trecute la un exercițiu specific în localitatea Ingolstadt.
Exercițiul s-a derulat pe trei axe: instruire teoretică, un antrenament în comun alături de partenerii din țările NATO, iar cea de-a treia direcție a constat în prezentarea celor mai moderne capabilități de traversare a cursurilor de apă.
Pentru orice armată, acest lucru necesită cunoștințe de inginerie și suficiente echipamente și sisteme adecvate pentru a acoperi numeroasele lacune care pot fi întâlnite într-un conflict major. Maiorul Iulian Tănase, șef de stat major în cadrul Batalionului 72 Geniu „General Constantin Savu”:
Iulian Tănase: Avem Dunărea, plus o grămadă de râuri destul de mari în țara noastră. Militarii sunt instruiți de către colegii noștri din NATO cum să lucreze și cum să deservească podurile lor fixe sau podurile plutitoare.
Dacă este nevoie, să putem să asigurăm trecerea trupelor peste aceste cursuri de apă, mici, mari sau mijlocii, încât la nevoie, în viitor, să lucrăm şi să cooperăm toți foarte bine.
Edi Nicola (realizator rubrică): Coborâm în Bosnia și Herțegovina, unde, la finalul acestei săptămâni, se va desfășura ceremonialul de predare-primire între companiile generate de Batalionul 22 Romanați și Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din Craiova.
Militarii români se află sub comanda operațională a Comandamentului Forțelor Întrunite din Statul Major al Apărării, integrați în batalionul multinațional al misiunii EUFOR Althea. Misiunea EUFOR Althea a Uniunii Europene se desfășoară pe teritoriul Bosniei și Herțegovinei începând cu anul 2004, în baza unui mandat al Organizației Națiunilor Unite.
Locotenentul Andrei Murariu: Militarii craioveni au fost introduși cu succes în teatrul de operații Bosnia și Herţegovina pentru a prelua misiunea companiei. Am reușit să transferăm colegilor cunoștințele acumulate în cele şapte luni de misiune și suntem încrezători că aceștia vor îndeplini cerințele batalionului multinațional. Le urăm misiune ușoară!