Ascultă Radio România Regional Live

Detaşamentul de Apărare Antiaeriană “Gheparzii de fier”

Misiuni Internaționale

Misiuni Internaționale

Publicat de gabrielasaksa, 14 august 2023, 12:17

Ciprian Panga (realizator rubrică): Pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, Detașamentul de apărare antiaeriană ”Gheparzii de fier”, generat de Batalionul 348 apărare antiaeriană Dobrogea continuă instruirea în cadrul grupului de luptă din Polonia, prin participarea în poligonul South Hills la exercițiul cu trageri de luptă Headhunter Forge. De asemenea, militarii sunt alături de partenerii polonezi la antrenamentele pentru pregătirea ceremoniei prilejuită de sărbătorire a Zilei Armatei Poloneze.

Căpitanul Gabriela Nohai, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: O parte dintre colegii noștri sunt deja la Varșovia, unde participă la antrenamentele ce se desfășoară cu ocazia Zilei Armatei Poloneze. Activitatea va avea loc pe data de 15 august, unde participăm atât cu un pluton de defilare, cât și cu trei complexe antiaeriene Ghepard. Această zi va fi marcată printr-o paradă militară, unde vom defila alături de ceilalți aliați din cadrul grupului de luptă.

 


Ciprian Panga (realizator rubrică): Din Europa ajungem în Republica Centrafricană, acolo unde șase militari români fac parte din misiunea de instruire a Uniunii Europene, misiune care acordă sprijin autorităților centrafricane și este implicată în trei domenii – consiliere strategică, instruire operațională și educație. Relaționarea cu autoritățile civile reprezintă un pas important în executarea misiunilor, iar bariera lingvistică este un element care nu creează probleme atunci când vorbesc aceeași limbă, fie ea engleză, franceză sau – de ce nu? – română.


Căpitan comandorul Ionuț Clapon, șeful detașamentului românesc din Republica Centrafricană: Foarte mulți dintre ei au avut sau nu tangență cu România. De exemplu, primarul Banguiului, Bangui, care reprezintă capitala Republicii Centrafricane, și-a efectuat studiile în România, vorbește limba română destul de bine, are niște amintiri foarte plăcute, avem o relație foarte bună cu dumnealui, iar a fi primar în Bangui, în capitală, vă dați seama că este omologul primarului Bucureștiului; să vorbească română și să fie foarte aproape de români și să își fi făcut studiile acolo înseamnă ceva pentru noi.


Ciprian Panga (realizator rubrică): Rămânem pe continentul african, mai exact în Sudanul de Sud, acolo unde militarii români participă la misiunea Națiunilor Unite, care a început în iulie 2011, când Republica Sudanul de Sud a devenit oficial cea mai nouă țară din Africa, despărțindu-se de Sudan. România participă activ la menținerea unui climat sigur și stabil prin misiunea de observare și monitorizare a păcii, și așa fragilă după decenii de război, care au contribuit și la situația economică actuală.


Colonelul Eduard Alexandru Vitalis, ofițerul de legătură senior: Când le văd sărăcia și ce fac, mă doare, dar am fost avertizat să nu dau curs sentimentelor pentru că să dai ceva de mâncare sau să dai o bomboană la un copil o să-ți aducă alți 100 de copii și n-o să mai poți pleca din zonă. Sunt destule situații în care ți se rupe sufletul, când ieși afară, ți se rupe sufletul; când vezi normalitatea lor, care nu este normalitatea noastră, abia atunci începem să apreciem ceea ce avem.

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 1 octombrie 2024, 11:00

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale marți, 10 septembrie 2024, 08:07

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem această ediţie cu veşti din Bosnia şi Herţegovina, unde timp de 18 zile, un detaşament...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 24 iulie 2023, 13:12

Sonia Raicu (realizator rubrică): Pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, Detașamentul de apărare antiaeriană „Gheparzii de fier”, generat de Batalionul 348 Apărare Antiaeriană Dobrogea, continuă instruirea în cadrul grupului de luptă din Polonia.

În această săptămână, 25 dintre militarii detașamentului au participat la concursul German Marksmenship Badge, organizat de către partenerii germani din cadrul grupului de luptă din Lituania.

Aceștia au avut de executat două probe de tragere, demonstrându-și aptitudinile de buni trăgători și obținând insigne atât de bronz, cât și din argint sau aur.

Căpitanul Gabriela Nohai, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: Concursul a constat în două probe: tragere la precizie, cu un timp limitat și după alergare cu pușca de asalt M4 și tragere la precizie într-un interval de timp de două-patru secunde cu pistolul M17.

German Marksmenship Badge este o decorație a Forțelor armate germane. Insigna este acordată personalului militar german de toate gradele, dar este permis să fie purtată numai de membrii activi. Militari străini pot primi, de asemenea, insigna.

Sonia Raicu (realizator rubrică): Din Europa ajungem în Republica Centrafricană, acolo unde șase militari români fac parte din misiunea de instruire a Uniunii Europene, misiune care acordă sprijin autorităților centrafricane.

Încă de la începutul executării misiunii, militarii români au fost nevoiți să se adapteze la tot ceea ce înseamnă modul de viață al populației din Republica Centrafricană, un mod cu totul diferit de cel cu care noi suntem obișnuiți.

Căpitan-comandorul Ionuț Clapon, șeful detașamentului românesc din Republica Centrafricană: Traficul de aici e destul de infernal. Numai că închipuiți-vă un Logan de-al nostru, plin deasupra cu saci de cărbuni, la capacitate maximă. Deasupra mai sunt și vreo doi-trei centrafricani puși acolo. Cam așa să mergi. În primul rând, te întrebi dacă mai funcționează și dacă se mai deplasează. Ei, uite că dacă îl vedem în fața noastră, într-adevăr, că se deplasează.

Sonia Raicu (realizator rubrică): Revenim pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, unde militarii Detașamentului Carpathian Vipers, dislocați în Baza aeriană Šiauliai pentru executarea misiunii de poliție aeriană întărită în Țările Baltice, au sărbătorit Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene.

Potrivit tradiției, ziua categoriei de forțe a fost marcată prin organizarea unei ceremonii militare, în cadrul căreia au fost acordate mai multe distincții membrilor detașamentului, care au fost recompensați cu emblema de onoare a forțelor aeriene și emblema de merit în serviciul Armatei României, clasa a treia.

În timpul ceremoniei, aeronavele F-16 au survolat zona de organizare pentru a întregi tabloul unei aniversări specifice forțelor aeriene.

Nava-școală „Mircea”, aflată în marș internațional de instrucție, cu 76 de cadeți români și străini la bord, a plecat miercuri, 19 iulie, după o escală de patru zile, din portul militar din Taranto, Italia.

La sosirea navei în port, sâmbătă, 15 iulie, marinarii militari au fost întâmpinați de consulul general al României la Bari, doamna Lucreția Tănase.

Escala din Italia a însemnat încheierea instrucției pentru doi cadeți germani din echipajul navei-școală „Mircea”.

Aceștia au primit din partea comandorului Mircea Târhoacă certificate care atestă că au desfășurat activități de instruire practică la bord.

Pentru nava-școală „Mircea” mai urmează o ultimă escală în orașul-port Izmir din Turcia, înainte de reîntoarcerea în Constanța din acest marș de instrucție.

 

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:33

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah a intrat în vigoare miercuri, după mai...

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Exercițiul „Dynamic Front”
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:28

Exercițiul „Dynamic Front”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO din România au exersat în cadrul unui exercițiu...

Exercițiul „Dynamic Front”
Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:22

Conferința destinată consilierilor juridici din armată

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat la Sinaia conferința destinată consilierilor juridici din armată....

Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:16

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la București cu șeful...

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:08

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare – un document ce stabilește...

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:00

Parada de 1 Decembrie

Adrian Gîtman (realizator rubrică): 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne,...

Parada de 1 Decembrie
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:30

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic

Ionuţ Brumă: Sunt emoționat să văd atât de multă lume care vine la diverse activități pentru noi, militarii răniți, pentru cei care am...

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:20

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea EUTM din Republica...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 3 iulie 2023, 13:54

Ciprian Panga (realizator rubrică): Pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Gheparzii de Fier”, generat de Batalionul 348 Apărare Antiaeriană Dobrogea, continuă instruirea în cadrul grupului de luptă din Polonia.

În această săptămână, militarii au executat un exercițiu de alertare, urmat de un antrenament cu trupe în teren în poligoanele puse la dispoziție de partenerii polonezi.

Căpitan Gabriela Nohai, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: Am avut un exercițiu de alertare la nivelul battlegroup-ului, în care s-a verificat modul de transmitere a informațiilor atât pe timpul deplasării, cât și pe timpul staționării sau ocupării dispozitivului de luptă.

A urmat un exercițiu de antrenament în teren, de nivel baterie, desfășurat de militarii detașamentului în poligoanele Wyreby și Klusy, în care s-au pus în aplicare, validat și actualizat procedurile operaționale existente la nivelul detașamentului.

Ciprian Panga (realizator rubrică): Din Polonia, ajungem în Peninsula Iberică, mai exact în Albacete, Spania, unde un detașament format din 30 de militari și două elicoptere IAR-330 Puma SOCAT, generat de Baza 95 Aeriană din Bacău, participă la cursul aplicat APROC 2023, organizat de Centrul European de Recuperare a Personalului.

Pentru a ajunge în zona de desfășurare a misiunilor, aceștia au parcurs timp de trei zile aproape 3.000 de kilometri, traversând șase tări și patru lanțuri montane, fiind cea mai lungă dislocare cu elicopterele 330 Puma SOCAT.

Amănunte despre misiunile executate în cadrul cursului aflăm de la căpitanul Alexandru Himiuc, pilot-șef în cadrul Escadrilei 952 Elicoptere Puma SOCAT: Cursul se axează pe misiuni căutare-salvare prin luptă, într-un mediu întrunit.

În cadrul cursului, pe lângă partea teoretică, vom executa șapte emisiuni de recuperare personal, în comun cu militari din cinci state.

Pachetele de forțe vor avea în compunere opt tipuri de eronave, printre care avioane multirol Eurofighter 2000, elicoptere precum Tiger, Caracl, NH90 și, bineînțeles, IAR-330 Puma SOCAT.

O parte dintre piloții participanți vor fi evaluați și certificat AMC – Air Mission Comanders. Această poziție presupune controlul tactic al întregului pachet de forțe care execută misiunea.

Ciprian Panga (realizator rubrică): Revenim pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, acolo unde militarii Detașamentului „Carpathian Vipers”, care execută misiuni de prevenire a încălcării spațiului aerian aliat și de asistență a aeronavelor militare și civile în situații de urgență apărute în timpul zborului în spațiul aerian al Lituaniei, Letoniei și Estonei, au participat la cea de-a doua serie a exercițiului Ramstein Alloy 23-2.

La acest exercițiu au luat poarte detașamentele care execută în prezent misiunea de poliție aeriană în țările baltice, precum și forță din Lituania, Letonia, Germania și Turcia.

Detalii avem de la locotenentul Laura Baștiurea, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: Scenariile de instruire au impus exerciții de alertă pentru reacția rapidă, pierderea legăturii radio, căutare și salvare în luptă, interceptarea aeronavelor care zboară cu viteză redusă, sprijin aerian apropiat și realimentare în aer.

Exercițiul Ramstein Alloy a reprezentat o oportunitate excelentă de a pregăti forțele în îndeplinirea misiunilor de poliție aeriană și de a demonstra nivelul înalt de pregătire, interoperabilitate și cooperare între membrii NATO.

 

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:33

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah a intrat în vigoare miercuri, după mai...

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Exercițiul „Dynamic Front”
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:28

Exercițiul „Dynamic Front”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO din România au exersat în cadrul unui exercițiu...

Exercițiul „Dynamic Front”
Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:22

Conferința destinată consilierilor juridici din armată

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat la Sinaia conferința destinată consilierilor juridici din armată....

Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:16

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la București cu șeful...

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:08

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare – un document ce stabilește...

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:00

Parada de 1 Decembrie

Adrian Gîtman (realizator rubrică): 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne,...

Parada de 1 Decembrie
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:30

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic

Ionuţ Brumă: Sunt emoționat să văd atât de multă lume care vine la diverse activități pentru noi, militarii răniți, pentru cei care am...

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:20

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea EUTM din Republica...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 1 mai 2023, 11:45

Gabriel Stan și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Peste 300 de militari cu aproximativ 60 de mijloace tehnice din cadrul Batalionului 151 Infanterie „Războieni” și Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” participă în această perioadă la exercițiul multinațional „Anakonda 23”, cea mai înaltă formă de instruire a forțelor armate poloneze și unul dintre evenimentele majore de instruire în cadrul NATO.

Detalii avem de la căpitanul Andrei Vicol, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: După ce au parcurs peste 1.000 km și au tranzitat Ungaria și Slovacia, „Lupii Negri” din Iași au ajuns cu bine în Baza Militară din Nowa Dęba, din sud-estul Poloniei.

Tot acum s-a realizat și o premieră pentru Armata României, toate cele 60 de mijloace tehnice ale contingentului nostru au ajuns în Polonia după un marş executat pe roți. În acest moment, în poligon se fac recunoașteri și se stabilesc toate detaliile pentru începerea exercițiului.

Zile de foc și acțiune pentru militarii români și, chiar dacă se pare că vremea nu va fi prietenoasă, suntem convinși că acest aspect nu va fi un impediment pentru buna desfășurare a misiunii.

Gabriel Stan și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Rămânem tot în Polonia, acolo unde, în această săptămână, mai mulți militari din cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Gheparzii de Fier”, generat de Batalionul 348 Apărare Antiaeriană „Dobrogea”, s-au aliniat la startul competiției SPU Raid, o competiție de tradiție organizată de către aliații americani.

Mai multe aflăm de la căpitanul Gabriela Nohai, ofițerul de informare și relații publice al contingentului: Prima probă a competiției a fost cea de cultură militară generală.

A urmat un marș de 25 km, în care militarii au avut de trecut mai multe obstacole, acordarea primului ajutor și evacuarea unui rănit, traversarea unui lac, capacitatea rapidă de luarea unei decizii, executarea corecției focului de artilerie, evacuarea tehnicii folosind forța musculară, deplasarea în câmp tactic prin târâş și salturi, în condiții ridicate de stres și oboseală, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

Gabriel Stan și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Rămânem pe flancul estic al Alianței, mai exact în Lituania, acolo unde piloții români ai Detașamentului „Carpathian Vipers” au luat parte, alături de parteneri, la un exercițiu în zona Mării Baltice.

Piloții și-au îmbunătățit abilitățile exersând scenarii reale pe care echipajele dislocate în zonă le gestionează în mod curent.

Comandor Adrian Cârjeu, șeful de Stat Major al detașamentului: Am participat la Exercițiul „Ramstein Alloy 23-1”, organizat de AIRCOM, alături de militari din alte șapte țări aliate.

Practic, aeronavele F-16 românești au zburat alături de aeronave Eurofighter din Germania, Marea Britanie, aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Portugheze și aeronave ale Forțelor Aeriene al Statelor Unite.

Nivelul ridicat de interoperabilitate al detașamentului a permis îndeplinirea unor obiective comune de antrenament în diferite scenarii simulate pe timpul exercițiului.

Gabriel Stan și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Din Europa ajungem în Republica Centrafricană, acolo unde șase militari români fac parte din misiunea de instruire a Uniunii Europene, misiune care acordă sprijin autorităților centrafricane. România a fost în mod constant un contribuitor semnificativ la misiuni și operații UE, de aceea detașamentul românesc oferă expertiză națională în toate domeniile misiunii.

Despre evoluția stării de securitate ne vorbește căpitan-comandor Ionuț Clapon, șeful detașamentului românesc din Republica Centrafricană: Se fac progrese, dar destul de lente, şi asta se vede pentru că apar din când în când diferite grupuri rebele armate care acționează după propriile reguli și pentru anumite interese personale.

Sperăm, cu ajutorul nostru, să ajungă la un nivel care să ofere securitate și înțelegere oamenilor de aici.

 

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:33

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah a intrat în vigoare miercuri, după mai...

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Exercițiul „Dynamic Front”
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:28

Exercițiul „Dynamic Front”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO din România au exersat în cadrul unui exercițiu...

Exercițiul „Dynamic Front”
Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:22

Conferința destinată consilierilor juridici din armată

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat la Sinaia conferința destinată consilierilor juridici din armată....

Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:16

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la București cu șeful...

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:08

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare – un document ce stabilește...

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:00

Parada de 1 Decembrie

Adrian Gîtman (realizator rubrică): 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne,...

Parada de 1 Decembrie
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:30

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic

Ionuţ Brumă: Sunt emoționat să văd atât de multă lume care vine la diverse activități pentru noi, militarii răniți, pentru cei care am...

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:20

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea EUTM din Republica...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 28 martie 2022, 15:54

Edi Nicola (realiazator rubrică): Nava Şcoală “Mircea”, ambasadorul onorific al României pe mările şi oceanele lumii a plecat joi, 24 martie, din portul militar Constanţa pentru a desfăşura în Marea Mediterană marşul internaţional de instrucţie în vederea pregătirii unei noi generaţii de maiştri militari.

Bijuteria Forţelor Navale Române va efectua escale de reprezentare în porturi din Franţa, Grecia, Italia, Spania şi Turcia, urmând să se întoarcă acasă la jumătatea lunii mai, după mai bine de 50 de zile de marş şi promovare a valorilor ţării noastre. Colegul nostru, Bogdan Dinu, de la “Jurnal militar” Constanţa se află la bordul navei în acest itinerariu.

Bogdan Dinu: Totul este în regulă la bord. Am intrat în rutina carturilor şi a serviciilor, atât echipajul cât şi cei 92 de cadeţi, care au avut ce vedea, spectacolul Bosforului, cum îl numesc eu.

După tranzitarea acesteia, timp de câteva ore, am ajuns în Marea Marmara, în care vom naviga, iar după ce o să trecem pe sub uluitorul pod suspendat Canakkale 1915 o să ieşim din strâmtoarea Dardanele şi vom naviga până în portul Souda Bay, din insula Creta. Este prima escală, una tehnică, port în care vom intra miercuri, 30 martie şi îl vom părăsi duminică, 3 aprilie.

Edi Nicola (realiazator rubrică): De pe mare revenim pe uscat şi mergem în Polonia, unde zilele trecute militarii Detaşamentului de Apărare Antiaeriană “Gheparzii de fier” au executat un exerciţiu de rezolvare a unei situaţii tactice de nivel baterie.

Scenariul tactic a cuprins o serie de incidente apropiate condiţiilor de luptă reale, pe care artileriştii antiaerieni dobrogeni le-au soluţionat, folosind tehnicile, tacticile şi procedurile existente la nivelul subunităţilor. Tot procesul de instruire a început cu o prezentare de tehnică atât a militarilor dobrogeni, cât şi a aliaţilor.

Locotenent Andreeea Dănilă, locţiitor comandant Baterie artilerie antiaeriană: Exerciţiul desfăşurat a fost de nivel secţie pluton în care am simulat apărarea. Pe lângă situaţia tactică, am avut şi o serie de incidente, cum ar fi: cele medicale, în care sanitarii au fost nevoiţi să extragă răniţii, exerciţii de evacuare a tehnicii, verificarea reacţiei la un atac aerian şi reacţia la un atac terestru.

 

Edi Nicola (realiazator rubrică): Din Polonia, coborâm în Balcani, unde infanteriştii olteni îşi continuă misiunea în Camp Butmir, Sarajevo. Plutonul de manevră din cadrul detaşamentului românesc este dotat cu mijloace tehnice blindate Piranha IIIC şi se află sub comanda operaţională a Comandamentului Forţelor Întrunite din Statul Major al Apărării integrat în Batalionul multinaţional al misiunii EUFOR Althea.

Militarii români execută misiuni în sprijinul autorităţilor locale, având ca scop menţinerea unui climat de securitate şi stabilitate, concomitent cu dezvoltarea şi instruirea Forţelor armate din Bosnia şi Herţegovina.

Locotenent Florin Epure, comandantul plutonului de manevră: Cei care erau deja aici ne-au întâmpinat foarte bine; ne-au explicat regulile misiunii, ale bazei, operaţia EUFOR Althea şi ne-au îndrumat spre ce ar trebui să facem.

Au fost ca nişte mentori pentru noi. Comportamentul dumnealor faţă de noi a fost ireproşabil din toate punctele de vedere şi ne-a făcut să ne fie destul de uşor să ne integrăm în misiune, în structura căreia ne subordonăm.

 

Edi Nicola (realiazator rubrică): De pe bătrânul continent facem un salt în zona Ecuatorului, unde ţara noastră participă, din anul 2015, activ, în cadrul unei misiuni de instruire şi consiliere a Uniunii Europene la implementarea eforturilor de reconstrucţie a Forţelor Armate Centrafricane.

Misiunea are drept scop oferirea de asistenţă autorităţilor Republicii Centrafricane pentru reconstituirea sectorului naţional de apărare, grav afectat în ultimul deceniu de instabilitate şi de acţiunile grupurilor armate. Derularea misiunii se face pe trei axe: la nivel strategic, operativ şi tactic.

Locotenent colonelul Olimpiu Golea, Republica Centrafricană: Să ştiţi că aici, în Republica Centrafricană, oamenii tot timpul m-au întrebat ce se întâmplă şi sunt foarte interesaţi vizavi de situaţia de securitate din Europa, din Ucraina.

Sunt parteneri care au prieteni, au rude, au conexiuni cu militarii, care au făcut studii în România. Sunt interesaţi să vină şi să studieze, să se dezvolte în România şi să facă ceva pentru ţara lor.

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:33

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah a intrat în vigoare miercuri, după mai...

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Exercițiul „Dynamic Front”
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:28

Exercițiul „Dynamic Front”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO din România au exersat în cadrul unui exercițiu...

Exercițiul „Dynamic Front”
Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:22

Conferința destinată consilierilor juridici din armată

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat la Sinaia conferința destinată consilierilor juridici din armată....

Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:16

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la București cu șeful...

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:08

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare – un document ce stabilește...

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:00

Parada de 1 Decembrie

Adrian Gîtman (realizator rubrică): 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne,...

Parada de 1 Decembrie
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:30

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic

Ionuţ Brumă: Sunt emoționat să văd atât de multă lume care vine la diverse activități pentru noi, militarii răniți, pentru cei care am...

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:20

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea EUTM din Republica...

Misiuni internaționale