Digestia dificilă poate duce la dureri de o zi și poate afecta productivitatea. Totuși, există anumite alimente ne ajută să evitam complicațiile.
1. Migdale – Sunt bogate în fibre și îmbunătățesc astfel digestia prin reglarea tranzitului intestinal. Aajută la combaterea bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2 și chiar a anumitor tipuri de cancer.
2. Grâul spelta – Bogat în fibre, este un aliat pentru stomac.
3. Dovleacul – Dovleacul ar trebui să fie inclus mai mult în dieta celor cu probleme de tranzit. Este deosebit de bogat în fibre.
4. Fasolea verde – Este renumită pentru beneficiile sale, în special în ceea ce privește digestia.
5. Oţetul de cidru – Are aproape 30 de elemente esențiale, printre care: calciu, magneziu, potasiu şi conține și enzime care ajută digestia.
6. Quinoa – Este bogată în minerale, în special mangan, cupru și potasiu şi în fibre, astfel încât facilitează tranzitul.
Busuiocul însoțește multe feluri de mâncare, mai ales vara. Se foloseşte după gust pentru a da o aromă proaspătă şi rafinată salatelor, ciorbelor, sosurilor şi diferitelor preparate, dar prospețimea și aroma nu sunt singurele sale atuuri.
Această plantă aromatică are multiple beneficii pentru corpul uman. Iată cinci dintre ele:
1. Busuiocul este bogat în antioxidanți – Aceste componente ajută la neutralizarea radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea prematură a celulelor. Astfel, această plantă are o acțiune anti-îmbătrânire.
2. Promovează digestia – Ingredientul celebrului pesto italian acționează și asupra sistemului digestiv. Ajută împotriva balonării, gazelor sau arsurilor la stomac. Antispastică, această plantă aromatica ușor de cultivat ameliorează, de asemenea, greața, vărsăturile și alte dureri abdominale.
3. Remediu împotriva obosealii – Se știe că frunzele de busuioc stimulează corpul. Astfel, ajută în lupta împotriva oboselii fizice și nervoase, ameliorează durerile de cap și migrenele. În caz de scădere a tonusului, depresie temporară sau stres, puteți infuza câteva frunze în apă clocotită timp de aproximativ zece minute.
4. Este un cocktail de vitamine – Busuiocul conține multe vitamine: A, C și K, esențiale pentru coagularea sângelui și pentru formarea oaselor. Această plantă iubitoare de căldură este, de asemenea, o sursă importantă de minerale, deoarece oferă fier, calciu, magneziu și potasiu.
5. Este antiinfecţios – Busuiocul are proprietăți antivirale şi întărește sistemul imunitar. Mestecarea frunzelor de busuioc sau gargară pot ajuta, de asemenea, la vindecarea unei afte, la combaterea plăcii dentare sau la ameliorarea gingivitei.
Sunt momente în care este extrem de important să alegem cele mai ușor digerabile alimente. Astfel de momente sunt acelea în care avem tulburări stomacale, suntem bolnavi sau ne recuperăm după o boală.
Alimentele descrise mai jos sunt adesea digerate mai ușor și sunt potrivite pentru momentele în care organismul nostru are nevoie de protecţie:
Pâine prăjită (toast)
Pâinea prăjită, probabil nu atât de delicioasă fără unt și condimente dar este un prieten al stomacului, fiind ușor de prelucrat. Calitățile acesteia nu sfârșesc aici; pâinea prăjită poate reduce aciditatea gastrică și greața.
Însă, să nu uităm că tipul de făină din care este făcută este de o importanță majoră. Pâinea integrală, deși cu un conținut ridicat de fibre și recomandat pentru uzul zilnic, adesea îngreunează digestia în cazul stomacurilor mai sensibile. Astfel, încercați să optați pentru pâine prăjită albă, dacă vă confruntați cu tulburări stomacale, pentru a le evita.
Orez alb
Orezul este o sursă minunată de energie pentru corpul nostru. Dar este vreo diferența între consumul de orez alb și consumul de orez brun? În ce privește digestia, răspunsul este “Da, este”. Orezul brun are conținut ridicat de fibre , iar acest fapt poate duce la tulburări alimentare precum balonare și flatulență.
Orezul alb este o soluție mai bună atunci când când suntem în căutarea unor cereale pentru o bună digestie, care, în același timp, ne asigură carbohidrații necesari.
Biscuiți sărați
Biscuiții sărați sunt o alegere minunată în cazul greței și a problemelor de digestie. Aceștia conțint carbohidrați care asigură energia necesară corpului, fiind și moi în același timp, ceea ce îi face ușor de asimilat de către sistemul digestiv.
Banane
Bananele sunt o sursă minunată de carbohidrați, care sunt ușor asimilați de marea majoritate. Ele sunt o alegere potrivită datorită faptului că asigură potasiu organismului, care se pierde cu ușurință în cazul tulburărilor stomacale.
Piure de mere
Nu există un regim sănătos care să nu includă fructe. Însă, acestea conțin fibre care nu sunt mereu preferate de stomacul nostru. Iată de ce ne sare în ajutor piureul de mere, care este sursă de fructe mai ușor de digerat. În pofida faptului că acesta de asemenea conține fibre vegetale, cantitatea lor este cu mult mai mică decât într-un măr întreg. Piureul de mere conține pectină, a cărei fibre sunt solubile, iar aceasta ajută în cazul tulburărilor de stomac. Zahărul și carbohidrații, pe de altă parte, asigură organismului un stimul de energie.
Ouă
Ouăle sunt o sursă de proteine și minerale, esențiale pentru menținerea unui corp sănătos. Papara de ouă este un aliment ușor și rapid asimilat de către organism. Aceasta le face un aliment potrivit pentru persoanele care suferă de virus stomacal sau greață. Atât gălbenușul, cât și albușul sunt ușor asimilate de majoritatea oamenilor.
Cartofii dulci
Cartofii dulci sunt o sursă bună de fibre solubile, care sunt mai blânde cu sistemul digestiv decât fibrele insolubile. Pe lângă aceasta, fibrele solubile măresc bacteriile bune din intestine, ceea ce duce la o condiție bună a sistemului digestiv. Cartofii dulci conțin potasiu, un electrolit care adesea se pierde în timpul procesului de digestie.
Carnea de pui
Carnea de pui ne asigură o proteină curată, care ajută la auto-recuperarea organismului. Puiul nu conține fibre, ceea ce îl face potrivit pentru persoanele ce se confruntă cu tulburări gastrointestinale precum sindromul intestinului iritabil. Dacă alegeți să consumați pui, optați pentru cel copt, nu prăjit- grăsimea de asemenea poate înrăutăți problemele digestive.
Desigur, nu fiecare stomac reacționează în același mod. Este important să ne cunoaștem propiul organism și să ne încredem specialiștilor, și anume pentru a ne pregăti un regim alimentar personalizat adaptat necesităților corpului nostru.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.