Procurorii DIICOT, Serviciul Teritorial Cluj, au descoperit, în urma a 15 percheziţii domiciliare, substanţe cu efecte psihoactive şi aproximativ 70.000 de lei.
„La data de 16.02.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Cluj – Napoca, au desfăşurat o acţiune de amploare pe linia combaterii traficului de substanţe apte să producă efecte psihoactive.
În acest context, au fost puse în aplicare 15 mandate de percheziţie domiciliară în municipiile Gherla şi Dej, la persoane bănuite că se ocupă cu distribuirea substanţelor pe raza judeţului Cluj. În urma percheziţiilor domiciliare, au fost descoperite şi au fost ridicate mai multe plicuri ce conţin substanţe susceptibile să producă efecte psihoactive, bunuri folosite la porţionare şi distribuire, înscrisuri şi sumele de 67.600 lei şi 500 euro.
În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2021, fără a deţine autorizaţie prealabilă emisă de ANSVSA, 10 suspecţi au procurat, manipulat şi distribuit în mod direct substanţe susceptibile să producă efecte psihoactive sub formă de substanţă pulverulentă şi solidă pe raza judeţului Cluj.
De asemenea, în luna octombrie 2021, unul dintre suspecţi a comandat şi primit din afara ţării un colet conţinând cantitatea de 5017,5 grame de substanţă susceptibilă să producă efecte psihoactive. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reţinerea celor 10 suspecţi cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de efectuare de operaţiuni fără autorizaţie prealabilă cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, urmând a fi sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi cu propunere de luare a măsurii arestului preventiv în cursul zilei de astăzi”, se menţionează în comunicatul transmis, joi, de DIICOT.
Camelia Stroiu (realizator rubrică): Un prejudiciu de două milioane de dolari a fost reclamat de Guvernul federal al Statelor Unite ale Americii în dosarul privind sustragerea de motorină din baza militară de la „Mihail Kogălniceanu”. Potrivit DIICOT, începând cu anul 2017, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunii de furt calificat prin sustragerea de combustibili lichizi aparţinând Guvernului Statelor Unite ale Americii din Baza militară de la „Mihail Kogălniceanu”, precum şi din zonele dedicate efectuării unor exerciţii tactice militare situate pe raza judeţului Constanţa.
Primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc, şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, au fost citaţi la sediul DIICOT pentru a fi audiaţi în dosarul în care medicul Mihai Lucan este acuzat de delapidare.
Cei doi nu s-au prezentat deoarece citaţiile nu au ajuns la timp, iar procurorul de caz a decis ca audierea lor să fie reprogramată – scrie Agerpres.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, afirmă că nu a fost citat de DIICOT pentru a fi audiat în dosarul în care medicul Mihai Lucan este acuzat de delapidare.
Afirmaţia vine ca urmare a unor declaraţii făcute, miercuri, de deputatul USR Emanuel Ungureanu, după o vizită la sediul DIICOT. Parlamentarul clujean a afirmat, miercuri, că Emil Boc l-a ajutat pe Mihai Lucan cu o concesiune pentru clinica privată Lukmed. Ungureanu a mai susţinut că a făcut o sesizare pentru anchetarea lui Emil Boc, dar şi a fostului primar al municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Funar.
Medicul Mihai Lucan este cercetat de DIICOT într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de 5 milioane lei, el fiind suspectat că a transferat ilegal la clinica sa privată aparatură ce aparţinea Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.
Doi brazilieni, prinşi pe Aeroportul Otopeni cu două kg de cocaină în stomac.
Doi cetăţeni brazilieni au fost depistaţi de poliţiştii de frontieră şi de vameşi, pe Aeroportul Otopeni, cu aproximativ două kilograme de cocaină ingerate în stomac.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, Rodrigues Gomes Verice (41 de ani) şi Lourenco Da Silva Weslley (19 ani) au fost reţinuţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc.
Pe 10 noiembrie, la ora 15.10, la PTF Aeroport Henri Coandă, cei doi s-au prezentat pentru a intra în ţară, călătorind pe ruta Sao Paolo (Brazilia) – Zurich (Elveţia – tranzit) – Bucureşti, împreună cu o altă femeie.
Cu ocazia efectuării formalităţilor de frontieră, existând suspiciuni că transportă substanţe interzise, aceştia au fost supuşi unui control cu raze X, descoperindu-se că deţin în corp, în cavitatea stomacală, substanţe stupefiante.
Procurorii au dispus examinarea fizică a brazilienilor, inclusiv investigaţii şi măsuri medicale pentru a se elimina substanţele sau obiectele străine despre care existau indicii că ar conţine droguri.
În momentul în care a fost prezentă la DIICOT pentru exprimarea acordului în vederea examinării fizice, Rodrigues Gomes Verice a eliminat 15 caşete de culoare albă, iar ulterior, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, a eliminat ultima parte din obiectele deţinute în corp, respectiv 114 caşete, cantitatea totală fiind de 1.537 grame de cocaină.
De asemenea, în perioada 10 – 12 noiembrie, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, Lourenco Da Silva Weslley a eliminat la rândul său obiectele deţinute în corp, respectiv 43 caşete de culoare albă – 426,4 grame cocaină.
În urma cercetărilor efectuate s-a constatat că inculpaţii doreau să ducă drogurile la Istanbul, transportul în Turcia urmând a se efectua cu autocarul.
Cei doi brazilieni vor fi prezentaţi marţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Ilfov. Au colaborat poliţişti de frontieră din cadrul IGPF – Centrul de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi Bucureşti-Otopeni şi ai Biroului Vamal Otopeni-Călători.
Patru persoane au fost reţinute de DIICOT Timişoara pentru 24 de ore, sub acuzaţia de trafic internaţional şi trafic de droguri de risc. Cei patru vor fi prezentați magistraţilor Tribunalului Timiş cu propunere de arestare preventivă.
Procurorul şef al DIICOT Timişoara, Alex Florenţa, a spune că “membrii reţelei voiau să îşi organizeze la Timişoara o bază, dar au fost ridicaţi de oamenii legii în momentul în care s-au reunit în locaţia respectivă”.
Doi dintre membrii reţelei, români stabiliţi în Austria, au început să aprovizioneze cu droguri piaţa din Timişoara, marfa fiind transportată pe un traseu ocolitor, pe ruta Austria – Grecia – Bucureşti – Timişoara. Ei vindeau cu 2.500 de euro kilogramul de canabis.
Azi-noapte, cei patru s-au întâlnit într-un loc din Timişoara, pentru prima dată, fiind prinşi de poliţiştii de la Crima Organizată şi de jandarmi, coordonaţi de procurorii DIICOT.
Trei tineri, prinşi în flagrant de ofiţerii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Piatra Neamţ în timp ce încercau să comercializeze canabis, au fost reţinuţi pentru trafic de droguri de risc, un al patrulea suspect, care este minor, fiind pus sub control judiciar, a informat, vineri, Poliţia Română.
‘În seara zilei de 1 noiembrie, poliţiştii (…) sub coordonarea procurorilor DIICOT au prins în flagrant delict, în municipiul Piatra Neamţ, patru tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 28 de ani, în timp ce desfăşurau activităţi de aprovizionare, comercializare şi consum propriu de droguri de risc. Asupra acestora au fost găsite aproximativ 50 de grame de canabis’, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Conform aceleiaşi surse, la domiciliile suspecţilor au fost ulterior efectuate trei percheziţii, în urma cărora anchetatorii au ridicat 750 de lei, telefoane mobile, un cântar electronic, precum şi aparate de mărunţit folosite în activitatea infracţională.
Suspecţii minori au fost reţinuţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi deţinere de droguri de risc în vederea consumului propriu, faţă de tânărul de 17 ani fiind dispusă măsura controlului judiciar.
Beneficiari au fost atât cetăţeni străini, cât şi români stabiliţi în străinătate şi care se aflau în ţară pentru perioade scurte de timp.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cursul acestui an, inculpaţii au constituit un grup infracţional organizat care avea ca scop comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri oficiale. Totodată, membrii grupării au înşelat mai multe persoane, substituindu-şi calităţi oficiale, solicitând bani şi creându-le impresia că le vor ajuta să obţină permisul de conducere mai uşor. Sumele obţinute astfel variau între 1.000 – 2.000 de euro pentru fiecare persoană.
În urma unor percheziţii efectuate ieri, au fost identificate şi ridicate componente IT, zeci de telefoane mobile şi cartele SIM, card-uri bancare, obiecte folosite la falsificarea de documente, permise falsificate şi înscrisuri sau copii xerox privind documente de identitate, precum şi sumele de 2.270 de euro, 480 de lire sterline şi 1.800 de lei.
Inculpaţii urmează să fie prezentaţi, astăzi, la Tribunalul Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Doi poliţişti din Arad au fost reţinuţi de procurorii DIICOT Arad pentru trafic cu droguri. Cei doi polițiști sunt acuzaţi că împreună cu un prieten aveau o cultură de cannabis într-o pădure de la marginea comunei Iratoşu.
Cei doi agenţi, care lucrează în cadrul secţiei de Poliţiei 2 din cartierul Micălaca, au fost monitorizaţi timp de 2 luni de către anchetatori. Alături de ei, în afacere se mai afla un bărbat, proprietarul unui schrot din Arad, care mai are un dosar la DIICOT Timişoara pentru contrabandă. Cei 3 începuseră să se ocupe de planţaţie pe la începutul lunii iulie, iar acum se pregăteau să adune prima recoltă. Cei 2 poliţişti şi-au recunoscut parţial vinovăţia.
Acesta este cel de-al doilea caz în care oficiali arădeni sunt reţinuţi pentru trafic de droguri, după ce în cursul lunii august, tot procurorii DIICOT l-au reţinut chiar pe şeful Antidrog din cadrul Serviciului Român de Informaţii Arad.
Publicat de adinaiftime,
29 septembrie 2017, 20:40
Patru persoane au fost reţinute de DIICOT pentru trafic de heroină în Capitală, în special în sectorul 2.
Procurorii au efectuat mai multe percheziţii domiciliare, ocazie cu care au descoperit peste o jumătate de kilogram de heroină, amfetamină, bani şi o armă, deţinută ilegal.
Potrivit DIICOT, cei patru au comercializat droguri în Capitală, mai ales în sectorul 2, în perioada iulie-septembrie 2017.
Cei patru urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Bărbaţii din jud. Mureș cercetaţi pentru cultivarea de canabis rămân în arest
Publicat de adinaiftime,
25 septembrie 2017, 22:00
Două persoane urmărite penal de DIICOT – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureş în cazul descoperirii unei culturi de canabis în satul Sfântu Gheorghe, vor rămâne în arest preventiv în următoarele 30 de zile după ce Curtea de Apel Târgu Mureş le-a respins, azi, contestaţiile formulate împotriva deciziei primei instanţe.
Decizia Curţii de Apel Tîrgu Mureş este definitivă.
Cei doi sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc, iar săptămâna trecută, Tribunalul Mureş a decis emiterea de mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, la propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-DIICOT-Serviciul Teritorial Tîrgu Mureş, în urma a 13 percheziții domiciliare.
Institutul de Urologie din Cluj sub lupa Ministerului Sănătăţii
Publicat de adinaiftime,
21 septembrie 2017, 10:00
Ministerul Sănătăţii a trimis corpul de control la Institutul de Urologie din Cluj-Napoca, pentru a verifica unde s-au dus banii pentru transplant. Există suspiciuni că fondurile respective ar fi fost direcţionate către o clinică privată.
Verificările au fost făcute la solicitarea expresă a DIICOT.
Procurorii DIICOT Cluj au făcut în aprilie percheziţii la sediul clinicii private Lukmed din Cluj-Napoca şi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, într-un dosar care vizează modul în care mai mulţi pacienţi ar fi fost înregistraţi la Institut dar ar fi fost trataţi la clinica privată condusă de Mihai Lucan.
Institutul de Urologie are datorii de un milion de lei şi este cu toate conturile blocate, iar mulţi creditori au demarat deja în instanţa executarea silită.
DIICOT: Percheziții într-un dosar de evaziune cu un prejudiciu de 9 milioane de lei; este vizat și reprezentantul Lukoil România
Publicat de adinaiftime,
17 septembrie 2017, 11:00
Procurorii Serviciului Teritorial Bacău al DIICOT au făcut percheziții în București și în șase județe, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 9 milioane de lei, în care este vizat și reprezentantul legal al SC Lukoil România SRL.
„În fapt s-a reținut că în perioada 2009 — 2010, inculpații Matei Eugen, Gherghel Amalia, Ceban Sergiu, Tirla Călin, Izvernari Dănuț Nelu, Negru Dumitru Florin, Mazâlu Petru, Mara Bogdan Marius, Novăcescu Gheorghe Tony, Vasile Angelica, Șinca Valentin, Gorea Florentin și Slevoacă Cristina s-au constituit în patru grupuri infracționale organizate, în scopul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, prin crearea unui circuit fictiv de achiziție și livrare de bitum rutier cu proveniență Vaza LTD Bulgaria și Lukoil Neftochim Bourgas AD Bulgaria, în sensul interpunerii scriptice a unor societăți comerciale care s-au sustras în această modalitate de la plata TVA-ului aferent și a impozitului pe profit”, se arată într-un comunicat al DIICOT transmis, vineri, AGERPRES.
Conform aceleiași surse, membrii grupului au fost sprijiniți în activitatea infracțională de către SC Lukoil România SRL, prin reprezentantul legal, în sensul că a interpus pe circuitul de livrare a mărfii o societate comercială din Marea Britanie.
Din primele estimări, prejudiciul cauzat în dauna bugetului statului este în valoare de 9.139.242 de lei, reprezentând TVA de plată și impozit pe profit.
Procurorii DIICOT Bacău, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate din București, Bacău,Timișoara, Suceava, Iași, Ploiești și Pitești, au efectuat în acest dosar 23 de percheziții domiciliare.
În urma descinderilor a fost dispusă reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților Eugen Matei, Amalia Gherghel, Sergiu Ceban, Călin Tirla și Dănuț Nelu Izvernari, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală. Cei cinci au fost ulterior arestați preventiv, în cazul altor opt inculpați fiind dispusă măsura controlului judiciar.
Câteva sute de oameni au protestat miercuri seara, 23 august, în Piaţa Victoriei din capitală, față de modificările propuse de ministrul Tudorel Toader la legile Justiției.
Manifestația a fost inițiată pe Facebook de Mișcarea civică „Inițiativa România”.
Miercuri, 23 august, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a propus o serie de schimbări în sistemul judiciar, de la modul în care sunt numiţi procurorii şefi şi până la înfiinţarea unei unităţi speciale de urmărire a infracţiunilor comise de magistraţi.
Preşedintele României a calificat aceste propuneri drept un atac la adresa statului de drept, ce ar duce ţara înapoi cu un deceniu.
Parchetul General consideră aceste propuneri drept un semnal de alarmă, afirmând că procurorii nu au fost consultaţi, iar DIICOT cere convocarea Adunării generale a procurorilor pentru a discuta aceste modificări.
România este considerată una dintre cele mai corupte state ale Uniunii Europene, iar Bruxellesul menţine sistemul de monitorizare specială.
Ancheta ”Rise Project” a ajuns si la DIICOT. Procurorii vor decide, in urmatoarele zile, daca vor cerceta sesizarea potrivit careia liderul PSD, Liviu Dragnea, ar face parte dintr-un grup infractional organizat.
Procurorii verifica acuzatiile scrise intr-o plangere in care este pomenit si Liviu Dragnea. Seful DIICOT vorbeste si despre actiunile la purtator, pe care le considera un instrument periculos, care ajuta la evaziunea fiscala.
Daniel Horodniceanu, procuror-sef DIICOT, spune ca „zilele urmatoare o sa ne pronuntam daca o vom inregistra ca dosar penal sau daca, in urma verificarilor incrucisate pe care le vom face, plangerea va pleca intr-o alta parte. Este formulata pentru verifricari pe un grup infractional organizat si alte infractuni, dintre care o parte ar putea fi de competenta DIICOT„.
Reclamatia a fost depusa dupa ce ancheta jurnalistilor de la Rise Project a prezentat o nota secreta care ar fi apartinut Serviciului de Informatii al Politiei si in care s-ar fi relatat despre existenta unui asa-zis „grup infractional organizat” din jurul lui Liviu Dragnea. Desi de ani de zile presa scrie ca TelDrum ar fi de fapt firma „de casa” a liderului PSD, acesta este primul document care sustine ca Liviu Dragnea ar controlea compania de drumuri TelDrum prin actiuni la purtator.
Liviu Dragnea, presedinte PSD : „Nu am nicio actiune la purtator, la nicio societate. Nu poate sa existe in Romania vreo societate sau cineva care sa aiba actiuni de care institutiile statului sa nu stie, iar eu nu am actiuni la purtator.„
Atat oficiul international pentru combaterea spalarii banilor, cat si alte institutii au remarcat problema actiunilor la purtator de ani buni. „Din 2008, raportul MoneyVal pe Romania recomanda ca acest gen de societati care pot reprezenta vehicule comerciale pentru spalare de bani, atrag atentia ca pot reprezenta o vulnerabilitate si recomanda Romaniei sa incerce sa modifice reglementarile comerciale in materie„, spune Daniel Horodniceanu.
Intr-un raspuns pentru PROTV, Oficiul Comertului sustine ca firma TelDrum din Alexandria are 955 de mii de actiuni anonime, adica toate sunt la purtator. Alte peste 380 de firme au acest tip de actiuni. Ce inseamna de fapt actiunile la purtator? Bucati de hartie pe care nu scrie niciun nume, ci doar valoarea acelei actiuni.
Septimius Parvu, reprezentant ExpertForum: ”Singurul moment in care cineva chiar se prezinta cu actiunile respective undeva, chiar poate sa fie un sac de actiuni, este momentul in care are loc adunarea actionarilordar nici atunci nu insemana neaparat ca se duce persoana care chiar le detine pentur ca daca eu am acele actiuni, le dau cuiva 5 minute persoana respectiva devine proprietar. Mi le da inapoi, devin iar proprietar.”
In Romania actiunile la purtator sunt legale. Singura institutie care ar trebui sa stie care sunt actionarii din umbra in orice moment este ANAF. Chestionati e ProTV, cei de la Fisc au raspuns ca totul e „secret fiscal„. Nu insa pentru institutiile de control din justitie care pot cere identitatea posesorilor.
Actiunile la purtator au fost inventate de francezi prin 1900. In Romania erau la mare moda prin anii ’90 cand in lipsa internetului, prin aceste actiuni se faceau tranzactiile pe piata de capital. Intre timp, mai multe tari au interzis folosirea acestora pe teritoriul lor, cum ar fi Belgia, Cehia, Marea Britanie, Cipru si Malta.
Gheorghe Piperea, avocat, explica: „poate sa fie ascunderea identitatii ca persoana, ascunderea provenientei banilor, o modalitate relativ simpla de spalare a banilor. Vrei sa cadorisesti o persoana care este a doua a treia, a cincea amanta, sau sa ai grija de un copil ilegitim, asta nu sunt scopuri ilegale„.
DNA a anuntat saptamana aceasta ca cerceteaza mai multe fapte de coruptie, printre care si cateva semnalate de ancheta jurnalistilor de la Rise Project, intr-un dosar inceput „in rem” – adica fara sa urmareasca anumite persoane, ci doar posibile infractiuni.
Procurorii DIICOT – ST Pitești împreună cu ofițeri de poliție judiciară efectuează joi dimineața trei percheziții domiciliare pe raza județului Argeș, pentru prinderea unui bărbat suspectat de infracțiuni de terorism. Potrivit SRI, bărbatul ar fi dorit să organizeze un atentat terorist la o bază militară din România.
Acțiunea se desfășoară în cadrul unui dosar penal în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de promovare a unui mesaj prin propagandă săvârșită prin orice mijloace, în public, cu intenția de a instiga la săvârșirea unei infracțiuni de terorism și culegerea sau deținerea, în scopul transmiterii, ori punerea la dispoziție de date și informații despre obiective vizate de o entitate teroristă.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu luna noiembrie 2016, bărbatul, zis „Ibrahim”, a utilizat și/sau utilizează și în prezent, pe o rețea de socializare, mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat și distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum și înregistrări cu atacuri ale DAESH și execuții, prin decapitare și împușcare, cu intenția de a le face cunoscute și de a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.
Cu privire la infracțiunea de culegerea sau deținerea, în scopul transmiterii, ori punerea la dispoziție de date și informații despre obiective vizate de o entitate teroristă, în primăvara anului 2015 suspectul s-a deplasat în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României, observând cu atenție căile și punctele de acces, precum și modalitatea în care acesta este îngrădit.
„Datele și informațiile respective au fost culese de către suspect în scopul transmiterii ori punerii la dispoziția unei entități teroriste salafiste și pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai cărei adepți au plecat în zona siriano-irakiană pentru a participa la jihad și care a avut legătura cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015”, mai spune DIICOT.
În investigarea infracțiunilor de terorism, în conformitate cu dispozițiile legale, DIICOT — Serviciul Teritorial Pitești a beneficiat de sprijin informativ și tehnic partea Serviciului Roman de Informații, autoritate națională în materia prevenirii și combaterii terorismului, pentru realizarea obiectivelor de securitate națională.
Perchezițiile au fost efectuate cu sprijinul IPJ Argeș.
Potrivit SRI, cetățeanul a adoptat o formă radicală a islamului în timpul șederii sale timp de mai mulți ani pe teritoriul unui stat din UE, unde a dezvoltat legături cu membrii unui grup jihadist din țara respectivă.
‘Întors in România, cetățeanul a desfășurat în mod conspirat acțiuni de documentare detaliată asupra unui obiectiv militar de pe teritoriul României cu scopul declarat de a contribui la organizarea unui atentat terorist la acea bază’, se arată într-un comunicat de presă al SRI.
Zece persoane au fost reţinute pentru 24 de ore şi urmează a fi prezentate Tribunalului Iaşi cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile în cazul dosarului „Trafic de minori din Franţa”.
Procurorul de caz, Vasile Airinei de la DIICOT Iaşi a precizat că în urma descinderilor de ieri mai multe persoane au fost puse sub acuzare şi şase dintre acestea vor fi judecate de autorităţile române, iar patru vor fi transferate în Franţa.
Reamintim că ieri, în municipiile Iaşi şi Paşcani, precum şi în judeţul Prahova, s-au desfăşurat 25 de descinderi în cazul unor dosare de trafic de minori, fapte săvârşite în România şi Franţa.
Procurorul DIICOT Iaşi, Vasile Airinei, ne-a precizat că persoane de etnie romă îşi obligau copii care au vârste sub 16 ani să desfăşoare activităţi infracţionale în mijloacele de transport şi în magazine comerciale. Obiectele furate erau ulterior valorificate de persoanele adulte.
Vasile Airinei a mai spus că minorii întâi erau antrenaţi la Iaşi, ulterior erau transportaţi în taberele de refugiaţi din Franţa şi mai apoi erau obligaţi să fure la Paris.
Comisarul şef, Elvis Tudose, comandantul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Iaşi, a precizat că furturile sunt din 2011, iar în 2016 s-a semnat documentul de colaborare dintre autorirăţile române şi franceze în vederea schimbului de date.
Elvis Tudose a mai precizat, că în reţea sunt implicaţi 46 de copii, dar în total, numărul minorilor participanţi la furturi depăşeşte o sută.
Zilnic, copii erau obligaţi să fure bani şi obiecte în valoare de minim opt sute de euro.
Prejudiciul estimat până în prezent este de 40 de mii de lei pentru infracţiunile din România, şi aproximativ 600 de mii de euro pentru infracţiunile din Franţa.
Minorii au fost scoşi din familiile aparţinătoare şi, conform legii din România, au fost transferaţi în centre de plasament.
Dosarul este instrumentat de DIICOT Iaşi în colaborare cu poliţia judiciară din Paris şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate din Iaşi şi Bacău.
(Constantin Mihai, redactor Radio Iaşi/FOTO arhivă deviantart.net)
Instanța de judecată a dispus ieri seară, arestarea celor 10 persoane reținute în urma perchezițiilor efectuate de BCCO Constanța și DIICOT ST Constanța, pe o perioada de 30 de zile, fiind ulterior introduse în arestul IPJ.
Persoanele în cauză sunt domiciliate în municipiul Constanța, Mangalia, Eforie Sud, Tuzla și Limanu.
Cei arestați sunt cercetați pentru operațiuni ilicite cu droguri de mare risc și substanțe cu efect psihoactiv.
Reamintim că ieri, polițiștii de constănțeni de la Combaterea Crimei Organizate și cei de la Direcția Operațiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor DIICOT Constanța, au destructurat o grupare infracțională specializată în trafic de droguri de mare risc și cu substanțe cu proprietăți psihoactive.
15 persoane au fost conduse la audieri, 10 dintre acestea fiind reținute.
Ieri, oamenii legii au efectuat 17 percheziții domiciliare în județul Constanța, la persoane bănuite de trafic de droguri de mare risc și operațiuni ilicite cu substanțe cu proprietăți psihoactive.
La activități au participat polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, precum și jandarmi.
Cercetările în cauză au demarat la începutul anului 2017, atunci când au fost identificați doi bărbați din localitatea Eforie Sud, care ar fi introdus în țară, din Bulgaria, droguri de mare risc (amfetamină), pe care le-ar fi pus în vânzare.
Concomitent, cei doi bărbați ar fi constituit o rețea de distribuție a drogurilor, la care ar fi aderat 8 bărbați, cu vârste între 19 și 49 de ani, din județul Constanța.
Aproximativ 60 de perchezitii au loc, miercuri dimineata, in Bucuresti si la Timisoara, intr-un dosar al DIICOT vizand CFR Marfa si privind vanzarea unor vagoane de tren de marfa la pret subevaluat, la fier vechi.
Perchezitiile au loc la unitati ale CFR Marfa si la mai multe societati care se ocupa cu comercializarea fierului vechi, atat in Timisoara, cat si in Bucuresti.
Anchetatorii spun ca angajatii CFR vindeau vagoanele de marfa care sunt facute dintr-un otel special, la pret de fier vechi, deci la un pret mai mic decat adevarata loc valoare, iar diferenta de bani si-o insuseau.
Conform unui comunicat DIICOT, citat de news.ro, perchezitiile au loc in Bucuresti si in noua judete si vizeaza 40 de persoane, iar prejudiciul depaseste 6 milioane de euro, anunta DIICOT.
Ofiterii precizeaza ca este vizat un grup infractional care ar fi subevaluat bunurile din patrimoniul societatii, cu prilejul operatiunilor de vanzare-cumparare a 2.450 de vagoane destinate casarii, facilitand astfel traficarea in folosul unei firme de colectare a deseurilor feroase din Calarasi a diferentei rezultate intre valoarea reala si cea subevaluata a bunurilor casate.
Potrivit DIICOT- Serviciul Teritorial Timisoara, la aceasta ora politistii structurilor de combatere a criminalitatii organizate si cei de la transporturi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Structura Centrala fac 63 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si in judetele Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinti, Calarasi, Arad, Teleorman si Dambovita.
Perchezitiile au loc intr-un dosar penal in care sunt cercetate 40 de persoane pentru constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals.
„In cursul anului 2016, la nivelul unei societati de transporturi feroviare s-a constituit un grup infractional organizat, implicand factori de decizie de la nivelul central si teritorial al societatii de transport. Membrii gruparii sunt banuiti ca ar fi subevaluat bunurile din patrimoniul societatii, cu prilejul operatiunilor de vanzare-cumparare a 2.450 de vagoane destinate casarii, facilitand astfel traficarea in folosul unei firme de colectare a deseurilor feroase din Calarasi a diferentei rezultate intre valoarea reala si cea subevaluata a bunurilor casate”, arata DIICOT.
Subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Marfuri Bucuresti, in baza unei proceduri de licitatie deschisa a 2.450 de vagoane pe roti, la pret de fier vechi, desi, in conformitate cu standardele in materie, deseurile metalice provenite din casarea materialului rulant se incadrau in categoria “deseu fier vechi greu” si “deseu fier vechi special” (otel), categorii de deseuri cu o valoare de piata net superioara. Pretul de achizitie a fost de 120 de euro per tona de fier vechi, in conditiile in care pretul mediu practicat pentru “deseu fier vechi greu” era de 175,88 euro per tona, iar pentru “deseu fier vechi special” (otel) era de 218,90 euro per tona.
Astfel, cei in cauza ar fi realizat practic o subevaluare a bunurilor cu 82,42% in cazul “deseurilor fier vechi special” (otel) si cu 46,56% in cazul “deseurilor fier vechi greu”.
Prejudiciul cauzat societatii de transport prin activitatea infractionala este de 6.313.748 de euro, mai spun procurorii DIICOT.
Toata conducerea executiva a CFR Marfa, in frunte cu directorul general Mihut Craciun, vizata de ancheta DIICOT
Intreaga conducere executiva a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa ”CFR MARFA” S.A, in frunte cu directorul general Mihut Craciun, este implicata in gruparea infractionala vizata de perchezitiile care au loc, miercuri dimineata, in Bucuresti si in noua judete, spun procurorii DIICOT. Potrivit acestora, in cursul anului 2016, la nivelul ”CFR MARFA” S.A. s-a constituit un grup infractional organizat, implicand factori de decizie de la nivelul central si teritorial al societatii de transport, avand ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societatii, cu prilejul operatiunilor de vanzare-cumparare a 2450 de vagoane destinate casarii, in folosul SC REMAT S.A. Calarasi.
Potrivit DIICOT, in cursul anului 2016, la nivelul Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa ”CFR MARFA” S.A s-a constituit un grup infractional organizat, implicand factori de decizie de la nivelul central si teritorial al societatii de transport, avand ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societatii, cu prilejul operatiunilor de vanzare-cumparare a 2450 de vagoane destinate casarii, facilitand astfel traficarea in folosul SC REMAT SA Calarasi a diferentei rezultate intre valoarea reala si cea subevaluata a bunurilor casate.
Subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Marfuri Bucuresti, in baza procedurii de licitatie deschisa initiata de S.N.T.F.M. ”CFR MARFA” S.A a unui numar de 2450 de vagoane pe roti, la pret de fier vechi, desi, in conformitate cu standardele in materie, deseurile metalice provenite din casarea materialului rulant se incadrau in categoria “deseu fier vechi greu” si “deseu fier vechi special” (otel), categorii de deseuri cu o valoare de piata net superioara.
„Manopera frauduloasa a fost premeditata de factorii de decizie din cadrul S.N.T.F.M. CFR MARFA S.A in coniventa cu reprezentantii SC REMAT SA Calarasi. S-a constatat ca, desi oferta de vanzare initiata de S.N.T.F.M. CFR MARFA S.A pe Bursa de Marfuri viza cantitatea generica de 49.000 tone fier vechi, ulterior contractul de vanzare-cumparare incheiat cu ofertantul SC REMAT SA Calarasi a mentionat vanzarea fierului vechi provenit din casarea a 2450 de vagoane. Pretul de achizitie a fost de 120 euro/tona de fier vechi, in conditiile in care pretul mediu practicat pentru deseu fier vechi greu era de 175,88 euro/tona, iar pentru “deseu fier vechi special” (otel) era de 218,90 euro/ tona. Rezulta ca prin aceasta manopera s-a realizat practic o subevaluarea a bunurilor cu 82,42% in cazul “deseurilor fier vechi special” (otel) si cu 46,56% in cazul deseurilor fier vechi greu”, spun procurorii DIICOT.
Potrivit acestora, primul nivel al grupului infractional organizat a fost constituit din conducerea executiva a societatii S.N.T.F. MARFA ”C.F.R. MARFA” S.A, compusa din directorul general Mihut Constantin Craciun, directorul operatiuni dezvoltare Daniel Ciobanu, directorul Departamentului Vanzari-Trafic Eugen Tudor, directorul economic-financiar Pavel Barculet, managerul juridic Silviu Valeriu Costea, directorul Trafic Constantin Alupoaie, directorul vagoane Florin Enache, seful Biroului Urmarire Contracte Mariana Capatana si seful Serviciului Exploatare Vagoane George Niculescu.
Acestia au initiat vanzarea la Bursa de marfuri a celor 2450 de vagoane la pret de fier vechi, prin subevaluarea lor si obtinerea unui pret mai mic decat valoarea reala, mai spune DIICOT.
Al doilea palier al grupului infractional organizat a fost reprezentat de catre functionarii din cadrul sucursalelor S.N.T.F. MARFA ”C.F.R. MARFA” S.A. Timisoara, Brasov, Iasi, Galati, Craiova, Cluj si Constanta, iar al treilea palier al grupului infractional organizat a fost constituit din reprezentantii S.C. REMAT S.A.Calarasi, beneficiara contractului.
Cele 2450 de vagoane supuse casarii insumeaza cantitatile de 35.002,12 tone de otel si 16.584,50 tone de fier vechi greu, cantitati care au fost mentionate in documentele incheiate ca fier vechi, mai precizeaza stirileprotv.ro
În perioada 28 aprilie – 02 mai, Gruparea de Jandarmi Constanţa împreună şi sub coordonarea Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, a desfăşurat o serie de acţiuni de combatere a traficului şi consumului de droguri de risc şi mare risc în staţiunile de pe litoralul Mării Negre, cu precădere în Mamaia.
La una dintre aceste acţiuni desfăşurată în Mamaia, pe 28 aprilie, ora 21.30, jandarmii Grupării Mobile Constanţa au surprins în flagrant două persoane care încercau să comercilizeze droguri de risc și de mare risc, respectiv 307 pastile extasy, ciuperci halucinogene, canabis și alte substanţe psihotrope.
În Mamaia, un echipaj de jandarmerie a observat într-o maşină doi tineri care fumau dintr-o ţigaretă confecţionată artizanal. În imediata apropiere a autovehicului se simţea un miros înţepător.
Persoanelor li s-a solicitat să coboare din autoturism şi li s-a făcut controlul corporal şi al autovehicului.
Asupra acestora şi în maşină au fost găsite substanţele halucinogene descrise mai sus.
Sub îndrumarea unui procuror DIICOT şi poliţist din cadrul B.C.C.O. au fost întocmite actele de cercetare penală.
Pentru una dintre persoane a fost dispusă măsura arestării preventive pe durata a 30 de zile.
Peste jumătate de milion de țigarete, 10 autoturisme, tehnică antispionaj, mii de articole pirotehnice, 110.000 de lei și 8.700 euro au fost indisponibilizați de polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate din Vaslui și procurorii DIICOT, în urma a 35 de percheziții efectuate duminică, la membrii a 5 grupări infracționale, specializate în contrabandă cu țigarete. 50 de mandate de aducere au fost puse în aplicare.
Conform unor surse, una dintre percheziții a avut loc chiar la sediul Sectorului de Poliție de Frontieră Fălciu din județul Vaslui. Un polițist de frontieră este suspectat că îi ajuta pe traficanți să aducă țigările din Republica Moldova.
Astfel, duminică – 9 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vaslui și ai Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române, sub coordonarea procurorilor DIICOT- B.T.Vaslui, au efectuat 35 de percheziţii domiciliare, pentru destructurarea a 5 grupări infracţionale organizate, specializate în contrabandă cu tutun.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2015 – 2017, membrii grupărilor infracționale ar fi primit, deţinut, transportat şi ar fi vândut pe raza municipiului Bârlad ţigarete de contrabandă, provenite din Republica Moldova.
Grupările ar fi fost structurate pe mai multe paliere, respectiv: depozitare, transport, distribuție, comercializare și sprijin.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate aproximativ 500.000 de țigarete, 110.000 lei, 8.700 euro, 1.450 de lei moldovenești, un detector antispionaj cu rolul de detectare a microfoanelor ascunse și 3.200 de cutii cu materiale pirotehnice deținute fără drept.
De asemenea, 10 autoturisme au fost indisponibilizate, în vederea aplicării sechestrului asigurător.
Polițiștii au pus în aplicare 50 de mandate de aducere, persoanele depistate fiind conduse la audieri.
La acţiune au participat și polițiști ai Inspectoratului de Poliției Județean Vaslui, polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate din Iași și Bacău, ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție și jandarmi.
Șase persoane au fost arestate preventiv, iar alte trei au fost plasate în arest la domiciliu, printr-o hotărâre adoptată joi seara de Tribunalul Botoșani, în urma acțiunilor de miercuri care au vizat destructurarea a două grupuri infracționale organizate specializate în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și trecerea frauduloasă a frontierei de stat.
Hotărârea nu este definitivă.
Procurorii Biroul Teritorial Botoșani al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au solicitat instanței arestare a 21 de persoane, însă, potrivit portalului instanțelor de judecată portal.just.ro, judecătorii Tribunalului Botoșani au admis în parte propunerea, dispunând arestarea preventivă pentru 30 de zile a șase persoane și plasarea în arest la domiciliu a altor trei. Totodată, magistrații au disjuns cauza, urmând să se pronunțe pe 28 martie în cazul altor patru contrabandiști.
Persoanele față de care au fost dispuse măsuri preventive făceau parte din două grupuri de contrabandiști care ar fi introdus ilegal în România, din Republica Moldova, aproape 100.000 de pachete de țigări, producând statului un prejudiciu de aproape un milion de lei.
Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2014, pe raza județului Botoșani s-au constituit mai multe grupuri infracționale organizate formate din mai mulți membri care s-au asociat în baza unor înțelegeri prealabile în vederea obținerii unor profituri ilicite, prin săvârșirea infracțiunii de contrabandă, desfășurând în mod repetat activități de introducere în România, colectare, deținere, transport, preluare, depozitare, predare și vânzare a țigărilor de proveniență Republica Moldova, cunoscând că acestea provin din contrabandă.
Între aceste grupări s-au dezvoltat relații de cooperare prin intermediul unora dintre membri care, pentru maximizarea profiturilor ilicite obținute, au acționat în cadrul a două grupuri infracționale.
Procurorii DIICOT susțin că „membrii grupurilor ar fi aprovizionat în permanență piața neagră cu produse accizabile, introduse în România prin acte de contrabandă, dezvoltând o adevărată economie subterană prin numărul de persoane implicate în activitatea de vânzare a țigaretelor, cantitățile rulate și frecvența livrărilor de țigarete”.
„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că cele două grupuri infracționale au acționat în zona de nord-est a județului Botoșani, la frontiera cu Republica Moldova, țigările de contrabandă fiind introduse în România de către palierul moldovenesc al grupărilor, prin zona de frontieră adiacentă localităților Rediu — Rădăuți-Prut — Cotu Miculinți, de unde erau preluate, transportate, depozitate și comercializate de către membrii grupurilor infracționale pe piața neagră din județul Botoșani. Din investigații a reieșit că membrii grupărilor ar fi traficat, în total, peste 93.000 de pachete de țigări de contrabandă, provenite din Republica Moldova, cauzându-se astfel un prejudiciu de aproximativ 960.000 de lei”, se arată în comunicatul DIICOT.
În acest dosar, procurorii DIICOT au efectuat miercuri 40 de percheziții domiciliare la locuințele celor 38 de suspecți.
Procurorii DIICOT efectuează vineri 18 percheziții, dintre care 12 la Timișoara și 6 la Suceava, în cadrul unei acțiuni de destructurare a unei grupări de cămătari, prejudiciul în acest caz ridicându-se la aproximativ 3,5 milioane euro.
Potrivit unor surse judiciare, în acest dosar se efectuează cercetări față de 17 suspecți, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, evaziune fiscală și spălare de bani.
De asemenea, 30 de persoane au fost victimele acestei grupări de cămătari.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2010 — 2017, s-a constituit o grupare de mari dimensiuni, care a acționat coordonat pe raza municipiilor Timișoara și Suceava, având ca scop desfășurarea de activități infracționale constând în acordarea de împrumuturi de sume de bani, prin contracte perfectate „ad validitatem”, în conținutul cărora erau disimulate și dobânzile aferente sumelor împrumutate.
Contractele de împrumut erau perfectate cu obligația persoanelor împrumutate de a oferi garanții imobiliare solide. În cazul în care persoanele împrumutate nu rambursau la termen debitul contractat, se demara procedura executării silite, în regim de urgență.
Sumele de bani împrumutate și dobânda percepută erau preluate, atât cash, cât și prin virament bancar, direct de către cămătari sau prin intermediul persoanelor din anturajul acestora. Liderii grupării foloseau diferiți membri ai familiei și alți apropiați, ca interpuși la încheierea contractelor de împrumut, sau îi împuterniceau ulterior pe aceștia pentru a iniția procedura executării silite împotriva victimelor.
În niciunul dintre cazuri, cămătarii nu acceptau niciun fel de compromis în rezolvarea situației, în sensul că nu permiteau victimelor să își valorifice singure imobilele la prețul real al pieței, pentru a-și putea achita debitele, refuzând categoric să ridice ipotecile instituite pe numele acestora.
Scopul grupării era de la bun început deposedarea victimelor de bunurile imobile cu care aceștia garantau împrumuturile contractate, prin instituirea de dobânzi mari, la termene de scadență foarte scurte, lucru care făcea ca victimele să fie în imposibilitatea de a plăti dobânzile percepute de cămătari.
În aceste condiții, majoritatea persoanelor care s-au împrumutat cu camătă și au garantat aceste sume de bani cu proprietățile pe care le dețineau au ajuns să fie deposedate de bunurile proprii. Ulterior deposedării de bunurile imobile, unii debitori erau nevoiți să locuiască în propria lor casă ca și chiriași ai membrilor grupării, achitând lunar sume cuprinse între 200 și 300 euro, în multe cazuri victimele ajungând să achite în total peste 15.000 euro cămătarilor, doar cu titlu de chirie.
Cu banii obținuți din cămătărie, membrii grupării achiziționau bunuri mobile și imobile, înregistrate pe numele lor sau al persoanelor din anturajul lor sau din familie.
Poliţiştii de la ”Crimă Organizată” Timişoara au descins, în această dimineaţă, la patru locaţii din municipiul de pe Bega şi din Lugoj într-o operaţiune care a vizat trei bărbaţi suspectaţi de deţinere şi distribuţie de materiale pornografice cu minori.
Investigaţiile DIICOT au pornit, după ce poliţiştii au monitorizat mai multe reţele mai vechi de distribuţie de fişiere, aici anchetatorii descoperind faptul că suspecţii le foloseau pentru a ”mişca” materialele în care copiii apăreau în ipostaze sexuale explicite.
Unul dintre suspecţii pentru care s-a emis mandat de aducere la DIICOT a mai fost anchetat pentru acelaşi tip de infracţiuni. ”A fost de mult. Acum mi-am refăcut viaţa”, a susţinut inginerul chimist în timp ce era dus la audieri, conform portalului pressalert.ro.
Oamenii legii au ridicat de la locuinţele suspecţilor mai multe unităţi de calculator şi laptopuri care vor fi verificate.
Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. Constanţa au efectuat o acţiune pentru probarea activităţii infracţionale a unor persoane bănuite de comiterea infracţiunii de trafic de cocaină şi ecstasy.
Poliţiştii şi procurorii au surprins în flagrant un bărbat, în vârstă de 27 ani, din municipiul Constanţa, asupra căruia s-au găsit 20 de grame de cocaină şi 25 de comprimate ecstasy, pe care acesta intenţiona să le pună în vânzare.
De asemenea, au fost puse în executare şapte mandate de percheziţie, atât la domiciliul bănuitului, cât şi la alte persoane despre care existau indicii că ar fi implicate în traficul de droguri.
În urma percheziţiilor domiciliare au mai fost identificate şi alte cantităţi de droguri, precum şi instrumente folosite la porţionarea, ambalarea şi consumul drogurilor de mare risc.
Şase persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanţa, pentru audieri. Pe baza probatoriului administrat în cauză, a fost dispusă măsura reţinerii, pentru 24 ore, a două persoane, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de droguri de de mare risc şi deţinere, fără drept, de droguri de mare risc, pentru consum propriu.
Magistraţii Tribunalului Constanţa au dispus măsura arestării, pentru 30 de zile, a uneia dintre persoanele bănuite, faţă de cea de a doua fiind luată măsura controlului judiciar.
Polițiștii de la Serviciul Antidrog şi procurorii D.I.I.C.O.T. Tîrgu-Mureş au efectuat, în această săptămână, 3 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Tîrgu- Mureş, dar și în localitatea Sîntu, la domiciliile unor persoane bănuite de trafic de droguri de risc.
La activităţi au participat şi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş.
Ce au descoperit anchetatorii aflăm de la purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș, Andreea Pop:
„În urma percheziţiilor, la Sîntu a fost descoperită o cultură de canabis pe o suprafață de 46 mp. Au fost ridicate, în vederea analizării şi confiscării, peste 300 de kg. de masă verde, precum şi instrumente folosite pentru culturi “indoor”. De asemenea, polițiștii au confiscat 5 kg de muguri de cannabis, valoarea pe piață a acestora fiind de 250.000 de lei.”
Suspecții, 2 bărbaţi şi o femeie, cu vârste între 38 şi 45 de ani, au fost reţinuţi pentru 24 ore pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc.
Ei urmează a fi prezentaţi instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă.
Daniel Constantin Horodniceanu, propus de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, pentru funcţia de procuror şef al DIICOT, susţine luni interviul în cadrul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Potrivit ordinii de zi publicate pe site-ul CSM, interviul este programat de la ora 10,00.
Primele 30 de minute sunt alocate pentru susţinerea proiectului de management de către Horodniceanu, după care vor urma 75 de minute pentru întrebări şi răspunsuri.
Pe 9 aprilie, ministrul Justiţiei a anunţat că l-a propus pe Daniel-Constantin Horodniceanu, şef DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi, pentru funcţia de procuror şef al DIICOT.
În proiectul său de management depus la CSM, Daniel Horodniceanu doreşte ‘readucerea încrederii în cadrul colectivelor, în special în cel al Structurii Centrale, grav afectate, în special psihologic, după evenimentele din ultimul trimestru al anului 2014, ceea ce a dus la un blocaj ce a cauzat şi o diminuare a dorinţei de performanţă a procurorilor’, el făcând referire la arestarea fostei şefe a DIICOT Alina Bica.
De asemenea, Horodniceanu propune să se ‘reîncarce responsabilizarea fiecărui procuror’ în ceea ce priveşte actele şi activităţile desfăşurate, dar şi readucerea spiritului de echipă, precum şi verificarea individuală, de către echipa nou-formată, a fiecărui procuror şi crearea unui moment ‘zero’ în ceea ce priveşte activitatea acestora.
Tot în proiectul de management, Horodniceanu a identificat mai multe riscuri la adresa DIICOT: scurgerile de informaţii din dosare; influenţarea deciziilor procurorilor de către persoane cu putere economică şi financiară; interesul unor persoane din lumea interlopă locală de a recruta poliţişti şi magistraţi; creşterea gradului de specializare a infractorilor în domeniul criminalităţii organizate; lipsa de protecţie fizică a procurorilor; campanii de presă care au indus o presiune psihologică asupra procurorilor, mai ales în cadrul unor dosare în care sunt implicaţi politicieni şi oameni de afaceri.
Conform reglementărilor legale în vigoare, procurorul şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Horodniceanu are o vechime în funcţia de procuror de 16 ani, din care 6 ani în funcţii de conducere. În prezent este procuror-şef al Serviciului Teritorial Iaşi al DIICOT. A fost procuror-şef al Biroului Teritorial Iaşi – DIICOT, în perioada iunie 2006 – iunie 2009, respectiv procuror-şef al Serviciului Teritorial Iaşi – DIICOT în perioada iunie 2012 – 2015. De asemenea, a fost formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii în probleme de etică şi deontologie profesională a magistratului; formator în domeniul ascultării copilului în cadrul procedurilor judiciare, precum şi în domeniul protecţiei victimelor infracţiunilor de violenţă şi trafic de persoane.
A absolvit cursuri postuniversitare în domeniul dreptului penal, al eticii şi deontologiei profesionale a magistraţilor, protecţiei victimelor infracţiunilor de violenţă şi trafic de persoane, infracţionalităţii informatice, consolidării capacităţii sistemului judiciar din România de a face faţă noilor provocări legislative şi instituţionale. A semnat mai multe articole de specialitate juridică.
47 de percheziţii au loc, astăzi, în Bucureşti şi în 5 judeţe, între care Bacău şi Vaslui, într-un dosar privind destructurarea unui grup format din peste 55 de persoane, ce se ocupa cu infracţiuni informatice. Prejudiciul adus se cifrează la aproximativ 12,6 milioane de dolari.
Membrii reţelei, cetăţeni români şi străini, au acţionat atât în Romania, cît şi în Japonia, Germania, Olanda, Belgia şi Italia.
Până la acest moment, oamenii legii au găsit, în urma percheziţiilor, peste 150.000 de euro, două kilograme aur în lingouri, tablouri şi laptopuri, pe care le-au ridicat de la locuinţele suspecţilor.
Potrivit DIICOT gruparea a vizat bănci din Statele Unite ale Americii şi din Oman. O dată ce un membru al grupului infracţional spărgea sistemul de protecţie al băncii, erau copiate datele unor carduri, aferente conturilor unor mari corporaţii şi, ulterior, cardurile erau clonate şi distribuite către alţi membrii ai reţelei.
Oamenii legii au ridicat trei persoane care ar face parte dintr-un clan mafiot din Napoli.
Cei trei sunt audiaţi la DIICOT Oradea şi urmează să fie trimişi în Capitală.
În urma percheziţiilor au fost confiscaţi peste 13 milioane de euro falşi, care ar fi urmat să fie trimişi în Italia.
Membrii grupării au fost urmăriţi aproape doi ani, iar la acţiune a colaborat şi Direcţia Naţională Anti-Mafia din Italia.
Autorităţile italiene au confiscat 17 milioane de euro falşi, proveniţi de la fabrica de bani din România.
În grădina de legume din faţa casei, au fost găsite 6 plante asemănătoare cannabisului, iar în urma recoltării lor, au rezultat 4 kilograme şi 700 de grame.
În autoturismul bărbatului, a mai fost descoperită o ladă cu ustensile de pescuit care conţinea 4 pliculețe transparente, cu fragmente vegetale asemănătoare ca formă și miros cannabisului.
Bărbatul este bănuit de trafic de droguri de risc astfel că a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat instanței de judecată, cu propunerea de arest la domiciliu.
Percheziţiile au fost efectuate de poliţiştii de la Crimă Organizată şi procurorii DIICOT Târgu-Mureş şi de luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul I.P.J. Mureş.
8 hackeri au fost reținuți de procurorii DIICOT Craiova în urma celor peste 100 de percheziţii care au avut loc ieri la mai multe adrese din toată ţara.
Acţiunea procurorilor vizează destructurarea unui grup infracţional care se ocupa, între altele, cu falsificarea de carduri, în mai multe ţări din Europa. Acţiuni similare au avut loc şi în Franţa.
Ieri au avut loc 11 percheziţii domiciliare pe raza judeţului. Au fost vizate 6 persoane din municipiul Caransebeş.
Au existat suspiciuni că, începând cu luna mai, acestea au procurat din Spania diferite cantităţi de droguri de risc pe care le-au introdus pe teritoriul României şi le-au comercializat pe raza oraşului.
Unul din membrii grupării a fost prins în flagrant având asupra sa cantitatea de aproximativ 1 kg de cannabis. Mai multe persoane au fost audiate, între care şi consumatori. Patru dintre bărbaţii acuzaţi de trafic de droguri au fost reţinuţi pentru 24 de ore.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.