Spații care ”pogoară”
Publicat de Camelia Teodosiu, 22 iunie 2023, 15:15
Între geometrie și lumină, aici, în spațiul dedicat frumuseții sufletului, vă propun să discutăm despre arhitectura spațiului sacru.
Vă întâmpin cu același bun găsit la un nou dialog pentru a înțelege modul în care construim sau ne construim,în care amprentăm spațiul, locul și timpul prin care trecem pentru a ne regăsi.
Prezența arhitectului Augustin Ioan, în Biblioteca de Bucurii, are legătură cu albumul monografic despre Viața și Opera lui Dimitrie Ionescu-Berechet care între 1930 și 1963 a fost arhitectul-șef al Patriarhiei Române, perioadă în care a proiectat peste 100 de biserici noi.
Augustin Ioan deţine două doctorate: unul în arhitectură şi al doilea în filosofie. Este profesor universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București. Între 2001 – 2008, a fost coordonatorul masterului de „Antropologie a spaţiului sacru”. A publicat substanțial atât în țară, cât și în străinătate, iar din 1999 este directorul seriei de cărți de arhitectură „Spații Imaginate” la Editura Paideia, cu aproape 60 de titluri publicate. A câștigat premiul Bienalei Naționale de Arhitectură București din anul 2000.
Augustin IOAN este, de asemenea, autorul mai multor lucrări dedicate spaţiului sacru şi arhitecturii religioase, dintre care amintim: „Spaţiul sacru” (2003), „Întoarcere în spaţiul sacru” (2007), „Retrofuturism” (2010).
Augustin Ioan, a câştigat în anul 2002, împreună cu o echipă de tineri arhitecţi şi studenţi de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti, concursul naţional pentru Catedrala Patriarhală cu un proiect revoluţionar care a suscitat multe dezbateri şi care a fost publicat în albumul „Concursuri pentru Catedrala Patriarhală Ortodoxă”, editat în 2004.
Acest proiect a fost considerat prea îndrăzneț pentru a fi realizat, dar a urmat punerea în practică a altei lucrări prestigioase și anume Catedrala Arhiepiscopală cu necropolă regală de la Curtea de Argeş.
Din acest „dialog pentru tihna sufletului”, aflăm ce reprezintă pentru Augustin Ioan, Arhitectul Dimitrie Ionescu-Berechet despre care am vorbit într-o ediție anterioară, cum ar trebui să înțelegem arhitectura spațiului sacru, pornind de la arhitectura sufletului și, mai ales, ce ar trebui să învățăm de la cei care consideră mai importantă valoarea operei lor, decât propriul nume.
Realizator: Camelia Teodosiu
Fotografii: Augustin Ioan – arhiva personală