Grupare infracţională specializată în cămătărie destructurată de poliţişti
Publicat de Mihaela Costache, 27 iulie 2015, 08:10
În urma acțiunii coordonate de poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi procurorii D.I.I.C.O.T. pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în şantaj, cămătărie şi trafic de persoane, 15 persoane au fost reținute și ulterior arestate. De asemenea, au fost indisponibilizate patru autoturisme de lux, arme albe, 25.000 de euro și 1.800 de lei.
Poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au efectuat 20 de percheziții domiciliare în București, Ilfov și Călărași, pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în şantaj, cămătărie şi trafic de persoane.
La acţiune au participat 220 poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, Institutului Naţional de Criminalistică, Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiunii Speciale, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi de la inspectoratele de poliţie judeţene Călăraşi, Ilfov, Argeş, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova.
În urma perchezițiilor, polițiștii au descoperit și indisponibilizat 4 autoturisme de lux, 25.000 de euro, 1.800 de lei, înscrisuri, 2 săbii, o macetă și o baionetă.
De asemenea, poliţiştii au pus în aplicare 45 de acte procedurale, respectiv 20 de mandate de aducere emise pe numele persoanelor bănuite, precum şi 25 de citaţii pentru martori.
Procurorii D.I.I.C.O.T. au reținut 15 membrii ai grupării pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, tâlhărie, șantaj, camătă și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Aceștia au fost prezentați magistraților de la Tribunalul București, care au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile față de toți cei reținuți.
Din cercetări a reieşit că gruparea infracţională ar fi fost constituită în jurul liderului, în baza relaţiilor de rudenie dintre membrii grupării.
Majoritatea membrilor grupării infracţionale sunt bănuiţi că ar fi folosit violenţă în derularea actelor infracţionale, inducând o stare de temere şi încercând să câştige supremaţia în mediul infracţional din Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi.
Principala activitate a grupării o reprezenta acordarea de împrumuturi băneşti cu camătă persoanelor din anturajul acestora sau persoanelor recomandate de apropiaţi ai grupului.
În cazul în care datornicii nu mai aveau posibilitatea să restituie sumele împrumutate precum şi dobânda aferentă, care în toate cazurile depăşea valoarea sumei iniţiale, membrii grupării ar fi exercitat presiuni şi ameninţări la adresa victimelor şi a familiilor lor, în multe cazuri ajungându-se la acte de violenţă fizică.
În alte cazuri, se apela la liderul grupării pentru a media cu persoana datornică sau cu liderul grupării din care aceasta făcea parte.
De asemenea, o parte din membri grupului ar fi recrutat, adăpostit şi transportat tinere, în scopul practicării prostituţiei pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, sumele de bani obţinute de pe urma practicării prostituţiei fiind împărţite în mod egal între membrii grupării.
Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de şantaj, cămătărie, trafic de minori, tulburarea ordinii şi liniştii publice, tâlhărie şi constituirea unui grup infracţional organizat.