Femeia care a murit cu ambulanța la ușă
Publicat de Mihaela Costache, 19 august 2015, 17:00
Cazul femeii de la Cluj găsită decedată în apartamentul său, la câteva zile după ce sunase la Ambulanţă, a tras unsemnal de alarmă întregii societăţi.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a anunţat că va distribui o circulară către serviciile de ambulanţă, SMURD şi ISU, care să lămurească anumite aspecte privind intervenţia în astfel de situaţii.
O profesoară de 41 de ani de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca a fost găsită fără suflare în casă, la cinci zile după ce a sunat la serviciul unic de urgenţe 112, solicitând îngrijiri medicale.
Ambulanţa s-a deplasat acasă la femeie, însă, pentru că nimeni nu le-a deschis uşa, echipajul a plecat de la faţa locului, considerând că nu mai este nevoie de ajutorul lor sau că apelul a fost o glumă.
Îngrijoraţi că profesoara nu răspunde la telefon, membrii familiei au forţat uşa după câteva zile, si au găsit-o fără viaţă.
Direcţia de Sănătate Publică Cluj a demarat o anchetă în acest caz, precizează şefa acestei instituţii, dr. Dorina Duma:
Deocamdată suntem la momentul la care se constituie o comisie care va analiza acest caz. Rolul acesteia este de a analiza şi de a vedea ce puteau să facă cei de la ambulanţă pe baza procedurilor şi legislaţiei existente, şi dacă au respectat, cel puţin la momentul actual, legislaţia în vigoare, urmând ca ceea ce nu era precizat şi nici nu a fost făcut să discutăm la nivelul Ministerului Sănătăţii. În cazul de faţă nu a fost un apel fals ci s-a dovedit că persoana respectivă nu a mai fost capabilă să deschidă uşa sau chiar s-a întâmplat să moară în acele momente. Nu putem să ştim exact ce s-a întâmplat. Transmit familiei condoleanţe, însă din toată această situaţie nu aş vrea să reiasă că sistemul sanitar este în totalitate vinovat. Cel puţin din punct de vedere al DSP vă asigur că nu vom acuza şi nu vom apăra acolo unde nu este cazul. Vom face lumină în acest caz chiar dacă unora sau altora nu o să le placă. (Dorina Duma)
Raed Arafat, a subliniat faptul că echipajele de salvare pot cere ajutorul pompierilor sau al poliţiştilor, pentru a intra cu forţa în locuiţă, dacă persoana care a apelat numărul 112 este în stare gravă în casă, nu mai răspunde la telefon, iar uşa este încuiată.
În cazul de faţă nu s-a procedat aşa, Raed Arafat amintind de nişte „protocoale neclare”. Până la protocoale, însă, oamenii sunt de părere că se puteau face mai multe pentru ca femeia să fie salvată.
Trebuiau să sune la vecini sau să spargă uşa. Ar trebui să existe o lege prin care să se poată intra cu forţa în astfel de cazuri, spune o doamnă.
Au greşit cei de la ambulanţă. Dacă spărgeau uşa, sau chemau autorităţile să facă asta, poate o mai găseau în viaţă, susţine o femeie, care a ţinut să adauge că dacă s-ar afla într-o situaţie asemănătoare, nu s-ar gândi nicio secundă să lase uşa între-deschisă pentru ambulaţieri.
Este inadmisibil să faci cale întoarsă şi să pleci.
Lăsând la o parte protocoalele şi procedurile existente, sau nu, pentru un astfel de caz o întrebare rămâne: oare cei trimişi să salveze viaţa unui om şi-au dus misiunea până la capăt?