Raportul Inspecției Judiciare privind controlul efectuat la Direcția Națională Anticorupție a fost aprobat cu observații de Consiliul Superior al Magistraturii.
Au fost dispuse însă mai multe măsuri a căror îndeplinire va fi verificată tot de Inspecția Judiciară. De exemplu, în termen de șase luni, se va efectua un nou control la DNA, în care va fi verificată situația dosarelor mai vechi de un an și a cauzelor repartizate inițial procurorilor Doru Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga, au precizat, pentru Agerpres, surse din CSM.
Una dintre concluziile inspectorilor, cu privire la păstrarea în funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost aprobată. Per ansamblu, ideea de bază a fost că activitatea managerială a instituției a fost eficientă.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat că el este cel care va formula concluzia raportului întocmit după controlul pe care Inspecția Judiciară l-a efectuat la DNA în urma solicitării sale.
„Poziția mea, concluzia mea, pe care o voi comunica public, va fi luată această concluzie pe baza analizei, evaluării coroborate a tuturor stărilor, circumstanțelor, împrejurărilor, adică nu exclusiv pe baza acestui raport. Pentru că raportul acesta eu l-am solicitat, concluzia raportului eu o voi formula, indiferent de ceea ce pe lanțul decizional se va petrece”, a declarat Tudorel Toader, într-o conferință de presă.
Comisia juridică a Camerei Deputaților a respins luni solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la încuviințarea efectuării urmăririi penale a fostului ministru al Mediului Rovana Plumb.
S-au înregistrat 14 voturi pentru respingerea solicitării DNA și 9 voturi împotriva respingerii solicitării, a anunțat deputatul PNL Ioan Cupșa.
Raportul comisiei urmează să fie supus votului plenului Camerei Deputaților în ședința de marți.
Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează și pe Sevil Shhaideh, referitor la trecerea unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman.
Tudorel Toader, despre înlocuirea sa: Dânşii au deplina abilitare legală să decidă remanierea mea ca ministru
Publicat de adinaiftime,
26 septembrie 2017, 21:30
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că PSD are deplina legalitate să decidă înlocuirea sa din funcţie.
Întrebat cum comentează declaraţiile recente ale unor persoane din PSD care cer înlocuirea sa din funcţia de ministru, Toader a răspuns: ‘Când la momentul de debut al investirii mele, când mi s-a propus să preiau Ministerul Justiţiei, dânşii au decis şi astăzi, în mod firesc, potrivit competenţelor, dânşii au deplina abilitare legală să decidă remanierea mea ca ministru al Justiţiei. Pentru că nu or să mă întrebe pe mine: ‘Domnule ministru, vreţi să vă remaniem sau nu?’ ‘.
Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a anunţat, luni, că va solicita în Comitetul Executiv Naţional al partidului revocarea din funcţie a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Codrin Ştefănescu s-a arătat nemulţumit de lipsa de reacţie a ministrului Justiţiei faţă de ‘abuzurile Direcţiei Naţionale Anticorupţie’.
‘Nu o să pot propune, de exemplu, aici, la BPN, dar la CEx-ul de săptămâna aceasta, de la sfârşit, de la Suceviţa, cu siguranţă eu voi propune revocarea ministrului. (…) Am spus-o clar. Este prea de tot ce se întâmplă şi avem un ministru care nu intervine cu nimic din punct de vedere legal’, a afirmat Codrin Ştefănescu.
Publicat de adinaiftime,
14 septembrie 2017, 08:10
Fostul premier Sorin Grindeanu s-a prezentat astăzi la sediul Direcției Naționale Anticorupție pentru a fi audiat într-un dosar de corupție.
La intrarea în sediul DNA, Sorin Grindeanu a precizat că a fost chemat în calitate de martor, fără a preciza despre ce dosar este vorba.
Actualizare:
La ieșirea de la DNA, fostul premier a declarat că are calitatea de martor și nu poate da detalii despre dosarul în care a fost chemat. Întrebat dacă a fost surprins de citarea la DNA, Grindeanu a răspuns: „Nu cred că trebuie să surprindă pe niciun om de bună-credință în momentul în care este chemat ca martor să spună ceea ce știe și să spună adevărul. Am spus și ceea ce știam eu”.
Cu privire la dosarul în care procurorii anticorupție investighează posibile retrocedări ilegale de imobile din centrul orașului Timișoara, fiind vehiculată și o eventuală audiere a sa în acel caz, Grindeanu a afirmat că este foarte binevenită ancheta, părând „foarte ciudată această acaparare a centrului Timișoarei de către câteva clanuri”.
„Este foarte binevenită, pentru că în acest moment în Timișoara, și nu doar în acest moment, de foarte mulți ani, eu nu caut vinovați și nici nu vreau să fiu înțeles în acest fel. Există totuși un număr imens de imobile care au intrat în anii de după Revoluție pe mâna câtorva familii, în general în zona centrală a orașului în care trăiesc. (…) Pare foarte ciudată această acaparare a centrului Timișoarei de către câteva clanuri”, a spus Sorin Grindeanu.
Fostul Ministru al Dezvoltării Elena Udrea a declarat joi, 6 iulie, că va face plângere la Consiliul Superior al Magistraturii împotriva procurorului şef al DNA. Ea consideră că Laura Codruţa Kovesi ar trebui să fie demisă pentru că ar fi distrus încrederea în justiţia din România. Elena Udrea a făcut această declaraţie la sediul Instanţei Supreme, unde se desfăşoară un nou termen al dosarului privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009. În 24 mai, DNA i-a trimis în judecată, în acest dosar pe Elena Udrea, Ioana Băsescu şi pe jurnalistul Dan Andronic. Declaraţiile fostului ministru, judecat şi în alte dosare penale vin pe fondul tensiunilor apărute în interiorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce în spaţiul public au apărut înregistrări controversate ale şedinţelor conducerii DNA cu procurorii.
Inspectorul șef al Inspecției Judiciare a semnat ordinele pentru efectuarea controalelor privind eficiența managerială la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Direcția Națională Anticorupție – Structura centrală.
Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, inspectorul șef a stabilit, printre altele, obiectivele controalelor și componența echipelor de inspectori judiciari.
Cele două controale au fost incluse în calendarul de activități aferent anului în curs ca urmare a propunerii ministrului Justiției, Tudorel Toader.
Concluziile rapoartelor de control vor fi înaintate Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
Pe 19 iunie, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a trimis la Inspecția Judiciară o cerere prin care solicita efectuarea unor controale la DNA și Parchetul General.
Cererea era motivată de faptul că la cele două instituții nu au mai fost efectuate controale de foarte mult timp.
Astfel, la DNA, ultimul control a fost finalizat în anul 2007, iar la Parchetul General nu a fost efectuat un asemenea control după 1990.
„Sper să se constate că nu avem o justiție selectivă. Sper să se constate faptul că sesizările, cauzele deduse spre urmărirea penală au fost soluționate cu celeritate, (…) să răspundem acelor cerințe de soluționare a cauzelor într-un termen rezonabil și în același timp mai sper să se respecte și cronologia soluționării în funcție de cronologia înregistrării. Noi avem nevoie de o justiție dreaptă. Susținem prevenirea faptelor de corupție, dar ca ministru al Justiției sunt obligat să nu văd numai partea pozitivă, faptul că mulți inculpați sunt descoperiți și condamnați, să văd și partea negativă, să văd și faptul că, din păcate, mulți cetățeni, mulți români, sunt arestați, sunt urmăriți penal, sunt anchetați, trimiși în judecată, eventual și condamnați, pentru ca ulterior să se constate că sunt nevinovați, ceea ce este o adevărată tragedie și este o pată neagră pentru Justiția din România„, a declarat luni Tudorel Toader.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 23 aprilie 2015, a inculpatului BALABAN CONSTANTIN, prim procuror delegat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, la data faptelor, cu privire la săvârşirea a trei infracțiuni de luare de mită.
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În cursul lunii februarie 2015, inculpatul Balaban Constantin, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, a primit de la trei persoane, prin intermediar, cu titlu de mită, un viţel care avea o greutate de 70 kg după sacrificare, în schimbul soluţionării favorabile a unui dosarul penal în care cele trei persoane erau cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală.
Remiterea mitei a avut loc după ce, în data de 03.02.2015, Balaban Constantin, din proprie iniţiativă, a întocmit două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu două dintre persoanele cercetate, cărora le-a aplicat două pedepse de 7 luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării acestora.
Tot în aceeaşi dată, primul procuror a dispus clasarea cauzei faţă de cea de-a treia persoană.
Ulterior lunii iunie 2014, inculpatul Balaban Constantin a primit de la o altă persoană, prin intermediar, suma de 600 de euro, după ce persoana respectivă fusese depistată, în seara zilei de 10.05.2014, conducând un autoturism pe raza municipiului Măcin, sub influenţa băuturilor alcoolice şi având permisul de conducere anulat.
În schimbul acestei sume, prim procurorul Balaban Constantin, care avea în supraveghere dosarul penal, s-a angajat să îl soluţioneze favorabil, în condiţiile în care poliţistul dispusese începerea urmăririi penale.
În perioada august-septembrie 2014, prim-procurorul Balaban Constantin a primit de la o altă persoană, prin intermediar, în incinta Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, cu titlu de mită, în mod succesiv, sumele de 550 de euro şi 700 de lei.
În schimbul acestei mite, prim-procurorul Balaban Constantin a fost de acord cu întocmirea unei soluţii favorabile într-un dosar penal în care persoana respectivă era cercetată penal sub aspectul conducerii unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.
În acest sens, în data de 08.09.2014, Balaban Constantin, la iniţiativa persoanei cercetate, a întocmit un acord de recunoaştere a vinovăţiei prin care persoana respectivă a primit pedeapsa de un an închisoare, cu amânarea executării acesteia.
Având în vedere calitatea de procuror a inculpatului Balaban Constantin, în conformitate cu prevederile legale, la data de 22 aprilie 2015, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a acestuia.
Doi soţi din Botoşani au fost condamnaţi de magistraţii Curţii de Apel Suceava pentru luare de mită într-un dosar de corupţie în care a fost implicată şi o firmă controlată de universitatea americană Harvard.
Potrivit sentinţei postate, joi, pe portal.just.ro, soţii Mariana şi Dragoş Lipan Secu au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de şase ani.
Cei doi au fost găsiţi vinovaţi într-un dosar în care au fost acuzaţi că, în schimbul unei mite de un milion de euro, a unui sejur în Grand Canaria şi a unui autoturism, ar fi achiziţionat terenuri forestiere pe care le vindeau, ulterior, la suprapreţ societăţii comerciale Scolopax SRL, controlată de Universitatea Harvard.
Unul dintre intermediarii tranzacţiilor a făcut un denunţ la Direcţia Naţională Anticorupţie, iar în luna ianuarie a anului trecut Mariana şi Dragoş Lipan Secu au fost arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie.
Pe lângă condamnarea la închisoare cu suspendare, instanţa a mai decis confiscarea de la cei doi soţi a sumei de un milion de euro.
Radu Tărniceriu este acuzat de trafic de influenţă şi abuz în serviciu, fapte savârşite în perioada în care deţinea funcţia de preşedinte al Tribunalului Iaşi.
Potrivit procurorilor DNA o persoană i-a promis, în cursul anului 2010, suma de 50 de mii euro lui Radu Tărniceriu, pentru ca acesta, să facă intervenţii pe lângă magistraţii implicaţi în soluţionarea unei cauze civile.
În acelaşi dosar sunt urmărite penal şi alte persoane
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.